Baggrund
Læsetid: 7 min.

Forretningen Ronaldo går til modstand mod voldtægtsanklager

Megastjernens advokater og medierådgivere har sat gang i en større aktion for at redde ikke bare personen, men også brandet Ronaldo, fra voldtægtsanklagen fra Las Vegas
Der er mere end Ronaldos ry og rygte på spil. Omkring halvdelen af hans årsindtægt på 650 millioner kroner anslås at komme fra sponsorkontrakter. Hertil kommer værdien af en livsvarig sponsoraftale med Nike, der vurderes til en samlet værdi af 6,5 milliarder kroner.

Der er mere end Ronaldos ry og rygte på spil. Omkring halvdelen af hans årsindtægt på 650 millioner kroner anslås at komme fra sponsorkontrakter. Hertil kommer værdien af en livsvarig sponsoraftale med Nike, der vurderes til en samlet værdi af 6,5 milliarder kroner.

Antonio Calanni

Moderne Tider
27. oktober 2018

En af de første ting, Ronaldo og hans rådgivere gjorde tilbage i 2009, da de blev gjort bekendt med, at en 34-årig amerikansk kvinde ved navn Kathryn Mayorga anklagede ham for voldtægt på et hotel i Las Vegas, var at sammensætte et hold af såkaldte personal reputation protection specialists, der skulle beskytte hans gode navn og rygte mod at lide skade i offentligheden.

I første omgang fik Ronaldo dog ikke særligt meget brug for disse ’omdømmespecialisters’ arbejde, eftersom det lykkedes hans advokater at indgå et fortroligt forlig med Kathryn Mayorga uden om retten.

Men nu, hvor den amerikanske kvinde med ni års forsinkelse – og fremprovokeret af et par dybdeborende artikler i det tyske ugemagasin Der Spiegel samt hele styrken i #MeToo-bevægelsen – alligevel har valgt at lægge sag an mod ham, er den portugisiske superstjernes hær af advokater og PR-specialister kommet på overarbejde.

Ikke kun for at skærme ham mod de juridiske konsekvenser af Mayorgas anklager, men også for at redde hans globale brand fra kollaps. For Ronaldo er ikke kun en fodboldspiller. Ronaldo er også en verdensomspændende sports- og mærkevareindustri; og hans økonomiske aftaler med nogle af klodens største fritids- og underholdningsvirksomheder er betydelige.

Således anslås det, at knap halvdelen af hans samlede årsindtægt på omkring en 650 millioner kroner sidste år kom fra sponsoraftaler. Og for to år siden gjorde Nike ham til den blot tredje sportsmand nogensinde, der fik en såkaldt livstids-sponsorkontrakt med firmaet; en kontrakt, der vurderes at have en samlet værdi på omkring 6,5 milliarder kroner.

Det er altså ikke småpenge, der er på spil i denne sag. Det er et helt sportsimperium, der er blevet bragt i fare. Og det kan derfor ikke undre, at Ronaldos folk er gået i overdrive for at bekæmpe voldtægtsanklagerne fra Las Vegas.

Deres strategi løber ad to spor – et juridisk og et PR-mæssigt.

Ser man på det juridiske først, så tegner deres forsvarslinje sig ganske tydeligt i pressen.

Helt grundlæggende handler den om, at sagen mod Ronaldo bygger på fake news i form af forfalskede dokumenter. Og især angriber juristerne ét bestemt notat, der har fået megen omtale i medierne – og som da også potentielt kan være meget belastende for den portugisiske superstjerne; nemlig et papir, hvor Ronaldo ifølge Der Spiegel skulle tilstå at have haft samleje med Kathryn Mayorga på hotelværelset imod hendes vilje.

Ondskabsfuld hacker

Hele sagen opstod som bekendt, fordi Der Spiegel fik tilsendt en større bunke papirer fra whistleblower-sitet Football Leaks, der har specialiseret sig i at offentliggøre fortrolige dokumenter fra fodboldens verden.

Dokumenterne blotlagde Mayorgas voldtægtsanklage mod Ronaldo og de efterfølgende forhandlinger om en kompensation, der ellers havde fundet sted i hemmelighed.

Og det vel nok mest belastende enkeltpapir i bunken – i hvert fald set fra portugiserens side – var et fortroligt spørgeskema, som Ronaldos advokater havde bedt ham om at udfylde, og hvor han i store træk skulle have anerkendt forløbet, sådan som Mayorga havde beskrevet det:

»Hun lå på siden. Jeg trængte ind i hende bagfra (analt, red.) Det var voldsomt (…) Hun sagde, at hun ikke ønskede det, men hun gjorde sig tilgængelig.«

På spørgsmålet om, hvorvidt Kathryn Mayorga havde hævet stemmen eller skreget, svarede han:

»Hun sagde ’nej’ og ’stop’ flere gange.«

Dette svarer præcis til Mayorgas egen fremstilling af forløbet. Og det siger sig selv, at hvis sådan et notat var sandt, ville det stille Ronaldo i et meget uheldigt lys.

Det er det imidlertid heller ikke, hvis man spørger Ronaldo-lejren. Tværtimod er der tale om ondskabsfuldt forfalskningsarbejde fra en hacker, som har haft held med at få det tyske ugemagasin til at hoppe på limpinden.

Det hævdede fodboldspillerens advokat i Las Vegas for nylig i en udtalelse, der blev videreformidlet af Ronaldos repræsentanter:

»Alle de dokumenter, der angiveligt indeholder udtalelser fra Cristiano Ronaldo, og som er blevet optrykt i medierne, er rene opfindelser,« sagde advokaten.

»Tilbage i 2015 blev en del virksomheder (herunder advokatfirmaer, red.) i forskellige dele af Europa udsat for elektroniske angreb, og en del af oplysningerne på deres computere blev stjålet af en hacker. Denne hacker forsøgte efterfølgende at sælge oplysningerne videre, og har altså tydeligvis indgået aftale med en medievirksomhed (Der Spiegel, red.), der er uansvarlig nok til at offentliggøre stjålne dokumenter, som for en stor dels vedkommende er blevet ændret eller fuldstændig forfalskede.«

I Tyskland står Der Spiegels journalister dog fast på deres version af historien.

»Bemærkningerne fra (advokaten, red.) på vegne af Ronaldo er et typisk eksempel på den kurs, som Hr. Ronaldo og hans advokater har taget hidtil, når de uden held har forsøgt at bekæmpe vores undersøgende arbejde,« lød det i en udtalelse fra nyhedsmagasinets hovedkontor i Hamburg, som fortsatte:

»Vi står fuldstændig bag vores afsløringer i denne sag. Vores historie er nøje researchet. Vi har hundredevis af dokumenter fra forskellige kilder, der understøtter vores reportager. Vi har ingen grund til at tro, at disse dokumenter skulle være fabrikerede. Desuden har vi som altid nøje faktatjekket vores oplysninger og underkastet dem en juridisk vurdering.«

’For befolkningens enhed’

Mens Ronaldos advokater således arbejder på at undergrave materialet mod ham på den juridiske front, forsøger fodboldstjernens højt betalte omdømmekonsulenter sideløbende at afstive hans image som en blanding af fysisk pragteksemplar og uplettet superhelt.

Til det formål har de efter alt at dømme indforskrevet hans mor, Maria Dolores. Hun lagde for nylig et billede af sin søn på Facebook iført Superman-kappe med det berømte S-logo på brystet. Og under en opfordring til at dele billedet, skrev hun:

»For Portugal. For befolkningens enhed. For retfærdighed. Bag dig hele vejen.«

Og i det, der bedst kan betegnes som et veltilrettelagt PR-stunt, fløj Ronaldo herefter i privatfly til Portugal, hvor han mødtes med sin kæreste, Georgina Rodriguez i Sky Bar på Tivoli Hotel i Lissabon. Dagen efter kunne landets førende tabloidavis offentliggøre billeder af en smilende Ronaldo, der bliver strøget ømt over håret af sin kæreste.

Så kan budskabet fra Ronaldo-lejren vist heller ikke siges tydeligere: De, der elsker ham, støtter op om ham og afviser anklagerne fra den amerikanske golddigger.

Sideløbende hermed er hans allierede i pressen gået i gang med at undergrave Kathryn Mayorgas troværdighed. Således kunne den italienske sportsavis Tuttosport – der er kendt for at være talerør for Ronaldos klub Juventus – forleden fortælle sine læsere, at den amerikanske kvinde »er løbet tør for penge og kræver yderligere 200.000 dollar (fra Ronaldo, red.

Gået under jorden

Det er dog ikke kun Ronaldo (og hans rådgivere), der har kastet sig ud i kampen om folkestemningen. Det samme har Kathryn Mayorga.

Ganske vist har hun forladt Las Vegas og er gået under jorden, men fra sit skjulested har hun tydeligvis givet sin advokat autorisation til at kæmpe hendes sag i medierne, så for nylig truede advokat Leslie Stovall Ronaldos lejr med at offentliggøre dokumenter med relation til sagen såsom politirapporter og lægeerklæringer, samtidig med at han oplyste, at en psykiater har diagnosticeret den 34-årige amerikanske kvinde med posttraumatisk stress og depression efter hændelsen i 2009.

De seneste år »har været meget svære for hende«, sagde han.

»Vi taler om en kvinde, der lider af depression, PTSD og tvangstanker. De seneste otte-ni år har hun haft det særdeles vanskeligt.«

Mens parterne slås, står Ronaldos sponsorer på sidelinjen og vrider hænder. Nike har erklæret, at de er »dybt bekymrede over de foruroligende anklager og løbende overvåger situationen«, og EA Sports har fjernet alle billeder af den portugisiske fodboldstjerne fra firmaets promovering på de sociale medier af deres nye fodboldspil, FIFA 19.

Endnu har ingen af fodboldstjernens kommercielle støtter dog brudt med ham. Og det sker næppe heller, før han bliver dømt, eller der fremkommer så belastende beviser mod ham, at de ikke lader sig afvise.

Lige nu er der to sager i gang mod ham. Den ene er Kathryn Mayorgas civile søgsmål med krav om erstatning for hændelsen på Palms Place Hotel for ni år siden. Den sag kan under ingen omstændigheder sende Ronaldo i fængsel. Den kan højest ramme ham på pengepungen.

Men derudover har politiet i Las Vegas genåbnet efterforskningen af voldtægtsanklagen.

Her er oddsene for den portugisiske superstjerne højere, forstået på den måde, at han har udsigt til en fængselsstraf, hvis han bliver dømt.

Til gengæld er mulighederne for, at han taber denne sag tilsvarende lavere. Kravene til bevisbyrden er langt tungere i en straffesag end i et civilt søgsmål i USA; og det må umiddelbart anses for yderst tvivlsomt, om ordensmyndighederne kan stykke en holdbar sag sammen mod Ronaldo på baggrund af en mundtlig anklage om noget, der skete bag en lukket dør for ni år siden.

En endelig afklaring på sagerne kommer dog formentlig først om lang tid.

Indtil da arbejder superstjernens bagmænd hårdt på at redde ham.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Se denne artikel, der placerer Ronaldo sagen i en større samfundsmæssig kontekst: https://www.themindfulword.org/2018/cristiano-ronaldo-me-too-movement/

Hvis man har lidt indsigt i krisehåndtering, så prøver Ronaldo lige nu at spille offerkortet. Han nævner hvordan hans mor og søster er berørte, og de halvdumme sportsjournalister holder ukritisk mikrofonen op.
Han har et stort netværk af folk og fans, der kæmper hårdt for ham. Men godt at se, at Information tør fastholde en kritisk journalistisk linje.

Mayorga har én gang modtaget penge for at tie. Hun valgte i øvrigt selv at droppe anklagen dengang. Ronaldo er så de sidste ti år blevet en endnu større verdensstjerne end da hun fik sine 350.000 dollars.