Interview
Læsetid: 4 min.

»Vi bruger mange bønner, fordi det skal være mættende«

Brasiliens nyvalgte præsident Jair Bolsonaro repræsenterer alt det, kok og restauratør Jacira Mariete ikke bryder sig om ved sit land. Men fra køkkenet i sin restaurant O Tempo i København serverer hun noget af det, hun holder allermest af. I Brasilien er arbejdet i køkkenet ofte starten på fest
Brasiliens nyvalgte præsident Jair Bolsonaro repræsenterer alt det, kok og restauratør Jacira Mariete ikke bryder sig om ved sit land. Men fra køkkenet i sin restaurant O Tempo i København serverer hun noget af det, hun holder allermest af. I Brasilien er arbejdet i køkkenet ofte starten på fest

Ritzau Scanpix

Moderne Tider
3. november 2018

– Hvad spiser brasilianerne til daglig?

»De spiser mange bønner til stort set alt. Hvis du for eksempel bestiller en bøf eller et stykke fisk, så får du altid bønner, ris og salat til. Jeg spiser også selv bønner stort set hver dag. Det handler om, at det er nemt, hurtigt og mættende, når jeg kommer hjem efter en lang dag på min restaurant.«

– Hvilken ret kan du bedst lide?

»Jeg kan rigtig godt lide en afrobrasiliansk ret, som hedder Moqueca. Den stammer fra den by, jeg selv er fra – Salvador Bahia i det nordlige Brasilien. Det er en ret med kokosmælk, masser af koriander og fisk. Vi kalder den afrobrasiliansk, fordi vi bruger palmeolie i den, og dem, der bragte palmeolien til Brasilien, var fra Afrika. Vi bruger masser af palmeolie i vores mad, og det giver sådan en flot gul farve.«

Jacira Marietes hjemstavnsret Moqueca

  • Man skal bruge: tomater, peberfrugt, løg, hvidløg, koriander, kokosmælk, limesaft og palmeolie. Derudover kan man bruge enten tigerrejer, laks eller kylling.
  • Snit grøntsagerne og bland dem med fisk eller kød og salt. Sæt det til at koge, og når det næsten er klar, hælder du kokosmælken i sammen med palmeolie og en lille smule limesaft.
  • Lad det simre i 10-12 minutter, og drys koriander på.
  • Server med ris og stærk chilisauce, og drik en øl eller den brasilianske cocktail caipirinha til

– Er der noget særligt ved madkulturen i Salvador Bahia?

»Vi plejer at sige, at man lærer at lave mad, allerede når man ligger i sin mors mave. Jeg brugte meget af min barndom på at stå i køkkenet med min mor og lære at lave en masse forskellige retter. Tit var det også sådan, at der nærmest opstod en lille fest i køkkenet, når vi var i gang med at lave mad. Det bedste ved at komme tilbage på besøg i Brasilien er, når vi kan samle hele familien og en masse venner og spise sammen.«

– Er mad politisk i Brasilien?

»Før i tiden var kvinderne altid i køkkenet, mens mændene bare sad og spiste. Sådan var det i min barndom, før jeg kom til Danmark i 1984. Måske er der et lille skift på vej. Jeg kan i hvert fald se, at mange mænd kan lave mad i dag i Brasilien.«

– Den brasilianske nationalret har en ret speciel historie, prøv at fortælle den.

»Vores nationalret hedder feijoada og består primært af bønner og kød. Historien går på, at det var det, slaverne under det portugisiske kolonistyre fik at spise. Når de lavede mad til de familier, de boede hos og arbejdede for, fik de alle resterne fra for eksempel grisene, dvs. fødder og ører. Alle de rester blev så blandet med bønner til en meget bastant ret. De brugte bønner, fordi det skulle være mættende. Slaverne fik nemlig kun ét måltid mad om dagen. I dag serverer jeg retten næsten hver dag på min restaurant, men bare med fint kød i stedet for griseører. Faktisk plejer mine gæster at blive sure, hvis der er en dag, hvor jeg ikke har fået det lavet – de kan godt lide det, fordi det smager godt, og fordi man kun har brug for én portion for at blive mæt.«

– I Brasilien er der tradition for at spise et stort måltid midt på dagen og ikke så meget til aften. Hvornår spiser du selv mest?

»Jeg spiser ikke så meget, fordi jeg laver mad til andre hele dagen. Men i Brasilien plejede vi at spise et stort måltid til frokost, fordi man havde brug for meget energi for at kunne arbejde resten af dagen. Til morgenmad spiste vi lidt sødt og frugt, og så igen til aften spiste man måske bare lidt ost og brød. Men der er flere, som er begyndt at gå ud at spise på restaurant om aftenen, så det har ændret sig lidt.«

– Har du en holdning til den nyvalgte præsident, Jair Bolsonaro?

»Nu har jeg boet her i Danmark i snart 35 år, og jeg kender det danske system. For mig er det helt fantastisk i forhold til det, vi har i Brasilien. Jair Bolsonaro repræsenterer alt det, jeg ikke kan lide.«

– Hvordan det?

»For det første er jeg kvinde, for det andet er mange af mine venner og veninder homoseksuelle. Og det er nogle grupper, han ikke taler særlig pænt om. Derudover synes jeg, han kommer med mange racistiske udtalelser.«

– Hvorfor tror du, så mange er begejstrede for ham?

»Fordi mange tror, at Brasilien bliver bedre med mere militær i gaderne og med flere våben. Men det gør det ikke efter min mening. Jeg tror bare, det vil føre til endnu mere vold – det har mange af mine venner fra Brasilien også skrevet til mig, at de er bekymrede for. Mange af dem har også spurgt mig, om de ikke kan komme til Danmark. Men det går jo ikke. Det er bare frygteligt, at Bolsonaro skal lede så stort et land i Sydamerika.«

 

Serie

Mavefornemmelsen

Selv om mad er fuld af politik og symbolik, smager det heldigvis stadig godt. I denne serie spørger vi politikere og fagfolk om deres forhold til mad, og vi guider til en aktuel ret, som du heldigvis bliver både klogere og mættere af. 

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her