En morder ved navn Verden

Verden gør mange onde ting, men mennesket er dets onde håndlanger, skriver Moderne Tider-redaktør Mikkel Vuorela i sin ugerevy
USA har for mange penge i Saudi-Arabien til, at det på nogen måde kan svare sig at tale for højt om regimets forbydelser. Det nåede Trump frem til i ugen, der gik.

USA har for mange penge i Saudi-Arabien til, at det på nogen måde kan svare sig at tale for højt om regimets forbydelser. Det nåede Trump frem til i ugen, der gik.

Bandar Al-Jaloud

Moderne Tider
24. november 2018

Visse ting er lette at spå om.

I mandags sad vi for eksempel her på redaktionen og blev enige om, at det næppe var besværet værd at lave sjov med Donald Trumps seneste løgn – den om, at den finske præsident skulle have fortalt Trump, at finnerne undgår skovbrande ved at rende og rive blade og smågrene sammen i skovbunden højt mod nord. Det kunne ikke betale sig at gå ind i, for inden ugen var omme, ville den frie verdens leder have sagt så mange andre idiotiske og/eller horrible ting, at det ville virke helt uaktuelt i denne udgivelse. 

Det skete da også. Siden mandag har Trump for eksempel angrebet landets højesteretspræsident for at være en »Obama-dommer«, det er kommet frem, at Trump forsøgte at bestille en straffesag mod sin rival, Hillary Clinton, ligesom Trump har afvist klimaforandringerne med et argument om, at der var en kulderekord på vej.

Natten til onsdag kom vi så til denne uges Trump-højdepunkt – hvilket vil sige lavpunkt. Det indfandt sig i form af en skriftlig udtalelse fyldt med udråbstegn og et budskab om, at Saudi-Arabien havde alt for meget olie og alt for værdifulde ordrer placeret i USA til, at det skulle have nogen konsekvenser for dem, at kronprinsens håndlangere havde myrdet og parteret en journalist på det saudiske konsulat i Istanbul. »Verden er et farligt sted!« skrev Trump, og da han senere blev spurgt om, hvem han anså for at være ansvarlige, svarede han: »Måske man skal holde verden ansvarlig.«

Og verden gør mange onde ting. Cirka samtidig meddelte Amnesty International for eksempel, at en række kvindelige saudiske aktivister, der har kæmpet for at få ret til at køre bil, var blevet torteret i fængslet i netop Saudi-Arabien. Der havde verden tæsket dem, givet dem elektriske stød, hængt dem fra loftet og drevet en af dem til at forsøge selvmord, lød det fra forskellige vidner. Red Barnet meddelte, at verden havde sørget for at, op mod 85.000 børn er døde af sult i Yemen i forbindelse med Saudi-Arabiens krig der.

Hvis verden er ond, er mennesket det ondes håndlanger. Det så vi også herhjemme, hvor en eller flere gerningsmænd skød og dræbte radiovært m.m. Nedim Yasar, efter at han havde holdt bogreception i Københavns Nordvestkvarter. Yasar er et tidligere bandemedlem, der havde vendt kriminaliteten ryggen. 

Samtidig med at vi bliver frastødt af vold og gru, så trækker den også. I hvert fald i fiktionens verden. Den seneste filmatisering af en Jussi Adler Olsen-bog, Journal 64, slog denne uge omsætningsrekorden for danske film efter at have trukket over 700.000 i biografen.

Filmen handler om forbryderisk tvangssterilisering af kvinder, og det emne er stadig aktuelt, for i Canada er der nu mindst 60 kvinder fra den oprindelige befolkning, der anklager hospitalslæger i provinsen Saskatchewan for at have tvunget dem til at blive steriliseret. Angiveligt har det fundet sted helt op til 2017.

At klodens urbefolkninger har lidt uforholdsmæssigt meget i hundredevis af år, ved de fleste, men denne uge svingede pendulet den anden vej, da en indfødt stamme på en isoleret indisk ø greb til bue og pil og dræbte en ung amerikansk missionær, der ulovligt var gået i land på øen North Sentinel. Det fik flere af internettets såkaldt progressive typer til at juble over, at en »kolonisator«, sådan var blevet afvist. Med en pil. Gennem kroppen. Jeg vil forsigtigt mene, at mindre ville kunne gøre det.   

Verden ville jo være et bedre sted, hvis vi blot ville lægge våbnene, omfavne hinanden, gribe vores river – og så se at få ordnet den skovbund.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

@ Mikkel Vuorela

Endnu engang tak for en uheldsvanger og ret humoristisk ugerevy :-)

PS. Forudsigelsen om Trump er, at han i 2020 bliver nomineret for både Republikanerne og Demokraterne på samme tid, fordi det er en naturlig udvikling af demokratiet at verdens mest berømte, populære og succesrige præsident nogensinde - punktum - selvfølgelig kun kan vinde over en ligeså værdig modstander som sig selv.
(Alternative fakta kan forekomme)