Klumme
Læsetid: 3 min.

Ugerevy: Finansbanditter og saudiske mordere giver overtræk på raserikontoen

USA’s udenrigsminister Mike Pompeo i hyggesnak med den saudiske kronprins. En snak, hvor ordet ’transperens’ pludselig tog en helt ny og ganske uventet drejning.

USA’s udenrigsminister Mike Pompeo i hyggesnak med den saudiske kronprins. En snak, hvor ordet ’transperens’ pludselig tog en helt ny og ganske uventet drejning.

Bandar Algaloud

Moderne Tider
20. oktober 2018

Det har været lidt af en uge sådan rent blodtryksmæssigt. Skrækfortællingerne om, hvad der mon skete på det saudiarabiske konsulat, da journalisten Jamal Khashoggi gik ind og forsvandt, har ligget som et tæppe af raserifremkaldende horror over alle dagene. Store amerikanske medier citerede forskellige anonyme tyrkiske kilder for divergerende fortællinger, der dog alle endte med, at Khashoggi blev savet i stykker inde på konsulatet og skaffet af vejen. Mistanken går så på, at det er den saudiske kronprins, der har orkestreret dette diplomatiets svar på Peter Madsens ubåd, og det er jo ganske enkelt frygteligt.

Så er det godt, at vi har hele verdens politibetjent, USA, til at bringe orden i penalhuset. Onsdag sendte man udenrigsminister Mike Pompeo til ørkenriget, og så sad han og den saudiske kronprins og smilede, som var det en scene i et ekstra nederen afsnit af The Handmaid’s Tale. Senere takkede Pompeo kong Salman for transparens i efterforskningen – hvad der fik den amerikanske kommentator Nicholas Kristof til at foreslå, at ordet ’transparens’ burde sagsøge Pompeo for misbrug.

Et andet sted i det saudiske kongedømme overførte myndighederne de 100 millioner oliedollar til USA, som de engang havde lovet i en anden sammenhæng, og hjemme i USA sagde præsident Trump, at mistanken mod Saudi-Arabien var endnu et eksempel på, at man gør nogen til skyldige, indtil de beviser egen uskyld. Trump går meget op i retssikkerhed – altså hvis du er en rig despot, ikke et mexicansk barn. Fredag morgen var Trump dog lidt mere kontant og sagde, at han sagen kunne få alvorlige konsekvenser for Saudi-Arabien.

Hvis det udsagn hjalp på at dulme nerverne, så stillede New York Times sig til rådighed med en ordentlig dosis dårlig samvittighed, da den mindede om, at det dog er utroligt, at en enkelt død journalist kan fremkalde så meget international ballade og opmærksomhed, når Saudi-Arabiens ødelæggende krig i Yemen ikke har kunnet. Det er jo, som avisen refererede Josef Stalin for engang at have sagt: En enkelt dødsfald er en tragedie, en million døde er statistik.

Med denne sag var det, som om ugekvoten for raserifremkaldende nyheder var opbrugt, men virkeligheden – det dumme svin – havde mere i ærmet.

Et kort sekund var der ellers et lyspunkt, da man kunne læse, at manden der er mistænkt for at lænse den danske statskasse for milliarder af skattekroner, Sanjay Shah, var blevet dømt i Dubai. Det viste sig dog, at det ikke var på grund af de 12,7 milliarder forsvundne danske skattekroner. Næh, det var på grund af en dækningsløs check. Småforbrydelser – det ved man, hvad er. Hvis jeg nu går ned i Netto og panter den samme ølkasse to eller flere gange, så er der nok nogen, der ringer efter panserne, og jeg får en bøde og en plet på straffeattesten. Men hvis jeg beder om at få refunderet absurd mange milliarder i udbytteskat, selv om jeg slet, slet ikke har betalt noget, der bare ligner, til skattekassen – ja, så er det af årsager, jeg ikke forstår, ikke nødvendigvis ulovligt.

Retfærdighedssansen fik sig et lammende nyrehug, da en række medier – herhjemme DR og Politiken – torsdag afslørede, at det ikke bare er danskerne, der var blevet fuppet for udbytteskat, men at statskasserne i en række europæiske lande var blevet lettet for i hvert fald 410 milliarder kroner af en kreds af slipsebanditter og deres venner i toppen af verdens største banker. De mistænkte påstår, at de blot har udnyttet reglerne – hvilket heller ikke er til at forstå. Og så er der beløbet. 410 milliarder. Det er der ingen, der fatter. Heldigvis lavede DR fredag lavet en grafik, der viste, hvad man egentlig kan få for sådan et beløb – og det viste sig, at det svarede til otte milliarder fadøl i Tivoli. Oven på sådan en uge, synes jeg, at skatteyderne har fortjent i hvert fald en enkelt – for lige at få pulsen ned. Skål.

Serie

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Bestialske amatører, de Saudier. Men de er ikke de eneste. Russerne skaffede Litvienko af vejen og forsøgte senere med Skripal, ej heller professionelt. Mossad slap lidt bedre fra oprydningen efter München OL. Der er andre regimer, der benytter mord, som state-of-the-art, mod modstandere. Altsammen, desværre, at beklage.
Vi besynger vort demokratis ytringsfrihed, moral og etik. Efter ovennævnte, kommer tvivlen, frygten og befolkningerne bliver kuet af skruppelløse despoter.
Så, hvorfor det store ståhej ved dette mord? Ret beset er det jo en international almindelighed! En ækel almindelighed.
Håber der udstedes en international arrestordre på de 15 indflyvende saudier, konsulen og kronprinsen og at det følges op overfor andre "ligesindede" despoter.

Claus Nielsen, Carsten Mortensen, Bjarne Andersen, Henrik Røngaard Bentzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

En ugerevy der i horribelhed lever helt op til den stundende Halloween.

Oluf Husted, Carsten Mortensen, Kim Øverup og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Skidegodt billede. En overvægtig hvid mand i krøllet jakkesæt sammen med en veltrænet araber i traditionelt kostume, begge griner, fordi 100 mia. dollars kan få enhver til at blive glad. Op i røven med en enkelt journalist, med de våben, de 100 mia. kan købe, kan der slås mange, mange tusinde mennesker ihjel. Og amerikanerne får flere arbejdspladser!

Sådan ser mafiosier ud i vore dage.

Per Torbensen, Oluf Husted, Claus Nielsen, Carsten Mortensen, Peter Beck-Lauritzen, Jan Jensen, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Henrik Røngaard Bentzen anbefalede denne kommentar

Saudierne har tænkt såedes:

Hvis man som Israel er venner med USA, så kan man slippe afsted med daglige myrderier på uskyldige arabere.
Vi nakker en uskyldig araber.

Og se - det virker!

Claus Nielsen, Carsten Mortensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

De uskyldige er skyldige i at ikke være venner med USA eller Israel.
Det er farligt ikke at være med i klubben. og klubben hedder "verdensorden"
"Make America Great again"

Carsten Mortensen, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Runa skriver.
Touhami Bennour.
Har du glemt, at hændelsen forgik på det pågældende lands ambassade og ikke i USA? Hvad er det du prøver på at bortforklare? Trump er farlig i al sin uoplysthed, men det der skete, bør ikke kunne ske nogensteder og viser en ufattelig magtfuldkommenhed.

Jeg har hele mit liv arbejdet med bæredygtighed, uden olie. Det fortsætter jeg ufortrødent med, i håb om, at ledere for alle olieproducetende lande, bliver givet den mulighed at ride mod solnedgangen, enten til hest eller på en camel/dromedar.

Ja nogle mener, at gud er stor og mennesket er en lille uvæsentlig skabelse, hvis liv ikke betyder noget. Det ser vi gang på gang.

Det mest farlige er, når vi mennesker mener, at vi er gud.

Runa skriver.
Der skulle nok have stået et ubetydeligt skaberværk.

Så længe statskasserne lænses af de statsautoriserede revisorer og deres statsgodkendte banker, og pengene, delvist, bruges til at bestikke vores: "Legetøjsdemokratier og EU"

Og vore folkevalgte politikerer, har politiske partier, der i den grad kan bestikkes, uden mulighed for kontrol, samt en ny mørklægningslov der, trods løfter, fortsætter, indtil almindeligt lønnede journalister
får kontakt til europas ekstremt få whistleblowere, og afslører hvidvask, aktieskat-svindel og nu senest europæisk MOMS-svindel på mere end 1000 mia/år (i flg. Jeppe Kofod (S) i dagens "Røde Felt")

Så må jeg insistere på meget enklere love og "Åbne Skattebøger" som bedre lande har.

Oluf Husted (SAS-whistleblower, siden 1991)