Læsetid: 7 min.

Min generation kommer til at slås med klimaforandringerne, uanset om vi vil det eller ej

»Han fortæller, at de beslutninger, vi træffer over de næste 10-12 år, vil determinere menneskehedens fremtid i de næste 10.000 år. Jeg hiver efter vejret.« En nybagt student rapporterer fra klimakonference i Reykjavik
I løbet af sommeren opdagede jeg – som alle andre – at jeg bare skulle se ud ad vinduet for at konstatere, at klimaet var alvorligt på afveje, skriver Alvilda Faber Striim. Her er det solbadere på Islands Brygge i København i august, hvor græsset efterhånden havde givet op over for varmen og tørken.

I løbet af sommeren opdagede jeg – som alle andre – at jeg bare skulle se ud ad vinduet for at konstatere, at klimaet var alvorligt på afveje, skriver Alvilda Faber Striim. Her er det solbadere på Islands Brygge i København i august, hvor græsset efterhånden havde givet op over for varmen og tørken.

ANDREAS HAUBJERG

27. oktober 2018

Da jeg blev student i sommer, kunne jeg ikke være mere ligeglad med miljøet. Jeg var bare færdig. Færdig med at sidde på min flade røv og forlade klasselokalet sent på eftermiddagen i en boble af tung information.

Bag mit selvoptagede ego vidste jeg godt, at den var gal. Og i løbet af sommeren opdagede jeg – som alle andre danskere – at jeg bare skulle se ud ad vinduet for at konstatere, at klimaet var alvorligt på afveje. Græsplænerne blev gule, og tørken spredte sig over landet ligesom befolkningens apati.

Min generation kommer til at slås med klimaforandringerne, uanset om vi vil det eller ej.

Derfor tog jeg i sidste weekend til konferencen Arctic Circle Assembly 2018 i Reykjavik for at forsøge at blive klogere på det globale klimaproblem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Christian Skoubye
 • Kim Øverup
 • Jakob Trägårdh
 • Olaf Tehrani
 • Peter Tagesen
 • Flemming Berger
 • Torben K L Jensen
 • Jørgen Vogelius
 • Morten Balling
 • Jens J. Pedersen
 • Carsten Mortensen
 • Britta Hansen
 • Eva Schwanenflügel
 • Per Torbensen
 • Trond Meiring
 • Erik Karlsen
Christian Skoubye, Kim Øverup, Jakob Trägårdh, Olaf Tehrani, Peter Tagesen, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Jørgen Vogelius, Morten Balling, Jens J. Pedersen, Carsten Mortensen, Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Trond Meiring og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"»Jeg prøver at spare op, så jeg kan opleve verdens vidundere, før de forsvinder,« siger hun.
»Men det, at jeg rejser derhen, medvirker jo til, at de forsvinder.«"

Nok lidt uden for artiklens tema, men det slog mig straks, da jeg læste sætningerne, at vi her havde at gøre med den klimatiske og kulturelle version af Heisenbergs ubestemthedsrelation.

Jeg gad i øvrigt vide, hvor mange billige drinks de to omtalte fyre skal drikke uden for Island, for at det kan betale flyveturen ud og hjem igen.

Torben Bruhn Andersen, Anders Skot-Hansen, Trond Meiring, Lars N. Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

"Generation Red Planeten" blev allerede iværksat i 1971 med dannelsen af Greenpeace. Men INGEN gad at høre på dem. Der var endog nogle som anså dem som en slags terrorister. Men hva. Det var også dengang de selvsamme mennesker troede katolske præster var moralsk uanfægtelige.

- Sådan bliver selv de såkaldte borgerlige klogere.

Arne Albatros Olsen, Lillian Larsen, Torben K L Jensen, John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Jørgen Vogelius, Jens J. Pedersen, Dina Hald og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

endnu en prætentiøs og usikker Netflixforbruger. Start i dag. Drop dit abonnement på serier, som streames centralt fra gigantiske serverparker, der bruger uhyre meget strøm, og investér i et solcelleanlæg, når du en dag måtte være parcelhusejer - evt. som positivt resultat af afstemning i andelsboligforening eller generalforsamling i lejeforening. (Og så selvfølgelig en elbil, den dag du måtte få råd.) Du kan få alt det udstyr, der kræves, bortset fra panelerne og regulator i dit lokale byggemarked. Resten kan du få fat i i en dansk elektronikbutik eller specialforhandler. Bor du på landet er vindenergi i baghaven meget oplagt. Man kan sågar købe små mikromøller, som jeg ikke kender mærket på, men som jeg har observeret langs motorvejsbyggeri i Østjylland. Det er vigtigere at du gør noget selv for at fremskynde processen end at vente på uduelige politikere og grønne lobbyister med selviske kapitalinteresser, hvis du får dårlig samvittighed. Teknologien er her allerede. På med arbejdsbukserne og tommestokken op af lommen!

Jens J. Pedersen

Tilbage i 1970-læste jeg om økologiske problemer udarbejdet af en amerikansk biolog Eugene Odum skrievet i 1960-erne. Nu er der så gået snart 60 år, men der er ikke fundamentalt gjort noget.
Nu står vi med problemerne, der absolut ikke er mindre, men et bevis på, at vi som mennesker ikke er i stand til at tage vare på vore omgivelser.
Det er i stor udstrækning Kristendommen i den Vestlige Verden, der lever af naturen og ikke i naturen.
Går vi tilbage til den Indianske Kultur i f.eks. USA, så levede de i pagt med kulturen, men Kristendommen har gjort, at vi lever af nature (det billige skidt).
Kære folkevalgte kom nu op på hesten og lad være med at nedgøre Alternativet, der efter bedste evne forsøger at tage hånd om problemet, men bliver samtidig nedgjort på grund af forsøget. Alle etablerede politikere smågriner ad Alternativet.

E Z, John Andersen, Jan Weber Fritsbøger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Alternativet er endnu en udstilling af vores ønske om at standse klimaforandringerne og vores manglende vilje til at gøre noget ved det. Det er da ikke sjovt, nærmere tragisk.

Jan Weber Fritsbøger og Niels Østergård anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

stort set ingen fatter omfanget af den omlægning af vores livsstil der faktisk er nødvendig for at forhindre klimakatastrofen, heller ikke markus lund,
privatbilismen skal for eksempel helt væk, blot at vælge en elbil er ikke nogen løsning, så rådet burde lyde køb dig en god cykel,
vi skal nedsætte vores forbrug til kun det absolut nødvendige, ingen brug og smid væk intet energiforbrug til underholdning,
hele konceptet med forbrug (rigdom) som et gode der bør efterstræbes skal ud af vores kultur,
som jens j. petersen antyder bør den indianske kultur være vores nye forbillede,
vi skal respektere naturen mere end vi respekterer retten til forbrug,
en sygelig ide faktisk at vi har ret til at forbruge selv når det er en trussel imod naturen,
og der er vel lidt om snakken, at kristendommen har medvirket til problemet, og dog for også i lande hvor man ikke er kristne, er man jo forbrugere først og kun sekundært en del af naturen.

Man kan sige at mennesket er naturens eneste reelle skadedyr, men det behøver vi ikke vedblive at være, vi kan godt overleve i pagt med naturen og ophøre med at skade resten af naturen,
det kræver bare en næsten umulig revolution i livsstil og holdning,
sjovt nok siger bibelen noget som efter min opfattelse giver dyb mening, nemlig " de ydmyge skal arve jorden" dette tolker jeg som en profeti om at mennesket overlever sin rolle som skadedyr, og vender tilbage til naturen i en mere ydmyg rolle, som en del af naturen og ikke som ejer af planeten som vi går og tror vi er nu.
jeg er faktisk selv begyndt omstillingen, jeg har ikke bil men en god cykel, og jeg beundrer ikke de grådige (rige) og ønsker ikke selv at blive rigere, jeg er faktisk bevidst om at jeg er privilegeret i nærmest urimelig grad fordi jeg lever i et rigt (grådigt) land.

Arne Albatros Olsen, Niels Østergård, Britta Hansen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

På dette område er vi alle syndere. Men hvis "retningen" skal ændres, skal der helt andre holdninger og konsekvens til.

Ungdomsoprøret, - også kaldet 1968-oprøret, startedes af franske elitestudenter. Og nu er 20.000 franske studerende fra eliteuniversiteter igen i gang med et oprør, der denne gang er mod klimasyndere.

Og man skal gøre sig det klart, at adgangskravene til disse eliteuniversiteter er meget stramme og meget krævende. Til gengæld er studenter fra disse universiteter meget attraktive, og bliver konstant bombaderet med attraktive jobtilbud fra erhvervslivet under uddannelsen.

For en måned siden besluttede disse elitestudenter i et manifest, at de absolut ikke ville tage arbejde for virksomheder, der bidrager til klimaforandringerne. Og som de siger i manifestet; - "hvorfor tage cyklen på arbejde, hvis man hele dagen på jobbet bidrager til klimaforandringerne".

Jeg ved ikke, hvordan det et undgået danske mediers opmærksomhed. Men der er tale om studenter fra de absolut fineste og mest prestigefyldte universiteter i Paris, f.eks. Polytechnique, HEC og Agro - altså især teknik og økonomi. Det er netop her, man udklækker fremtidens ledere indenfor fransk politik, og erhvervsliv.

”Jo nærmere vi kommer vores første ansættelse, jo mere mærker vi, at det system vi indgår i, forsøger at drive os imod tjenester (ansættelser) som ofte er uforenelige med vores tanker, og forsøger at fastholde os i daglig inkonsekvens,” skriver studenterne, som også er beredte på de karrieremæssige konsekvenser, som deres engagement kan medføre.

Idéen bag dette manifestet er faktisk ved at brede sig til de mere almindelige universiteter i Frankrig, og har givet interesse ved visse universiteter udenfor landet.

Arne Albatros Olsen, Thomas Olsen, Annemette Due, Flemming Berger, Britta Hansen, Dina Hald, Carsten Munk og Johannes De Fine Licht anbefalede denne kommentar