Baggrund
Læsetid: 8 min.

Ronaldo og voldtægtsanklagen: Hvad skete der den juninat i luksussuite 57306 på Palms Place Hotel?

International topfodbold har fået sin første #MeToo-sag. Og den har ramt sportens største navn. Cristiano Ronaldo anklages af en amerikansk kvinde for at have voldtaget hende på et hotelværelse i Las Vegas for ni år siden
Moderne Tider
6. oktober 2018
Cristiano Ronaldo og Kathryn Mayorga traf hinanden i VIP-området i 2009 på natklubben Rain i Las Vegas, og Ronaldo inviterede hende hjem til sit hotel, hvor han og vennerne hoppede i jacuzzien. Kathryn Mayorga havde imidlertid ikke noget badetøj, men Ronaldo tilbød, at hun kunne låne noget af ham, og sammen gik de ind i hans soveværelse. Derfra hører enigheden om forløbet op.

Cristiano Ronaldo og Kathryn Mayorga traf hinanden i VIP-området i 2009 på natklubben Rain i Las Vegas, og Ronaldo inviterede hende hjem til sit hotel, hvor han og vennerne hoppede i jacuzzien. Kathryn Mayorga havde imidlertid ikke noget badetøj, men Ronaldo tilbød, at hun kunne låne noget af ham, og sammen gik de ind i hans soveværelse. Derfra hører enigheden om forløbet op.

SplashNews/Ritzau Scanpix

Den 12. januar 2010 sendte Cristiano Ronaldos mangeårige advokat og fixer, Carlos Osório de Castro, en sms til sin berømte klient:

»Forhandleren fortæller, at hun (hendes kvindelige klient, red.) er brudt sammen i gråd, og at hun er rystet, fordi hun oplever det, som om du er fuldstændig uinteresseret i denne sag og befinder dig et helt andet sted. Indtil videre har der ikke været tale om penge, men det kommer på et tidspunkt.«

Ronaldo svarede:

»OK.«

Denne dialog giver et blik ind i de intense og smertefulde forhandlinger, der fandt sted lige efter nytåret 2010, da Ronaldo og hans hær af advokater og rådgivere i det skjulte forsøgte at begrave en voldtægtsanklage fra en ung amerikansk kvinde i en af de såkaldt juridisk bindende non-disclosure agreements, som vi har lært at kende så godt fra anklagerne mod filmmogulen Harvey Weinstein.

Her var filmselskabet Miramax’ advokater i årevis eksperter i at lokke og intimidere unge kvinder til at lade deres overgrebsanklager mod filmbossen falde til fordel for kontant belønning og aftaler om permanent tavshed – og også for Ronaldos jurister og rådgivere lykkedes det i første omgang at få voldtægtsanklagen mod fodboldstjernen til at gå væk.

Men nu er den vendt tilbage med dobbelt styrke. Og den truer med at rive verdens mest kendte sportsmand ned fra hans piedestal og for evigt ødelægge hans omdømme.

Samtidig er det den første #MeToo-sag, der for alvor rammer international topfodbold. Og den viser, at selv ikke de rigeste og mest utilgængelige fodboldstjerner længere er beskyttet mod konsekvenserne af anklager fra kvinder, der på papiret befinder sig i en langt svagere magtposition end dem.

Ikke noget badetøj

Når man forsøger at finde ud af, hvad der er sandt og falsk i sagen, løber man dog ind i samme problem, som ved så mange andre af de anklager om voldtægt og seksuelle overgreb, der er kommet for dagens lys i de senere år. Det er meget vanskeligt at afgøre, hvad der reelt skete mellem to mennesker bag en lukket dør til et sovekammer for godt ni år siden.

Visse fakta ligger dog fast:

Ronaldo og den amerikanske kvinde, der hedder Kathryn Mayorga, mødte hinanden i Las Vegas den 12. juni 2009. På det tidspunkt var Ronaldo netop blevet solgt fra Manchester United til Real Madrid for 700 millioner kroner, og han var taget til kasinobyen på den amerikanske vestkyst for at fejre skiftet til den spanske storklub.

Ronaldo havde indlogeret sig i en luksussuite i Palms Place Hotel, der ligger i det centrale Las Vegas. Hotellet var på det tidspunkt et af de hotteste steder i byen. Michael Jackson havde en lejlighed i hotelkomplekset, og stjerner som Lady Gaga og Whitney Houston benyttede sig af stedets musikstudier.

Ronaldo og Kathryn Mayorga traf hinanden i VIP-området på natklubben Rain, og Ronaldo inviterede hende hjem til sit hotel, hvor han og vennerne hoppede i jacuzzien. Kathryn Mayorga havde imidlertid ikke noget badetøj, men Ronaldo tilbød, at hun kunne låne noget af ham, og sammen gik de ind i hans soveværelse.

SplashNews/Ritzau Scanpix

Derfra hører enigheden op.

Ronaldos forklaring er, at de havde frivilligt samleje, hvorefter han lagde sig til at sove, mens hun gik ud i boblebadet.

Kathryn Mayorgas fortælling er en lidt anden – for at sige det mildt.

Hun fortæller, at de kyssede hinanden, men da hun forsøgte at frigøre sig fra ham, tvang han hende ned på sengen og voldtog hende analt.

Eller for at citere fra det brev, som Mayorga senere skrev til Ronaldo:

»Jeg skreg NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEEEEJ igen og igen, og jeg tiggede dig om at stoppe. Jeg havde aldrig før været så bange for mit liv.«

Efter voldtægten – fortæller Mayorga videre – undskyldte Ronaldo og sagde, at han 99 procent af tiden var en sød fyr, og at han ikke kunne forklare, hvad der skete med ham i den sidste procent (af tiden, red.).

Politisporet stopper

Den videre del af hændelsesforløbet fremgår af politirapporter fra Las Vegas Politi.

Her kan man læse, at Kathryn Mayorga den følgende eftermiddag kl. 14.16 grædende ringer til Las Vegas Metropolitan Police Department og fortæller, at hun er blevet voldtaget.

Den politimand, der taler med hende, noterer i rapporten, at hun lyder oprevet og nægter at navngive den person, der har forgrebet sig på hende. Blot vil hun sige, at der er tale om en kendt sportsmand.

Politiet fragter hende til et medicinsk center, hvor hun bliver underkastet en særlig undersøgelse, som er beregnet på kvinder, der har været udsat for seksuelle overgreb, og her bliver det ifølge det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel konstateret, at hun er hævet og har sår i endetarmen.

Efter undersøgelsen kører politiet hende til Rape Crises; et rådgivningscenter for ofre for seksuelle overgreb.

Og her stopper politisporet.

Kathryn Mayorga indgiver nemlig aldrig en politianmeldelse af Cristiano Ronaldo.

Hvorfor hun afstod fra det, ved hun kun selv. En årsag kan være, at hun ikke følte, at hun kunne holde til det enorme mediepres, der følger med, når man rejser anklager mod en verdensstjerne som Ronaldo; et mediepres, der ville være ensbetydende med tv-sendevogne uden for hjemmet, offentlig ydmygelse og kulegravning af alle ens private forhold.

Det er imidlertid kun gisninger. Faktum er, at Kathryn Mayorga opgav at få trukket Ronaldo i retten og i stedet gik til en lokal advokat, der indledte forhandlinger med superstjernens repræsentanter om en kompensation. Og det var altså de forhandlinger, der førte til sms’en i begyndelsen af artiklen.

Forhandlingerne endte efter flere måneder med et forlig – men først efter, at Ronaldos advokater og rådgivere havde fået indføjet nogle bestemmelser i teksten, der reelt gjorde det umuligt for Kathryn Mayorga nogensinde at mæle et ord om sagen.

Blandt andet står der i forliget, at hvis hun vælger at gå i terapi, må hun ikke deltage i gruppesessioner, og hun må ikke nævne navnet Ronaldo over for sin terapeut. Hun må heller ikke tale nedsættende om Ronaldo i det offentlige rum. Og på hjemmefronten har man forbudt hende at tale om den portugisiske superstjerne med sin familie.

Til gengæld fik hun udbetalt 375.000 dollar. Det svarer nogenlunde til, hvad Ronaldo på det tidspunkt tjente på en uge i Real Madrid. Og pengene blev overført fra et af de selskaber, som fodboldstjernen af skattespekulative årsager havde oprettet på De Britiske Jomfruøer.

Kathryn Mayorga kunne dog notere sig en enkelt sejr. Hun havde skrevet et brev til Ronaldo, som hun fik hans rådgivere til at garantere, at de ville læse højt for ham.

I brevet står der blandt andet:

»Jeg er ligeglad med dine penge, og de var det sidste, jeg var ude efter. Jeg ville have retfærdighed! Der er ingen retfærdighed i denne sag (…) Jeg håber, at du er klar over, hvad du har gjort og har lært fra din forfærdelige fejltagelse!! Tag aldrig en anden kvindes liv, som du tog mit!!!«

#MeToo indgød mod

Og her kunne sagen være sluttet. For evigt skjult fra offentligheden i en boks med adskillige juridiske segl – hvis det altså ikke lige var for websitet Football Leaks, en såkaldt whistleblower-side, der specialiserer sig i at opsnappe fortrolige dokumenter fra fodboldverdenen.

Football Leaks fik fat i dokumenter fra forhandlingerne mellem Ronaldos advokater og Kathryn Mayorga og udleverede dem til Der Spiegel, der var først til at skrive historien.

Da det tyske ugemagasin henvendte sig til den amerikanske kvinde for at få bekræftet hændelsesforløbet, var hun dog i første omgang lige så skræmt, som hun havde været ni år tidligere, da hun opgav at indgive politianmeldelse fra Ronaldo.

Der Spiegel fortæller, hvordan hun smed røret på, da de ringede, og flygtede fra bladets journalister, da de opsøgte hende på gaden foran hendes bopæl.

Men efterhånden fik hun modet tilbage; og det var især den såkaldte #MeToo-bevægelse, som inspirerede hende til at stå frem med navn og ansigt.

»#MeToo-bevægelsen og de kvinder, der har stået frem og fortalt om de seksuelle overgreb, der er blevet begået imod dem, har givet Kathryn mod til også at komme frem,« forklarede hendes advokat for nylig.

Og han tilføjede, at når Kathryn Mayorga endelig – med ni års forsinkelse – har besluttet at lægge sag an mod Ronaldo, så er det for at stille fodboldstjernen til ansvar, beskytte andre kvinder, udstille håndlangernes rolle i sager om seksuelle overgreb og overbevise andre ofre om, at de skal bruge retssystemet til at forfølge overgrebsmænd – »uanset hvor velhavende, berømte eller magtfulde, de måtte være«.

Nægter alt

Og nu ruller sagen altså – både via Kathryn Mayorgas sagsanlæg og via en beslutning fra politimyndighederne i Las Vegas om at iværksætte en efterforskning af hele sagen.

Der Spiegel hævder, at de er i besiddelse af et internt spørgeskema, som Ronaldo udfyldte til sine advokater, dengang forhandlingerne om en kompensation til Kathryn Mayorga fandt sted – og at portugiseren her på skrift skulle anerkende, at den amerikanske kvinde protesterede og forsøgte at få ham til at stoppe, da han havde sex med hende.

Hvis det er sandt, vil det formentlig indgå som et betydningsfuldt dokument i efterforskningen, men det forhold mangler endelig at blive fuldt belyst.

Lige nu nægter den portugisiske superstjerne alt. Fra Ronaldos lejr er sagen helt klar: Portugiseren er en af verdens største og mest eftertragtede personer. Hvorfor skulle han begå voldtægt for at få sex? Dette er bare en golddigger, der forsøger at opnå berømmelse og score en hurtig gevinst.

Eller som Ronaldo selv sagde i en video på Instagram for nylig:

»Hvad der er blevet sagt i dag er fake news. De prøver at blive berømte ved at bruge mit navn. Det er normalt. De vil være berømte (…) Det er en del af jobbet, men jeg er en lykkelig mand. Alt er godt.«

Dyb bekymring i Torino

At alt er godt, er dog ikke nødvendigvis en analyse, de deler på ledelsesgangen hos hans arbejdsgiver, den italienske storklub Juventus F.C. Her er sagen en potentiel katastrofe.

Juventus brugte i sommer en lille milliard kroner på at erhverve sig den portugisiske superstjerne. Og det, de købte, var ikke bare fodboldspilleren Ronaldo – det var også hans globale brand og hans knap 320 millioner følgere på de sociale medier.

Planen fra Juventus-ledelsens side er at bruge Ronaldos brand og enorme skare af følgere til at løfte sig op blandt de allerstørste klubber i verden. Og hele den strategi bliver skudt i sænk, hvis Ronaldo bliver kendt skyldig i voldtægt – eller hvis sagen i det hele taget ødelægger hans renommé på verdensplan.

Foreløbig har Juventus-ledelsen forholdt sig tavs. Men man kan godt regne med, at affæren giver anledning til dyb bekymring blandt fodboldbosserne fra Torino-klubben.

Lige nu må både de og alle os andre dog afvente politiundersøgelsen i Las Vegas. Forhåbentlig kan den gøre os klogere på, hvad der egentlig skete mellem Ronaldo og Kathryn Mayorga den nat i juni 2009 i luksussuite 57306 på Palms Place Hotel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det term "fixer" burde ikke bruges her. Der er tale om en advokat som handler på sin klients vegne. Det er der intet fordækt i.

Amerikanerne burde stoppe disse populære aftaler der potentielt sender en voldtægtsmand ustraffet på gaden og potentielt parkere en kendis i en situation hvor en anklage kan ødelægge deres karriere og selve aftalen senere bliver brugt som bevis for at det påståede rent faktisk er sket.

Der Spiegel har i deres artikler om sagen allerede kendt Ronaldo skyldig i voldtægt da de beskriver en situation så tæt på tvang som overhovedet muligt ved Mayorgas underskrivelse af aftalen. Pengene hun modtog for sin tavshed springer de let henover. Det samme med det faktum at hun kunne have fastholdt anklagen hos politiet, men ikke gjorde det.

Der bliver kun tænkt i Ronaldos motiv i at betale pengene. Ikke i Mayorgas motiv ved at modtage dem. Ej heller i hendes motiv ved nu at genoplive sagen.