Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvad gør jeg med mine Danske Bank-aktier?

ML, studerende
Moderne Tider
27. oktober 2018

Som arv fra min bedstefar har jeg for 100.000 kroner aktier i Danske Bank. Jeg har længe – også før de aktuelle skandaler – overvejet at flytte værdien over i noget mindre beskidt og mere bæredygtig.

Nu står jeg så i det dilemma, at min dårlige samvittighed er eskaleret i takt med den tiltagende skandaleregn, men samtidig er værdien på mine aktier lavere end nogensinde.

Skal jeg trodse min dårlige samvittighed og koldt og kynisk vente med at reinvestere, til værdien nærmer sig det, den har været? Eller har jeg allerede holdt alt for længe på de beskidte aktier, så jeg blot skal acceptere, hvad tabt er, og med rank ryg skynde mig at ringe til banken og sælge? Hjælp mig, please!

PS. Jeg står faktisk over for en større investering, en bideskinne til 5.000 kr., som jeg har tænkt mig at tage et SU-lån til. (Forkortet af red.)

Svar I:

Præmissen for din tvivl er, at du forestiller dig, at det ville være en dårlig forretning at sælge dine Danske Bank-aktier. Det er jeg nu ikke sikker på, at du har ret i.

Umiddelbart tænker jeg, at du kunne investere i meget andet, hvor sandsynligheden for et større afkast på lang sigt ville være højere. Men det er nok noget, du skal snakke med din (okay, måske en ny) bankrådgiver om. På den måde ser jeg intet dilemma – i øjeblikket er Danske Bank, som du siger, både »beskidt« rent moralsk og desuden et dårligt lod at have i aktieporteføljen.

Hvis spørgsmålet i virkeligheden er, om du burde prioritere din moralske integritet over din personlige grådighed, er svaret klart: ja. Og det er du jo heller ikke selv i tvivl om – ellers ville du jo ikke have dårlig samvittighed, kammerat.

Bideskinnen skal du nok finde råd til. Alle kan komme ud i situationer med uforudsete udgifter – og så de af os, der ikke har arvet 100.000 kroner.

— Nikola Nedeljkovic Gøttsche

Svar II:

Jeg forstår faktisk slet ikke, hvorfor du og alle vi andre ikke protesterer i gaderne over de milliarder, som de totalt største nasserøve i vores tid, snyder os for. Samtidig med at de iført habit sparker den samfundsmodel, fællesskabet knokler for, i røven og skåler med hinanden over, at vi er så håbløst dumme. De har bildt os ind, at vi ikke fatter en skid af finanssektoren, og de skal ikke grine hele vejen til banken. De er der allerede.

Og typisk for os individualiserer vi modstanden: Hvordan skal jeg investere mine penge? Skal jeg skifte bank? Alt sammen fint nok, og måske når vi også at handle på det, når alle opgaverne er afleveret eller ungerne puttet.

Men det, vi først og fremmest bør finde ud af, er, hvilket politisk parti der har en samlet plan for, hvordan man kommer i gang med gennemgribende og strukturelle forandringer af finansfolkenes paradis. Og så skal vi stemme derefter.

— Mette-Line Thorup

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Du skal bare have is i maven og tro på, at verden en dag bliver retvendt igen. Mit råd er under forudsætning af, at du bare har aktierne stående, og ikke handler med aktier generelt. Den Danske Bank er ikke den eneste storbank, der har lig i lasten, så enten vil skandalerne komme ramlende i en lind strøm de næste år, eller også får nogen succes med at dysse det hele ned. Måske skal vi småaktionærer stole lidt på de dygtige medarbejdere, vi møder i banken til hverdag. Det er dem, der er fundamentet i en solid bank. Topcheferne kan fyres. Et udenforstående bestyrelsesmedlem ville muligvis kunne genskabe tilliden.

Prøv at granske lidt i kurserne på nogle af de andre aktier. Novo og andre medicinalvirksomheder, Pandora Mæersk o.s.v. De har også nogle gevaldige bump over tid.

Aktier handles af professionelle, index fonde og algoritmer (alle uden samvittighed). Så behold bare dine aktier til de er steget igen.
Der er et paradoks i svar I, der anbefaler at tale investeringer med sin “bankrådgiver”. Det svarer til at søge transport råd af en brugtvognsforhandler :)

Nis Jørgensen, Kurt Nielsen, Michael Boe og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Jeg holder med yde

Philip B. Johnsen

Kære ML.
Jeg høre til dem der håber, at folketinget og vælgerne på fortsat og accelerede olie, gas og kul afbrændings økonomisk vækst, får den lærestreg, jeg personligt syntes alle meget længe har fortjent.

USA lukker muligvis Danske Bank, for deres vedholdende samarbejde med international organiserede kriminalitet.

Jeg syntes derfor, at du burde sælge nu, et råd jeg kun giver dig, fordi du ikke selv har købt dig ind i international organiseret kriminalitet.

Husk nu på, hvad sagen handler om!

International organiseret kriminalitet er kendetegnet ved, at være et samarbejde mellem politikere, insititutioner kontrolleret af politikere (f.eks. Skat) og international organiseret kriminelle.

De systemiske banker og finansinstitutioner er befolkningens fjende nummer 1.

Hvorfor er lokalt boende finans gangstere, der har banet vejen for denne kriminalitet, ikke allerede nu i varetægtsfængsel?

F.eks. Danske Bank tilhøre de systemiske institutioner, de er uundværlige for danske økonomi, det er derfor de bliver betalt med borgernes skattepenge, hvis svindlen tager overhånd og det går helt galt.

Det sikre at international organiseret kriminalitet, betaler sig for de centralt placerede i finanssektoren.

Det er derfor småpenge, der gives i bøder og bøderne sendes direkte tilbage til almindelige bankkunder i form af f.eks. forhøjet bidragssatser mm.

Vores økonomisk vækst krævende politikeres partistøtte venner i de systemiske finanskoncernerne, betaler gerne de små bøder vores retssystem uddeler i de mange svindelsager bankerne er medvirkende til, det er småpenge i forhold til ‘indtægterne’ fra international organiseret kriminalitet udbetalt i resultatløn, bonusordninger og aktieoptioner til de centralt placerede i finanssektoren, som Bjarne Corydon formulerede det i folketingets tidligere samarbejde med Goldman Sachs og brug af skattely i salget, ‘det er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked.’

Historisk lukrere politikere med gode job efter politisk karriere, hvis politikere centralt placeret, har beskyttet og understøttet dette system.

Vores erhvervsminister Rasmus Jarlov beskrev kriminaliteten således forleden, “bare fordi bankerne er drevet af en syg kultur, behøver man ikke at indføre socialisme.”

Det vil vise sig om Rasmus Jarlov mener, hvad han taler om eller om Rasmus Jarlov selv på sigt, vil høste de lavthængende frugter.

Søren Nielsen

Sælg det lort og brug pengene på en bideskinne.

torben - nielsen

Når man her inde på de mindst ringe spørger om aktier, får man som regel det svar, at sådan noget vil man ikke have noget med at gøre, så en opfordring til at sælge dem ligger lige for.

Når aktier således ikke er noget man beskæftiger sig med, er erfaringen hermed også begrænset.

Men ser vi lidt mere præcist på situationen, du har for 100.000kr. aktier i Danske bank.
Det er med en ca kurs på 125 ca. 800 aktier.
Tidligere i år udbetalte Danske bank udbytte på 10 kr. pr aktie.
Det vil sige at dine aktier i Danske bank har givet et kontant udbytte på 8000 kr.

Til næste år kan man nok forvente et lidt lavere udbytte.

Men hvis kontantbehovet er her og nu, og ikke kan vente til næste års udbytte betaling i slutningen af marts, så ville jeg sælge 40 aktier nu, og beholde resten.

Brænd dem. Penge er ikke alt.

Hvad ville Din bedstefar have gjort!!?

Kim Houmøller

Du skal beholde dem, fordi de ikke er solgt i tide. Men at købe vil jeg stærkt fraråde, før kursen går under 100!

Markus Hornum-Stenz

"Umiddelbart tænker jeg, at du kunne investere i meget andet, hvor sandsynligheden for et større afkast på lang sigt ville være højere. Men det er nok noget, du skal snakke med din (okay, måske en ny) bankrådgiver om"

Spørg nogle andre, med andre ord - og husk lige at skamme dig....suk...

"Jeg forstår faktisk slet ikke, hvorfor du og alle vi andre ikke protesterer i gaderne over de milliarder, som de totalt største nasserøve i vores tid, snyder os for"

Der er ikke noget "vi", for "vi" er ikke et tankefællesskab, eller et værdifællesskab, men et handlingsfællesskab.
Det har de højreradikale spottet og derfor vokser "de".
Alt for mange folk fatter ikke, at der ikke gives point for de rette holdninger, men for de rette handlinger.