Læsetid: 4 min.

Jomfruhindemyten har mere brug for oplysning end for forbud

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby vil forbyde læger at medvirke til at rekonstruere jomfruhinder. Gynækolog Negin Jaafar, som har en brevkasse for kvinder med mellemøstlig baggrund, er ubetinget modstander rekonstruktioner, men synes, at oplysning må komme før lovning. Ellers frygter hun, at vi mister kvinderne
10. november 2018

– Hvad synes du om, at Ellen Trane Nørby ønsker at forbyde læger at medvirke til at rekonstruere jomfruhinder?

»Jeg er enig i, at vi ikke skal rekonstruere. Men jeg synes, vi skulle starte med at gøre noget ud af oplysningsarbejdet, som hidtil har været fraværende, inden der kommer et lovforslag. Jeg frygter, at vi mister nogle af de kvinder, som henvender sig på klinikkerne. Helt konkret frygter jeg for deres liv. Sundhedsministeren siger, de kan henvende sig til safe houses. Det samme siger jeg til de kvinder, der henvender sig til mig gennem min brevkasse, men så siger de, at de bliver registreret i systemet og bliver anbefalet at indgå i dialog med familien. Og den dialog kan de ikke have. De fortæller, at de er færdige med deres liv, når familien finder ud af, at de har været seksuelt aktive, fordi det er så fast forankret i æresbegrebet.«

Rekonstruktion udtrykker et gammeldags kvindesyn, men spørgsmålet er, hvad vi gør for de kvinder, der er angst for, hvad der skal ske med dem, siger Negin Jaafar.

Privatfoto
– Mange taler om myten om jomfruhinden, hvad er der forkert ved den opfattelse, mange har i dag?

»Jomfruhinden, som den bliver kaldt i danske folkemunde, kaldes også kønskrans eller på fagsprog hymenalranden. Det er en struktur, en skillelinje mellem de indre og ydre kønsorganer. Det er en slimhindefold, som er cirka en halv til en hel centimeter og har mange former. Myten ligger i, at den springer første gang, man har samleje, så kvinden bløder. Men det passer ikke. Mere end halvdelen af kvinder bløder ikke, for slimhindefolden har givet efter, nærmest som en bukseelastik.«

– Du har rådgivet mange unge kvinder, som ønsker at få rekonstrueret deres mødom, hvad fortæller de?

»De klassiske eksempler kan deles ind i to grupper: Dem, der har haft samleje frivilligt, og dem, der er blevet udsat for voldtægt eller seksuel misbrug i barndommen. Mange kvinder fortæller, at de er blevet misbrugt, men at de ikke kunne drømme om at anmelde det, fordi de ved, at de vil blive set på som uærbare beskidte kvinder uden mødom. Det fokus vil de ikke have på sig, de vil have hjælp. En anden kvinde skrev engang, at hun havde været kæreste med en mand i tre år. En aften havde de sex, og efterfølgende rejste han sig op og kaldte hende luder. Hvis hun kunne finde på at gå i seng med ham, kunne hun finde på at gøre det med hvem som helst, sagde han. Nu var hun rædselsslagen for, hvad hendes familie ville gøre, hvis de fandt ud af det.«

– Hvad rådgiver du dem til at gøre?

»Jeg plejer at fortælle dem, at kønskransen kan giver efter, og at det ikke er alle kvinder, der bløder. De, der har været udsat for voldtægt eller misbrug, opfordrer jeg til at anmelde det, for ellers stopper det her aldrig.«

Negin Jaafar

  • Født i Nordirak i 1978, flygtede efter et giftgasangreb på hendes kurdiske hjemby Halabja og har boet i Danmark siden 1991.
  • I 2006 uddannet læge og siden 2016 speciallæge i gynækologi. I dag arbejder hun på Horsens Regionshospital.
  • Har lavet programmer om seksualoplysning til en kurdisk tv-kanal og holdt oplæg i ind- og udland om mødom, ære og æresrelaterede drab.
  • Siden 2015 har hun haft en brevkasse.

– Hvor mange kvinder skriver ind til din brevkasse?

»Jeg får mellem 1.500 og 1.800 breve om året. De fleste handler om æresrelaterede konflikter. Det er selvfølgelig ikke alle kvinder med mellemøstlig baggrund, som oplever det her, men mange af dem lever i og med den her kultur.«

– Har du henvist nogle af kvinderne til en klinik, hvor de kan få en operation?

»Jeg plejer at sige, at vi ikke foretager de her operationer i offentligt regi, men at de kan ringe til privatklinikkerne og spørge. Men jeg henviser ikke direkte til en person eller en klinik.«

– Har du selv foretaget en rekonstruktion?

»Aldrig nogensinde. Da jeg gik ind i denne her kamp, lovede jeg mig selv, at jeg aldrig ville rekonstruere. For så ville jeg være utroværdig. Jeg er ikke interesseret i, at der skal være nogle økonomiske interesser i det. I maj blev jeg tilbudt rigtig mange penge fra en ung mand i Nordirak. Han ville have mig til at sy en kvinde sammen, han havde haft frivilligt samleje med, fordi hendes forældre ville slå hende ihjel, hvis de fandt ud af det. Det gik jeg ikke med til.«

– Hvor mange læger i Danmark foretager de her operationer?

»Jeg kender tre, som laver dem her i Danmark. Men jeg ved, at der er mange flere.«

– Hvad koster en operation?

»Jeg har hørt, at det koster mellem 5.000 til 10.000 kroner.«

– Flere af de læger, vi har talt med, som laver operationerne, vil ikke stille op til interview. Bliver det anset som moralsk forkert?

»Ja, det er blevet til en moralsk forkastelig opgave. Lægerne får at vide, at de fastholder kvinderne i et gammeldags kvindesyn. Og det er også rigtigt, men spørgsmålet er bare, hvad man gør med de her kvinder, som er angste for, hvad der skal ske med dem.«

– Hvad giver dig håb?

»De kvinder, som skriver til min brevkasse, vender tit tilbage og fortæller, hvordan det er gået. Jeg husker særligt et brev, som jeg blev meget berørt af, fordi en ung kvinde skrev, at jeg havde reddet hendes liv. Hun fortalte, at hun var blevet gift i England, men på bryllupsnatten blødte hun ikke. Hun var bange for, at hendes mand ville gøre hende noget. Men så fandt hun frem til en af de videoer, jeg havde lavet om jomfruhinden. De så den sammen. Manden sagde, at når en kurdisk læge, der talte deres sprog og forstod deres kultur, fortalte, at alle kvinder ikke blødte, så måtte det være rigtigt. Sådan en historie giver mig mod til at kæmpe videre for de kvinder.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Carsten Mortensen
  • Viggo Okholm
  • Eva Schwanenflügel
Erik Karlsen, Carsten Mortensen, Viggo Okholm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Her er så en af bagsiderne blandt vore nye medborgere, hvordan pokker får vi disse mænd og måske kvinder til at forstå det her? Bør vi starte med hjernevask af imaner?
Et er at nogen ønsker at vente med sex til et ægteskab, men de som ikke gør skal selvfølgelig ikke lide for det. Historien om manden og kæresten der havde sex og manden så kaldte hende luder er grotesk.

Ingen jomfruhinder her!

Giv os større bryster, lige næser, pumpede læber og fedtsugninger!

Det gør vi godt nok også for mænds skyld, men det er frivilligt for mænds skyld....

Kunne vi ikke lige få en diskussion om de vestlige kropsidealer, mens vi lovgiver om jomfruhinder?

Trond Meiring, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Henrik Brøndum, Hans Larsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Der er kun én vej;
Ligestilling mellem kønnene.

Der er plads til forbedring i stort set alle grupperinger; Men pladsen er naturligvis størst indenfor de patriarkalske ideologier/religioner/kulturer.

Debatter har ofte en tendens til at blive afsporet med sammenligninger om, hvad der nu er værst.

Hvis man står med en akut punktering, er det ikke særligt løsningsbetonet at indrage olieskift og eller mangel på vådservietter i handskerummet.

Så kan vi ikke holde igen i egne kæpheste, og bare blive enige om at jomfruhindemyten er et "dumhedstegn" i hvilken som helst kultur, fra katolsk til islamisk. Og at det er her de forskellige ledere skal melde højlydt fra, eller stige ned af ledertaburetten (både de politiske og de religiøse). Og kan man ikke inden for en overskuelig periode se en tydelig ændring - ja så er lovgivningen også en af vejene frem.

Viggo Okholm, Carsten Hansen, Hans Aagaard og Erik Jakobsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Bortset fra at 'jomfruhinder' er en myte der har plaget kvinder i årtusinder, bør man ikke lovgive på dette område. Det er næsten altid bedre at oplyse end at forbyde.
Hvis der kommer et forbud, er det jo de kvinder man foregiver at ville beskytte, der bliver ofre.

Trond Meiring, Viggo Okholm, Torben K L Jensen og Per Langholz anbefalede denne kommentar

David Joelsen
Hvor har du evig ret, det synes som om, så såre der er en kritik ja eller blot et strejf at spørgsmål til, hvordan islam og dets medlemmer bliver trynet/underlagt social kontrol eller det der er værre, skal vi vesterlændinge straks begynde at piske os selv. Hvor ville dejligt hvis vi rankede ryggen, konstaterede at vi som samfund religiøst politisk er nået rimeligt langt med plads for forbedringer og ret til at lovgive ud fra vores værdier.

Erik Vestergaard, Carsten Hansen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Jomfruhindemyten findes ikke kun i ikke-vestlige kulturer, ellers ville der ikke have eksisteret vitser herom i Danmark.

Information har - hævet over enhver tvivl - de bedst begavede læserbrevsskribenter.
Der må derfor være én eller flere der kan forklare mig forskellen (eller ligheden) mellem at skulle give hånd når man bliver dansk statsborger - og så at bløde på bryllupsnatten når jomfruhinden brister.

Eva Schwanenflügel

Jomfruhindemyten :
Unge kvinder har en såkaldt "hinde" der fortæller de er jomfruer, (ikke er blevet penetreret af en mand).
FORKERT.
Der findes ikke en jomfruhinde.
Hvor denne myte er opstået handler om mænd og deres forvaltning af kvinder.

Eva Schwanenflügel

Mænd tror der findes en "jomfruhinde".
Det gør der ikke.
Der findes i nogle tilfælde en 'ring' der minder om en elastik.
Denne ring kan brydes ved fx ridning eller anden sport.
Men den brydes allerede som børn.
Det er de færreste unge kvinder, der stadig har deres såkaldte "jomfruhinde" i behold når de kommer i puberteten, fordi fysisk aktivitet bryder 'ringen'.

jens peter hansen

Hvis jomfruhinden er en myte, hvordan pokker kan man så genskabe den?? Eller er myter stærkere end realiteter?

Eva Schwanenflügel

@ Jens Peter Hansen

Ja, myter kan være meget stærkere end realiteter.

I USA tror omkring halvdelen af republikanerne, at en mand med langt hvidt skæg skabte jorden og resten af universet for 6.000 år siden.

Eva Schwanenflügel

PPS. I Afrika har mange amerikanske evangelister haft succes med at udbrede ovenstående budskaber, samt fx at homoseksuelle er det samme som pædofile.
Derfor ser man pt store forfølgelser.

Grethe Preisler

Hymens lænke

Lissom den var der, så var den der ikke, men så var den der dog alligevel. Hvordan skulle plastikkirurgerne ellers bære sig ad med at tjene til dagen og vejen ved at 'rekonstruere' den?

Eva Schwanenflügel

Hymens såkaldte lænke :

"Jomfruhinde, også kaldet hymen, mødomshinde, kønskrans, skedekrans eller blot mødom, er en slimhinderand omkring den eksterne skedeåbning. En almindelig misforståelse er, at jomfruhinden skulle være placeret et sted oppe i skeden. Den er en del af de eksterne kønsorganer. Selvom den omtales som "hinde" er den i virkeligheden en ring med en åbning, hvis form og størrelse kan variere fra pige til pige, og som kan udvides, bedre beskrevet som en skedekrans. I 2013 lancerede to jordemødre udtrykket kønskrans i stedet for den misvisende betegnelse jomfruhinde."

Så siger lægerne.

Oplysning- oplysning-oplysning og derefter forbud mod at genetablere noget der aldrig har været der. Vi skal ikke bekræfte visse mænd i deres ide om mænds overlegenhed overfor kvinder.

Her til lands går vi vel stadig ind for lighed mellem kønnene, også blandt tilkommere.