Feature
Læsetid: 11 min.

Portræt af Trine Bramsen: »Ingen bliver jo socialdemokrat for at fange forbrydere og banditter«

Trine Bramsen er blevet ansigtet på det, som mange kalder Socialdemokratiets højredrejning på rets- og udlændingeområdet – og hadeobjekt for dem, der er imod den. I 2018 tegnede Information et portræt af socialdemokratiske retsordfører, der flere gange har skabt shitstorms i offentligheden med sine udtalelser, men som på tværs af Folketinget beskrives som en befriende ærlig politiker, som man ved, hvor man har, og som kæmper for forebyggelse og resocialisering
Kritikere mener, at Trine Bramsen er en strammer. Men så firkantet er det ikke, siger hun selv. Hun har blandt andet arbejdet for at skabe øget sikkerhed for voldtægtsofre og folk, der bliver udsat for stalking. Hendes mærkesager er resocialisering og forebyggelse. Men de bløde tiltag drukner ofte i medierne, synes hun. På den måde får offentligheden kun det halve billede af hende.

Kritikere mener, at Trine Bramsen er en strammer. Men så firkantet er det ikke, siger hun selv. Hun har blandt andet arbejdet for at skabe øget sikkerhed for voldtægtsofre og folk, der bliver udsat for stalking. Hendes mærkesager er resocialisering og forebyggelse. Men de bløde tiltag drukner ofte i medierne, synes hun. På den måde får offentligheden kun det halve billede af hende.

Moderne Tider
6. oktober 2018

Kun to år efter, at Trine Bramsen blev valgt ind i Folketinget, blev hun tilbudt den tunge post som retsordfører for Socialdemokratiet. Hun var på vej hjem på cykel den eftermiddag i efteråret 2013, da den daværende gruppeformand Henrik Dam Kristensen (S) ringede med jobtilbuddet. Bramsen blev så overrasket, at hun faldt af cyklen og slog sig.

Det er fem år siden nu. I de fem år har hun blandt andet fundet et flertal for at kriminalisere psykisk vold og arbejdet for stalking-ofres og fængselsbetjentes sikkerhed.

Men hun har også stået i spidsen for en retspolitisk linje, hvor Socialdemokratiet har foreslået, at man i højere grad tvangsfjerner børn i familier, hvor far eller storebror er bandemedlem. De har lagt stemmer til et ungdomskriminalitetsnævn for børn ned til tiårsalderen, hvilket ifølge kritikere fra venstrefløjen ligner en reel nedsættelse af den kriminelle lavalder. Og de har været med til at stramme loven om tiggeri, hvilket har medført, at udenlandske hjemløse og tiggere kan blive sendt i fængsel.

Det har fået kritikere til at se hende som en strammer, der er castet i rollen som retsordfører med det klare mål aldrig at virke slappere end Dansk Folkeparti – og altid virke mindst lige så tough on crime som justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Spørger man Bramsens kolleger på tværs af folketinget partier, er de enige om, at hun er blevet ansigtet på en ny socialdemokratisk retning på området. Det mener for eksempel Rune Lund, der er tidligere retsordfører for Enhedslisten:

»Socialdemokratiet er på vej med hastige skridt mod højre i retspolitikken. De ønsker jo at placere sig forrest i den konkurrence, der foregår, om at fremstå som de største strammere. Den opgave er Trine Bramsen sat til at løse, og jeg må sige, at jeg har en professionel respekt for, hvordan hun løser den. Det gør hun med stor gennemslagskraft,« siger han og tilføjer et »desværre«.

Fra den anden side af folketinget er Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, enig.

»Det skyldes nok ikke Trine alene, at retspolitikken hos Socialdemokratiet er, som den er. Men som retsordfører bliver man jo ansigtet på den. Og lad mig bare sige det sådan, at både justits- og udlændingeområdet er områder, hvor Socialdemokratiet har været i bevægelse. Så Trine Bramsen kan jo ikke lige tage Mette Frederiksens gamle taler fra justitsministeriet og genbruge dem.«

Selv er Bramsen ikke enig i det billede, nogle tegner af hende som en strammer.

»Med det billede nogle tilsyneladende har et behov for at tegne af mig, overvejer jeg da løbende, om prisen for at være retsordfører for Socialdemokratiet er for høj,« siger hun.

Asylansøgere og togbilletter

Trine Bramsen har sagt ja til at lade sig interviewe til dette portræt. Men egentlig havde hun først takket nej. Det var der flere grunde til.

Den ene årsag er, at hun er et privat menneske. Hun gider ikke have journalister eller fotografer rendende derhjemme for at tage billeder og kigge i hendes køleskab.

Den anden årsag handler om Dagbladet Information.

»Jeg kan bare konstatere, at Information ofte fremstiller mig som et ondt og modbydeligt menneske,« siger hun og henviser til flere ledere i avisen.

Senest, mener hun, er det sket i sagen om asylansøgerne og togbilletterne. Bramsen foreslog for nogle uger siden i Ekstra Bladet, at det skal få konsekvenser, hvis asylansøgere fanges i bevidst at køre uden billet med offentlig transport tre gange. Det kritiserede Information i en leder, hvor der stod, at forslaget var »så rabiat, at ikke engang Martin Henriksen fra DF er kommet på det«.

Som det blandt andet er fremgået af en læserbrevsdebat på Information mellem lederskribenten og Socialdemokratiets retsordfører, mener Bramsen, at lederen er både hadsk, unfair, et personangreb og usand, mens lederskribenten blandt andet svarer, at kritikken i lederen bygger på Bramsens udtalelser til Ekstra Bladet, som Bramsen ikke har berigtiget.

Resocialisering og forebyggelse

Men hvorfor har hun så valgt at være med?

»Tjah. Det var nok heller ikke med min gode vilje,« siger hun. »Men jeg har tænkt over, at de mennesker, der læser Information nok ikke ved, hvad jeg rigtig står for.«

Egentlig har det altid været uddannelsespolitikken, omsorgen for samfundets svageste og ligestillingsspørgsmålene, der har drevet Trine Bramsen politisk. Det er derfor, at hun er blevet socialdemokrat, fortæller hun.

»Der er jo ingen, der bliver socialdemokrater for at fange forbrydere og banditter og sørge for hårdere straffe.«

Maria Fonfara

Alligevel er det altså retspolitikken, der har defineret Bramsens folketingspolitiske liv. Her har hun forhandlet store aftaler om politiforlig, antiradikaliseringspakke og bandepakker. Det er det, hun ser som det vigtigste og sjoveste i politik – nemlig at løse samfundsproblemer og hjælpe mennesker, der har brug for det, siger hun.

Spørger man, hvad hun vil med retspolitikken, siger hun, at det vigtigste er »balancen« mellem retsfølelse på den ene side og resocialisering og forebyggelse på den anden.

»Det er afgørende, at borgerne føler, at de lever i et retssamfund, hvor forbrydelser straffes. Hvorfor skulle man ellers abonnere på retssamfundet,« spørger hun.

»Men omvendt skal straffene også give mening i et større perspektiv. Så når vi straffer og sanktionerer, skal det være med det sigte, at den straffede skal blive et bedre menneske og komme ud af kriminaliteten. Og ikke, at man bare skal bures inde så længe som overhovedet muligt. Jeg tror virkelig på forebyggelse og resocialiseringsdelen i retspolitikken og er for eksempel kæmpe fortaler for at udvide fodlænkeordningen i stedet for at smide folk i fængsel,« siger Bramsen, der tit føler, at hendes mere bløde forslag drukner i medierne og får meget lidt spalteplads.

For eksempel har hun kæmpet for og fået gennemført et advarselssystem, så lærere og pædagoger er klædt bedre på til at reagere på radikalisering.

– Når justitsministeren kommer med ny lovgivning, har din kommentar tit været noget i retning af ’hvorfor først nu?’ eller ’hvorfor ikke gå længere’? Viser det ikke netop, at du er interesseret i at få Socialdemokratiets politik til at fremstå hård og også gerne mere hård end Papes?

Blå bog: Trine Bramsen

  • Født den 26. marts 1981 i Svendborg.
  • Rets- og menneskerettighedsordfører for Socialdemokratiet.
  • Uddannet cand.scient.soc fra RUC.
  • Konsulent i Deloitte fra 2007-2011.
  • Tidligere medlem af studenterorganisationen Frit Forum.

»Det, tænker jeg, er en unuanceret tilgang, men jeg kan godt forstå, at du har den. For det er det, der står tilbage, når jeg optræder i medierne. Men justitsministeren ved godt, hvem der, når vi sidder og forhandler, har lagt vægt på de sociale indsatser og det forebyggende. Det er mig.«

Det bekræfter flere kolleger i folketinget, blandt andre SF’s retspolitiske ordfører, Karsten Hønge, og Rune Lund fra Enhedslisten.

»Det er fuldstændig korrekt. Hun nævner det gang på gang i ordførertaler. Når Socialdemokratiet stemmer for stramninger, så er Trine også altid ude at gøre opmærksom på, at det ikke kan stå alene,« siger Rune Lund.

Fra RUC til Deloitte til Folketinget

Den tidligere politiker og socialdemokratiske justitsminister Karen Hækkerup havde allerede lagt mærke til Trine Bramsen på partiets årlige kongresser, lang tid før Bramsen kom i Folketinget, og de rigtig lærte hinanden at kende.

»’Jeg kender typen’, kan jeg huske, at jeg tænkte. Sådan en kvinde med ben i næsen, der gerne vil frem, som har sine meningers mod. Én, der fylder rummet og formår at tage ordet, men som samtidig siger noget, der er begavet og gennemtænkt,« husker Karen Hækkerup, der i dag er en tæt ven til Bramsen og gudmor til hendes fem måneder gamle datter.

Trine Bramsen har »blandet sig«, som hun siger, lige siden hun var barn. Først som elevrådsformand og sideløbende redaktør for skolebladet i folkeskolen. Senere i gymnasiet, hvor hun begyndte at se op til stærke, fynske Socialdemokratiske kvinder som Ritt Bjerregaard og Lotte Bundsgaard, som hun følte, blev behandlet hårdere i offentligheden end mandlige politikere.

Hun husker tydeligt engang, hvor hun og en veninde kom hjem fra en fest, hvor Bramsen havde diskuteret politik.

»Måske skal du en anden gang lade være med at blande dig i sådan nogle samfundsdebatter. Det er nok ikke specielt tiltrækkende for drengene,« sagde veninden.

Det satte sig i Bramsen. Ikke at hun havde tænkt sig at tie stille, men det var på dette tidspunkt, at hun begyndte at interessere sig særligt for ligestillingsdebatten. Senere blev hun medlem af Kvinderådets styrelse.

Egentlig troede Bramsen, at hun skulle være folkeskolelærer, men »den var optaget«, siger hun og refererer til, at begge hendes og forældre og hendes storebror er lærere. Så hun begyndte at læse offentlig administration og virksomhedsstudier på RUC. Sideløbende brugte hun næsten al sin fritid på den primært socialdemokratiske studenterorganisationen Frit Forum, som blev hendes indgang til partiet.

Trine Bramsen ankommer altid til Svendborg Station lige til tiden. Hun tilbringer mange timer om ugen i tog – især mellem Sydfyn og København – og kan alle afgangstiderne i hovedet. Køretiden bruger Bramsen på at læse mails og svare på så mange borgerhenvendelser som muligt – »Jeg får mellem 200-400 hver dag,« siger hun.

Trine Bramsen ankommer altid til Svendborg Station lige til tiden. Hun tilbringer mange timer om ugen i tog – især mellem Sydfyn og København – og kan alle afgangstiderne i hovedet. Køretiden bruger Bramsen på at læse mails og svare på så mange borgerhenvendelser som muligt – »Jeg får mellem 200-400 hver dag,« siger hun.

Maria Fonfara
Det viste sig, at Karen Hækkerup ikke var den eneste, som Trine Bramsen havde gjort et godt indtryk på til S-kongresserne. En dag blev hun ringet op af en kredsformand fra Odense, som havde brug for en ny, stærk kandidat på Fyn, og som havde set hende tale til en kongres. Skulle hun ikke prøve at stille op til Folketinget?

På det tidspunkt havde hun i nogle år haft et godt job i konsulentvirksomheden Deloitte, hvor hun var blevet tilbudt et job, allerede mens hun skrev på sit speciale, som handlede om »hvordan konsulentbranchen tager røven på staten«. Men hun endte alligevel med at takke ja, og i 2011, lige da hun var fyldt 30 år, blev hun valgt ind i Folketinget.

’Trine er ikke en robot’

Når man spørger til Trine Bramsen som retsordfører, så går det igen, at hun er flittig og hårdtarbejdende ud over det sædvanlige.

Det mener for eksempel Peter Kofod Poulsen, der er retsordfører for Dansk Folkeparti:

»Trine Bramsen er typen, hvor andre politikere tænker: ’Hvordan kan du stå på NEWS så tidligt om morgenen? Og så igen så sent? Holder hun aldrig fri?’«

Preben Bang Henriksen fra Venstre kalder hende »et energibundt«. Det er Frank Lundgren enig i. Han er næstformand i Bramsens kreds i Odense.

»Hun er overalt. Da vi kørte valgkamp, så sled hun os nærmest op. Da vi gik dør til dør, måtte vi skiftes til at gå med hende, fordi hun bare blev ved og ved,« siger han.

Kollegerne er også enige om, at der ikke er så meget pis med hende. Hun lægger ikke fingrene imellem, når hun diskuterer. Men det betyder også, at man ved, hvor man har hende.

»Trine er ikke en robot. Trine er Trine. Også når hun taler politik,« siger Rune Lund.

»Hun siger sin mening. Selv om man kan være fløjtende uenig, så er det faktisk dejligt befriende. Man er aldrig i tvivl om, hvad Trine føler og mener. Der er ikke noget politikerfilter på hende.«

Derudover er Bramsen ’tartelet- og brunsvigerambassadør’ på Fyn. Når der er tarteletfestival, har hun altid sin egen tang med hjemmefra. Og så skal man ikke quizze med hende om Melodi Grand Prix-sange. For så taber man, forklarer Frank Lundgren.

Ingen akademikerfloskler

– Er det vigtigt for dig at være folkelig, ikkeakademisk og …

»Altså om jeg snobber nedad?« afbryder Bramsen.

»Nej. Det synes jeg bestemt ikke. Men jeg gør meget ud af ikke at tale i akademikerfloskler. Jeg kommer jo fra et ikkeakademisk hjem, og hvis jeg kom hjem og talte i akademikerfloskler, så ville jeg få at vide, at jeg skulle tale dansk,« siger hun.

Men Trine Bramsens direkte retorik bliver ikke altid opfattet som befriende i offentligheden, hvor hun flere gange er røget ud i situationer, som hun selv og andre betegner som »shitstorms«.

Det skete blandt andet, da hun i en debat på P1, der handlede om at føre anonyme vidner i retssager, udtalte følgende om forsvarsadvokat Mette Grith Stage, der var kritisk over for forslaget:

»Det er et udsagn, der kommer fra den forsvarsadvokat, der beskytter bandemedlemmerne, og som tjener styrtende med penge på at beskytte bandemedlemmer. Selvfølgelig synes hun da ikke, at det er en god idé.«

Det affødte kommentarer fra hendes folketingskolleger på venstrefløjen om, at udtalelsen var »Trump-agtig«, »totalitær« og »skræmmende«. Til det svarede Bramsen, at der blev »lagt ord i hendes mund«, og at hun aldrig havde »anfægtet retten til en forsvarer«, men blot påpeget, at forsvarsadvokaten ikke skulle bruges som en objektiv kilde.

Et andet eksempel er fra hendes tid som it-ordfører, hvor hun skrev et indlæg i it-mediet Version2, hvor hun revsede it-nørder for at gå i hvide tennissokker og tale på en måde, der ikke er til at forstå. Det affødte voldsomme protester fra it-miljøet, og her fem år senere er der fortsat en gruppe på Facebook ved navn ’It-professionelle imod Trine Bramsen’ – med 2.300 medlemmer.

Bramsen har også prøvet at modtage kritik internt i partiet, hvor Freddy Blak, der er tidligere socialdemokratisk europaparlamentsmedlem og nu regionrådsmedlem, har sagt, at »Socialdemokratiet mister 500 stemmer, hver gang Trine Bramsen udtaler sig«.

Over for Information uddyber han, at han er utilfreds med den linje, hun repræsenterer, og kalder Bramsen »en kopi af DF’s retsordfører, Peter Kofod Poulsen«.

Til det siger Bramsen, at Blak »ikke ligefrem er historisk kendt for at sige flatterende ting om socialdemokratiske kvinder«.

»Så måske lidt besynderligt, at I har valgt at ringe til ham,« siger hun og tilføjer, at hun tror, at hun nogle gange kan blive opfattet som provokerende, fordi hun siger tingene ligeud. Måske er der også noget manglende ligestilling i det, når Trine Bramsen møder kritik, siger hun.

»Jeg oplever, at folk mener, at jeg er skinger. Og det tror jeg har noget at gøre med, at jeg er en kvindelig retsordfører. Jeg tror da i hvert fald ikke, at Søren Pape eller min forgænger på området, Morten Bødskov, nogensinde har fået at vide, at de var skingre.«

Bramsen fortæller, at de positive tilkendegivelser fra vælgere fylder mest i hendes hverdag, men at hun også har modtaget mange grimme beskeder for eksempel på sociale medier.

»Jeg synes, at der er meget kritik af, at politikere ikke stiller op. Eller taler, så folk ikke forstår det. Men når jeg stiller mig op og taler, så man forstår det, så er det dæleme også et problem. Men det er en værdi for mig. Jeg gider ikke være en teflonpolitiker. Men dermed ikke sagt, at man ikke skal tale ordentligt. Det synes jeg, man skal, og at jeg gør.«

– Men det bliver jo ikke altid opfattet, som om du bare kalder en spade for en spade. Nogle bliver voldsomt provokerede, for eksempel af dine udtalelser om hvide tennissokker. Er det at tale ordentligt til folk?

»Det er fem år siden. Og det var ikke ment sådan,« siger Bramsen og forklarer, at hvis der er noget, hun er stolt af, så er det, at hun i sine fem år som retsordfører aldrig er blevet »sat på plads af ledelsen« i Socialdemokratiet.

»Jeg er ikke blevet irettesat. Og intet, jeg har sagt, er blevet trukket tilbage af partiet. Og det er, fordi jeg gør mig meget umage for at ramme de rigtige formuleringer, og fordi der ligger et stort forarbejde bag. Hvis jeg gik rundt og sagde noget vrøvl, der ikke var partiets linje, så ville offentligheden vide det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ift. bla. anonyme vidner synes Trine Bramsen (TB) ikke at ville erkende, indse, eller fatte, at det aldeles ikke handler om en advokat her; det handler om rets-sikkerheden i et demokrati! Anonyme vidner er noget, man gør brug af i diktatur-stater, hvor staten samler en hel del vidne-udsagn fra anonyme mennesker, som man så bruger til at anklage personen for x,y eller z, herunder subversiv undergravning af staten mm. og mv.

Og ift. til det her citat, se her:
"Men hun har også stået i spidsen for en retspolitisk linje, hvor Socialdemokratiet har foreslået, at man i højere grad tvangsfjerner børn i familier, hvor far eller storebror er bandemedlem. De har lagt stemmer til et ungdomskriminalitetsnævn for børn ned til tiårsalderen, hvilket ifølge kritikere fra venstrefløjen ligner en reel nedsættelse af den kriminelle lavalder. Og de har været med til at stramme loven om tiggeri, hvilket har medført, at udenlandske hjemløse og tiggere kan blive sendt i fængsel."

Socialdemokraterne vil gøre hvad som helst for at få magten, hvad som helst for at beholde kapitalismen i enhver form, også gå ind for en i realiteten nedsættelse af den kriminelle lavalder til 10-år! I et nævn, hvor børn på 10-11 år ikke engang må have deres pædagog med, deres lærer med, eller deres far eller mor med! Også dette er en overtrædelse af dansk retsplejelov, mener jeg, og af alle internationale konventioner, som DK som stat! har underskrevet! ift. retssikkerheden om en fair rettergang, at alle tiltalte, og alle foran en dommer (som det jo også vil være her!) har ret til en forsvarer!

Det virker ikke som om TB har reflekteret over det her, endsige har tænkt sig at gøre det her - så længe de personer, hun, som politiker betragter som 'onde' kan blive spærret inde! I lang tid! Og spå kan hun komme med alle sine gode ideer om social rehabilitering mm. og mv. Men det virker ikke som om TB har noget imod, at f.eks. Søren Pape har frataget de indsatte deres julegaver! som altså ikke er specielt store, eller dyre - præsten i fængslet køber for egne penge lidt slik, lidt god chokolade til fangerne i fængslet. Så de også - som lænkehunden i sangen - kan mærke, at det er jul!

Karsten Lundsby, Herdis Weins, Erik Feenstra, Ivan Mortensen, Jan Jensen, Holger Madsen, Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Steen K Petersen, Nis Jørgensen, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Jens Erik Starup, Henrik Klausen, Jan Nielsen, Jørgen Larsen, Trond Meiring, Ole Frank, Bettina Jensen, Carsten Mortensen, Jan Fritsbøger, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Trine Bramsens retspolitiske holdninger ligner desværre på mange punkter noget, man ville forvente kun fandtes i fortidens Østtyskland (DDR).

Karsten Lundsby, Bjarne Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

I dag bliver man primært socialdemokrat for at mobbe minoriteter og svælge i nationalchauvinisme :D

Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Tino Rozzo, Mogens Holme, Trond Meiring, Hans Larsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Hvis Trine Bramsen synes hun taler pænt med den udtalelse om Mette Grith Stage - som i øvrigt ikke er relevant, ...såe...tjae, der i hvert fald ikke nogen som tror hun er 'teflonpolitiker' - vel nærmest en tank!

Karsten Lundsby, Herdis Weins, Bjarne Andersen, Nis Jørgensen, Peter Tagesen, Karsten Aaen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Trine Bramsen tør 'sige sin mening'; problemet er blot at Bramsen gentagne gange etablerer meninger på varm luft - helt uden reelt hold i virkeligheden. Og naturligvis er hendes 'kollegaer', som på forskellig vis lever af samme, tåbelige metier, glade for hende og hendes kamp for styring, kontrol og konkurrencestatsmentalitet. Hvad skulle de dog ellers være.

Karsten Lundsby, Herdis Weins, Niels Duus Nielsen, Jan Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Mortensen, Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, Daniel Joelsen, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, Henrik Klausen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, John S. Hansen og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Runa skriver.
Vi har et repræsentativt demokrati i Danmark. Alle, der har lyst, kan gå ind i politik, uanset hvad de repræsenterer og uanset, om de er egnede eller ikke. De kan blive valgt og det handler hverken om egnethed eller intelligens. Det handler om politikerens vilje til at lade sig vælge. Hvis ikke de egnede stiller op, så vælger befolkninger dem, der VIL stiller op. Sådan fungerer demokratiet. Det er dem, der stiller op, med eller uden evner, der bliver valgt. Hvis man ikke stiller op, bliver man ikke valgt. Det er som i Lotte, man kan ikke vinde, hvis man ikke spiller. Det er desværre ikke mere kompliceret.

Hvis man som politiker i et parti ikke udgør nogen fare i magtpyramiden, har man det også nemmere. Sådan fungerer al magtstuktur. Magtmennesker vælger sjælden den bedst egnede til ledende poster i frygt for, at den bedst egnede eventuelt kunne frarøve lederen magten senere. Derfor ser vi så mange dårlige eller middelmodige alle steder.

Stalin kom til magten, som et partimedlem uden uddannelse. Hans mor havde godt nok sendt ham på et præsteseminarium. Det forlod han. Han blev så af Lenin gjort til sekretær i Kommunistpartiet og kunne derved følge med i alle bevægelser og skrive de breve, der bekom hans magt vel.

Som underviser på en lang vidergående uddannelse ved jeg, at viljen desværre er vigtigere end talentet. Derfor bygger vi ofte dårlige huse og har dårligere ledere og politikere, end vi kunne ønske os.

Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, Steen K Petersen, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Runa skriver.
Rettelse.
Det er som i Lotto, skulle der stå.

John S. Hansen

@Søren
Og sådan skal det også være i et repræsentativt demokrati. Selv den dårligst uddannede skal kunne opnå de højeste politiske embeder. Det er her vi har behovet for den uvildige og bestikkelige embedsmandsstand! Politiker skal repræsentere holdninger til samfundets udformning. Holdninger til fordelingen af goderne osv. sammen med embedsmandsværket skal disse holdninger vurderes og tilpasses, efter hvad der er muligt.
Gode eller dårligere hænger ikke sammen med uddannelsesniveau!

John S. Hansen

Politikerne

Torben Lindegaard

@Natalie Yahya Rosendahl

Der er ikke meget Venstrefløj i mig; men jeg synes alligevel, at Trine Bramsen er et gevaldigt gavhoved, som jeg i hvert fald ikke gider høre på.

Men jeg anerkender selvfølgelig, at hun er stemt ind i Folketinget.
I det omfang hun siger det samme før som efter valget - og jeg har ingen eksempler på det modsatte - så er sagen helt i orden for mig.

Jeg kender rigeligt til Bramsens færden til, at jeg ikke behøver læse portrættet. Vil bare fortælle at Trine Bramsen i snart en del år har været min yndlings aversion i dansk politik. Og de har hun egenhændigt selv bedrevet ved gentagne at opføre sig som en fuld og blind elefant i en glasbutik, hver gang hun føler, at hun har regnet noget ud.

Karsten Lundsby, Herdis Weins, Martin Rønnow Klarlund, Erik Feenstra, Holger Madsen, Søren Petersen, Carsten Mortensen, Daniel Joelsen, Hans Larsen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Karsten Aaen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

'Selv den dårligst uddannede skal kunne opnå de højeste politiske embeder'. Sådan er det da heldigvis. Demokratiet skal jo være for os alle.
Det er ikke vigtigt om politikere har uddannelse, men at de har dannelse og det er noget ganske andet.
Demokratisk dannelse består bl. a. i at det altid må være sagen det drejer sig om, ikke om personer
Trine har igen og igen med sine personangreb vist at hun mangler demokratisk dannelse.
Når det så går ud over hende selv synes hun pludselig ikke det er sjovt længere. Men 'som man råber i skoven får man svar'.

Karsten Lundsby, Herdis Weins, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, John S. Hansen, Peter Tagesen, Trond Meiring og Jens Winther anbefalede denne kommentar

Nu endte jeg med at læse portrættet alligevel. Mange ting kunne siges derom, men vil bare nøjes med at sige, at det er grinagtigt af Trine, at gøre det til en kønsting af hun bliver opfattet som hun gør. Og kritikken fra Blak, som bare bliver besvaret med "han har altid sagt negative ting om social demokratiske kvinder" er en af mange grunde til at mange ikke kan udstå Trine Bramsen, Hun prøver at gøre sig repræsentant for en som snakker "lige ud af posen" (lige som Trump i øvrigt). I virkeligheden misforstår hun konstant ting, og når man spørger indtil det bagefter, siger hun altid, at hun ikke mente det, eller er blevet misforstået. Hvis det ikke virker kan man jo altid gå efter et personangreb.

I øvrigt udviser hun en holdning til pressen som hun deler med hendes partifælle Morten Bødskov. En holdning der er meget udemokratisk og igen trækker tråde til USA.

Karsten Lundsby, Herdis Weins, Martin Rønnow Klarlund, Holger Madsen, Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, Hans Larsen, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Måske skal S have en ny retsordfører, og Trine B en anden post end den hun har nu, hun har haft den for længe. Lad hende blive ordfører for noget mindre kontroversielt, noget hun ikke skal vise sig i medierne med, så ofte. Jeg vil hellere have Morten Bødskov som retsordfører eller Simon Kollerup.

@Helle Walther, Morten Bødskov som retsordfører...? Manden, der måtte gå af som justitsminister fordi har havde fortalt en løgnehistorie til Retsudvalget? Ikke betryggende!

Karsten Lundsby, Martin Rønnow Klarlund, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Torben Skov, Flemming Berger, Torben Lindegaard, John S. Hansen, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

@John 1221
Gode eller dårlige ledere hænger ikke sammen med uddannelsesniveau!!
Sådan skulle der have stået!

Runa skriver.
John S. Hansen
Man kan sagtens være uden uddannelse og stadigvæk være godt begavet og egnet politiker. Man kan også være uddannet og uegnet. Det er ikke min pointe, at politikere skal have en lang uddannelse bag sig. Det de skal, er at have noget på hjerte. Mine egne forældre er meget forskellige og det er jeg meget glad for. Den ene er akademiker, den anden håndværker og de var lige godt begavede. Jeg må desværre sige, at de dårligste ledere jeg har haft, var uden væsentlig uddannelse og de var kommunale. Beklager John. Jeg har måske været uheldig.

Karsten Lundsby, John S. Hansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

Bliver selvfølgelig også et spørgsmål om hvad vi forstår ved en god leder. Mennesker som kan vække tillid, engagere, og motivere - de har nogle af de vigtigste egenskaber, efter min mening.

Karsten Lundsby, Runa Lystlund, Dorte Sørensen, Elisabeth Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Uanset hvad, så er det et godt og ærligt interview af Natalie Yahya Rosendahl, som måske er en af de bedste journalister jeg kender :-)

Bjarne Andersen

Hun er en af de farligste politikerer vi har, hun ønsker en total afskaffelse af frihed og privatliv hun kan ikke få nok overvågning af alle borgerer, hun ville havde gjort det godt i det gamle DDR.

Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Bemærkning til - "»Ingen bliver jo socialdemokrat for at fange forbrydere og banditter« " - men bliver de socialdemokrater for at gøre levevilkårene ringere for syge, ledige osv???
Ligeledes hvordan kan et parti stemme for Forebyggende overvågning eller ikke forsøge at få det afskaffet igen. Bare et eksempel på at "vores" lovgivning i dag er lagt op til et totalitært styres redskaber.

Karsten Lundsby, Herdis Weins, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen, John S. Hansen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Trine Bramsen: "Hvis jeg gik rundt og sagde noget vrøvl, der ikke var partiets linje, så ville offentligheden vide det."
Og det er vel egentlig det allerstørste problem.

Karsten Lundsby, Herdis Weins, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Som et supplerende narrativ, eller endnu et eksempel på dét Ida Larsson d. 7/10 kl. 16.24 uddrager om Bramsens optræden, kan Mette Frederiksens ageren i et interview af Krasnik tilbage fra 2013 iagttages: https://www.youtube.com/watch?v=kVPOhoZe_8s

Koketteri, ignorance, rundtombusken-sniksnak og tilmed en anelse plat flirteri. En art annoncering af hvad der var igang og ville følge.

Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Aske Bjerre-Larsen

Trine Bramsen er åbenlyst fascistoid og tilsyneladende for dum og ignorant til selv at se det.
Det er ret bekymrende i sig selv.
At hun så langt fra er den eneste fascistoide idiot i folketinget eller i Socialdemokratiet, gør hverken situationen mindre bekymrende eller mindre problematisk.
Det er dog ikke rigtigt nyt.
Socialdemokraterne og de bærende partier i folketinget har altid været fascistoide í deres grundholdninger.
Det danske samfund er grundlæggende fascistisk. Men det ser de fleste stort på, da det jo er til folks eget bedste at staten tager de svære beslutninger for dem.

Det er et råddent parti der lader en person som Bramsen få en ledende rolle. Og det er et kerne-råddent samfund hvor den slags kan fortsætte i forstyre

Aske Bjerre-Larsen

Sidste afsnit er en del af kladden der blev overset i det uforståeligt begrænsede skrivefelt, beklager.

Torben Lindegaard

@Dorte Sørensen

Jeg læste dit læserbrev om bl. a. "forbyggende overvågning".

Jeg kan kun forestille mig, hvad det måtte være - altså ingen konkret info.

Men jeg er ikke desto mindre helt med på udbygget videoovervågning her i landet, hvis det måtte være dét, der menes med forebyggende overvågning.

Det er aldeles rosværdigt, at de britiske myndigheder igennem vidtspredt videoovervågning har kunne dokumentere de russiske morderes vej frem imod Sergej Skripals hus i Salisbury - blot en skam, at der ikke også var videoovervågning af frontdøren, så havde vi haft mordforsøget dokumenteret på harddisk.

Niels Duus Nielsen

To spørgsmål trænger sig på:

(1) Hvordan i alverden går det til, at Trine Bramsen er kommet i Folketinget? Svaret er desværre simpelt: Fordi folk stemmer på hende, og dermed erklærer sig enig i hendes meget besynderlige opfattelse af, hvad retfærdighed er. Med andre ord er der tale om et demokratisk problem med rødder i det lave dannelsesniveau i befolkningen.

(2) Hvordan går det til, at Trine Bramsen er retsordfører i SD? Man skulle jo tro, at det gamle arbejder- og folkeparti ønskede retfærdighed for de mest udsatte grupper i samfundet, men i stedet vælger de andre socialkammerater altså en chauvinist, der åbent støtter uretfærdighed og forskelsbehandling. Jeg kan ikke formulere et passende svar på dette spørgsmål uden at beklikke SDs ære, så jeg vil i stedet blot høre opmærksom på, at xenofobi måske på kort sigt er en god tjener, men på langt sigt helt sikkert en ond herre.

Karsten Lundsby, Erik Feenstra, Bettina Jensen, Eva Schwanenflügel og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Hun har heller ikke været min kop te, men nu bliver hun forsvarsminister-det er sikkert det rigtige sted !