Baggrund
Læsetid: 4 min.

I retten: »I næste øjeblik stak tiltalte sin hånd ind under trussen«

I retssal 39 i Københavns Byret er en body-SDS-behandler tiltalt for at have blufærdighedskrænket en kunde ved bl.a. at have stukket en finger op i hendes skede
En kropsterapeut er tiltalt for under en behandling at have krænket en kvinde seksuelt

En kropsterapeut er tiltalt for under en behandling at have krænket en kvinde seksuelt

Mia Mottelson

Moderne Tider
24. november 2018

Tiltalte A er veltrænet, nærmest atletisk som en yogainstruktør. Han tager plads ved siden af sin forsvarer og beklager, at han er forsinket, hvorefter han skruer låget af en helsedrik af japansk fermenteret te.

41-årige A er oprindeligt håndværker, men for fem år siden besluttede han sig for at blive body-SDS-behandler, og få år senere åbnede han sin egen klinik.

Det er i klinikken, at A er tiltalt for at have krænket blufærdigheden, idet han udførte en behandling på en kvinde og i den forbindelse førte sin hånd ind under hendes trusser, berørte hendes kønsdele og ifølge anklageskriftet stak en finger op i hendes skede.

A tager plads i vidneskranken, og anklageren spørger ham, hvad body-SDS i grunden er for noget. A taler lavmælt:

»Det går ud på at aktivere kroppens lymfesystem og så udskille kroppens affaldsstoffer, og så går det også ud på at bearbejde kroppens meridianbaner.«

»Derudover bearbejder man psyken og kroppens muskulatur,« siger A så sagte, at en af domsmændene må læne sig frem for bedre at kunne høre.

Jeg spørger, om det er okay

Anklageren viser ham et billede af forurettede, S, som han sidste sommer behandlede i sin klinik. Hun er i begyndelsen af 20’erne, og på billedet sidder hun i profil med sit lange, mørke hår snoet over skulderen i en hestehale.

Forsvareren forsøger at rejse tvivl om, hvorvidt der er begået et overgreb.

A forklarer, at han ikke husker behandlingen. Han pointerer, at han gennemfører op mod fem behandlinger dagligt.

I stedet spørger anklageren, hvordan en typisk behandling forløber. Han forklarer, at hans klienter efter en kortere konsultation klæder om ved briksen, mens han kigger væk. Kvinder afklæder sig typisk alt på nær BH og trusser, siger han.

»Er to til fem minutters samtale nok til at bestemme, hvad klienten har brug for af behandling?« spørger anklageren.

Det siger A, at det er. Han rømmer sig:

»Jeg mener, kroppen fortæller jo også én meget. Man kan sige, at jeg undersøger kroppen og mærker, hvordan dens tilstand er, og hvilken behandling jeg skal give.«

Anklageren vil vide, om han også berører mere intime områder.

Det ikke kan udelukkes, siger A. Han beskriver, hvordan han behandler omkring brystet, men ikke på selve brystet. Han siger også, at han kan behandle balden eller tæt ved skridtet, da områderne rummer affaldsstoffer.

»Så siger jeg: ’Jeg går lige lidt tæt på skridtet – er det okay?’«

A løfter for en sjælden gangs skyld hovedet og ser anklageren i øjnene:

»Jeg spørger altid, om det er okay.«

» ... herefter skete det meget hurtigt«

Forurettede, S, sætter sig i vidneskranken uden at møde tiltaltes blik. Hun fortæller, at det var et tilbud på en hjemmeside, der fik hende til at booke tid. Forinden var hun blevet sygemeldt fra studiet på grund af angst og stress.

S fortæller, at tiltalte efter body-SDS-behandlingen siger, at han vil give hende lidt velværemassage, hvorefter han skubber lagenet over hendes ryg til side.

Anklageren finder det påfaldende, at tiltalte ikke kan huske episoden.

Mia Mottelson
I politirapporten står der, at det hele: »herefter skete meget hurtigt. Pludselig strejfede tiltaltes ene hånd forurettedes trussekant, og i næste øjeblik stak tiltalte sin hånd ind under trussen og berørte først klitoris, hvorefter hans finger bevægede sig videre, og han penetrerede vagina i ca. et fingerleds dybde«.

»Kan du huske, at du har sagt det til politiet?« spørger anklageren.

S tøver, men siger så, at hun ikke kan erindre, at penetrationen skete, men at hun kan huske, at tiltaltes finger var ved hendes skedeåbning.

»Den kom ikke ind, men bevægede sig ligesom omkring mit hul.«

En smilende smiley

Hun forklarer, at hun bad tiltalte stoppe, hvorefter han, ifølge S, trådte tilbage, sagde undskyld og beklagede, at han følte sig tiltrukket af hende.

S begynder at græde, og anklageren lægger en kleenex ved hendes hånd. Hun siger, at hun først for nylig er begyndt at studere igen, fordi hendes angst og stress forværredes efter episoden.

Kort efter behandlingen modtog S en sms fra tiltalte. A skrev, at han tog på ferie og først ville være tilbage i slutningen af juli, hvis hun ønskede en ny tid.

»Okay, tak for info. Det er noteret. God ferie :-),« svarede S tilbage.

Forsvareren rømmer sig: »Det undrer mig, at du sender en smilende smiley til en mand, du påstår har forulempet dig«. Han spørger hvorfor.

Beskeden er »neutral,« siger S. Hun forklarer, hun ikke ønskede at optrappe konflikten mellem dem.

»Han havde mine kontaktoplysninger, og jeg vidste ikke, hvad han kunne finde på,« siger S og forlader retssalen.

Den forurettede forklarer, at hendes angst og stress blev forværret af episoden.

Mia Mottelson
Anklageren kalder forurettedes forklaring for god, detaljeret og afdæmpet. På den anden side kalder hun det »påfaldende«, at tiltalte ikke kan huske behandlingen. Hun medgiver, at det er ord mod ord, men fastslår, at tiltaltes dårlige hukommelse vidner om én, der ikke vil fortælle hele sandheden. Hun kræver 30-40 dages betinget fængsel.

Forsvareren mener, at tiltalte bør frifindes. Først og fremmest fordi forurettede har indrømmet, at der ikke fandt nogen penetrering sted – hvorfor selve anklagen bygger på et forkert grundlag. Dernæst giver forsvareren ikke meget for anklagerens argumentation.

»Alle, der har et rutinemæssigt arbejde, ved, at man kun kan adskille dagene fra hinanden, hvis man bryder sine rutiner,« siger han og påpeger desuden, at sms’en indikerer, at S var tilfreds med behandlingen.

20 minutter senere vender dommerne tilbage. A sidder rank og med hænderne foldet foran sig. Han idømmes 14 dages betinget fængsel. Dommerne har vurderet, at det er en skærpende omstændighed, at A som behandler indgår i et betydeligt tillidsforhold til sine klienter.

Tiltalte ved endnu ikke, om han vil anke. Han spørger sin forsvarer, om de kan tale lidt sammen. »Sådan uden medier,« siger han.

Minuttet efter sidder de alene tilbage i retssal 39. A ender efterfølgende med at modtage dommen.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her