Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Jeg har ikke lyst til at være julebesværlig

Skal jeg sige, at jeg ikke har lyst til at spise flæskesteg, sylte og gås?
Moderne Tider
24. november 2018

Jeg glæder mig til at se min svigerfamilie i julen, og det er heldigt, da vi i reglen er fem-seks dage hos dem i julen.

Men! Jeg har tidligere været vegetar og har i de senere år gradvist genoptaget de vegetariske madvaner. Jeg kan både nyde en sildemad og en pølse i ny og næ, men til hverdag undgår jeg kød og finder efterhånden meget kødmad frastødende.

Mine svigerforældre er pensionerede svineavlere, og der er for alvor gris på menuen i juleugen.

Skal jeg sige, at jeg ikke har lyst til at spise flæskesteg, sylte og gås? Eller skal jeg scamme mig igennem ved at nippe til anden for derefter at snyde resten over på min kærestes tallerken og spise mig mæt i kartofler?

Jeg har ikke lyst til at være besværlig eller virke som en snobbet københavner. Hvad gør jeg?

– Vegetaren fra København

Svar I:

Alle familier har brug for et sort får, for ellers kan ideer og tanker aldrig udfordres, og julen ville vedblive at være den samme år efter år. Så nu, hvor din lod ER at være anderledes, kan du ligeså godt trække i kødbremsen og markere dit sande jeg som den snobbede københavner. Ingen mennesker har godt af at leve et dobbeltliv.

Desuden drejer valget sig om en afvejning mellem to asymmetriske værdier: Vil du på den ene side statuere et bæredygtigt eksempel og sætte et klimavenligtaftryk til gavn for resten af kloden? Eller vil du fremstå som et prægtigt menneske hos to mennesker, der allerede har forgrebet sig på verdens ressourcer?

For mange dyr dør forgæves i december, så der er vel ingen grund til at forbarme sig over deres kødhegemoni. Selvfølgelig kommer du til at falme i anseelse, men herregud, i det mindste er du ikke muslim. Se, det ville kunne udfordre julefreden.

— Filiz Yasar

Svar II:

Sig det dig dog, som det er. Forholdet til dine svigerforældre lader jo til at være godt, og fordi de producerer grise, er det ikke det samme, som at du absolut skal spise dem. Nu er det heller ikke, fordi alle vegetarer bor i København, så jeg kan ikke forestille mig, at de vil anvende fødestedskriteriet over for dine madvaner.

Det er svært at lade som om, når det gælder fødevarer. Værtsparret vil med garanti opdage, at du snyder, og det er faktisk langt mere fornærmende end at sige pænt nej tak til kød. Så hellere sige sandheden og æde kartofler for resten.

I min familie, hvor man heller ikke har spist gris, men hvor mit barndomshjem var uden den slags fine (religiøse) fornemmelser, spiste min onkel engang med efter synagogen, hvor min mor ved en fejl uden at tænke over det havde lavet hamburgerryg: »Det skal du ikke tage dig af, sagde han, jeg har en særaftale med Vorherre.« Og så åd han griseriet.

— Georg Metz

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Hvis du var den eneste gæst, måtte du sige det. Ellers ville det være for påfaldende, at du sad og stak til maden, men eftersom I er flere, kan du bare lade som ingenting. Spise brune kartofler og rødkål og måske en enkelt svær?

Hvorfor egentlig ikke bare sige, at selvom du ikke er hystrisk med kødspiseri, så har du det skidt med mængderne til jul, så du vil gerne have lov til at tage lidt med selv - fx noget vegetartærte el lign. Lav noget der passer til resten, så det stikker mindre ud og bliv ikke overrasket, hvis nogle af de andre gæster også smager på din ret og måske ovenikøbet kan lide det.