Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Safe space eller orwellsk mareridt?

Bange hvid mand
3. november 2018

Min sambo er blevet safer space-vagt. Det betyder, at hun tager rundt til store, fortrinsvis techno-fester og patruljerer for dårlig adfærd og modvirke potentielle krænkelser.

For nylig fortalte hun en konkret historie om, hvordan hun havde set en mand og kvinde tale sammen, hvor manden havde virket mere interesseret i samtalen end kvinden. Manden havde givet kvinden et kys på kinden, inden de skiltes. Efterfølgende var min ven gået over til manden og havde spurgt: »Er du sikker på, at hun var okay med det?«

Jeg synes, det lyder som et orwellsk mareridt, men jeg er også en hvid mand, som er bange for at befinde mig på den forkerte side af historien?

– Bange hvid mand

Svar I:

Din sambo har nok følt sig magtesløs i de her rum, hvor mange kvinder deler oplevelser af grænseoverskridende adfærd, og det her er en måde for hende at tage de rum tilbage på.

Det, vi skal huske, er, at den her tendens med safer space-vagter er ny. Det betyder ikke, at den er ubetinget dårlig eller ubetinget god, men at der stadig vil finde en læringsproces sted. En tilvænningsperiode, hvor tendensen finder det rigtige leje. Det er processer, du også kan og bør være en del af! De her rum er også dine rum, og de erfaringer, der har afstedkommet de vagter, er også en del af din virkelighed.

Så snak med din ven om, hvorfor hun tager med til de fester på den måde, og hvad det er for overvejelser, hun gør sig. Og snak måske med hende om dine egne erfaringer. Har du nogensinde fejllæst nogens signaler? Fået dine egne grænser overskredet? Snak med hende om, hvordan du ville føle det, hvis nogen kom og satte spørgsmålstegn ved dine hensigter.

— Nanna Søndergaard Larsen

Svar II:

Du slutter godt nok med et spørgsmålstegn, men du spørger jo ikke om noget. Eller vil du bare have mig til at sige, at din sambo ikke skal vimse rundt i nattelivet og gøre en sød fyr som dig usikker, fordi du ikke selv tør sige det af angst for at havne på den forkerte side af historien? Det kan jeg ikke hjælpe dig med. Jeg kan heller ikke vurdere den konkrete situation ud fra din beskrivelse.

Men jeg kender trods min alder nok til livet i byen til at vide, at det ikke er unge, hvide mænd, men unge kvinder i alle kulører, som ikke af og til, men altid – som i fucking ALTID – skal have et øje på, hvor de går, hvad de har på eller ikke har på, hvem de taler med, hvordan de smiler, hvor højt de griner, hvor vildt de danser, hvor højt de synger, hvad de drikker, hvad de glor på osv. osv. – fordi de er kvinder.

I gamle dage var der noget, der hed feministisk selvforsvar. Safer space-vagt lyder som noget i den retning. Prøv at se på det som noget dynamisk i stedet for som noget statisk. Kan det være for meget? Sagtens. Kan det være for lidt? Ja, og det kan vise sig at være meget værre.

— Jon Jørgensen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Majbritt Nielsen

Jamen velkommen til min verden. jeg har også op til flere gange været bange for at gå i byen. Men det er af en hel anden årsag. At blive overfaldet. Ikke blive beskyldt for noget. Så det....

Og det ikke fordi jeg opsøger det. Men fordi at man åbenbart skal finde sig i at fulde mænd råber luder efter en eller forfølger en hvis man ikke har lyst til at tale med dem. Så det...

Lise Lotte Rahbek

Jeg har aldrig følt mig tryg ved at blive kysset eller på anden måde berørt i ansigtet af fremmede. Ansigtet er langt indenfor min intimssfære-grænse.

Spørgsmålet er relevant: »Er du sikker på, at hun var okay med det?«