Feature
Læsetid: 14 min.

Fynsk tomatkonge åbner Europas største cannabis-farm

Storgartneren Mads Pedersen, der i forvejen producerer 15.000 tons tomater om året, er ved at opføre Europas største cannabis-farm. Intet mindre. Til åbningsreceptionen i Bellinge var erhvervsfolk, fri hash-aktivister og den borgerlige sundhedsminister enige om én ting: Danmark kommer til at tjene milliarder som en af verdens førende producenter af medicinsk cannabis
Nu er der åbningsreception for Europas største cannabisfarm. Den fynske storgartner Mads Pedersen har allerede investeret 110 millioner kroner i at blive kontinentets største producent af medicinsk cannabis.

Nu er der åbningsreception for Europas største cannabisfarm. Den fynske storgartner Mads Pedersen har allerede investeret 110 millioner kroner i at blive kontinentets største producent af medicinsk cannabis.

Peter Nygaard Christensen

Moderne Tider
20. oktober 2018

Designermøbler, bacon og vindmøller. Danmarks næste store eksporteventyr hedder medicinsk cannabis. Og eventyret starter her, på en parkeringsplads i Bellinge, lidt vest Odense.

En lille flok er klemt sammen omkring et hvidt telt af den slags, man kender fra konfirmationer og sølvbryllupper. Det er ikke hvem som helst.

Europas største distributør af lovlig cannabis betegner det som et spørgsmål om tid, før Danmark er »en verdensførende cannabisnation«. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) understreger, at »arbejdspladserne og milliardinvesteringerne skal gå til Danmark,« og topchefen i det canadiske firma Aurora er overbevist om, at de sammen med deres nye, fynske partner bliver »cannabisindustriens svar på Starbucks«.

Fri hash-aktivisterne Cutter og Chillo konstaterer bare, at det er »kæmpe, kæmpe stort det her,« mens de ryger dagens første joint.

Det er tomatkongen, som står bag. Mads Pedersen er klædt i blåt jakkesæt og har gjort, hvad han kunne for at skabe den rette, storslåede stemning i de ellers praktiske omgivelser. Der er rullet en rød løber ud, så ministeren kan træde direkte ud af den sorte BMW uden at få asfalt under stiletterne. Og indenfor er der hvide duge, champagne, eggs benedict og et orkester, som spiller jazzstandarder.

Mads Pedersen guider gæsterne gennem produktionsanlægget ved åbningen af Europas største cannabisfarm. Planen er at omsætte for 1,5 milliarder kroner om året.

Mads Pedersen guider gæsterne gennem produktionsanlægget ved åbningen af Europas største cannabisfarm. Planen er at omsætte for 1,5 milliarder kroner om året.

Peter Nygaard Christensen

Sidste år vedtog et bredt flertal i Folketinget en fireårig forsøgsordning, som gør det muligt for læger at udskrive medicinsk cannabis. Det er ikke bare et nyt alternativ til smertepatienter. Det er også en forretningsmulighed.

Nu er der åbningsreception for Europas største cannabisfarm. Den fynske storgartner Mads Pedersen har allerede investeret 110 millioner kroner i at blive kontinentets største producent af medicinsk cannabis. Senere på året investerer han et trecifret millionbeløb yderligere. Efter planen skal de 65.000 kvadratmeter drivhus producere så meget hamp, at Mads Pedersen og hans canadiske partnere om få år kan sælge medicin for 1,5 milliarder kroner om året.

‘Cannabiskongen’

Når Mads Pedersen kigger ud af panoramavinduerne på sit kontor, kan han ikke se, hvor de endeløse rækker af enorme drivhuse hører op. Det ligner et ocean af glas og aluminium.

Den 50-årige erhvervsmand har satset hele butikken på at komme ind på det nye marked for medicinsk cannabis. Og det er en stor butik.

I fynske medier hedder han bare tomatkongen. Hans firma, Alfred Pedersen & Søn, som laver ’Alfred og Katrines tomater’ er Skandinaviens største producent af tomater. De dyrker næsten hver anden danske tomat og har en årlig omsætning på 350 millioner kroner. 15.000 tons tomater om året. Eller 1.700 kilo hver eneste time.

Mads Pedersen vil nødig ende med at blive kaldt cannabiskongen, men han medgiver, at han håber at indtage en dominerende rolle på markedet for medicinsk cannabis.

»Vi er sat i verden for at forsyne hele Nordeuropa her fra Bellinge af,« siger han.

Det drejer sig om at være først og størst. De første, som kan masseproducere medicinsk cannabis i høj kvalitet til det hungrende marked, står med en enorm markedsfordel.

»Det er derfor, vi starter stort,« siger han.

For at føre projektet ud i livet, har Mads Pedersen allieret sig med det canadiske firma, Aurora, som er en af verdens største cannabis-virksomheder. Mads Pedersen ejer 49 procent af det nye joint-ventureselskab, som har fået navnet Aurora Nordic.

»Det nye firma er i princippet helt adskilt fra tomatfirmaet. Også i den historie, vi gerne vil fortælle. Der bliver ingen ’Alfred og Katrines cannabis’.«

’Real family’

Mads Pedersen går på scenen for at byde velkommen. Hans blå jakkesæt – uden slips – lader til at være receptionens dresscode. Men hvor både Mads Pedersen, de lokale erhvervsfolk og tjenerne med sort butterfly bærer det fine tøj med største naturlighed, sidder jakkesættene mere akavet på repræsentanterne for Aurora.

Topchefen Terry Booths skjorte er lidt for åben og jakken lidt for stor. Og Josh Barnett, som har titel af chief cultivator, kan ikke rigtig finde ud af, om hans hestehale skal hænge frit bag til eller ned lang sin højre side.

Fra scenen giver Mads Pedersen sine canadiske kompagnoner en særlig velkomst.

»I er ikke bare det største firma på markedet – det betyder ikke så meget – I er også fantastiske mennesker,« siger han og slå armene ud.

»You’re real family,« fortsætter han med fynsk accent.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby tager ordet. For få måneder siden gjorde hun sig upopulær blandt landets læger, der i vid udstrækning er skeptiske over for cannabis’ angivelige medicinske potentiale, da hun i et interview med Alt for Damerne udtalte, at i spørgsmålet om medicinsk cannabis var »videnskaben og lægerne bagud i forhold til befolkningen«. I dag er hun på hjemmebane.

»Tak fordi i tør,« siger hun. »Lægekunsten er kun blevet bedre, fordi vi har turde eksperimentere.«

Ministeren betoner, at regeringen også glæder sig over udsigten til arbejdspladser og eksport, inden hun overlader mikrofonen til Terry Booth.

Terry Booth er en firskåren, ældre mand. Han er tyndhåret og har en stor bred ring i flettet sølv på tommelfingeren.

»Markedet for cannabis kommer aldrig til at være mindre, end det er i dag. Og det har jeg kunnet sige hver dag i et godt stykke tid nu,« siger Terry Booth og løfter sit glas.

»Nogle lande har erkendt det og etableret ordentlige forhold for produktion. Det er de kloge lande. Og i den sammenhæng er Danmark et meget, meget, meget klogt land,« siger han og griner.

Gæsterne klapper. De fleste ved udmærket, hvad Terry Booth mener. Det er nemlig ingen tilfældighed, at en række af Nordamerikas største cannabisfirmaer har investeret massivt i lige netop Danmark.

Dansk kvalitet

»Don’t get high on your own supply.« Det er regel nummer ét i narkotikabranchen. I hvert fald ifølge amerikanske gangsterfilm.

Mads Pedersen har aldrig røget en joint. Ikke af princip, understreger han. Det har bare aldrig været aktuelt. For 20 år siden, da han var sidst i 20’erne, prøvede han at spise hashkage på Skanderborg Festival. Men det virkede ikke engang.

»Det viser bare, at der er behov for et pålideligt kvalitetsprodukt,« siger Mads Pedersen og griner.

Fri hash-aktivisterne Khodr Mehri kendt som Cutter og Thomas Jensen kendt som Chillo foreviger den historiske dag. Det er nu muligt at dyrke cannabis – masser af cannabis endda. Ikke nok med at man ikke skal frygte, at politiet banker på: Sundhedsministeren kommer og klipper det røde bånd over. Og det vigtigste er, at der nu bliver udviklet et medicinsk kvalitetsprodukt til syge mennesker, understreger Cutter.

Fri hash-aktivisterne Khodr Mehri kendt som Cutter og Thomas Jensen kendt som Chillo foreviger den historiske dag. Det er nu muligt at dyrke cannabis – masser af cannabis endda. Ikke nok med at man ikke skal frygte, at politiet banker på: Sundhedsministeren kommer og klipper det røde bånd over. Og det vigtigste er, at der nu bliver udviklet et medicinsk kvalitetsprodukt til syge mennesker, understreger Cutter.

Peter Nygaard Christensen

Men han vil dyrke cannabis for at hjælpe syge mennesker. Purpose management er vigtigt, forklarer han. Det man laver skal give mening, og Mads Pedersen fandt sit meningsfulde projekt i 2015. Lidt tilfældigt sad han til en konference om medicinsk cannabis i den amerikanske stat Oregon. Han var bare på tur med et internationalt erhvervsnetværk.

Så rejste en 11-årig dreng med epilepsi sig op. Drengen havde aldrig gået i skole og kunne kun formulerede sig på hakkende engelsk. Hans barndom havde været en lang kamp med mellem 75 og 100 anfald om ugen. Den eneste flugtmulighed for de konstante smerter var tunge morfinpiller. Indtil halvandet år tidligere, da hans forældre havde vovet sig til at købe ulovlig cannabis til ham. Derefter var anfaldene stort set stoppet.

Drenges beretning havde efterladt de 150 voksne mennesker i salen med tårer på kinderne.

»Den dreng havde fået livet igen,« siger Mads Pedersen.

Over de følgende måneder besøgte han en række lovlige cannabisproduktioner i USA og Canada. Han var rystet. De gjorde det simpelthen helt forkert.

»Mange af dem havde dyrket, mens det var ulovligt. Nu var de så kravlet op af kælderen, men dyrkede på præcis samme, primitive måde. Inde i lukkede haller med varmelamper og vækstlys,« siger Mads Pedersen og ryster på hovedet.

Og de var ikke bare ineffektive. De øsede også pesticider ud over planterne.

Det kunne de gøre det bedre i Bellinge, tænkte Mads Pedersen. Meget bedre. Med deres erfaring med at producere planter i stor industriel skala, kunne de ikke bare lave et billigere produkt. De kunne også lave et sikkert, ensartet produkt, som kunne leve op til medicinske standarder.

»Gør vi det her ordentligt, kan patienterne både få bedre og billigere medicin. Så frau Müller nede i Berlin kan købe dansk cannabis og vide, at det er allerhøjeste kvalitet,« siger han.

Og så vurderer Mads Pedersen også, at det bliver en god forretning. Man kan ikke sælge tomater for 60 kroner pr. gram.

»Ikke engang pr. kilo,« griner han.

Tyggegummi

Cannabisfarmen er ikke i fuld produktion før slutningen af 2019. Men de første planter er ankommet til Bellinge, og de forventer at have det første færdige produkt klar omkring årsskiftet.

Da alle har fået iført sig kittel og hårnet, og Ellen Trane Nørby har klippet den røde snor, leder Mads Pedersen gæsterne ned ad endnu en rød løber, som fører ind til den del af komplekset, hvor planterne skal tørres, presses til olie eller laves til tabletter. Med hvide lysstofrør og stålvægge ligner de store lokaler det, de er: en fabrik.

Foruden ministeren og lokale erhvervsspidser, har Mads Pedersen også inviteret personer fra Danmarks blomstrende cannabisbranche.

En af dem er Morten LaCour, som fortæller, at hans firma, MedCan Pharma, snart er »verdens førende producent af medicinsk cannabistyggegummi«. Inden nogen kan nå at rulle med øjnene, slår han fast, at det er datterselskab under det firma, som også producerer Stimorol og V6, og at han hver dag møder ind på et kontor med 10 kolleger. Medicinsk cannabistyggegummi. De mener det alvorligt.

’Mission Impossible’

Der bor 4.600 mennesker i Bellinge, og de er generelt glade for Mads Pedersen og hans gartneri. Der var dog en smule bekymring, da Mads Pedersen på et borgermøde bekendtgjorde, at han ville bygge Europas største cannabisfarm i den lille by. Ikke fordi de var forargede, forklarer Mads Pedersen. De frygtede, at den slags kunne tiltrække nogle kedelige, kriminelle typer.

Det var Mads Pedersen forberedt på. han havde nemlig stillet sig det samme spørgsmål. Hvordan forhindrer man indbrud, når man dyrker utallige kilo af et produkt, som koster 60 kroner grammet.

»Vi har måtte bygge tre virksomheder i én. Et gartneri, en farmaceutisk anlæg og et fængsel rundt om det hele,« siger Mads Pedersen.

»Hegn, pigtråd, vagtværn, intelligente kameraer og sådan nogle røde laseralarmer ligesom i Mission Impossible. Medarbejderne bliver også tjekket, når de skal ind og ud,« forklarer han og tilføjer, at det meget gerne må komme med i artiklen.

»Der kommer måske nogle amatører med nogle sportstasker og forsøger alligevel. Men de har ikke en chance,« slår Mads Pedersen fast.

Cannabisturister

Under rundvisningen har Ellen Trane Nørby  Mads Pedersen og Terry Booths udelte opmærksomhed.

»Sådan en fætter dér koster otte millioner kroner,« siger Mads Pedersen og peger på en maskine, som kan presse olie ud af cannabis.

»Hver gang vi har haft valget, har vi valgt den bedste og dyreste løsning,« understreger han.

Tilbage på parkeringspladsen er Ellen Trane Nørby begejstret. Det er fantastisk, at en seriøs forretningsmand som Mads Pedersen har kastet sig over cannabis.

»Mange patienter skriver stadig til mig og siger tak for forsøgsordningen, men at det stadig er alt for dyrt. Hvis vi skal have priserne ned, kræver det store, omkostningseffektive produktioner som Mads’,« siger hun.

Og så kan medicinsk cannabis være med til at sikre vækst og eksport, understreger Ellen Trane Nørby.

»Og selv hvis ordningen ikke bliver forlænget, kan Mads jo fortsætte sin eksport,« forsikrer ministeren og sætter sig ind i den sorte BMW.

Med et champagneglas i hånden og flankeret af sin personlige assistent på højre side og sin kone på  venstre side, byder Mads Pedersen gæsterne velkommen til åbningen på Europas største cannabisfarm.

Med et champagneglas i hånden og flankeret af sin personlige assistent på højre side og sin kone på  venstre side, byder Mads Pedersen gæsterne velkommen til åbningen på Europas største cannabisfarm.

Peter Nygaard Christensen

Da ministeren er kørt, vurderer Cutter og Chillo, at de godt kan tænde en joint foran festteltet, hvor de øvrige gæster stadig cirkulerer og drikker champagne.

Det er ikke for meget at kalde 37-årige Cutter for landets bedst kendte hashaktivist. Han har turneret rundt og røget demonstrative joints i offentligheden, og i 2012 drev han i en kort periode Danmarks første og hidtil eneste hashcafé i Pisserenden i København. De varede kun nogle måneder, så røg Cutter i fængsel. I virkeligheden hedder han Khodr Mehri, og har efterhånden fundet et mere afdæmpet aktivistisk udtryk. I sidste måned var han eksempel med til at arrangere cannabismesse North Grow Expo i Bella Centeret.

Han er blevet inviteret, fordi han, med Mads Pedersens ord, har hjulpet med »undergrundserfaring og viden«.

Cutter og Chillo har sovet på kro natten forinden.

»Vi er Fyns første cannabisturister. De første af mange,« griner Cutter.

»Det her er et skridt på vejen mod rigtig legalisering. Men det er jo først og fremmest en kæmpe hjælp til alvorligt syge mennesker,« siger han.

Hans ven Chillo, eller Thomas Jensen på 44 år, er taget med for at networke. Han har nemlig udviklet en særlig vækstlampe, som han håber at sælge til Mads Pedersen. På stående fod kan ikke huske, hvad produktet hedder, men efter at have slået op på sin telefon, svarer han:

»High Canna Light.«

Grøn feber

Mads Pedersen, Stimorol-koncernen og Chillo er ikke alene. Over hele Europa kæmper virksomheder og iværksættere om at positionere sig på markedet. Der er en klar forventning om, at medicinsk cannabis bliver en stor forretning.

Tidligere på efteråret blev Storbritannien det seneste af i alt 22 europæiske lande, som tillader medicinsk cannabis.

I Canada, hvor medicinsk cannabis har været lovligt siden 2014, har man set en lignende udvikling. Der er i dag 330.000 patienter i behandling med cannabis. Det svarer til mellem en halv og en hel procent af den canadiske befolkning. Forestiller man sig en lignende tendens i Europa vil små fem millioner mennesker efterspørge medicinsk cannabis om få år.

Man skal nok tage det med et gran salt, men konsulentfirmaet Prohibition Partners, som er finansieret af cannabisindustrien, vurderer, at det globale marked for medicinsk cannabis kan nå en værdi på mere end 400 milliarder kroner i 2028. Andre og tilsvarende tvivlsomme kilder er kommet frem til nogle andre beløb. Men den overordnede konklusion i de forskellige fremskrivninger er den samme: Det her bliver stort.

Som direktøren Stephen Murphy sagde til den britiske avis The Independent i juli:

»Der findes simpelthen ikke andre brancher med et lignende potentiale.«

Dansk forspring

Når både Mads Pedersen, ministeren og den canadiske cannabisindustri er overbeviste om, at Danmark kommer til at spille en væsentlig rolle på det marked, skyldes det først og fremmest, man har særligt liberale regler for produktion og udvikling i Danmark. Som en del af forsøgsordningen har Folketinget gjort det lovligt for producenter at dyrke og sælge medicinsk cannabis i ubegrænsede mængder. Det giver Danmark en stor konkurrencefordel. I Tyskland, Holland og andre europæiske lande, hvor medicinsk cannabis er lovligt, er der markante begrænsninger på, hvor meget hvert enkelt firma må producere.

»Det har været meget overraskende, hvor hurtigt politikerne har handlet, og hvor stort et skridt, de har taget. Det er jo ret sjældent, at Danmark er et foregangsland på den måde, at vi har et mindre reguleret marked,« siger Mads Pedersen.

Nogle, der er mere skeptiske omkring fremtiden for medicinsk cannabis er danske læger.

I det lokale lægehus i Bellinge hænger en seddel, som i umisforståelige vendinger gør det klart, at de ikke ordinerer medicinsk cannabis. Den holdning deler de med det store flertal af danske læger, som har kæmpet imod den nye forsøgsordning, fordi cannabis ikke lever op til de almindelige krav for evidens til medicin.

»Der er ingen tvivl om, at den største hurdle i alt det er lægerne,« siger han.

Særligt de danske læger er tilbageholdende med at ordinere cannabis, forklarer han. Og det kan Mads Pedersen egentlig godt forstå. Vi er opdraget til at være skeptiske, hvis der er noget, vi er i tvivl om.

Af samme årsag regner Mads Pedersen ikke med, at mere end ti procent af deres produktion vil blive afsat på det danske marked. Deres største marked bliver Tyskland og Italien.

»Særligt i Tyskland skriger markedet på medicinsk cannabis af høj kvalitet. Tyske læger nærer slet ikke samme skepsis over for det som danske læger,« siger han.

Starbucks

Det er svært at forestille sig, at nogle er landet bedre efter en karriere som ulovlig potproducent end John Barnet. Af alle tænkelige udfald, det kunne have haft, da han som ung mand besluttede at ernære sig ved at dyrke illegal pot, virker det i hvert fald taknemmeligt, at han i dag står med et glas champagne i hånden og bærer titlen af chief cultivator i en canadisk milliardvirksomhed.

John Barnets største problem lader til at være, at han skal have jakkesæt på lige nu. Han er ikke meget for at tale om, hvad han lavede, inden han startede i Aurora for fire år siden.

— Hvordan fandt Aurora dig egentlig. Du stod vel ikke på de gule sider?

»Nu ved jeg ikke, hvor meget, jeg skal sige i avisen, men lad os bare sige, de fandt mig,« siger han og griner.

Chefen for det hele, CEO i Aurora, Terry Booth, er glad for at ryge cannabis. Medicinsk cannabis. Han har en recept, understreger han. Og i forhold til, om han også ryger det for sjovt, vil han foretrække at svare efter den 17. oktober, når cannabis til rekreationelt brug også bliver lovligt i Canada.

»Vi driver en travl forretning. Det seneste år er vi vokset med 40 procent hvert kvartal,« siger han. For et år siden havde Aurora 300 ansatte. I dag er de 1.500.

Og det kommer kun til at fortsætte. Han er sikker på, at det ender med, at man kan købe CBD-medicin i håndkøb i 7-Eleven. Cannabis består af CBD og THC. Og CBD er det ikkepsykoaktive. Altså det man ikke bliver skæv af.

»Og Aurora skal være størst og bedst. Medicinsk cannabis’ svar på Starbucks.«

I Canada er Aurora begyndt at producere cannabis til rekreationelt brug. Selv om det skulle blive lovligt i Danmark, tror Mads Pedersen umiddelbart ikke, at han kommer til at dyrke almindelig pot. De faciliteter, de bygger nu, er designet til at producere medicinsk cannabis, som skal leve op til strengere krav end rekreationelt.

»Så det vil andre nok kunne producere billigere end mig,« siger han.

Ude foran er Terry Booth og Cutter faldet i indlevende samtale. Aurora-chefen tager en vaporizer – et apparat man bruger til at fordampe og indtage cannabis – op af lommen og rækker den til Cutter.

»Ej, det er for meget, det kan jeg altså ikke tage imod,« siger Cutter. Terry Booth smiler og kigger sig rundt. »Det er bare CBD. Bare CBD,« forsikrer han de omkringstående.

Lidt efter skal Terry Booth afsted. Han skal på Christiania i et par timer, inden han og Mads Pedersen skal mødes til middag i aften i København.

Dagen efter tager den canadiske delegation hjem.

»Det er egentlig grineren, at det er en tomatgartner, som laver Europas største cannabisproduktion,« konstaterer Cutter eftertænksomt. »Det er det, hampdyrkere altid har sagt: ’Vi dyrker bare tomater’.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Mattias Sindberg, tak for en meget morsom og interessant artikel.
Ja, når der pludselig er penge og eksporteventyr i sigte, falder de moralske kvababbelser som skæl fra øjnene ;-)

Fun fact: tomater er natskyggeplanter, ligesom iøvrigt kartofler og tobak. I slægt med bulmeurt og alrunerod, der også er kendt for deres euforiserende egenskaber, og tilskrevet hekse der angiveligt brugte disse planter i deres opskrifter på 'flyvesalve'.

Brian Christoffersen, Trond Meiring, Søren Clausen, Thomas Tanghus, Benny Larsen, Rolf Andersen, Flemming Kattrup, Erik Jakobsen, Annika Rasmussen, ingemaje lange, Jakob Silberbrandt, Leif Høybye, Niels Duus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Vibeke Hansen, Anne Eriksen, Arne Albatros Olsen, Torben K L Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det er ikke uden grund at det er et samarbejde mellem et canadisk firma der dyrker cannabis og Danmark´s tomatkonge der vil dyrke cannabis efter Canada har lovliggjort salg,besiddelse og begrænset privat dyrkning af cannabisplanter. Venstre har endda sendt en minister og enhver ved når det parti øjner profit for potentielle hamp-dyrkende bønder kan intet stoppe dem. Gæt : Det bliver lovligt inden for 2 år i Danmark.

Poul Kristensen, Thomas Tanghus, Torben Bruhn Andersen, Claus Nielsen, Anne Eriksen, Ervin Lazar, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Albatros Olsen, Christel Gruner-Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Torben K L Jensen, kun medicinsk cannabis :)
Hvis man så endda gav dyr en tålelig tilværelse - men nej - bæredygtig indtjening (Venstre)

Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Ole Kresten Finnemann Juhl

Tænk, at det skulle tage så lang tid at gøre cannabis lovligt / receptpligtig.
Nu må det være tiden, allerhøjeste tid, at tobakken "kommer på recept".

Torben K L Jensen

Anne - det startede jo med medicinsk cannabis i Canada 2014 - allerede nu får de den fulde pakke og som canadierne selv siger - de er fuldt ud klar over at verden holder øje med eksperimentet hvor den den store forskel er at Canada kommer før USA - snebolden ruller mod legalisering i hele verden,som i øvrigt et udvalg under FN har foreslået for 10 år siden.

Trond Meiring, Flemming Kattrup, Eva Schwanenflügel, Jakob Silberbrandt, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

En delvis frigivelse af alle de forkerte grunde; primært for at tjene penge (det er det samme som gutterne på Christiania, HA & LTF gør), absolut uunderbygget medicinsk anvendelse og det alene for at tækkes et vælgersegment. Men hvis nogen vover at dyrke til sig selv i haven dvs. evt. økologisk og uden kemi så er vedkommende helt ude i hampen.

At tænke sig at Løkke og Pia finder sig selv bedre til at vurderer medikamenter til medicinsk anvendelse end både læger og forskere ja så er respekten for al form for faglighed da fuldstændigt gået fløjten.

Tom Andreæ, Olaf Tehrani, Claus Nielsen, Peter Wulff og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Flemming Kattrup

Klaus Brusgaard: Du må være læge eller én af medicinalindustrien og lægeforeningens formands spytslikkende logrehaler.
Det, du kommer med, er deres automatiserede, men pauvre forsøg på at standse cannabis helbredende virkninger - bemærk UDEN bivirkninger -, så medicinalindustrien og dens håndlangere er desperate over udsigten til milliardtab grundet ej patenter.

Thomas Tanghus, Anne Eriksen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

@ Flemming Kattrup
Jeg arbejder på et felt, hvor mange det seneste år har forsøgt sig med medicinsk cannabis-behandling.
Ingen af de patienter, jeg har observeret, har profiteret af den.
Desværre!