Læsetid: 14 min.

Medicinsk cannabis: En kamp om lægevidenskabens fremtid

Lægevidenskaben står ved en korsvej. Skal lægerne insistere på, at deres fag er en institution bygget på evidens og kølige, objektive betragtninger. Eller skal de åbne sig for nye metoder og give patienternes egne erfaringer mere vægt. Information har gået en tur med to læger, som er fundamentalt uenige
Anders Beich og Tina Horsted er læger. Når de er blevet uenige om fremtiden for deres fag, skyldes det først og fremmest en ting: spørgsmålet om medicinsk cannabis. Information har inviteret dem ud at gå en tur på Christiania.

Anders Beich og Tina Horsted er læger. Når de er blevet uenige om fremtiden for deres fag, skyldes det først og fremmest en ting: spørgsmålet om medicinsk cannabis. Information har inviteret dem ud at gå en tur på Christiania.

Peter Nygaard Christensen

13. oktober 2018

»I er så mange læger, der har nej-hatten på,« siger Tina Horsted.

»I er fandme forpligtede til at gå nogle nye veje og være nysgerrige og kritiske over for det konventionelle.«

Anders Beich ryster på hovedet.

»Den nysgerrighed skulle gerne føre til, at man stillede nogle gode spørgsmål og fik lavet noget ordentlig forskning. Vi kan sgu ikke bare gå i gang med at behandle. Så træder vi 200 år tilbage i tiden, inden man begyndte at indsamle viden systematisk,« svarer han.

»Spørgsmålet er, om lægevidenskaben ikke er ved at kuldsejle. Om lægekunsten ikke er ved at komme mere på banen,« siger Tina Horsted med tryk på kunsten.

Både Tina Horsted og Anders Beich er læger. Når de er blevet uenige om fremtiden for deres fag, skyldes det først og fremmest en ting: spørgsmålet om medicinsk cannabis.

Information har inviteret to af debattens mest markante stemmer, Tina Horsted og Anders Beich, ud at gå en tur på Christiania.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Henrik Leffers
 • David Zennaro
 • Niels Duus Nielsen
 • ingemaje lange
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Torben K L Jensen
 • Niels-Simon Larsen
 • Ruth Gjesing
 • Anne Eriksen
Henrik Leffers, David Zennaro, Niels Duus Nielsen, ingemaje lange, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Niels-Simon Larsen, Ruth Gjesing og Anne Eriksen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Måske er der viden, der fortjener at blive brugt? - selvom den ikke er up to date.
Lægekunsten (som er viden om helbredelse, ikke kun symptombekæmpelse) , der har tusinder af år på bagen, vil som Tina Horsted siger, kunne ændre rigtig meget til det bedre.
Det er ikke nødvendigt, at opfinde den der tallerken hele tiden - hver gang.

David Zennaro, Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz, Benta Victoria Gunnlögsson, David Breuer, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Berith Skovbo anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Tina Horsted: »Mange patienter går i årevis på tung smertemedicin med voldsomme bivirkninger. Der er aldrig taget stilling til, om det gavner dem. Vi skal som læger være meget bedre til at se indad og gøre os umage. Så det ikke bliver bevidstløse gentagelser."

Det er så sandt som det er sagt.
Men Anders Beich mener det er en helt anden diskussion, suk..
Det er derfor mange oplever læger som snæversynede.
Hvorfor er det bedre at patienten vansmægter og får mere og mere bivirkningstung medicin, end at personen afprøver cannabis, der er forholdsvist fri af bivirkninger, når de selv oplever at få det bedre?

Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz, kjeld jensen, Carsten Mortensen, Anne Mette Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, David Breuer, Berith Skovbo, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, Arne Albatros Olsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Kære Eva - læse igen, der er ikke noget at sukke over her. Jeg er fuldstændig enig i at smertepatienter skal have langt bedre tilbud, også om at blive trappet ud af bivirkningstung medicin, som vi læger fra alle specialer har givet dem i god tro, fordi vi manglede viden.
Nu skal de så have noget cannabis, som vi slet ikke ved nok om. Det kan man kun gøre i et egentligt forsøg, som vi kunne have fået, hvis regering og folketing ville have ofret 80 millioner på de mange smertepatienter i Danmark. Det ville de ikke.

Luna Zamokaite, Michael N, Mogens Holme, Mette Poulsen, Anders Reinholdt, kjeld jensen, Peter Tagesen og Morten Wieth anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Anders, du har ret i at det er for dårligt at regeringen og Folketinget er temmelig tvetungede.
Det ville have været godt at få lavet ordentlige forsøg.
Men problemet som jeg hører og læser det er vel netop at det er rigtig svært at dokumentere virkningen af medicinsk cannabis, fx pga placeboeffekten?
Og tvivlen må vel komme patienterne tilgode?
De ville jo bare skaffe sig cannabis på det sorte marked alligevel.. Og være at betragte som kriminelle..
Men du har også ret i at det burde være legalt.

Carsten Wienholtz, kjeld jensen, Anne Mette Jørgensen, David Breuer, Torben K L Jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

I USA produceres der nu medicin, der indeholder cannabis - både den ægte og den kemisk fremstillede - så det bliver nok trenden. Der er jo penge i skidtet, mener politikerne og sender politiet afsted.

Kære Eva, placeboeffekt er en glimrende og vigtig størrelse som kan bæres af mange ting. Det hævdes imidlertid at cannabis har nogle rent "medicinske" effekter udover alle de andre eftertragtede rekreative virkninger vi kender. Jeg kan sagtens på stående fod komme på en håndfuld spørgsmål der kunne omsættes til forskningsspørgmål i en egentlig forsøgsordning, som så som kunne hjælpe os videre ift hvad cannabisplanten bør bruges til i fremtiden i medicinsk sammenhæng.
Desværre er forsøgsordningen allerede koblet op på trecifrede millioninvesteringer, store drivhuse, planter der skal høstes om lidt, profit og landbrugseventyr - patienterne og patientsikkerheden er totalt underordnet i det spil.
Behøver jeg minde om at heroin, cocain og tobaksrøg i tidligere tider blev betragtet og solgt som medicin, fordi der var fantastiske beretninger om de gode effekter i omløb.

Luna Zamokaite, Mogens Holme, Mette Poulsen, Anders Reinholdt, Henrik Klausen, Anne Mette Jørgensen, Peter Tagesen, Søren Jensen, Henrik Brøndum og Morten Wieth anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Hvornår lytter politikerne til videnskaben? Når der er stemmer i det, kan man fristes til at sige. Lægevidenskaben lytter man til, men klimavidenskaben lytter man ikke til.

Niels-Simon Larsen

Se på Alternativet. Alle tror på klimavidenskaben. Nogle vil give forsøg med canabis en chance. Pudsigt, ikk’?
Og hvor mange læger tror ikke på klimavidenskaben? Jeg kan se dem for mig. Også pudsigt, ikk’?
Den ene videnskabsgren er ofte på nakken af den anden. Det er nok, fordi man er uenige om, hvad der er videnskab. Helt galt er det for tiden med økonomerne.

Estermarie Mandelquist, Niels Duus Nielsen, kjeld jensen, Anne Mette Jørgensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Anders - hvad med psyko-farmeka som antidepressiver feks. "Citaloprom" der har været uddelt som 1-øres pinocciokugler til 400.000 danskere i mindst 10 år har der aldrig (før nu) været ført beviser på at de havde den virkning der er blevet solgt på men til gengæld er bivirkningerne velbeskrevet.
For mig at se er de blevet givet udfra den forventede placebo-effekt og her er du og dine makkere så at sige på "Herren´s mark" - den mark cannabisplanter gror så fortræffeligt på. Hykler.

Estermarie Mandelquist, Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar

Årsagen til den påfaldent energiske modvilje over for forsøget med medicinsk cannabis, er den samme som ligger bag 50 års kriminalisering af planten på tværs af al fornuft og logik. Der er alt, alt for store pengestrømme i spil.

Det bliver interessant at følge nedgangen i smerte-, angst- og sove-medicin i de stater og lande, hvor medicinsk cannabis er lovliggjort.

Vi burde etablere en økonomisk brandmur mellem læger og styrelser på den ene side og medicinalindustrien på den anden. Det nuværende system er ikke hensigtsmæssigt.

Estermarie Mandelquist, Randi Christiansen, Christian Nymark, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Sjovt nok, så omtales medicinalindustrien altid som "videnskab" og alternativt som farligt, uden evidens og "placebo" - men det er selvfølgelig bare en del af kampen om pengene.

Hvis nogen skulle være i tvivl, så få nyhedsbreve fra industrien og de kliniske forsøg, konkurrencen mellem selskaber, børsnoteringer og jobs og nye bestyrelser ect.

I øjeblikket er der kapløb om at bruge nuværende medicin til "noget andet end beregnet" om at sælge så meget vaccine som muligt. FDA godkendte Gardasil 9 til 27 - 45 årige for nylig efter 10 år.
Videnskab er det du har i skabet, indtil du bliver klogere...

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, kjeld jensen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Videnskab er det du har i skabet, indtil du bliver klogere... ha ha :-)
Anne Eriksen, hvor er det sandt, - kan stadig huske spædbørn skulle lægges på maven!
Og var der ikke også en fæl historie om plantemargarine for mange år siden?
Så var der russeren som lavede "organer" supporteret af Karolinska...skandale.
Behøver vi sige Penkowa....
Fortsæt selv listen...

Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Anders Beich.
Du bruger evidens som argument for din modvilje til cannabis.
For nylig blev en ung kvinde fundet død af forgiftning og årsagen var forgiftning af diverse psykofarmaka.Hun er desværre ikke den eneste. Forældrene og bostedet havde råbt op i årevis, men neurologer og psykiatere kunne ikke finde ud af at samarbejde, så døden blev udfaldet under en indlæggelse, hvor de havde lovet moderen at være hos hende, men det var de ikke. Hun var ikke misbruger og tog kun den medicin, som var på recept.
Medicinalindustrien påstår vedblivende, at der foreligger stor forskning bag det hav af den type præparater.
På Glostrup, Psyk i 2010 blev der fyret en del ledende læger. Den ene lugtede lunten 1 uge før, og skyndte sig væk og i dag er vedkommende privatpraktiserende psykiater i Hellerup. År forinden havde jeg en voldsom diskussion med vedkommende, fordi han ikke fulgte den henvisende psykiaters anmodning om udluftning.
Der var kun ordineret endnu mere medicin. Han fik på de 15 dage efter indlæggelse store sår i ansigtet efter utallige fald og manden kunne ikke tale, ikke stå på benene og jeg var målløs og vred. Psykiateren sagde jeg var rigid. I min verden er det kriminelt. At kæmpe mod dårlige læger er som sisyfos, og kun ved dødsfald pga fejl gives der næser. Resten flader under radaren. En læges påstande vejer altid tungere patientens.
I mine mange år i socialpsykiatrien har jeg oplevet et forbrug, som i bedste fald gav ro, men gjorde patienter til zombier. Retningslinjer om, at ikke at bruge flere typer samtidig bliver stadig ikke fulgt.Man har i årevis vidst at psykiatrikse patienter dør ca. 10-20 år tidligere end andre.
I mange indlægssedler kan man læse om risiko for bivirkninger, men der står desværre også at lægen kan have udstedt medicinen af andre årsager end det den er tiltænkt til. Når man ovenikøbet tager i betragtning, at lægeuddannelsen ikke underviser særlig meget i medicin ,så bliver det let et lotteri. De ved stort set ikke mere end alle vi andre kan læse os til. Mikrobiologer og farmaceuter har langt mere indsigt i de kemiske sammensætninger.
Man ved også at alle ikke reagerer ens på medicin, og alligevel bliver patienten ofte affejet med, at vægtforøgelse og endog alvorlige somatiske sygdomme bliver negligeret, og man giver patientens psykiske habitus skylden. Man giver små børn ritalin uden at kende langtidsvirkningerne. Kommunerne vil ikke først forsøge andre former for behandling herunder en kugledyne. Dermed sparer kommunerne penge, fordi det er regionen der skal betale for medicin. Det er kold beregning.
Vedr, stærk smertemedicin mener jeg det er den mest afhængighedsdannende medicin og de " nye" præparater,der kommer på markedet styres af penge interesser og reklame, som er det en pose lakridskonfekt. En kæmpe lobbyvirksomhed, som påstår at der er evidens og mange præparater frigives af myndighederne uden kritisk undersøgelse. I USA er der dødsfald på stribe.
Det er for letkøbt at tale om tidligere tiders brug af alkohol og tobak. Desuden har almen praktiserende ikke tid og viden til, at tage ordentlig vare på sine patienter og det er nemt, at henvise til evidens, som der i mange tilfælde ikke er. Evidensen kommer fra de lukrative kemiske fabrikker.
Lad os få nogle flere smerteklinikker. Vedr. cannabis: Du burde ikke være så autoritetstro. Ps jeg bruger det ikke selv, men kender nogen der både får en bedre søvn og færre smerter.
Hvorfor er det så svært, at lytte til de der har skoene på for Jer læger: Nu har i minsandten også tiltro til en diagnose, som ikke er anerkendt af WHO. ME er anerkendt i den samme diagnoseliste, og alligevel er Danmark tilbagestående. Den hedder, funktionelle lidelser og der er store penge i skidt. I region Midtjylland henviser man patienter med mangeartede problemer og især fra deres psykiatri og neurologi. Det er ok, hvis man ikke kan finde en årsag, men så sig det for pokker i stedet for at stemple folk som hypokondere.

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Anne Eriksen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Martin Rønnow Klarlund

Typisk journalistisk primitiv for-imod-vinkel. Hvorfor går diskussionen ikke dybere og inddrager det åbenlyst relaterede aspekt om placebo? Hvordan forklarer lægevidenskaben placeboeffekten?

Anne Mette Jørgensen

Lægevidenskaben kan ikke forklare forklare placebo og visse studier viser, at placebo for SSRI er tårnhøj, og alligevel udskrives også disse farlige præparater med løs hånd. Og industrien har i årevis forsøgt at skjule det. Når farligheden kommer frem i lyset er det sjældent fra lægerne, men fra andre faggrupper.
Sæt etik på lægestudiet og fortæl dem at de ikke er klogere end andre borgere. Der hersker stadig en næsegrus beundring for læger, men ikke alle fortjener det. Lægens ord er lov. Mange læger er fantastiske, men selv ved åbenlyse fejl og sjusk hos kollegaer, har hovedparten ikke mod til at støtte patienten. De vender den anden kind til, fordi de vil redde eget skind.

Estermarie Mandelquist, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
ingemaje lange

Man bliver netop IKKE skæv af den mest udbredte cannabinoid CBD. De allerfleste af de mange mange forskellige slags cannabinoider er netop IKKE psyko-aktive. Jeg ved det af erfaring. Og jeg ved, at det virker. Og det ved min læge også.

Estermarie Mandelquist, Christian Nymark, Anne Mette Jørgensen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Evidens er jo blot nogle principper, man har besluttet, og som for en tid har vist sig at være yderst vellykkede til at underbygge lægelig behandling.
Men i takt med det større overblik, som moderne kommunikation og vidensudveksling har ført til, dukker også sprækkerne og utilstrækkeligheden tydeligere op.
Al viden er i bund og grund anekdotisk, men når den opsamles som generel statistisk forekomst, bliver den underbygget, måske i så udbredt omfang, at den kan udgøre et paradigme.

David Zennaro, Torben K L Jensen, Anne Mette Jørgensen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det virker godt nok, men vi skal ikke bruge det, fordi vi ikke kan bevise det. Hvad nu hvis vi bliver syge af de ukendte bivirkninger ?

Lægernes tilgang til spørgsmålet står i vejen for at høste fremtidig værdifuld viden og erfaring fra et kørende forsøg.

Niels Duus Nielsen

Måske er der ved at ske et paradigmeskift blandt lægerne? Anders Beich kæmper en håbløs kamp for at bevare det gamle paradigme, som er på vej i skraldespanden, mens Tina Horsted står for den sunde fornuft, som hun formulerer på en måde, som enhver smertepatient forstår: "Whatever works".

Anne Eriksen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Naturens urt cannabis eller medicinalindustriens pemgemaskine : designerdrugs? Jeg er ikke i tvivl.

Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg synes faktisk, at begge har ret. Anders Beich har ret i, at det er træls for lægerne at skulle stå for legalisering af cannabis. Det ville jeg heller ikke bryde mig om, hvis det var mig. Men når jeg ser pragmatisk på det, så er dette en udvikling i retning af at legalisere cannabis.

Når det er sket, kan man lave grundige undersøgelser, fordi brugerne nu ikke længere er henvist til det sorte marked.

Og så er der Tina Horsted, som har taget en pragmatisk tilgang til sine patienter. Det fortjener hun efter min mening ros for. Jeg har selv stået i den sitution for 20 år siden, at de kompetente læger afviste at behandle mig, fordi system for kønsskifte var skruet helt forkert sammen. Jeg rendte rundt for at skaffe hormoner, og heldigvis var der en speciallæge, som pegede på den anden speciallæge, som har behandlig mig siden. Han er heller ikke populær i Danmark blandt myndigheder og visse kolleger, men han er enormt populær blandt sine patienter, som han behandler med stor omhu.

Det virker på mig som om lægevidenskaben har taget det naturvidenskabelige paradigme til sig som den endegyldige sandhed. Og det er langt hen ad vejen også en god ting. Men andre indgangsvinkler kan også skabe resultater, og det bør lægerne og deres forening have for øje. Vi mennesker er jo netop karakteriseret ved at være mennesker og ikke maskiner.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Odense har tiltrukket 2 af verdens største cannabisproducenter og har oprettet netværk af int., som skal sikre at kommunen bliver hotspot for medicinsk cannabis.
Det der med konkurrencen....

Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Jens Thaarup Nyberg og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Lægevidenskaben - og sundhedspolitikerne - har solgt deres sjæle til pillefabrikanterne. Sundhedsfremskridt er lig med en pille mere der kan fikse symptomer.
Medicinsk cannabis - er det ikke bare én pille mere?

Randi Christiansen

Hamp - med eller uden psykoaktive stoffer - er et fantastisk produkt. En gave til menneskeheden med yderst alsidige anvendelsesmuligheder, byggeri, medicinsk mv.

Hvorfor undertrykkes et så gavnligt produkt? Er det fordi, det på et splitsekund ville udkonkurrere privatkapitalisternes modbydelige, sorte hyldevarer?

Jeg tror det - og det er så lykkedes denne kapitalist mafia - den ene procent, følg pengene - at bilde tilstrækkelig mange ind, at det er en god ide at udpine og ride planeten som en mare og piske dens beboere til blods og hudløshed i et konkurrenceræs, der ikke, som det burde være, har alle som vindere.

Nogen må have en plan med denne helt igennem onde forvaltning. Her hvad een af kammeraterne foreslog i går : magtens plan er, at der kun skal være een mia på planeten. Som skal være arbejdsdyr for den ene procent. At teknologien til at kurere dræbersygdommene er tilgængelig og ligeledes øvrig teknologi for bæredygtig tilstedeværelse på planeten. Når de altså har fået den for sig selv.

Oprøret undertrykkes med den klassiske del og hersk strategi. Befolkningerne hypnotiseres og terroriseres med alle midler, militært og vha fjernsyn og frygt for udkommet.

Det er grumt at bevidne de mørke magters spil, men selvom deres magt er stor, er historien ikke slut. Beware !

Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar