Essay
Læsetid: 3 min.

Ugerevy: Angreb har altid været det mest dramatiske forsvar

En uge med flere modangreb. Viktor Orban udtalte, at EU-Parlamentet ville komme til »at fordømme Ungarn«, der er også offentliggjort billeder af to mistænkte russiske mænd i Salisbury-sagen, der dog sagde, at de ikke var agenter, men bare ville beundre byens smukke katedral, og så tweetede Donald Trump, at dødsantallet i Puerto Rico under orkanen Maria var fabrikeret af demokraterne
Hvordan kan man kritisere en nation, der har været kristen i 1.000 år, spørger Viktor Orban. Ja, det er sgu et meget godt spørgsmål, når man tænker over det.

Hvordan kan man kritisere en nation, der har været kristen i 1.000 år, spørger Viktor Orban. Ja, det er sgu et meget godt spørgsmål, når man tænker over det.

Patrick Seeger

Moderne Tider
15. september 2018

Af alle dårlige måder at tackle modstand på har et modangreb altid været det bedste – i hvert fald sådan rent dramatisk. Og det var da også en mesterlig forestilling, som Ungarns leder Viktor Orban leverede, da han denne uge var indkaldt til buksevand i EU-Parlamentet.

Under Orbans ledelse er både mediernes og retssystemets uafhængighed i Ungarn blevet undermineret i en sådan grad, at et flertal i det europæiske parlament nu indstiller til, at medlemslandene fratager Ungarn stemmeretten. Inden afstemningen indtog Orban så talerstolen i Strasbourg og sagde, at parlamentet med afgørelsen ikke alene ville komme til at fordømme den ungarske regering, men faktisk hele landet og nationen.

»I vil komme til at fordømme Ungarn, der har været medlem af de kristne nationers familie i tusind år,« lød det blandt andet, hvorefter der blev henvist til både kampen mod Den Røde Hær og landets solidaritet med østtyskerne.

Og dét er da et inspirerende modangreb, som kan bruges i masser af livssituationer. Nå, så du er hidsig over, at jeg lod babyen sidde i en brandvarm bil, mens jeg var inde og købe insektgift i Silvan? Sikke et svinagtigt angreb i betragtning af, at vi faktisk reddede jøderne under besættelsen.

Også fra russisk side blev der indledt et bemærkelsesværdigt modangreb i denne uge, da to russiske mænd torsdag tonede frem på den statsstyrede kanal RT og påstod, at de var ingen ringere end de samme to mænd, som de britiske myndigheder i sidste uge offentliggjorde billeder af som de mistænkte i giftattentatet mod en russisk eksspion i Salisbury.

Det var imidlertid lidt af en misforståelse, kunne de to nu forklare.

For de var ikke agenter, nej – de var handlende i ernæring og kosttilskud til sportsfolk og var bare i Salisbury på dagen for attentatet for at beundre byens smukke katedral. Så var det jo på plads.

Omtrent samtidig kom det frem, at ham fra Pussy Riot, der løb på banen under VM i sommer, var blevet indlagt på intensiv i Moskva – på grund af noget, som hans venner mistænker for at være forgiftning. Men det er der sikkert også en god forklaring på – måske han har taget et forkert kosttilskud?

Ingen af de to modangreb kan dog matche det, som USA’s præsident satte ind i denne uge, hvor han igen, igen kom i modvind for først at vade ind i en blindgyde og derefter forsøge at lyve sig ud igen. Tidligere på ugen roste han sig selv for den kolossale indsats, han og hans folk leverede, da orkanen Maria smadrede Puerto Rico sidste år – og da andre begyndte at indvende, at indsatsen faktisk havde været knap så vellykket – tweetede den frie verdens leder, at dødstallet altså havde været utrolig lavt.

For et par uger siden var både George Washington University og Puerto Ricos myndigheder ellers nået frem til, at dødstallet forårsaget af orkanen og dens følgevirkninger lå oppe i nærheden af 3.000 sjæle. Men det affejede Trump i sin besked til verden. Tallet var fabrikeret af demokraterne »for at få mig til at tage mig så dårligt ud som muligt«, lød det.

Også det modangreb er oplagt at bruge i ens eget liv – f.eks. over for banken, når der er overtræk på kontoen: nej, nej – der står masser af penge! Overtrækket er bare noget, socialdemokraterne har fabrikeret.

Ud over at inspirere til nye modangreb har ugen også budt på så mange initiativer fra regeringens side, at selv den mest tilstoppede politiske kommentatorsnude kan lugte, at der er ved at blive sat en ordentlig gryde med valgkamp over blusset.

Ugens bedste og vildeste initiativ har imidlertid sit udspring i det private erhvervsliv, nærmere bestemt tøjkoncernen Bestseller, der drømmer om at opføre et kæmpehøjt bygningstårn i den midtjyske by Brande – ligeså højt som Eiffeltårnet. Et enigt byråd vedtog denne uge at sende ideen videre i offentlig høring, og jeg kan allerede nu sige, at der ikke vil lyde nogen indvendinger herfra.

Det ville jo nærmest være at betragte som et angreb på danskerne, og det vil være urimeligt, når vi betaler så meget ulandsbistand.

Serie

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Mikkel Vuorela :
"Og dét er da et inspirerende modangreb, som kan bruges i masser af livssituationer. Nå, så du er hidsig over, at jeg lod babyen sidde i en brandvarm bil, mens jeg var inde og købe insektgift i Silvan? Sikke et svinagtigt angreb i betragtning af, at vi faktisk reddede jøderne under besættelsen."

Fed undskyldning, den må jeg huske ved lejlighed ;-)