Baggrund
Læsetid: 4 min.

I retten: »Du er en god anklager. Det må man give dig«

I retssal 24 i Københavns Byret er IE tiltalt for at bortskaffe 1924 gram hash, 601 gram skunk, 99 gram pot, 70 gram skunkmix, 14 almindelige joints, otte store joints, tre hashkager og ni hashchokolader under en politiaktion på Pusher Street
Tiltalte nægter sig skyldig. Han køber blot hash i den samme bod, siger han.

Tiltalte nægter sig skyldig. Han køber blot hash i den samme bod, siger han.

Mia Mottelson

Moderne Tider
13. oktober 2018

»Hvor lang tid har du været anklager?« spørger IE, da han har sat sig bag vidneskranken i retssal 24 i Københavns Byret.

»11 år,« svarer anklageren.

»Jeg tror, du havde min første sag,« griner IE. Det viser sig at dreje sig om en fem år gammel sag om et gaderøveri:

»Nårh, den nede ved metrostationen,« siger anklageren, da han kommer i tanke om sagen.

»Hvor I ikke kunne holde jer fra nogle ure?« IE nikker:

»Det var dig, der fik mig dømt dengang.«

IE er en ung og mindst to meter høj fyr. Han er mørk i huden og har høje krøller, der stritter op fra hovedet. Da sagen går i gang, sidder han fuldstændig rolig i stolen. Han er tiltalt for at have overtrådt loven om euforiserende stoffer, og omdrejningspunktet er en taske, som blev fundet den 7. december 2017 på Stjerneskibet ved Pusher Street på Christiania.

Anklageren kræver seks måneders ubetinget fængsel.

Mia Mottelson
Den indeholdt »1924 gram hash, 601,5 gram skunk, 99,7 gram pot, 70,6 gram skunkmix, 14 almindelige joints, otte store joints, tre hashkager og ni hashchokolader«. Anklageren læser indholdet hurtigt op, og remsen gentages flere gange i løbet af retssagen.

Fingeraftryk

Der var politiaktion på Christiania den dag, og anklageren mener, at IE har pakket en hashbod sammen i rygsækken og er løbet op i Stjerneskibet for at gemme den. Det understøttes af, at hans fingeraftryk er fundet fem gange på ting i rygsækken, blandt andet på nogle skilte og noget gaffatape, som blev brugt til at klistre skiltene fast til bordet.

IE nægter sig skyldig. Han var på Christiania for at købe og ryge hash, forklarer han. Han var gået ind i Stjerneskibet, fordi det var koldt udenfor. Anklageren spørger ind til IE’s tidligere domme:

»Det var for at have en halv joint på mig,« svarer han og slår ud med armene.

Anklageren bekræfter, at IE ikke tidligere er dømt for organiseret hashhandel, men kun for besiddelse af hash til eget forbrug.

Anklageren vil vide, hvordan IE’s fingeraftryk kan være havnet på tingene i rygsækken.

»Jeg køber hash i den samme bod hver dag. Og når man køber, så rører man ved forskellige ting. Ligesom jeg rører ved bordet her,« siger han og lægger begge sine hænder på bordet i vidneskranken.

Senere siger han, at det ikke er anderledes end når man køber bananer i Netto og tjekker, om de er rådne:

»Så rører man også ved dem.«

Imidlertid sidder to af fingeraftrykkene på klistersiden af gaffatapen. Anklageren spørger flere gange ind til, hvordan det kan gå til at fingeraftrykket er havnet dér, og det kommer der ikke et entydigt svar på.

»Hvis mine fingeraftryk er i den taske, så er det fordi, de ting, der er i tasken, er fra den bod, hvor jeg køber hash,« siger han.

Politividne

En politibetjent, som også er omkring to meter høj og mørk i huden kommer ind i retssalen for at vidne. Han mødte IE og to andre i Stjerneskibet og bad dem legitimere sig, fordi »de virkede nervøse«. Han lod dem gå igen, og kort efter fandt han rygsækken med hash og – skulle det siden vise sig – fingeraftryk.

Forsvareren mener, at tiltalte skal frifindes eller fængsles i højst tre måneder.

Mia Mottelson
Han fortæller, at Stjerneskibet ofte bruges til at gemme cannabis, når der er aktion. Han fortæller også, at han har arbejdet på Christiania i fire år. Derfor kender han en del til forholdene derude.

»Generelt står kunderne ikke og piller ved varerne. Det vil pusherne ikke have, fordi der kan forsvinde ting,« siger han.

Forsvareren spørger ind til gaffatapen, og betjenten siger, at det er »helt usandsynligt« og »nærmest umuligt«, at en kundes fingeraftryk skulle komme ind på klistersiden af et stykke gaffertape. »Så skulle en kunde have taget skiltet af og stået og fedtet med det,« siger han underforstået, at det gør kunderne ikke.

Han fortæller også om det hierarki, der er på Pusher Street. Der er en bagmand, »lige som der er en ejer af SuperBrugsen«, som bare tjener penge på boden. Så er der leverandører og vagter. Og i selve boden er der en klipper, som sørger for, at kunderne får den rigtige mængde hash klippet af, og en pengemand, som tager imod betaling. Og så er der ’løbere’. »Løberne er dem, som bortskaffer cannabisprodukterne. Pakker boden sammen.«

»Hvor i hierarkiet er løberen?« vil forsvareren vide.

»Det er noget af det nederste, hvis ikke dét nederste,« svarer politimanden og tilføjer: »og det er dem, der løber den største risiko.«

Ros til anklageren

Anklageren mener, at IE skal have seks måneders fængsel, fordi der er tale om organiseret hashandel på Christiania. Dommen skal være ubetinget, fordi IE »har opbrugt sin kvote for betingede domme«, som anklageren formulerer det.

Forsvareren mener at IE skal frifindes, fordi det ikke er bevist, at han har været andet end kunde på Christiana. Hvis han dømmes, er tre måneders ubetinget fængsel rimeligt, mener forsvareren.

Vidnet finder usandsynligt, at IE’s fingeraftryk er på bevismaterialet, med mindre han har en aktiv rolle i hashboden

Mia Mottelson
IE har en sidste kommentar, inden der skal falde dom. I 2013 kørte han galt på en knallert og har fået en alvorlig skade på sit ene ben, fortæller han.

»Jeg kan forstå, at jeg skulle være ’løber’, hvad det så end er. Men jeg kan slet ikke løbe,« siger han. Han spørger også dommeren og domsmændene, om de vil se benet.

»Det tror jeg ikke er nødvendigt,« siger dommeren. Kort efter rejser IE sig og går humpende mod døren, mens dommerne trækker sig tilbage.

»Du er en god anklager. Det må man give dig,« siger han til anklageren.

»Det er ikke hver dag, man får ros fra en tiltalt,« konstaterer anklageren tørt.

Efter et kvarters pause bliver IE kendt skyldig og idømt fem måneders ubetinget fængsel. Dommerne oplyser ham om, at han kan anke dommen inden for de næste 14 dage.

»Jeg anker 100 procent,« flyver det ud af munden på IE.

»Skal vi lige gå ud og snakke om det?« spørger forsvareren. IE humper igen ud. Kort efter kommer forsvareren tilbage og siger, at IE vil benytte betænkningstiden på 14 dage, før han beslutter sig for, om sagen skal ankes.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her