Klumme
Læsetid: 3 min.

Det bedste tidspunkt at offentliggøre dårligt nyt på er, når folk kigger den anden vej

Man kan slippe af sted med meget, hvis man giver folk noget andet at snakke om, skriver Moderne Tider-redaktør Mikkel Vuorela i sin ugerevy.
Facebook fik druknet sin beklagelse over at have tilladt opfordringer til folkmord i den globale opmærksomhed omkring det amerikanske valg.

Facebook fik druknet sin beklagelse over at have tilladt opfordringer til folkmord i den globale opmærksomhed omkring det amerikanske valg.

Adam Dean

Moderne Tider
10. november 2018

Denne uge meddelte Facebook f.eks., at, ja, de havde været for sløve til at reagere, da deres platform blev brugt til at opfordre til vold og mod rohingyaerne i Myanmar, hvor en frygtelig humanitær katastrofe udspillede sig. Det kan selvfølgelig være helt tilfældigt, at Facebooks erkendelse kom ud, lige imens alverdens kameraer var rettet mod det amerikanske midtvejsvalg, men meget opmærksomhed fik det ikke.

Midtvejsvalget – det store kæmpe, gigantiske, vigtige drama – fyldte alle internationale nyheder og gik nogenlunde som forudsagt. Demokraterne fik flertal i Repræsentanternes Hus, mens republikanerne vandt Senatet.

Donald Trump udråbte det til en sejr og fejrede den ved at fyre sin justitsminister Jeff Sessions, da Sessions fødselscertifikat havde vist, at han var født i hobbitland og ikke i USA (nej, det var ikke derfor). Fyringen gav bange anelser, da Sessions på grund af inhabilitet har fungeret som et værn mellem præsidenten og den gruppe af undersøgere, der graver i, om præsidenten og hans folk har begået ulovligheder.

I et kort øjeblik frygtede man, at Trump nu vil forsøge at stoppe undersøgelsen, men så sørgede Trump for, at der skete noget andet. Den amerikanske præsident er så vild, at han behøver eksterne katastrofer til at overskygge egne skandaler – for han skaber hele tiden selv en ny. Og pludselig handlede dagsordenen om, at en CNN-journalist blev forvist fra det hvide hus.

Distraktioner over alt

Herhjemme i Legoland er det politiske skandaleniveau trods alt noget lavere. Den i egen selvforståelse yderst kompetente udenrigsminister Anders Samuelsen fik i denne uge en tur i mediemøllen, da Politiken kunne fortælle, at han havde brugt 340.000 kroner på at indrette sit kontor, og den forhenværende udenrigsminister Per Stig Møller koketterede med, at han da selv bare havde nøjedes med at få malet en enkelt væg, da han bestred posten.

Det er selvfølgelig en lidt træls omgang for Samuelsen at fyre så mange offentlige penge af, samtidig med at han gerne vil nedbringe de offentlige udgifter. Men da højrefløjen normalt ikke render rundt og moraliserer over folks forbrug, vil sagen nok ikke slå lige så store skår i troværdigheden, som en lignende omgang gjorde for den nu afgåede københavnske kulturborgmester Niko Grünfeld, der havde brugt halvt så mange penge på bl.a. en gigantisk strikket sok.

Ifølge rygter, som jeg lige har fundet på, så planlægger Samuelsen at aflede opmærksomheden fra møgsagen ved at offentliggøre en youtubevideo, hvor han får et æg til at balancere på den spidse ende.

Nu er det jo penge, der får Jorden til at dreje, og denne uge bød på to store historier om dette drivmiddel. Danske Banks storaktionærer med A.P. Møller Holding valgte at fyre bestyrelsesformanden, der har stået i spidsen for banken, mens den hvidvaskede millioner eller milliarder af blodpenge, narkopenge og andre stjålne banditpenge, og folk talte om noget andet.

Samtidig bød ugen på det, der må være symbolet på den totale djøfisering af folkesjælen – såfremt undertegnede altså er bare nogenlunde i sync med folkesjælen. For det føltes altså lidt sørgeligt, at Danmarks nye superskurk/antihelt – Britta fra Hvidovre – blev nappet af policen i Sydafrika med lommerne fulde af kontanter.

Det var, som når lovens lange arm indhenter Egon Olsen. Drømmen om det perfekte kup, der brast. En folkehelt, der faldt. Det er jo helt vildt, at man kan have det folkeligt over en topbureaukrat, der angiveligt har stjålet over 100 millioner skattekroner, som var øremærket samfundets svageste, men sådan var det. Det skal jeg selvfølgelig være den første til at bekla… HEY, HEY! PRØV LIGE AT SE UD AD VINDUET!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

“Climate Change: A Permanent Reality for Myanmar.

According to the 2016 Climate Risk Index, Myanmar is the second most vulnerable country in the world to the effects of climate change.

Researchers at the Center for Climate System Research at Columbia University, in collaboration with the Department of Hydrology and Meteorology.”
Link: https://www.irrawaddy.com/opinion/guest-column/climate-change-permanent-...

Cyklonen Nargis er en tropisk cyklon, der i starten af maj 2008 hærgede Burma(Myanmar). Minimum 36.000 er omkommet, men man frygter over 100.000 døde. Derudover har omkring 1 million mennesker mistet deres hjem.
Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Cyklonen_Nargis