Nyhed
Læsetid: 3 min.

I retten: »Jeg var påvirket af alkohol og forsøgte at tage uret. Så kom politiet«

I retssal 26 var en asylansøger fra Libyen i sidste uge tiltalt for at have forsøgt at stjæle et ur fra en mand på gaden i København
I retssal 26 var en asylansøger fra Libyen i sidste uge tiltalt for at have forsøgt at stjæle et ur fra en mand på gaden i København

Mia Mottelson

Moderne Tider
6. oktober 2018

I retssal 26 i Københavns Byret er dommeren forvirret. Han kigger først på tiltalte, som sidder midt i det højloftede retslokale bag en lille skranke, og så ned i papirerne igen.

»Jeg skal bede om dit fulde navn.«

Tiltalte svarer.

»Og din fødselsdato.«

ZH er libysk statsborger og taler ikke dansk. Men ved siden af ham sidder en tolk, som lavmælt oversætter dommerens spørgsmål og svarene til dansk.

»Den 27. april 1987.«

»Det er ikke det, der står i mine papirer,« siger dommeren. 

Han kigger på tiltalte. Så ned i sine papirer igen. Ifølge dem er ZH ikke født den 27. april 1987, men i juli 1988. Han kom til Danmark for fem måneder siden og opgav i den forbindelse sit navn og en fødselsdato til myndighederne. Dommeren kigger op.

ZH er omkring 160 centimer høj og sidder med hænderne foldet i skødet. Benene urolige under stolen. Han er født i Libyen og ligesom mange andre borgere fra det krigshærgede land rejst mod Europa; først til Tyskland, hvor han blev registreret og fik taget fingeraftryk af asylmyndighederne, derefter til Danmark, hvor han for omkring fem måneder siden blev sendt til asylcentret Sandholm, og nu er han foreløbig endt her, bag den lille skranke i retssal 26 i Københavns Byret. I slidte badesandaler og med to store huller på sokkerne.

Den libyske mand er tiltalt for den 10. august omkring klokken to om natten at have forsøgt at stjæle et armbåndsur fra en mand i det indre København.

Hvem er han?

ZH har ingen uddannelse, ingen adresse og ingen indtægt. Han har ikke engang et personnummer, hvilket denne torsdag formiddag stiller retten over for en dobbelt udfordring: De skal ikke alene finde ud af, om han er skyldig eller ej. Men også hvem han er.

Dommeren afbryder retsmødet og giver politiets anklager ti minutter til at undersøge sagen. Anklageren ringer til anklagemyndigheden for at finde flere oplysninger om mandens identitet, men vender efter en kort samtale tilbage.

Der er ikke flere oplysninger om ham i systemet. Der går en halv

Anklageren kræver fængsel i 40 til 60 dage og udvisning af Danmark

Mia Mottelson
time. Så prikker ZH til tolken og forklarer ham noget på arabisk. Tolken, en ældre og venligt udseende herre i habitjakke og skjorte med palmer, læner sig til siden mod ZH og lytter.

Så kigger han op mod dommeren og oversætter fra arabisk til dansk:

»Det kan godt være, at jeg har oplyst en forkert dato tidligere.«

Der går yderligere nogen tid med at undersøge tiltaltes identitet, men efter mere end en times forsinkelse kan retssagen fortsætte.

Anklageren får som den første ordet. Han vender sig mod ZH – den eneste i retssalen, som var til stede den 10. august om natten. Der var ingen vidner, og forurettede er udeblevet fra retsmødet.

»Vil du forklare omstændighederne?«

»Jeg var påvirket af alkohol og forsøgte at tage uret fra manden. Så kom politiet,« svarer ZH.

»Hvorfor forsøgte du det?«

»Jeg var fuld.«

ZH var angiveligt gået hen til forurettede og havde spurgt, om han kunne låne en lighter til at tænde en cigaret, men havde så forsøgt at tage forurettedes ur, et Girard-Perregaux ur til en værdi af omkring 150.000 kroner. Kort efter var politiet ankommet til stedet og havde anholdt ZH. Under grundlovsforhøret dagen efter var han blevet sigtet for røveri, men det blev under retssagen ændret til tyveri.

»Er det noget, du har gjort før?«

»Det er første gang.«

»Gik du bare hen til ham?«

»Jeg gik hen til ham og hilste og forsøgte at tage uret af hans arm.«

»Du tog fat i hans håndled?«

»Jeg forsøgte at ryste det lidt. Uret sad løst.«

Vil til Island

Anklageren kræver fængsel i 40 til 60 dage og udvisning af Danmark. På grund af kravet om udvisning skal ZH afhøres om sin tilknytning til henholdsvis Danmark og Libyen for at kunne fastslå, om en eventuel udvisning vil være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

»Kender du nogen i Danmark?« spørger forsvareren.

»Nej.«

Forsvareren kræver højst 40 dages fængsel

Mia Mottelson

»Du vil gerne til Island, forstår jeg.«

»Ja.«

»Er der nogen grund til det?«

»Bare for at bo der.«

»Du har ingen kæreste eller familie?«

»Nej.«

»Du har altså bare hørt om landet?«

»Ja.«

Forsvareren har ikke mere at spørge om.

Efter en kort procedure fra anklager og forsvarer går dommeren ud af lokalet. Ti minutter efter kommer han tilbage for at afsige dom. ZH udvises af Danmark med indrejseforbud i fire år. Han skal betale sagens omkostninger, herunder 11.400 plus moms for den beskikkede forsvarer.

Uden at sige noget rejser ZH sig for at forlade retslokalet og gå tilbage til arresten sammen med de to betjente, som fulgte ham ind. Hans forsvarer skynder sig efter ham og rækker hånden ud til afsked.

»Good luck,« siger hun.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her