Feature
Læsetid: 4 min.

I retten: »Åh godt. Jeg var sikker på, at det var sådan noget med fængsel«

I retssal 31 i Københavns Byret er C sigtet for i to tilfælde at have kørt uden kørekort i 2015, en af gangene beruset af hash og alkohol. C husker intet
Moderne Tider
20. oktober 2018
C husker ingenting. Sagerne ligger tre år tilbage, og hun har været indlagt på Sankt Hans i mellemtiden

C husker ingenting. Sagerne ligger tre år tilbage, og hun har været indlagt på Sankt Hans i mellemtiden

Mia Mottelson

C stønner og pruster. »Undskyld, undskyld, undskyld jeg kommer for sent,« gisper hun, inden den tunge dør til retssalen smækker bag hende.

Dommer, anklager og retssekretær kigger dårligt nok op på hende. Det er deres femte færdselssag i dag. Et af vidnerne er lidt forsinket, så de kan alligevel ikke gå i gang.

C er 27 gammel. Hun har solbriller i panden og mørkt kruset hår sat op en i knold, så man kan se, at en tatovering af et hjerte på hendes hals.

Hun er sigtet for at have kørt uden kørekort, mens hun var påvirket af alkohol og cannabis i august 2015, og for igen at have kørt uden kørekort i oktober 2015. Hun nægter sig skyldig.

Eller mere præcist hævder hun ikke at huske noget som helst fra nogle af situationerne. Så spørgsmålet i dag er, om anklagemyndigheden kan bevise, at det rent faktisk var C, som brød færdselsloven for tre år siden.

Anklager mener, at sagen er lige til. C er blev stoppet klokken 01.30 om natten af en patruljevogn. Politiet vurderede, at hun var beruset, og de efterfølgende blodprøver indeholdt både stoffet THC fra cannabis og en alkoholpromille på 0,86.

»Derfor er anklagemyndigheden endt på en påstand om bøde,« siger anklageren.

C prikker sin forsvarer Michael Kiil på siden.

»Så der er ikke noget med fængsel?« spørger hun.

»Nej, vi mener, at du skal have en bøde på i alt 15.500 kroner plus sagens omkostninger og fratagelse af køreretten i tre år,« forklarer anklageren og understreger, at der er taget højde for, at C har en årlig indtægt på 100.044 kroner før skat i bødens udmåling.

C vender sig mod Michael Kiil igen. »Åh godt. Jeg var sikker på, at det var sådan noget med fængsel,« siger hun, inden hun igen vender blikket mod salen.

»Men, men jeg tror altså ikke, jeg tjener så meget der. Jeg har fået kontanthjælp de seneste tre år,« siger hun i et næsten undskyldende tonefald.

»Det passer også fint med det beløb,« erklærer dommeren, og anklageren understreger, at bøden er blevet sat ned, ikke op, under hensyntagen til hendes indkomst.

»Ja okay. Jeg er ordblind, så der er mange af de der breve, jeg ikke helt forstår,« siger C.

Clean

C sætter sig i vidneskranken. Hun kan ikke huske noget, så forsvareren spørger kun til hendes livsomstændigheder. 

Når sagen først bliver behandlet nu, skyldes det blandt andet, at C har været indlagt på det psykiatriske hospital Sankt Hans, forklarer Michael Kiil.

Anklageren kræver tiltalte straffet med en bøde på 15.500 kroner og tre års frakendelse af køreretten.

Mia Mottelson
»Ja, jeg fik en behandlingsdom i december. Men jeg er for nylig blevet overført til et behandlingshjem for misbrugere. Det er sådan lidt ligesom en prøve, hvor man bliver holdt lidt væk fra fristelser,« siger C lavt. »Jeg har faktisk været clean i seks måneder.«

»Og du skal også starte i noget skole?« spørger forsvareren.

C nikker. »Og jeg har også fået samvær med min seksårige søn igen,« siger hun.

Virker bekendt

En yngre betjent i Adidas-bukser og orange kondisko sætter i skranken. Han kan godt huske situationen fra august 2015, siger han. Tiltalte kom kørende ned af Amager Fælledvej klokken cirka 1.30. Han og hans kollega stoppede hende, og hun viste sig at være beruset og skæv, så de tog hende med.

»Hvordan sikrer I jer, at folk oplyser korrekt navn?« spørger anklageren.

»Normalt kørekort. Det havde hun ikke. Så spørger vi om en anden form for id og ellers har vi nogle tillægsspørgsmål, vi kører over radioen,« svarer han.

Mens betjenten taler, kigger C ligeud. Enten tomt ud i luften eller fordybet i et stykke abstrakt, kommunal kunst i grå og hvide farver, som hænger på væggen over for hende.

Michael Kiil er ikke overbevist. »Plejer I ikke at skrive i jeres rapporter, hvordan anholdte identificerer sig?«

»Det er forskelligt. Hvad har jeg gjort i denne rapport?,« svarer vidnet.

»Ingenting,« konstaterer Michael Kiil. »Men du siger I har stillet kontrolspørgsmål?«

»Ja, men jeg har åbenbart ikke skrevet det i rapporten,« siger han.

»Kan du genkende C, som den person, du stoppede?« spørger Michael Kiil.

»Jeg synes, hun virker bekendt,« siger betjenten.

Forsvareren mener ikke, at anklagemyndigheder kan bevise, at det faktisk var C, som førte bilen

Mia Mottelson
Det næste vidne har en meget lignende beretning. August 2015 er længe siden, og han husker ikke i detaljer, hvordan C har identificeret sig. Her fremgår det dog af politirapporten, at hun har fremvist sygesikringskort med sit navn.

Der er ingen tvivl om, at loven er blevet overtrådt, påpeger anklageren i sine afsluttende bemærkninger. Det bekræfter blodprøverne og vidnernes forklaring. Hun er heller ikke i tvivl om, at det var C, politiet havde fat i de aftener.

»Når man anholder nogen og tager dem med på stationen, må man gå ud fra, at man også har sikret sig identiteten på vedkommende,« siger hun.

»Høje ret,« begynder Michael Kiil. »Jeg procederer for frifindelse. ’Gå ud fra’ løfter ikke bevisbyrden. Betjenten kan ikke huske, hvordan de har sikret sig identiteten, det fremgår ikke af rapporten, og han er tilmed usikker på, om han har set C før,« siger forsvareren.

Dommeren frifinder C for at have kørt alkohol- og hashpåvirket uden kørekort i august 2015, og finder hende skyldig i at have kørt uden kørekort i oktober samme år. I den sag, hvor politiet har skrevet i sin rapport, at hun viste sygesikringskort, står det klart, at der var tale om C, vurderer han. Men i den anden sag har anklagemyndigheden ikke formået at løfte bevisbyrden.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Skal C så stadig betale 15.500 i bøde, når hun kun blev kendt skyldig i det ene forhold?
Det er virkelig meget, når hun kun har sin kontanthjælp..

Niels Duus Nielsen

Nej, Eva, den store bøde var for både at køre uden kørekort OG være fuld og skæv imens. Men det ville da have været rart at få at vide, hvor stor bøden endte med at blive.

Niels Duus Nielsen

I øvrigt: Stor ros til Information for at bringe denne serie med referater fra retssalen, det giver et fint indblik i livets gang i Lidenlund.

Eva Schwanenflügel

Ja, jeg læser også altid retsreferaterne med stor interesse - og måben, af og til ;-)

Eva Schwanenflügel

PS. Det var det med den endelige størrelse på bøden jeg også gerne ville have vidst.

Hvad endte dommen så på? :-)

For pokker! Hun fik taget blodprøve, hvor svært er der så lige at bekræfte hendes identitet?!?