Læsetid: 9 min.

London kan blive den første, der falder, når den næste finanskrise rammer

I dag er politik ligegyldig. Det er markedskræfterne, der former vores verden, og det gør de godt. Sådan lød den dominerende etos før 2008. Adam Tooze, forfatter til nyt storværk om finanskrisen, pointerer her, at den fortælling altid var en illusion
Børsmæglere foran New Yorks børs den 2. okobter 2008. I dagene forinden er kurserne styrtdykket, og det politiske system er gået i gang med at iværksætte historiens største finansielle redningsaktion.

Børsmæglere foran New Yorks børs den 2. okobter 2008. I dagene forinden er kurserne styrtdykket, og det politiske system er gået i gang med at iværksætte historiens største finansielle redningsaktion.

Redux

15. september 2018

»Jeg hører folk sige, at nu må globaliseringsdiskussionen snart holde op. Vi kunne lige så godt diskutere, om efterår bør afløse sommer«. Sådan sagde Tony Blair, Storbritanniens premierminister, i oktober 2005.

To år senere, i efteråret 2007, blev Alan Greenspan, den tidligere amerikanske nationalbankchef, af en schweizisk avis spurgt om, hvilken kandidat han ville pege på ved næste amerikanske præsidentvalg.

Hans svar var bemærkelsesværdigt.

Det ville ikke have nogen betydning, hvem han stemte på, erklærede Greenspan, for »takket være globaliseringen er beslutninger om, hvilken politik USA skal føre, i vidt omfang blevet erstattet af de globale markedskræfter. Bortset fra i sikkerhedspolitikken gør det ikke nogen større forskel, hvem der bliver præsident. Verden styres af markedskræfter«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torben K L Jensen
 • lars søgaard-jensen
 • Hans Ditlev Nissen
 • David Zennaro
 • Christian Estrup
 • Peter Knap
 • Eva Schwanenflügel
 • Kurt Nielsen
Torben K L Jensen, lars søgaard-jensen, Hans Ditlev Nissen, David Zennaro, Christian Estrup, Peter Knap, Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis der er en ting, vi burde have lært, så er det, at der kommer kriser i det kapitalistiske system. Og Kina er et kapitalistisk system, så de vil også opleve en økonomisk krise. Det kræver ingen krystalkugle at kunne forudse det.

Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Henrik Peter Bentzen, Henrik L Nielsen, Kurt Nielsen, Troels Ken Pedersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Tænk, at vi har skullet så langt ud, før det indlysende gjorde sig gældende. Men det er klart, at historie og viden og forståelsen af, at vi altid står på ryggen af dem, der gik forud, udrenses af liberalisterne, der ellers ville stå klædt af til skindet med deres lastefulde og destruktive verdenssyn.

Eva Schwanenflügel og Henrik Peter Bentzen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@David Zennaro

Jo, jo - kriserne i det kapitalistiske system er uafvendelige; men derfra og til en kinesisk nedsmeltning er der godt nok et stykke vej.

Klaus Cort Jensen

Prøv at google "kinesisk boligmarked". De historier der dukker op minder ret meget om USA og Danmark op til finanskrisen - og om Danmark i dag.

De stigende friværdier er en seddelpresse, der presser pengene direkte ned i de riges lommer, og skaber en inflationsspiral, der udhuler de fattiges mulighed for at anskaffe en ejerbolig.
Derfor er de nye generationer dårligere stillet end deres forældres generation.

https://www.information.dk/debat/2016/11/vesten-haft-hyperinflation-30-aar

Touhami Bennour

Konkurrencen foregår stadig inden for "en gros" to systemer: Vesten der dominere den Internationale verdensorden og de tidligere kolonier, det vigtigste er Kina: det gælder ikke om den ene har tyve varianter og den anden har også tyve varianter. Verden er delt i to. Kina hører til de tidligere kolonier, om det er kapitalistik eller socialistik. Konkurrence mellem dem der føre i økonomien og dem der halter bagefter. Det samme som det har været på det politiske område. Vi ved det politiske var dramatiske og det økonomiske vil det være det samme. Hvis diagnosen er det samme betyder det ikke helbredelsen bliver det amme.
Vi ser det i det arbejde udfører kina i Afrika, Kina foreslå løsninger der adskiller sig fra de vestlige, og alle vestlige lande er stærk imod Kinas strategi i Afrika.

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Den kinesiske form for socialisme (statskapitalisme) bliver dominerende i det 21. århundrede med det eneste formål at bringe folk ud af fattigdom og give dem et arbejde de kan (over)leve af. Hvis det er at dominere som kapitalismen dominerede de sidste 200 års imperialisme er det det helt OK for mig.
Demokrati eller medbestemmelse komme af sig selv når mennesker er mætte - så tro at Kina kan kontrollere hele verden når de har svært ved det i selve Kina er mildest talt tåbeligt - hvorfor skulle de?