Læsetid: 4 min.

Vi bakker op om folks ret til at beskytte sig selv imod revolutionsgarden

»Vi vil have vores land tilbage. I dag har vi ingen rettigheder, vores sprog er ulovligt, og alle navne er ændret til persiske navne. Der er stor diskrimination,« siger Yaqoub al-Tostari, talsmand for gruppen ASMLA, som var mål for det attentatforsøg, den iranske efterretningstjeneste planlagde i Danmark
Hvis man er almindelig borger i Ringsted, så kan jeg godt forstå, at man kan blive bange. Men jeg mener, at der ikke er grund til at være bange, siger Yaqoub al-Tostari.

Hvis man er almindelig borger i Ringsted, så kan jeg godt forstå, at man kan blive bange. Men jeg mener, at der ikke er grund til at være bange, siger Yaqoub al-Tostari.

Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

3. november 2018

Er du overrasket over, at Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz (ASMLA) var mål for et angreb på dansk grund?

»Nej. Jeg ved, at det iranske regime begår terror og har dræbt aktivister andre steder i Europa. Det er et kriminelt regime. Men jeg er ked af det. Jeg er især ked af, at så mange kolleger og venner i Ringsted skal opleve det.«

— Hvad siger dine naboer til det hele?

»Indtil videre er alle meget venlige. Jeg har ikke oplevet negative reaktioner fra venner, kolleger eller studiekammerater. Det er vigtigt, at folk ikke bliver bange. Vi kan ikke i et demokratisk land lade Iran ændre den måde, vi lever på. De vil have, at vi skal blive bange. Men de danske myndigheder har styr på det, så der kommer ikke til at ske noget.«

Yaqoub al-Tostari

  • Talsmand for organisationen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz, som har til formål at skabe en arabisk stat i byen Ahvaz i Iran.
  • Kom til Danmark for 10 år siden og har arbejdet otte år ved Post Nord.
  • Bor i Ringsted og har siden 2017 læst Mellemøststudier på Københavns Universitet.
  • Yaqoub al-Tostari er et pseudonym. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt

— Kan du forstå, hvis nogle er blevet bange nu?

»Ja, hvis man er almindelig borger i Ringsted, så kan jeg godt forstå, at man kan blive bange. Men jeg mener, at der ikke er grund til at være bange. De kommer ikke efter dem, der bor i Ringsted. Hvis der bliver noget, så bliver det os.«

— Hvorfor bruger du ikke dit rigtige navn?

»Det gør jeg, fordi vi skal kunne rejse i tredjelande, som har aftaler med Iran. Når vi ændrer vores navne, er det, fordi vi ikke vil blive sendt hjem til Iran, når vi opholder os i de lande.«

— Hvad vil ASMLA?

»Vi kæmper for retten til selvbestemmelse for vores mindretal. Vi har en tv-station, som broadcaster via satellit. Der er ikke frie medier i Iran, så vi oplyser ind i landet. Og så har vi et stort netværk rundt om i verden. Vi arrangerer også demonstrationer, konferencer m.m.«

— I ønsker, at Ahvaz skal være en arabisk stat?

»Ja. Men det, vi kæmper for, er en folkeafstemning. Det er et demokratisk krav, vi har. Det er ikke os, der skal bestemme det, det er folket.«

— Hvorfor mener du, at Ahvaz skal være en arabisk stat?

»Vores sprog og kultur er arabisk. Det går helt tilbage elamitterne (beboerne i oldtidsriget Elam, som ligger i det nuværende sydvestlige Iran, red.). Vi vil have vores land tilbage. I dag har vi ingen rettigheder, vores sprog er ulovligt, og alle navne er ændret til persiske navne. Der er stor diskrimination. Selv om vores område ligger oven på olie- og gasressourcerne, så er det et af de allerfattigste.«

— Jeres organisation bliver beskyldt for at have relationer til Saudi-Arabien. Passer det?

»Det er en klassisk beskyldning fra Iran. Når man ikke respekterer landets politik, siger de, at man er linket til Saudi-Arabien, Israel eller USA. Men det er vi ikke. Vi accepterer ikke økonomisk støtte fra andre lande. Vi accepterer politisk støtte, alle er velkomne til at støtte vores kamp, men man kan ikke stille krav til gengæld. Jeg har været i USA flere gange og snakke med kongresmedlemmer f.eks. Jeg har også været i arabiske lande, fordi de har samme sprog og kultur som os. Og selv om de ikke er demokratier, så er der også demokratiske kræfter, der arbejder for menneskerettigheder i de lande.«

— Du har kaldt terrorangrebet mod en militærparade i Iran 22. september, hvor 25 blev dræbt, for ’et legitimt mål’. Hvorfor?

»Jeg vil lige understrege, at vi i min organisation arbejder med menneskerettigheder og medier. Men der er andre organisationer i vores bevægelse – som er meget bred – der mener, at vi skal forsvare os selv og vores folk, fordi revolutionsgarden kommer og henretter folk og sætter dem i fængsel. Så vi skal forsvare os selv og vores folk. Der er nogen – ikke os – som bruger våben imod revolutionsgarden. Det, vi har været ude og sige i vores medie, er, at de har ret til at forsvare sig selv. Og nu skal Danmark så straffes, fordi vi har sagt vores mening.«

– Støtter I angrebet?

»Vi støtter først og fremmest folks ret til at gøre modstand fredeligt. Men når revolutionsgarden henretter folk – og det internationale samfund ikke gør noget – så har man ret til at beskytte sig selv. Den ret bakker vi op om. Det er ligesom de danske modstandsfolk under Anden Verdenskrig, de brugte også våben mod nazisterne.«

– I har et tv-studie i Ringsted. Hvad laver I der?

»Vi producerer to-tre timers tv om ugen. Resten er produceret i Holland, Egypten og andre lande. Det er aktivistisk og bliver blandt andet set af folk i Iran, fordi vi sender via satellit, og det kan styret ikke kontrollere.«

— Hvor mange seere har I?

»Det svinger, men vi har mange. Mellem 1,2 og 2,8 millioner.«

— Hvordan synes du, det danske samfund har håndteret situationen?

»Iran har begået terror og været med til at dræbe aktivister i Holland, Frankrig, Østrig og Tyskland. Det eneste land, som faktisk har været meget stærke og skarpe i reaktionen, det er Danmark. I de andre lande er der ikke sket ret meget. Jeg er dansk statsborger og har boet i Danmark i 10 år, og jeg er meget stolt over den danske reaktion. Sådan skal et demokratisk land opføre sig, og jeg håber, at andre lande vil gøre det samme fremover.«

— Hvad giver dig håb?

»At jeg kan være mig selv og har friheden til at sige, hvad jeg vil. Men samtidig respektere andre, selvfølgelig.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Tryggestad

Hvem er denne mand Yaqoub al-Tostari? Hvor er han født? Hvor har han boet før han kom til Danmark? Er han troende Muslim? Kristen? Jøde? Fra hvilke lande kommer pengene til hans organisations modstandskamp for et frit Ahwaz?
Og ikke mindst: Hvor mange bor der i Ahwaz, hvor mange af disse er arabere, og hvor mange i Ahwaz støtter kampen for et frit arabisk Ahwaz?

På høje tid at vi danskere får mere at vide om denne organisation og dens ledere. Og får mere at vide om Ahwaz i Iran som det hele handler om. Forhåbentligt følger Information op med facts omkring dette fremover.

Niels Duus Nielsen og Kim Bang Sørensen anbefalede denne kommentar