Læsetid: 5 min.

I Danmark har vi høj social velvære, men vi sviner for meget

Med den såkaldte doughnut-model kan forskere vurdere landes evne til at sætte menneskelige behov og miljømæssige grænser i centrum for økonomien. Danmark klarer sig overraskende skidt
Med den såkaldte doughnut-model kan forskere vurdere landes evne til at sætte menneskelige behov og miljømæssige grænser i centrum for økonomien. Danmark klarer sig overraskende skidt

Sofie Holm Larsen

6. oktober 2018

Hvad er et godt liv? Og vil det være muligt for alle på jorden at opnå det, uden at vi går langt ud over grænserne for, hvad planeten kan klare af miljømæssig belastning?

Det satte tre forskere fra bæredygtighedsinstituttet på University of Leeds sig for at undersøge. De indsamlede derfor data for velfærdsindikatorer og miljøbelastninger for 150 lande for at kunne udpege de lande, der er tættest på at finde en balance mellem ressourceforbrug og velfærd.

Resultatet var ikke særligt opløftende.

»På det nationale plan var det ikke et særligt optimistisk billede, vi fandt. Der er ikke et eneste land, som både er i stand til at klare sig godt på den sociale skala og på samme tid er inden for planetens grænser i forhold til miljømæssig bæredygtighed,« siger Andrew Fanning, der var researcher på forskningsprojektet.

Han forklarer, at de ganske vist havde forventet, at de industrialiserede rige nationer i Vesten ville klare sig godt på de sociale målsætninger og mindre godt på de miljømæssige. Men at ingen middelindkomstlande lå inden for målsætningen, var til gengæld en overraskelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det er da overhovedet ikke overraskende! De seneste 20 år har vi jo totalt lagt om fra et fornuftigt forbrug til total hedonisme - et amerikansk behov for at få og få lige her og nu, stik modsat vores langt mere fornuftige og sunde afvejning af reelle behov.
Velstand er usund, det kan man se på såvel private menneskers forbrug som byer, der pludselig får noget at gøre med (København er her det åbenlyse eksempel).

Trond Meiring, Kurt Nielsen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Der er fremtid i nøje afbalanceret velfærd, der er ingen fremtid i forbrugerisme med den forlorene ‘klima LLR’ forklædt som voksen.

Det er ikke så svært at forstå hvis man tænker sig lidt om.