Interview
Læsetid: 3 min.

Kan vi afvise migranter og stadig kalde os humanister?

Dette kapitel kan ikke læses. Det skal opleves 27. november på Informations adresse. Her kommer Christian Friis Bach, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Sine Plambech, senioranalytiker hos DIIS, for at diskutere, hvordan vi begrænser migrantstrømmen til Europa, og hvad det gør ved vores humanistiske selvbillede. Her er en kort smagsprøve på deres holdninger
Moderne Tider
17. november 2018

Christian Friis Bach, generalsekretær hos Dansk Flygtningehjælp

– Bør vi standse migrationen til Europa?

»De, der bevæger sig på ruterne i dag, er jo både flygtninge og migranter. Derfor er det helt afgørende vigtigt, at Europa fortsat holder sin dør åben for dem, der har brug for og ret til beskyttelse. Vi skal sikre værdighed, tryghed og sikkerhed og ordentlige løsninger for de mennesker, der i dag fanges i desperate situationer på migrationsruterne, fordi landene blokerer dem og lukker grænserne.«

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvordan kan vi standse migrationen?

»Vi skal arbejde på at forebygge fordrivelserne ved at løse konflikterne og stoppe de krige, der driver mennesker på flugt. De langsigtede løsninger handler om at opbygge nationale myndigheders kapacitet til at sikre værdige modtageforhold og retfærdige og effektive asylprocedurer i lande uden for Europa. At få opbygget sikre tredjelande, der kan tage stilling til, hvem der er flygtninge, og hvem der er migranter. Vi skal sikre støtte til landene i nærområderne, der kan sørge for, at de mennesker, der søger tilflugt, får adgang til uddannelses- og sundhedssystemet. Og kommer i arbejde eller får et stykke jord, så de kan ernære sig selv. Sikrer man det i nærområderne, så bliver folk dér og flygter ikke videre.«

– Hvordan kan vi standse migrationen til Europa, uden at vores humanistiske selvbillede krakelerer?

»Ved at stå fast på de grundlæggende principper om værdighed og rettigheder, som EU bygger på. Og ved at sikre, at alle lande tager en del af ansvaret, og ved at vi sikrer bedre beskyttelse både uden for og inden for EU. I EU er der brug et ensartet, effektivt og retfærdigt asylsystem og en bedre fordeling af de mennesker, der ankommer. Så kunne vi sagtens håndtere udfordringen. Det er en kolossal opgave at ensrette asylsystemerne, som ikke er løst i morgen, men det er opgaven.«

Sine Plambech, senioranalytiker hos DIIS med speciale inden for globale transformationer

– Bør vi standse migrationen til Europa?

»Den situation, vi har nu, er uholdbar. Den mest effektive måde at standse migration, hvis det er det, man ønsker, er, hvis folk kan tage sig af deres familier og leve et godt og sikkert liv i deres hjemland. At standse eller reducere migration handler derfor om at hjælpe til at skabe langsigtede løsninger, som indebærer ordentlige muligheder og arbejdsbetingelser i de lande, som migranterne kommer fra.«

– Hvordan kan vi standse migrationen?

»Alt er svært, hvis det politiske udgangspunkt er, at antallet af migranter skal standses nu og her, for der findes ikke nogle snuptagsløsninger. Når man taler om økonomiske migranter, handler det om arbejdspladser, investeringer og troen på en fremtid i deres hjemlande. For hver gang vi sætter propper i eller højner migrationskontrollen, så bliver det farligere for migranterne, de ender i transitlejre og udnyttes på vejen, men det får dem ikke til at blive hjemme.«

– Hvordan kan vi standse migrationen til Europa, uden at vores humanistiske selvbillede krakelerer?

»Det kan vi ved at satse på langsigtede, bæredygtige løsninger og ikke kortsigtede snuptagsløsninger ved grænserne. Men i stedet ser vi i de senere år en forandring i måden, hvorpå stater holder fast i det humanitære selvbillede. Fra staternes side handler det ikke om, at der ikke længere tages et humanitært ansvar, men indsatsen skal foregå et andet sted, uden for Europa, og involverer nye aktører. Nogle forskere kalder det humanitær militarisme, når vi søger at bevare selvopfattelsen af at være humanitær, selvom det egentlig er øget og militant migrationskontrol, vi ser. Der er for eksempel tilfældet, når tropper i Vestafrika og NATO-skibe i Middelhavet legitimeres ved, at de skal bidrage til at standse migration for at undgå migranters dødsfald på rejsen.«

Debatmøde

Hvordan begrænser vi migrantstrømmen til Europa?

27. november kl. 17.00-18.30 hos Dagbladet Information i København.

Book billet til debatmødet.

Migrant

Flygtninge- og indvandringsspørgsmål har splittet de europæiske befolkninger i årtier og har ført til et opgør med Europas politiske eliter. Et flertal af de europæiske vælgere vil have ydre grænser, et flertal vil have kontrol med indvandringen.

Men uden for kontinentet findes hundredtusinder af mennesker, der drømmer om en fremtid i Europa, og som er villige til at trodse alverdens farer for at virkeliggøre drømmen. De to interesser kan ikke forenes. Der er ingen lette løsninger på problemet, og der er ingen udsigt til, at det forsvinder de næste mange år. I denne samling af artikler undersøger vi migrationens problemer og dilemmaer ud fra præmissen om, at et flertal i Europa ønsker at begrænse indvandringen. Vores hovedspørgsmål er, hvordan det ønske kan opfyldes, og hvilke omkostninger, det har.

Særudgivelsen Migrant udkommer i forbindelse med udstillingsprojektet TRANSIT på KØS – Museum for kunst i det offentlige rum – og har modtaget økonomisk støtte derfra. TRANSIT er realiseret med primær støtte fra Nordea-fonden.

Andre artikler i dette tillæg

 • Quiz: Hvem har sagt hvad om migranter?

  17. november 2018
  Alle fra Thomas Piketty over Lars Løkke Rasmussen til J.K. Rowling har udtalt sig om migranter. Se, om du kan huske, hvem der sagde hvad
 • Vi må advare migranterne om, at Europa ikke vil blive det paradis, de håber på

  19. november 2018
  Mange afrikanske migranters drøm om Europa er bygget på en løgn. Den er en slags vandrehistorie, som udbredes gennem telefonsamtaler, hvor migranter fortæller venner og familie derhjemme, at livet i Europa er langt mere lyserødt, end det faktisk er
 • ’Man må acceptere, at landene vil værge for sig’

  17. november 2018
  Hvis udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal svare på, hvad den største udfordring for Europa er lige nu, svarer hun migrantkrisen. Information har bedt ministeren løfte blikket væk fra udlændingestramninger i Danmark og ud over Europa for at diskutere, løsninger, grænsehegn og EU’s aftaler med lande som Libyen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her