Satire
Læsetid: 4 min.

Sig undskyld for Corydon – og fire andre gode forslag, der kan samle venstrefløjen før et valg

SF’s Pia Olsen Dyhr, kom i denne uge med fem forslag, der skal samle venstrefløjen. De fleste af dem er relativt ukontroversielle områder, som Socialdemokratiet og de øvrige venstrefløjspartier allerede er nogenlunde enige om: ambitiøs klimapolitik, mere velfærd, bekæmpelse af børnefattigdom osv. Nej, hvis venstrefløjen virkelig skal samles, skal der anderledes markante ændringer til. Moderne Tiders Christiansborg-redaktion har udarbejdet fem konkrete forslag, som reelt vil kunne samle venstrefløjen frem til næste valg
Bjarne Corydon har ligget som en tung skygge over rød blok siden Thorningregeringens dage. Det er tid til at få luft ud.

Bjarne Corydon har ligget som en tung skygge over rød blok siden Thorningregeringens dage. Det er tid til at få luft ud.

Mia Mottelson

Moderne Tider
29. september 2018

1 – Nedlæg Alternativet

Lad os være ærlige: Det hele begyndte at smuldre, da Alternativet kom på banen med deres vildfarne ideer om konstruktivitet og ny politisk kultur. I begyndelsen var det måske meget underholdende, men i dag kan vi se, at det nye og uforudsigelige parti er blevet et reelt problem. Så vil Uffe pludselig være statsminister. Og den slags smitter jo, og så vil Pernille Skipper også være statsminister – i hvert fald lidt. Ingen kan rigtig finde ud af, hvem der er kandidater til hvad, eller om vi pludselig får en minister for livslang nysgerrighed, hvis man stemmer på venstrefløjen.

Resultatet er ballade og splittelse partierne imellem, og den eneste ordentlige løsning er at lade Alternativet nedlægge sig selv af hensyn til fremtidens parlamentariske situation. De kan evt. kalde det for en implosionsfest eller noget andet fancy og holde den ude på Refshaleøen.

2 – Ignorer udlændingedebatten

Det gik bedre for venstrefløjen, dengang der ikke var problemer med udlændinge. Eller rettere sagt: Dengang venstrefløjen var enige om, at der ikke var problemer med udlændinge. Og der kan vi sagtens komme hen igen. Det gælder bare om at smile og ignorere det, hver gang Dansk Folkeparti og Inger Støjberg forsøger at rejse debatten. Social kontrol? Mig bekendt er der ingen beviser for, at det findes. Bilafbrændinger og ghettoproblemer? Jamen, jeg var i Mjølnerparken forleden, og jeg oplevede kun søde mennesker og god stemning. Den slags.

Hvis hele venstrefløjen står sammen og mener, at der ikke er problemer, vil det sende et stærkt signal til den danske befolkning, og mange vil formentlig med tiden blive enige. Det er trods alt de færreste danskere, der har så tæt kontakt med indvandrerfamilier, at de oplever problemerne på egen hånd. Med en målrettet og fokuseret indsats fra alle partier kan den ændring, der i de seneste år er sket i folkestemningen, langsomt blive rullet tilbage med en styrket og samlet venstrefløj til følge.

3 – Rul kommunalreformen tilbage

Næsten alle danskere synes, at alting var bedre i gamle dage og den følelse bør venstrefløjen naturligvis blive meget bedre til at spekulere i. Pia Olsen Dyhr åbner i sine forsalg for en fælles kritik af Lars Løkke Rasmussens kommunalreform fra 2007, men i stedet for at være konstruktive og foreslå en ny og finpudset reform, bør venstrefløjen kunne enes om noget meget simplere: at gå tilbage til den gode gamle struktur med 271 kommuner og 14 amter. Alle kommuner skal have samme navn som i gamle dage, og de skal have præcis de samme beføjelser og opgaver. Det smarte er, at alle har glemt, hvor dårligt de små kommuner fungerede – de husker kun alt det fine: nærheden, den decentrale styring. Kan krydres med løfter om mere nærpoliti og flere landsbyskoler.

Med 271 kommuner vil der også igen opstå større ulighed kommunerne imellem. Det giver venstrefløjen mulighed for at sige ’mere velfærd’, hver eneste gang det kommer frem, at der er bedre service til handicappede eller ordblinde i én kommune frem for en anden. Det vil sikre mange stemmer på sigt til både kommunal- og folketingsvalg.

4 – Sig undskyld for Bjarne Corydon

Det ligger som en evigt ulmende konflikt på venstrefløjen, at Socialdemokratiet aldrig officielt har undskyldt for Bjarne Corydon. Det er blevet antydet et par gange af Mette Frederiksen, men hvis hun ønsker at gå forrest i samlingsprojektet, vil det klæde hende at sige det lige ud: Han var en fejl. Reformer og konkurrencestat er ikke svaret på alt, og vi skulle aldrig have solgt DONG til Goldman Sachs. Måske endda med den tilføjelse, at regeringen Helle Thorning-Schmidt slet ikke var socialdemokratisk.

Lad også vælgerne forstå, at venstrefløjen ikke har i sinde at stille nye krav til de offentligt ansatte, hvis de kommer til magten igen – de fleste områder har bedre af bare at køre videre, som de altid har gjort, se blot folkeskolereformen. En sådan udmelding vil rense luften internt, men også over for de mange skuffede venstrefløjsvælgere. Vi har brug for fjendebilleder, og hvis der er én ting, man kan samles om på venstrefløjen, så er det, at Bjarne Corydon er ondskaben selv.

5 – Indfør en statsbank

Den private finanssektor har utallige gange vist, at den ikke fungerer – Danske Bank-skandalen er blot det seneste eksempel. Tiden er moden til, at venstrefløjen går sammen om at indføre en statsbank til de danske privatkunder. I Den Danske Statsbank vil man kun opkræve de gebyrer og renter, som er nødvendige for at lønne de ansatte plus et lille, uanseligt fedtlag til uforudsete udgifter og måske finansieringen af et enkelt socialdemokratisk forslag – men så heller ikke mere.

Det vil give tryghed. Det er oplagt at kalde det for ’en omvendt DONG’, så vil de fleste kunne se fornuften i det. Som en sidegevinst giver det mulighed for at tildele nogle yderst attraktive bestyrelsesposter til de gode gamle venstrefløjspolitikere som Mogens Lykketoft, Poul Nyrup Rasmussen og Frank Aaen. Måske kan man ligefrem tage Uffe Elbæk med, hvis han skulle gøre for meget vrøvl over punkt 1.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Altså, hvor morsomt. Sig undskyld for blå Bjarne, ja, ellers bliver Dongsagen aldrig glemt, og det bliver Fritz Schur (skam få ham) heller ikke.
Hvad kan vi blive enige om på venstrefløjen, når vi ikke engang ved, hvem der er med. Man kunne kalde den Mette-fløjen så, men den er fyldt med forbehold. Forskellen på Lars og Mette er ikke større, end at de to kan danne regering sammen, og så har vi Lars Pest og Mette Kolera at vælge imellem.

Lau Dam Mortensen, Mogens Holme, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Lise Lotte Rahbek, Ervin Lazar, Estermarie Mandelquist, Torben Skov og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Morsomt ja. Men jeg undrer mig over at tanken om en statsbank altid fremstilles som utopi og lidt til grin. Hvorfor er det til grin at ville have en gennemsigtig bank, vi som samfund har kontrol over og som ikke kræver ublu renter og gebyrer af sine kunder/brugere?

Lau Dam Mortensen, Christian Skoubye, Bo Stefan Nielsen, Kenneth Graakjær, Michael Waterstradt, Anders Reinholdt, Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Bent Gregersen, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Helene Kristensen, Lise Lotte Rahbek, Verner Nielsen, Rolf Andersen og Eva Bertram anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Til de Rettroende læsere: Ironi forekommer.

Nej, ikke særlig morsomt... Heller ikke særlig begavet, synes jeg.
Det er godt, at Jørgen Steen Nielsen i en anden ende af avisen skriver om væsentlige ting. En sur gammel kone som jeg har ikke længere tålmodighed med ‘hø-hø-hø-hvor-sjovt-det hele-er-umuligt’.

Lau Dam Mortensen, Kenneth Graakjær, Søs Jensen, Flemming Berger og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Allan Filtenborg

At læse noget sjovt er dejligt og livsbekræftende. Men, det er åbenbart ikke alle der er lige sjove og nogen er det slet ikke, har jeg lige opdaget.

Niels-Simon Larsen

Vi må ikke blive så alvorlige, at vi ikke tåler en lille spøg. Jeg synes godt om Alternativet og en statsbank, men morede mig alligevel over beskrivelserne.

De tre sidste forslag er fine. Det er jo ikke mange år siden, at vi havde en statsbank i forbindelse med ejendomshandel, Hypotekbanken. Den er sammen med Girobank savnet.

Anders Reinholdt, Kim Houmøller, Lars Løfgren, Karsten Lundsby og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wentzlau

I et kommentarspor på Ingeniøren læste jeg, at Goldman Sachs hjalp Den Danske Bank og som tak, blev de lovet andel i Dong. Danske Bank, havde udlånt egenkapitalen 36 gange. På den måde undgik staten at stille garanti. Og derfor sagde Corydon som han sagde: noget med nødvndighedens politik, for ikke at røbe den forrige regeringr der havde indgået aftalen.
Hvad skal vi tro på:Fællesskabet, det fri Marked, klima skabt hungersnød, spil der fokker med vores hjerne - hvad bliver vi mest mæt, hvad fylder mest i maven!! måde at tjekke et udsagn på.

Jørgen Wentzlau

I et kommentarspor på Ingeniøren læste jeg, at Goldman Sachs hjalp Den Danske Bank og som tak, blev de lovet andel i Dong. Danske Bank, havde udlånt egenkapitalen 36 gange. På den måde undgik staten at stille garanti. Og derfor sagde Corydon som han sagde: noget med nødvndighedens politik, for ikke at røbe den forrige regeringr der havde indgået aftalen.
Hvad skal vi tro på:Fællesskabet, det fri Marked, klima skabt hungersnød, spil der fokker med vores hjerne - hvad bliver vi mest mæt, hvad fylder mest i maven!! måde at tjekke et udsagn på.

@Steffen Gliese, Hypotekbanken (Kongeriget Danmarks Hypotekbank og Finansforvaltning) varetog statslig låntagning og havde absolut intet med ejendomshandel at gøre...!

@Jørgen Wentzlau, siden hvornår er kommentarsporet i Ingeniøren blevet en autoritativ kilde?

Nej, det er det heller ikke - og tydeligvis med god grund: Mage til kontrafaktuelt ævl og sølvpapirshætte-baseret konspirationsfabulering skal man lede længe efter.

Jeg har altid troet, at ingeniører var mennesker, der interesserede sig for fakta.