Klumme
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Daniel Dencik

Forfatter og filminstruktør Daniel Dencik, hvis nye roman ’Nordisk vildt’ udkom i går, blev som 15-årig inspireret til at leve et beruset liv på vejene efter at have fået Charles Bukowskis autofiktive roman af sine forældre
Forfatter og filminstruktør Daniel Dencik, hvis nye roman ’Nordisk vildt’ udkom i går, blev som 15-årig inspireret til at leve et beruset liv på vejene efter at have fået Charles Bukowskis autofiktive roman af sine forældre

Mads Joakim Rimer Rasmussen

Moderne Tider
27. oktober 2018

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Michel Houellebecq udgav i 1998 en roman, der hedder Elementarpartikler. Den indeholder nogle omstyrtende ideer, som stadig står opsigtsvækkende klart for mig, selv om det er næsten 20 år siden, jeg læste bogen. Og Ursula Andkjær Olsen har skrevet så meget godt allerede. Jeg synes, hun er et fyrtårn i dansk litteratur. Hendes Samlet poesi 2000-2010 er en sprudlende og samtidig uhyre præcis beskrivelse af den verden, som vi kan kalde vores. Om to hundrede år vil man stadig læse hende for at forstå denne for al fremtid fortabte verden.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Alt forefaldende arbejde af Charles Bukowski. Jeg fik den af min mor og far, som ellers opdrog mig fornuftigt og betænksomt. Men den bog mente de åbenbart, at jeg skulle læse i en alder af 15 – og den læseoplevelse forandrede min verden fuldstændigt. Jeg fik øjnene op for en ukendt og vild verden, som var både fordærvet og smuk, øm og rå. Jeg fik mig en kammerat i karakteren Hank Chinaski. En nærmest uudslukkelig lyst til at leve et beruset liv på farten fra det ene hotelværelse til det næste blev tændt i mig dengang. Altid på vej. Og jeg vidste, at jeg ville bruge en stor del af mit liv på at lære landevejene, motorvejene, verdenshavene og jernbanesporene at kende, men forhåbentlig også en endnu større del på at skrive.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg holder op, før de dårlige bliver værst.«

Hvilken type læser er du?

»Langsom, kræsen, omhyggelig, trofast, videlysten og nærsynet.«

Hvornår læser du?

»I badet, i baren og i sengen. På rejser, på bjerget og på stranden. Nogle af mine bedste venner findes i bøgerne. Så jeg læser, hvis jeg har lyst til at hænge ud med dem. Bøger kan være en låge ind til en have, hvor livet leves i en større mellemmenneskelig fortrolighed, end hvad man ellers kunne forledes til at tro. Vi sanser rigere, tænker grundigere og føler dybere, når vi færdes i litteraturen. Det er beviset på, at ens verden ikke er én verden, men derimod indeholder mange sammenvævede og forunderlige verdener, som man får adgang til, hvis bare man vil give lidt af sin tid og vandre ind gennem den gamle havelåge.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

På Bogforum 2018 samtalte Daniel Dencik og Jørgen Leth fredag den 27. oktober om den sidstes genudgivne "Sportsdigte" om cykling og bordtennis.

Der var engagement, lune og vid i den samtale. En stor fornøjelse at overvære.

Maj-Britt Kent Hansen

>>> fredag den 26.