Baggrund
Læsetid: 4 min.

I retten: »Han var bare ked af, at jeg havde kysset med hans ven«

I retssal 41 i Københavns Byret er en ung psykisk syg mand tiltalt for grov jalousivold mod sin daværende kæreste efter en fælles bytur
Moderne Tider
29. september 2018
En 23–årig mand er tiltalt for jalousivold mod sin daværende kæreste efter en bytur.

En 23–årig mand er tiltalt for jalousivold mod sin daværende kæreste efter en bytur.

Mia Mottelson

»Må jeg give dig et kram?« spørger offeret den tiltalte, idet hun træder ind i retslokalet, og udtrykker sin forbløffelse over, hvor mange mennesker, der er til stede. Tre rækker af 9.-klasseelever fra Vanløse sidder og overværer retssagen.

Offeret er en mørkhåret, lav 34-årig kvinde af anden etnisk herkomst. Hun er iført sort tøj, leopardprikket hårdbånd, har en Louis Vuitton-taske om armen og en pose guf i hånden.

Hun er det eneste vidne i voldssagen mellem hende og den tiltalte Y, som er hendes ekskæreste og far til hendes datter på to år. Der er således tale om en retssag, hvor det i vid udstrækning er ord mod ord.

En bytur, der gik galt

Dommeren afviser krammet og beder hende i stedet om at »spytte det, du tygger, ud af munden, så vi kan høre, hvad du siger«. Efterfølgende slår hun fast, at hun engang var kærester med Y, men ikke er det længere.

Anklageren kræver dom efter §245 for grov vold uden tidsbegrænsing på behandlingsdommen.
 

Mia Mottelson
Y er 23 år og af afrikansk afstamning. Han er iført et Adidas-tracksuit med grøn overdel, sorte bukser samt et par sorte skatersko fra Nike. Han har tatoveringer, der også breder sig ud på hænderne.

Y er tiltalt for legemsangreb, skub og slag med både flad og knyttet hånd på krop og hoved samt for at have taget halsgreb på sin ekskæreste. Tiltalen omfatter både almindelig og grov vold, straffelovens §244 og §245.

Det hele begyndte på en bytur i juli, hvor de var ude sammen. På en bar hørte Y hende spørge en fyr, om ikke de skulle tage hjem sammen. Det skete ikke, men da kæresteparret var vendt tilbage til deres fælles lejlighed, opdagede Y, at hun samme aften også havde kysset med en af hans barndomskammerater. Det kunne han læse i en sms, som hun havde sendt til sin mor.

»Jeg ringer min ven op og truede ham lidt,« forklarer Y til anklageren.

Efter at have lagt telefonen på blev skænderiet i lejligheden voldeligt. Y erkender kortvarigt at have taget halsgreb på kvinden med venstre hånd, men ikke i de et til to minutter, der står i anklageskriftet.

Han erkender også at have skubbet til hende med begge hænder, så hun faldt bagover og ind i et bord. Til gengæld benægter Y at have slået hende med knyttet hånd og givet hende slag på kroppen.

»Hun var ansigt til ansigt med mig, da jeg gav lussinger,« forklarer han. Han mener kun, at der var tale om et par slag med flad hånd.

Y har i dag en tilføjelse til sin oprindelige forklaring. Han påstår, at hun samlede et smadret drikkeglas op og skar ham i hånden, inden hun ringede 1813.

Måske en overdrivelse

Historien lyder en smule anderledes, da ekskæresten afgiver forklaring. Hun siger, at Y »giver mig en flad«, imens hun peger på kinden.

Hun forklarer, at hun tager noget psykiatrisk medicin, og at hun derfor ikke kan huske, hvor mange slag hun fik.

Tiltales ekskæreste har det skidt med at skulle vidne mod faderen til hendes barn.

Mia Mottelson
Ifølge hende skændes de og skubber til hinanden, men på et tidspunkt bliver hun »kylet« ind i en væg. Hun har svært ved at erindre helt præcist, hvordan og hvorledes. Men hun slår fast, at hun slår sig overalt. Både »ryggen, ansigtet og håret«

»Tager han kvælertag?« spørger anklageren.

»Kan jeg ikke huske. Jeg var meget forskrækket og tænkte, at jeg burde melde ham. Men han var bare ked af, at jeg havde kysset med hans ven. Synes ikke, at han fortjener det her,« siger hun.

Dommeren gør opmærksom på, at tiltalte har erkendt at have taget kvælertag med én hånd. At man som regel kan huske en sådan oplevelse, og at hun har pligt til at svare sandfærdigt.

Anklageren vælger at læse hendes tidligere forklaring op, hvor der står, at hun oplevede, at han tog kvælertag på hende med begge hænder i halvandet til to minutter, hvilket hun efterfølgende fik ondt i øjnene af. Ligeledes står der, at hun fik »knyttede slag på den øverste del af ansigtet« og i alt 13-15 slag på kroppen, hvoraf fem er med knyttet hånd.

På spørgsmål fra Y’s forsvarer om, hvordan hun ved, at halsgrebet varede i ét til to minutter, svarer hun, at hun »måske har overdrevet«, fordi hun var bange.

»Jeg er bare en pige. Måske var det kun et minut,« siger hun.

I rapporten fra akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital står der, at offeret ikke fik nogen indre skader den aften, måske et trykket ribben, men havde friske blå mærker. Ifølge politirapporten kastede hun op tre gange den aften, som følge af alkoholindtagelse, men havde ingen vejrtrækningsproblemer, intet behov for indlæggelse eller varige men.

Psykisk syg

Inden dommen kommer de personlige oplysninger om Y frem. Han har en tidligere dom fra 2017 og har været indlagt fem gange siden 2013 på psykiatriske afdelinger.

Forsvareren kræver dom efter §244 for almindelig vold med en tidsbegrænset behandlingsdom.

Mia Mottelson
Han har en mentalerklæring, der siger, at han skal have psykiatrisk behandling ved indlæggelse på grund af en form for paranoid skizofreni kaldet DF20.0-skizofreni. Retten skal derfor kun tage stilling til, om Y skal dømmes for simpel eller grov vold. Derfor er halsgrebet essentielt.

Hvis halsgrebet ikke har været særlig farlig karakter, kan han dømmes efter en almindelig voldsparagraf §244, men hvis det var, kan han dømmes efter §245. Almindelig vold har en maksimumtid til behandling på fem år, mens den grove voldsbestemmelse ikke har nogen tidsbegrænsning.

Da dommen skal afgøres, forklarer dommeren, at »vi må nedtone halsgrebet lidt i forhold til, hvad anklagemyndigheden nok har forventet. Der er ingen punktformede blødninger eller alvorlige vejrtrækningsproblemer, og vi kan høre, at offeret har været i stand til at tale under halsgrebet«.

Y dømmes derfor for flere slag i ansigtet med flad hånd, et slag med knyttet hånd i hovedet og for at have taget halsgreb med en hånd, så hans offer fik et rødt mærke på halsen. Og for at skubbe hende, så hun faldt omkuld.

Han modtager en femårig behandlingsdom på psykiatrisk afdeling med tilsyn af kriminalforsorgen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her