Læsetid: 3 min.

Bare rolig, der er stadig masser af mysterier

Verden er fuld af mysterier. Fra kænguruer i Tørring til løse ender i Khashoggi-sagen
Energiminister Lars Christian Lilleholt stod for et af ugens store mysterier, da han forklarede olie- og gasindustrien, at vi skal suge Nordsøen tom for olie og sætte ild til – for klimaets skyld.

Energiminister Lars Christian Lilleholt stod for et af ugens store mysterier, da han forklarede olie- og gasindustrien, at vi skal suge Nordsøen tom for olie og sætte ild til – for klimaets skyld.

Morten Stricker

27. oktober 2018

Hvis man tror, at verden for længst er affortryllet, så skal man altså bare læse lokalaviser, for de er fulde af mysterier:

Tirsdag formiddag hoppede der pludselig en kænguru frit omkring på Østergade i Tørring, skrev Vejle Amts Folkeblad denne uge. Og det er ikke engang første gang, at en kænguru er løs på Hedensted-egnen. For et par år siden sprang en rundt i nærheden af Løsning, indtil den blev skudt, så hvor den nye kommer fra, er et mysterium.

I Nordjyske kunne man læse, at nogen havde stjålet en 200 år gammel og 500 kilo tung kirkeklokke, der stod uden for en virksomhed, der hedder Desmi. Endnu et mysterium. Mange mystiske hændelser bliver lykkeligvis opklaret.

I Nordjyske kunne man også læse, at mysteriet om, hvorfor pokker der blev ved at pible vand op fra undergrunden og flyde ned af Hostrupvej i Hobro, havde sin forklaring i en tilstoppet vandledning, og sådan bevægede verden sig lidt fremad igen i denne uge.

Kigger vi ud i verden er det stadig et mysterium, hvad præcis der skete på det saudiske konsulat i Istanbul, efter at journalisten Jamal Khashoggi gik ind ad porten den 2. oktober, og vi skal nok ikke regne med at få hjælp af de saudiske lokalaviser. Styret dernede har nu medgivet, at manden er død, og denne uge medgav de så, at det nok også var planlagt.

Myndighederne fastholdt dog, at landets royale ledere intet havde med attentatet at gøre, og i et modbydeligt mediestunt fik de Khashoggis søn til at troppe op foran Saudi-kongen og hans kronprins for at modtage deres dybe kondolencer, mens kameraerne rullede, og en sikkerhedsvagt stod klar med hånden på pistolskæftet.

Ud over mysteriet om, hvad der egentlig foregik på konsulatet, har al balladen også gjort et gammelt mysterium aktuelt igen, nemlig spørgsmålet om, hvorfor pokker Danmark og Vesten overhovedet er venner med Saudi-Arabien, når alle ved, at de er nogle banditter. Netop dét, kan man blive klogere på, hvis man læser lidt i Viborg Folkeblad. Denne uge havde de nemlig et interview med direktør Svend Petersen fra møbelproducenten Topline i Møldrup.

»Jeg er jo drevet af profit ligesom alle andre,« sagde direktøren, der siden 2008 har omsat for millioner ved at sælge møbler til ørkenstaten.

»Men der er også noget, der hedder ordentlighed,« tilføjede han så, og indrammede det dilemma, der kun gør menneskeheden så menneskelig: At vi hele tiden kæmper med at placere vores beslutninger et sted i spændet mellem det, der er godt for os selv, og det, der er godt for andre.

Sådan har vi set Alternativet komme i problemer. De vil redde planeten ved at bremse flytrafik og genbruge ting, men for nylig har vi set, at den nys afgåede kulturborgmester Grünfeld også gerne ville have nye møbler, mens det i denne uge viste sig, at ordfører Carolina Magdalene Meier godt ville unde sig selv nogle eksotiske dykkerrejser. Man kender godt konflikten. 

Mere uigennemskuelig er klimaministermodellen, hvor man hævder at vi skal sikre den grønne omstilling ved at suge Nordsøen tør for olie og brænde det af, som Lars Christian Lilleholt sagde ved et møde for olie- og gasindustrien denne uge.

Men tilbage til Viborg Folkeblad og deres interview med møbelproducenten Svend Petersen fra Møldrup. Allerede da han i 2012 besøgte Saudi-Arabien på forretningsrejse, vidste han jo, at den var gal, fortalte han.

»De er jo stinkende rige, og der manglede ingenting, da jeg var dernede,« lød det i interviewet.

»Men bag alt guldet og glimmeret er det så formørket, som det kan blive. Kvinder bliver stenet for ingenting, tyve får hænderne hugget af, der er dødsstraf for at være homoseksuel. Så jeg har egentlig gået med den her følelse i lang tid. Er det foreneligt med mine og virksomhedens værdier at handle med sådan et mørkeland?«

Her fire år senere, er han nået frem til et svar, og det svar er nej. I mandags sendte han en mail til sine saudiske samarbejdspartnere med beskeden om, at samarbejdet var forbi.

Sådan lærte Svend Petersen os i denne uge, at man godt kan ændre sine beslutninger, hvis man er parat til at betale omkostningerne – og det er jo faktisk ikke så mystisk.

Serie

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

 • Ugerevy: Virkeligheden vender tilbage

  17. august 2019
  Virkeligheden er tilbage med radikalisering og konspirationsteorier
 • Ugerevy: Nu er det Mettes tur

  29. juni 2019
  I denne uge indgik den socialdemokratiske mindretalsregering en aftale om et ’forståelsespapir’ med R, SF og Ø, ikke et regeringsgrundlag, men alligevel »et grundlag, vi kommer til at arbejde på,« som Mette Frederiksen opklarede. Ugen bød også på overraskelser på ministerlisten som Joy Mogensen og Jeppe Kofod
 • Ugerevyen: Rasmus Paludan bør lave en Kirsten Birgit

  22. juni 2019
  Fra at have været alles kæledægge er Den Korte Radioavis på rekordtid blevet lagt så meget for had i den kreative klasse, at man jo nærmest er modig, hvis man stadig tør sige, at man synes, det er sjovt
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Poul Simonsen
 • Carsten Munk
 • Trond Meiring
 • Maria Francisca Torrezão
 • Eva Schwanenflügel
 • Anders Graae
 • Grethe Preisler
Bjarne Bisgaard Jensen, Poul Simonsen, Carsten Munk, Trond Meiring, Maria Francisca Torrezão, Eva Schwanenflügel, Anders Graae og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

.... og hatten af for Svend Petersen fra Topline for at afbryde samhandlen med Saudi-Arabien.
Det er mere end man kan forlange af virksomheder.

Nationer fører udenrigspolitik - virksomheder driver forretning.