Baggrund
Læsetid: 3 min.

Ugerevy: Så blev det sidste søm hamret i elitens guldkiste

En uge med straksforbud mod LTF, nyt om giftattentatet i Salisbury og et dansk herrelandshold i fodbold bestående af en bunke amatører
Uanset det juridisk spegede i at forbyde noget, inden en domstol har haft lejlighed til at udtale sig, er det vist slut med denne her slags poseringer.

Uanset det juridisk spegede i at forbyde noget, inden en domstol har haft lejlighed til at udtale sig, er det vist slut med denne her slags poseringer.

Ritzau Scanpix

Moderne Tider
8. september 2018

Som en god film har enhver god uge sine helte og skurke. Begynder vi på skurkesiden, så valgte anklagemyndigheden i en opsigtsvækkende manøvre denne uge at udstede et straksforbud mod banden Loyal to Familia.

Gruppen var den ene part i den blodige bandekonflikt, der sidste år kostede tre mennesker livet på Nørrebro. Nu er gruppen af kriminelle blevet kriminel i sig selv, har politiet bestemt. Senere skal en domstol afgøre, om den virkelig også er det.

Straksforbuddet betyder blandt andet, at bandefolkene fra nu af ikke må rende rundt med deres symboler – hverken bogstaverne LTF eller logoet, der består af et dødningehoved med to pistoler. Det bliver nok ikke det store problem at pakke bandekasketterne og de sorte LFT-hættetrøjer ned i bagagerummet på en af bandens store Audier, men hvordan ham fyren, som indimellem går rundt på Nørrebro med bogstaverne LTF tatoveret over hele underansigtet, har tænkt sig at håndtere forbuddet, bliver lidt spændende at følge. For hvis nu hans ansigt er ulovligt, så nytter det jo ikke for ham at dække det, for det har burkaforbuddet jo gjort ulovligt. Det er en juridisk Catch 22. Men måske der så er mere plads i bagagerummet.

Uanset det juridisk spegede i at forbyde noget, før en domstol har forbudt det, kan man da håbe, at bandemedlemmerne vælger en lovlydig levevis. Nok vurderer eksperter det som lidet sandsynligt, men så prøv lige at se mod Brøndby. Her valgte en rockergruppe for nylig at lukke sig selv, og når en gruppe, der kalder sig No Surrender kan give op, så er alt ligesom muligt.

Inden for banditvæsen er der også internationale nyheder, for ovre i England offentliggjorde myndighederne denne uge nogle billeder af to dudes i huer og dynejakker, der ligner skurkene i en Alene Hjemme-film. Inde under tøjet er der to russere, som myndighederne mistænker i en giftig sag, nemlig den om eksspionen Sergej Skripal og hans datter, der tidligere i år blev forsøgt myrdet med nervegiften Novichok.

Allerede kort efter attentatforsøget meddelte briterne, at de var sikre på, at det var russerne, der stod bag, og en lang række vestlige lande valgte at udvise russiske diplomater i en fælles aktion. Beviser blev aldrig lagt frem.

Men efter lang tids tavshed har myndighederne nu fremlagt teorien om, at de to mænd – udsendt af den militære efterretningstjeneste GRU – smuglede giften til landet i en parfumeflaske mærket Nina Ricci Premier Jour– og altså forgiftede eksspionen, hans datter, en politimand og to tilfældige, der fandt flasken. Og vi har kunnet se billeder af mændene, der rigtignok har været i Salisbury, hvor attentatet fandt sted. Og der er billeder af parfumeflasken. Det russiske udenrigsministerium afviste rituelt anklagerne som nonsens, og på russisk stats-tv blev det ligefrem påstået, at det ikke var Putin, men USA’s forhenværende præsident Barack Obama, der stod bag attentatforsøget.

Og nu vi taler om Obama, så må de prise sig lykkelige i Kolding over, at de – mod en klækkelig hyre – har sikret sig, at netop Obama kommer og holder tale for den nogle studerende og en udvidet version af den lokale Lions Club senere på måneden. Byen kan nemlig godt bruge lidt positiv opmærksomhed efter det i denne uge blev kendt, at Kolding er Danmarks klamydiahovedstad. Det er simpelthen her, der bliver registreret flest tilfælde af den sviende kønssygdom mål på indbyggertal. Så virker et honorar på et par millioner billigt sluppet for at få knyttet nogle andre associationer til byen hurtigst muligt.

Når Obama kommer til Kolding, så vil han måske tale om tidens politiske strømninger, den stigende populisme og advare om, hvor farligt det er, når man vender sin foragt mod eliten. Men hvis han gør det, så er han altså kommet til det forkerte land.

For herhjemme er eliten for længst faldet. Sidste søm blev hamret i elitens guldkiste denne uge, da elitespillerne på Danmarks herrelandshold i fodbold blev erstattet med en bunke amatører fra Tarup-Paarup Idrætsforening og omegn. Onsdag spillede de landskamp mod Slovakiet. Og hvordan reagerede danskerne på at se de hovedrige elitespillere blive erstattet? Med jubel!

Med et setup, der var en folkekomedie værdigt, tabte træner John Faxe Jensen og de glade gutter nok kampen, men de tabte heroisk. 624.000 danskere så kampen på TV – langt flere end til en normal venskabskamp. Sådan fik en uge fuld af skurke sine usandsynlige helte til sidst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

@ Mikkel Vuorela
Skøn ugerevy

"Med et setup, der var en folkekomedie værdigt, tabte træner John Faxe Jensen og de glade gutter nok kampen, men de tabte heroisk. 624.000 danskere så kampen på TV – langt flere end til en normal venskabskamp. Sådan fik en uge fuld af skurke sine usandsynlige helte til sidst."