Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvordan melder jeg mig ud af julen?

Hvordan skal jeg sige til min store familie, at jeg egentlig gerne bare vil passe mig selv denne jul, spørger Jyden
Hvordan skal jeg sige til min store familie, at jeg egentlig gerne bare vil passe mig selv denne jul, spørger Jyden

Mia Mottelson

Moderne Tider
24. november 2018

Jeg er midt i 20’erne, kommer fra en kernefamilie i Jylland og bor og arbejder i København. Jeg har altid holdt jul hjemme med mine forældre, søskende og nu også deres kærester. Men jeg er træt af gaveræset og især det samspil, jeg har med mine forældre og min søster.

Der er mange ting, vi gør forskelligt og har meget forskellige holdninger til. Det med gaver har jeg forsøgt at ændre, men er blevet mødt med et »øhø, men det mener du da ikke«. Andre uenigheder orker jeg ikke at tage op – måske fordi vi ikke har et sprog til eller nogen erfaring i at kunne være uenige om store ting. Så bliver stemningen altid lidt kunstig, så jeg hverken kan være mig selv eller slappe af.

Så hvor skal jeg holde jul. Eller rettere: Hvordan skal jeg sige til min store familie, at jeg egentlig gerne bare vil passe mig selv denne jul?

Svar I:

Tak for dit spørgsmål: Lad gløggpiveriet og hyggemelankolien begynde! Den unge Anna, som lever derinde et sted, vil sige: »Carpe diem« (Ja, undskyld, det sagde vi i 1990’erne, og vi er kun et par stykker, der er heldige ikke at have det tatoveret et sted). »Man skal ikke trækkes ned af mennesker, man ikke selv har valgt. Guitaren på nakken og ud i eventyret med dig!« Selv havde jeg et par år, præcis i din alder, hvor jeg sad på en strand i Indien og følte mig fri – og lidt ensom.

Anna Gammelhat derimod vil opfordre dig til at huske på, at vi kun har vores familier intakte i begrænset tid. Og at man aldrig kan forudse den dynamik, der opstår, når de gamle falder fra. Jeg har lige haft et år efter min mors død, hvor jeg har måttet indse, at hvis jeg skal have en familie, jeg kan overlevere til min søn, må jeg selv bygge en op. Måske sådan nogle erkendelser ikke kan forceres, men lige nu savner jeg selv lidt kunstige ritualiseringer af det fællesskab, som familier jo er. PS. Pyt med gaverne. Det er ikke vigtigt. Køb det der Eva Trio-crap, og foragt dem så for noget substantielt.

— Anna von Sperling

Svar II:

Når der er noget, man ikke orker, er det rart at få andres velsignelse til bare at blive væk. Men jeg synes, du skal tage hjem til jul. Du skriver om dårligt »samspil« og »forskellige holdninger« – jeg får ikke indtrykket af, at der venter dig et psykisk voldeligt snapseorgie. Så æd dig selv, og gør din familie glad. Hjælp dem med at holde fast i deres traditioner denne ene gang om året, og tag en gåtur og noget frisk luft, når stemningen bliver for træls.

Hvis det hjælper dig at tænke strategisk, så husk, at de nok skal betale tilbage, når du om et par år sidder med kæreste og kolikramte babytvillinger i en lille københavnertoværelses og virkelig har brug for alle de hænder, som din jyske kernefamilie kan undvære.

— Jon Faber

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg tror rigtigt mange kender den problemstilling. Situationen kan bruges til lidt bevidst personlighedsudvikling. Tag en dyb indånding og tag julen med et smil. Kort besøget lidt ned, så bliver det nemmere at overkue. Det behøver vel ikke være 5-6 dage, mindre kan gøre det. Læg nogle bevidste gåturspauser ind i programmet, så du kommer ud og får noget frisk luft.
Den med gaverne ville jeg nok kæmpe mere for. Det er vanvittigt, at vi skal give hinanden gaver en masse i en tid, hvor folk typisk har eller selv køber de ting, de har brug for. Evt. start med at foreslå, at I kun giver gaver til børn og egne kærester/partner.

Birgitte Johansen

En jul alene kan anbefales; så får man tid til at gennemtænke, hvad familien betyder, og hvilke krav man selv vil stille til et fremtidigt samvær.

Runa skriver.
Konverter til islam og ingen vil forlange, at du er hjemme til jul, eller tag dig sammen. Du kunne også få dig en kæreste og børn. Det legimiterer fraværet.

Dine forældre vil ikke leve evigt. Magen til ynk. Jeg bor alt for langt fra min familie for at kunne besøge dem i julen.

I mange år har jeg været tvangsindlagt til dansk jul og min svigermors dominans. Ingen spurgte hvad jeg syntes. Første gang jeg holdt jul for familien, var juletræet forkert, for lille (skulle være rødgran og jeg kan lide edelgran) og anderledes end de var vandt til. Sovsen til anden var forkert lavet (jeg hader fedtet sort sovs) og alt var forkert. Jeg tænkte, idioter men sagde ikke noget. Efter at jeg fik børn lavede jeg ganske enkelt det de kunne lide, men også det jeg kunne lide.

Ved du hvad, jeg tog det i den stive arm og besøgte oven i købet den store jyske familie den 26.12. hver eneste f...ing jul, for at høre på hvor rædselsfulde københavnere var. (Jeg er fra det sorteste nord).

Du overlever nok. Hvis du ikke får større problemer i livet har jeg ikke ondt af dig. Du behøver ikke at være der mere end to dage.

Bjarne Bisgaard Jensen, E Z, Trond Meiring, Herdis Weins, Niels Duus Nielsen og Morten Nielsen anbefalede denne kommentar

Uh ha - rør blot ikke ved min gamle jul...

Nu står det for filan ikke - not just yet - indskrevet i Grundloven, at man SKAl holde jul, selvom det næsten kan lyde sådan.

Så hvordan melder du dig ud? Det gør du bare.
Du kan jo se din familie på andre tidspunkter af året, hvor forventningspresset til gaver og HYGGE ikke er så anspændt.
Hvis du har lyst til at holde en form for jul, er der flere steder, hvor man kan melde sig som frivillig.

Hvis du får børn, bliver det straks (endnu) mere kompliceret at melde sig ud ;)

Dorte Nielsen, Erik Fuglsang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Hav lidt tålmodighed, dine forældre stiller nok træskoene før dig, og de er de eneste, du er moralsk forpligtet til at besøge i julen. Når du så er blevet lige så gammel som mig kan du købe en flaske whiskey, vodka eller hvad du nu synes bedst om, og drikke dig en kæp i øret juleaften, alene eller sammen med kæresten. Eller hvis du ikke er til sprit, så se en god film eller læs en god bog.

Det kræver så også, at du opdrager dine børn til at lade dig være i fred juleaften. Min søn er i den alder, hvor han gør som kæresten siger (mere eller mindre), så han er tvangsindlagt til jul hos svigermekanikken, stakkels dreng.

Hold ud, det drejer sig kun om en 40-50 år, af dit liv, når de gamle stiller træskoene slipper du helt for at holde jul.

Sig det dog som det er, at du har brug for en pause mht. julen. Og hold så den stille jul du selv ønsker.

Erik Fuglsang, Herdis Weins og Jens Winther anbefalede denne kommentar

@Helle Walther, helt enig! Hvor svært kan det være? Nogle mennesker kan sgu gøre et problem ud af alt...

Anne Mette Jørgensen

Min eksmand vil ikke holde jul med os andre og gør alle kede af det ikke mindst børnebørnene.
Skide dog være med de gaver. Du finder nok på noget.
Din navle overlever.

Egentlig betyder julen ikke meget for os. Desuden bor vi et sted, hvor man ikke kan købe flæskesteg med hud på, - heller ikke hvis man bestiller 2 uger i forvejen, og 4 gange under vejs minder og vores ønske. Og som diabetiker er trangen til søde sager heller ikke stor.

Til gengæld glæder vi os til juledagene, hvor der er opera-galla og fyrige operetter med sigøjner-strofer på TV. Hertil nyder jeg en god cafe late og en glas veltilberedt Šljivovica, der er så god, at man kun kan købe den af en rigtig dygtig hjemmebrænder. Men så er det til gengæld også rigtig jul.

Den dag, du ikke mere har din nærmeste familie - og det kan ske hurtigere end du tror - er det ikke tidligere "alene hjemme" juleaftner, du tænker tilbage på med mest glæde.

Jeg er også træt af gaveræset. Jeg har ikke noget imod at give gaver (helst til børn og barnlige sjæle), men hvis folk absolut vil smide penge efter mig, stikker jeg dem en liste med diverse godgørenhedsorganisationer, de kan støtte med det beløb, de nu havde afset til mig. Desværre er det ikke helt alle voksne, der fatter det, så de prøver at finde et eller andet nips til mig. Noget af det bruger jeg ... men meget er blevet afleveret til den lokale genbrugsbutik.

Torben K L Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Charlotte Svensgaard

Du gør vel bare som jeg - og siger - helt ærligt juleaften er en aften som alle andre aftener og lige nu - har jeg brug for lidt fred og ro, så kan vi ses en anden gang?

Torben K L Jensen

Hattedamernes lykkeligste tid - sommetider tror jeg sgu kællingerne står bag ved fattigdomsydelserne for at kunne sole sig i den underdanige taknemmelighed - et stor win-win for hvis den udebliver kan man jo tale forarget om de utaknemmelige skarn der hellere vil være på "offentlig forsørgelse" fordi de mener det er deres demokratiske ret.

Torben K L Jensen

Forresten - glædelig jul - sidder og ser familien Carrington fra Dollars give den hele armen med en jul der giver én kvalme over den ødsle intetsigenhed i 4K på Netflix. Så er kvlamekvoten også brugt op.

Hmm.. har du nogen sinde meldt dig ind ?
Det er vel forudsætningen for at kunne melde sig ud !