Feature
Læsetid: 10 min.

Konspirationsteoretiker på besøg i Danmark: »Hans teorier har forklaret meget af det, det kliniske ikke har kunnet«

I 1990’erne fik David Icke en indsigt, han aldrig havde haft før. Han fandt ud af, at han var Guds søn. Og hans opgave har siden da været at turnere verden rundt for at fortælle, at vi lever i en falsk virkelighed. Han og andre konspirationsteoretikere har meget til fælles med religion. For nylig gæstede han Danmark på et hemmeligt sted
David Ickes mest central teori er, at verden regeres af reptiler i menneskeskikkelse. Og verdens royale overhoveder går ikke ram forbi.

David Ickes mest central teori er, at verden regeres af reptiler i menneskeskikkelse. Og verdens royale overhoveder går ikke ram forbi.

Mia Mottelson

Moderne Tider
27. oktober 2018

UFO’er eksisterer, og de henter folk fra Jorden. 11. september var ikke et terrorangreb. Den jødiske milliardær George Soros er en djævel, han har korrumperet venstrefløjen og står bag både Det Arabiske Forår og Den Orange Revolution i Ukraine.

Masseimmigrationen til Europa er orkestreret af de mest magtfulde mennesker i verden – de vil ødelægge alle kulturer, fordi de ikke har plads i den nye globaliserede verden. Og så regerer en reptilrace fra det ydre rum i al hemmelighed over Jorden og menneskeheden.

Alt det – og lidt til – var Storbritanniens førende konspirationsteoretiker, David Icke, i København for at fortælle om forrige uge.

Foredraget var annonceret til at foregå et hemmeligt sted, men dagen inden blev det afsløret, at publikum kunne møde op i en af biografsalene i den farverige postmoderne bygning Palads. Samtlige 545 pladser var udsolgt, til en pris på i gennemsnit 400 kroner.

Søger svar

En time inden foredraget går i gang, er et par af de mest inkarnerede fans ved at tage plads. En af dem er Ulla Mai Svensson fra Odense, som har sikret sig en plads på anden række. Hun har fulgt David Icke i mange år, mest på YouTube og sociale medier – han har 778.416 følgere på Facebook – men hun har aldrig set ham live.

»Vi er mange, som er optaget af, hvad der sker i samfundet. Har vi f.eks. overhovedet demokrati? Når vi ser, at medierne ikke gider fortælle os historien om Bilderberg, som vores ministre holder møder med, så er det svært. Hvorfor får vi ikke sandheden? Hvorfor har vi ikke flere folkeafstemninger? Bliver det hele måske bestemt i EU?« siger Ulla Mai Svensson, da hun skal forklare, hvorfor hun er mødt op i dag.

»Vi ser også at reformer ikke virker, skolerne er håbløse, infrastrukturen er håbløs. Folk lider nederlag i det moderne samfund. Jeg kommer derfor i dag for at møde andre mennesker, som stiller de samme spørgsmål som mig.«

Når der er krig om sandheden og tvivl om, hvorvidt vi kan stole på vores politikere og journalister, så kan nogle svar hentes i konspirationsteorierne, som har det godt i disse år.

Ifølge en amerikansk undersøgelse fra Chapman University fra 2016, tror en tredjedel af den amerikanske befolkning på, at deres regering selv stod bag angrebet på World Trade Center den 11. september 2001. I Danmark lavede YouGov en undersøgelse i 2014, som viste, at mere end halvdelen tror på en eller flere konspirationsteorier. 13 procent tror f.eks. på, at USA har fundet aliens, som de nu holder skjult for resten af verden.

De andre tog fejl

Lyset i salen bliver slukket. Frem på den storskærm, der ellers bliver brugt til at vise de nyeste Hollywood-film, toner klip af kor fra hele verden frem, som synger Bob Marleys One Love.

»Let’s get together and feel all right,« synger et par af tilskuerne i salen med, mens de klapper i takt.

Den ellers gode stemning bliver imidlertid afløst af en mørk og dunkel speakerstemme.

»De kaldte ham gal. De gjorde ham til grin. Han blev latterliggjort i flere år.«

Hvem ’de’ er står ikke helt klart. Men at dømme ud fra de mange klip fra aviser og tv-stationer verden over, må det være de etablerede medier og den øvrige magtelite, der tales om.

Det er da også rigtigt, at David Icke flere gange er blevet kaldt gal, primært på grund af hans mest veludviklede teori: den om reptilracen. Han mener nemlig, at både prins Charles, George Bush, Barack Obama og et hav af andre tidligere og nuværende mennesker i verdens mægtigste magtpositioner i virkeligheden er øgler forklædt som mennesker.

»Nu prøver de at stoppe ham.«

I flere år inden afsløringen af en kæmpe pædofiliskandale i Storbritannien, havde David Icke kaldt tv-værten Sir Jimmy Savile for pædofil. Det var der imidlertid ikke mange, som lyttede til. Og det var først efter Saviles død i 2011, at det kom frem, hvordan han fra 1965 til 2000 havde forulempet og voldtaget britiske børn. David Icke har også i 1999 sagt, at USA ville blive ramt af et stort angreb mellem 2000 og 2002, og dermed i nogles øjne forudset 11. september.

Den mørke stemme afbryder igen.

»VÅGN OP. Og byd velkommen til David Icke«

Ind på scenen træder aftenens midtpunkt badet i klapsalver. Hans hår er kridhvidt og klippet som håret sad i 1980’erne – kort foran, langt bagi. Skoene er fodformede og knirker, når han slentrer over scenen.

’Jeg er Guds søn’

Dagens foredrag er en del af David Ickes The Everything You Need To Know-tur og handler i sin grundessens om, at folk skal blive klar over, at de lever i en falsk virkelighed. Ligesom i filmen The Matrix, hvor hovedpersonen Neo bliver tilbudt at tage den blå pille og forblive i verden, som han kender den, eller få befriet sin bevidsthed og opleve den sande verden ved at tage den røde pille.

David Icke tilbyder naturligvis sine tilhørere det sidste. Netop derfor kalder Kasper Grotle Rasmussen, som er historielektor på Syddansk Universitet og forsker i konspirationsteorier, David Icke for »vækkelsesprædikant.« Ligesom prædikanterne en gang turnerede rundt og fortalte folk, hvordan verden egentlig hang sammen og tilbød dem at følge deres sti, tilbyder David Icke nu det samme. Han fortæller, at alt hænger sammen, og at intet er tilfældigt.

»Og når du først er inde i det univers, så har du en forklaringsmodel, hver gang der sker noget forfærdeligt, ligesom du har et sted at rette din vrede imod,« siger Kasper Grotle Rasmussen.

David Icke har dog ikke altid turneret rundt med alternative teorier om verdens tilstand. Engang var han et kendt ansigt på BBC, hvor han var ansat som sportsjournalist, ligesom han også har været en kendt fodboldspiller. Han har også været talsmand for Det Grønne Parti i Storbritannien.

Men i 1991 skete der noget, da han iklædt et turkis og pink joggingsæt troppede op i det kendte talkshow med værten Terry Wogan og proklamerede, at han var Guds søn. I tv-klippet fra dengang kan man høre, hvordan publikum griner, og værten kommenterer da også på, at folk griner ad ham, ikke med ham.

»Hvis en fyr ved navn Jesus havde siddet her og sagt det samme for 2.000 år siden, ville I stadig grine. Det er utroligt, at vi ikke er kommet videre,« svarer en tydeligt oprørt David Icke.

Årene efter begyndte han at skrive, hvad der indtil i dag skulle vise sig at blive en bogsamling på mere end 20 bøger, hvori han har udfoldet sine talrige teorier. Han har også efter eget udsagn holdt flere end 60 foredrag i 40 lande – blandt andet et ni timer langt maratonforedrag på Wembley Stadion i London i 2016 for et publikum på knap 12.000 mennesker.

Et livslang trance

Foredraget i dag er ifølge programmet sat til at vare fire og en halv time med ti minutters pause. For at forklare, hvordan vi er havnet i det, David Icke beskriver som en noget mere dyster version end det, George Orwell fremsatte i sin dystopiske fremtidsroman 1984, viser han et billede af en fabrik.

Fabrikken er en allegori for et gennemsnitligt menneskes liv: Først kommer du i skole, hvor du bliver fortalt, hvad der er rigtigt, og belønnet, når du forstår det. Så får du et arbejde, hvor samme virkelighed gælder, og stifter en familie, som har samme oplevelse som dig.

»Hvis de kan kontrollere vores bevidsthed, kan de kontrollere alt. Med andre ord er vi i fængsel,« siger David Icke og viser et af aftenens flere end hundrede billeder af folk med virtual-reality-briller på, som skal simulere, at vi lever i en falsk virkelighed.

»Vi lever i en livslang trance. Og de mennesker, der styrer verden, har alle downloadet den samme version af, hvad der er ’normalt’. Mainstream-medierne vil aldrig give jer den kontekst, der skal til, for at forstå, hvad der sker i verden. Hvornår har du sidst hørt en journalist i medierne spørge: ’Hvor er jeg?’, ’hvem er jeg?’, ’hvad er det her for et sted?’« siger han, mens han rækker armene op mod loftet, som om han tyr til højere magter for at få et svar.

Salen bryder ud i klapsalver igen, og en stemme fra bageste række råber »fuck systemet.« Imens går David Icke i gang med at forklare, at verden er formet som et edderkoppespind, hvor alt er styret af ’skyggemændene’ fra midten. Også kendt som illuminati.

»Dem, der trækker i trådene og reelt set styrer verden, kan vi ikke se. Derfor er vi så forvirrede. Og når alle politikere alligevel er styret af en usynlig hånd, er demokratiske valg ligegyldige,« siger han.

Efter to timer – hvor David Icke hverken har holdt et par sekunders pause eller drukket en tår vand – er vi nået frem til reptilteorien.

Ideen om, at de, der i virkeligheden styrer verden, er en race, som har sin oprindelse i Mellemøsten flere tusinde år før vores tidsregning og kommer fra det ydre rum. Siden da har racen udviklet sig, blandet sig med mennesker, og infiltrerer i dag vores samfund gennem et netværk af hemmelige loger.

Teorien om reptilracen er også en mytologisk fortælling, og ligesom andre religiøse fortællinger, har den ifølge religionshistoriker Mikael Rothstein intet med virkeligheden at gøre. Derfor lyder det helt absurd for dem, som ikke tror på det. Ligesom det lyder absurd, at Jesus steg op fra de døde, for dem, som ikke er kristne.

»Men for dem, der tror – om det er på en religion eller en konspirationsteori – så skaber det en form for rationalitet,« siger han.

Ligesom konspirationsteorier har gode vækstbetingelser i det samfund vi lever i nu, kan vi også se en opblomstring i nye religioner. For eksempel UFO-religionerne, som Mikael Rothstein længe har forsket i. I begge tilfælde forestiller folk sig, at der er noget andet og mere på spil end det, man umiddelbart ved.

I stedet for at fokusere på de gamle guder, så konstruerer man nye figurer, som kommer fra et andet sted eller en anden dimension – aliens for eksempel.

»Det interessante ved David Icke er i virkeligheden ikke, hvad han konkret siger, men hvad effekten af det, han fortæller, er. Gennem hans mytologiske fortælling får verden mening og struktur. Det er det samme, man også ser i religiøse systemer, hvor teologier opbygger en ramme for verden, så mennesker kan være i den,« siger Mikael Rothstein.

Bange for at blive udskammet

Mens duften af popcorn breder sig i salen i den ti minutter lange pause, sidder to kvinder og snakker videre. De er mor og datter og ønsker ikke deres navn i avisen, fordi de begge »arbejder inden for venstreorienterede fag«, hvor de frygter at blive udskammet, hvis de står frem med deres holdninger i medierne. Moren arbejder med kommunikation, datteren er psykolog.

Alligevel vil de gerne tale om, hvorfor de er kommet for at høre David Icke i dag. Moren forklarer, at hun en gang fik en af hans bøger af sin far og derefter var mindblown.

»Jeg køber ikke alt, hvad han siger. Men han har haft ret i mange ting, f.eks. pædofiliskandalen,« siger hun.

Datteren supplerer:

»Han skaber sammenhæng i mange uforbundne hændelser. Men han er saglig. Det er ikke så farfetched. Jeg har altid haft en mærkelig fornemmelse eller en følelse af, at alting ikke er, som det ser ud. F.eks. med 11. september, hvor Icke taler om, at det var et event orkestreret af regeringen, fordi de har en dagsorden med det. Ideen om illuminati giver også mening for mig. Jeg er selv psykolog, og hans teorier har forklaret meget af det, det kliniske ikke har kunnet.«

De ser ham begge som spirituel og taler om en »åndelig opvågning«. Alligevel kan det godt blive for meget, påpeger moren og tilføjer, at de godt kan finde på at forlade salen, hvis det bliver for meget dommedag.

I køen til baren lige uden for salen står to mænd og joker med, at de netop har betalt med dankort og dermed bekræftet ’skyggemændene’ i den udvikling, de ifølge David Icke ønsker: at udrydde alle kontanter i verden, så ’de’ kan lukke ned for vores mulighed for at betale hvor som helst, når som helst.

Den ene af dem, Sigurd Stekemann, er 42 år, fra Falster og arbejder »i øjeblikket som murer.« I mere end 15 år har han fulgt David Icke, fordi, som han forklarer: Almindelige mennesker forstår, hvad han siger.

»Vi går ind i bevidstheden, vi vågner op. Siden jeg var barn, har jeg hadet kongehuset. Men jeg har aldrig vidst hvorfor. Nu ved jeg, hvem de er,« siger han.

– Hvem er de så?

»Reptilracen selvfølgelig.«

En klokke ringer folk tilbage i salen, og tilskuerne begynder langsomt at finde deres pladser og gøre klar til endnu et sæt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Alle leder efter meningenmed og sammenhængen i det morads af tilfældigheder, uretfærdigheder og informations-bombardement, vi lever i.

Naja Abelsen, Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

De tager fejl.
De kendte og kongelige er slet ikke reptiler.
De er araknider !!
Ellers vil jeg godt lige have forklaret, hvordan de fx kan bevæge sig rundt i det verdensomspændende edderkoppespind, ikk' ?
Logik for burhøns, mand.

Naja Abelsen, Bodil Hansen, Anders Graae, Olaf Tehrani og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Konspirationsteorier er den ultimative flugt fra virkeligheden - en undskyldning for ikke reagere eller handle og noget i retning af Gud´s veje er uransagelige.

Bodil Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Torben K L Jensen

Her bliver jeg nødt til modgå dig og argumentere for at konspirationsteorier er andet og meget mere end den snævre, lille definition du har skrevet, så hæng venligst på.....

Flugt fra virkeligheden? Det kan de være, men de er langt oftere en benægtelse af de dele af virkeligheden, som strider imod en persons holdninger, tro og overbevisninger.

De er heller ikke en undskyldning for ikke at reagere eller handle og nærmere tværtimod, fordi teorierne etablerer en alternativ virkelighedsramme for deres tilhængere som der så kan reageres og handles indenfor. Denne flytning af virkelighedsrammen er en meget effektiv facilitator for reaktioner og handlinger, som er uacceptable og unødvendige indenfor rammen af den faktiske virkelighed.

Årsagen til dette er fuldkommen logisk. 98% af alle konspirationsteorier handler om at nogle aktivt arbejder på at tage din frihed, dine penge eller dit liv fra dig, og i de fleste har nogle allerede taget store dele af din frihed. Dette giver dig en alment antaget og accepteret ret til at reagere i forsvar af dig selv og dine kære, og til at handle i nødværge. Det er i praksis en blankocheck til ekstreme reaktioner og handlinger, samt til de holdninger, der følger i kølvandet på disse.

Der hvor du kan møde flest mennesker med tro på konspirationsteorier, er inde i grupper med stærk religiøs eller politisk tro. Her anvendes teorierne meget ofte til at give "menigheden" en plausibel forklaring på misforhold imellem troen og empirisk beviste fakta. De anvendes desværre også til at motivere gruppernes medlemmer til at reagere og handle imod teoriernes antagede trusler. Ofte på en måde så hele grupper går direkte ind i den giftige fælde, der kaldes en "Hobbesian Trap", hvorfra nødværgehandlinger bliver til "slå først"-handlinger.

Hvis vi skal kigge på hvor farlig den fælde er i denne sammenhæng, så kan vi tage et kig på en af de konspirationsteorier, som har flest tilhængere i de vestlige lande og ikke mindst her i Danmark: "Den muslimske konspiration". Essensen i denne teori er at alle muslimske lande og grupper indgår i en koordineret plan om at overtage og (tvangs)islamisere alle ikke-muslimske lande. Indenfor denne teori er krigsflygtninge f.eks. slet ikke flygtninge, men derimod 5. kolonne tropper, og hvad der ellers indgår i teorien kan du let selv finde på titusindvis af internetsider.

Enhver, med kendskab til de mange nationale og regionale variationer og fraktioner af islam og deres indbyrdes konflikter, vil hurtigt kunne se at en sådan plan de facto er umulig. Mennesker skal jo rent faktisk kunne tale sammen for at kunne konspirere sammen. Teorien prøver at løse dette problem på samme måde som det gøres i en lang række af konspirationsteorier: Et hemmeligt verdensomspændende elite-netværk, der igennem manipulation styrer alle "undersåtter" frem mod det fælles mål. Alle der har prøvet at holde på en hemmelighed burde vide at det at få tusindvis af mennesker til at holde på samme hemmelighed i årevis, uden at denne lækkes til udenforstående, er endnu mere umuligt.

Hvad der er videnskabeligt umuligt betyder intet i et opfattelsesunivers af tro. Det var først og fremmest troen på denne konspirationsteori, som fik Anders Behring Breivik til at slå først imod "konspirationen" d. 22. juli 2011. En mere ekstrem modsætning til ikke at reagere eller handle bliver svær at finde.

Hvis man læser de ting som Anders Breivik har skrevet, så opdager man hurtigt at han ikke kun troede på denne ene konspirationsteori, men på flere som han sammenkoblede til et omfattende trusselsbillede. Et trusselsbillede så ekstremt at det kan tjene til retfærdiggørelse af hans brutale handlinger som nødvendig nødværge. Der er mange tusind mennesker med samme konspirationsteoritro for hvem Anders Breivik er helten, der gjorde det eneste rigtige.

Jeg har (i forskellige arbejdsrelaterede sammenhænge) tilbragt år af mit liv dybt inde i nogle af Danmarks mest ekstreme miljøer. Både i religiøse grupper/sekter og i politiske grupper på begge yderfløje. Jeg har ikke set en eneste af disse meget forskellige troende grupper, hvor konspirationsteorier ikke indgår som en nøglefaktor i benægtelse af fakta og i motivering til reaktioner og handlinger.

Jeg har slet ikke tal på hvor mange konspirationsteorier jeg har måttet analysere for at kunne skelne hvad der sker inde i gruppernes medlemsskarer. Her bruges teorierne nemlig også til et helt tredje formål, hvilket er rekruttering af nye medlemmer igennem at give teorierne som forklaring på alt hvad der er ondt i livet overfor naive og/eller socialt marginaliserede eller udsatte personer. Hvis vi skal kalde konspirationsteorier for den ultimative flugt fra virkeligheden, så er dette den absolut mest menneske og samfundsfarlige form for virkelighedsflugt der findes.

Set fra mit perspektiv, så er konspirationsteorier noget der bør bekæmpes hårdt og sagligt, sammen med den stigende bølge af falske nyheder, der alt for ofte anvendes til at validere teorierne. I den sammenhæng er det vigtigt at være opmærksom på at fundamentet for konspirationsteori også har en sund side, hvilket er skepsis overfor det etablerede og overfor autoriteter. Det er først når denne side blandes med blind tro i støbningen af fundamentet for teorierne at rammen for virkelighedsopfattelse flyttes til at facilitere farlige holdninger, reaktioner og handlinger. Dette giver os et bekæmpelsesmiddel, fordi det så kommer til at handle om hvilken retning skepsis skal vendes mod.

Der er nok at tage fat på, fordi det er ca. hver anden person i verden, som i varierende grad tror på konspirationsteorier. For nogle er det bare et sjovt tidsfordriv, men disse er med til drive den teoriudvikling som er dyb alvor for mange andre. Den hårde kerne af troende når vi aldrig ind til, men vi kan minimere deres indflydelse på de øvrige og tilgangen af nye medlemmer til ekstreme grupper. Og vi skal gøre det, fordi vi står pokkers tæt på at disse har trukket hele verdenssamfundet ind i en Hobbesian Trap. Hvis den fælde smækker, så står vi med krig, vold og terror på en hidtil uset skala. Der er nok mindre tid tilbage til at undgå denne fælde, end der er til at undgå en klimakatastrofe, hvilket kan ses på hvor mange konspirationsteorier og tilhængere af konspirationsteorier, der er nået helt op i mange landes øverste politiske ledelse.

Naja Abelsen, Jan Fritsbøger, Tommy Ravn, Jens Fup, Pernille Modvig, Bodil Hansen, Arne Albatros Olsen, Jens Thaarup Nyberg, Ib Christensen, Morten Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Marie Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

Vi er alle konspirationsteoretikere.
Der er altid noget uforklarligt, vi kun kan håndtere via antagelser, eller overbevisinger eller (over)tro.

Jan Fritsbøger, Vivi Rindom og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Der findes faktisk konspirationer, så det er tåbeligt at afvise alle teorier, der involverer konspirationer. Der findes fx en sammensværgelse af mennesker, som overvåger alt hvad vi foretager os på internettet. Det blev af alle "respektable" mennesker betragtet som en konspirationsteori for sølvpapirshatte, men så kom Snowden.

Naja Abelsen, Peter Ole Kvint, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen, Randi Christiansen, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Brian - Min pointe er at man bruger al sin energi på noget der er sket/måske ikke sket og hvis det sker er det sandsynlig for sent at ændre - nej,det ville være et reelt fremskridt at beskytte og give generel amnesti til whistleblowers der afslører direkte ulovligheder - på alle planer.

Naja Abelsen, Jan Fritsbøger, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Torben K L Jensen

Ja, der spildes meget energi der, men det ændrer ikke på at det også medfører meget virkelige reaktioner og handlinger. Beskyttelse af whistleblowers ville være et meget stort fremskridt, men det ligger ikke i kortene at vi får dette andet end på skrømt, så tingene ser pæne ud på overfladen, imens man bag mediernes kulisse jager sladrehankene ned og straffer dem hårdt.

Naja Abelsen, Jan Fritsbøger, Carsten Munk, Bodil Hansen, Torben K L Jensen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Niels Duus Nielsen

Det gør der, men hemmeligholdelsen af disse har altid en begrænsning i antal involverede parter og når den overskrides kan hemmeligholdelse ikke længere opretholdes. Det skete jo også for NSA.