Baggrund
Læsetid: 4 min.

I retten: »De tager jo altid de små og ikke de store«

I retssal 4.1 i Lyngby Byret er en tidligere receptionist på Hotel Marina i Vedbæk tiltalt for ulovligt at have overført 162.000 kroner fra hotellets konto til en privat konto i Danske Bank, som han havde adgang til. Banken blev opmærksomme på overførslerne og anmeldte receptionisten til hvidvasksekretariatet
En receptionist er tiltalt for ulovligt at have overført penge til sig selv. Hans ven er tiltalt for medvirken.

En receptionist er tiltalt for ulovligt at have overført penge til sig selv. Hans ven er tiltalt for medvirken.

Mia Mottelson

Moderne Tider
10. november 2018

Anklageren tager en stak papirer fra sit bord og holder dem frem foran sig. Begynder at læse op.

»5.323 kroner, 15.675 kroner, 15.148 kroner, 21.975 kroner, 6.581 kroner.«

Hun læser i alt 12 beløb op og summerer. 

»153.106 kroner. Så det er korrekt?«

Hun kigger på tiltalte, en 37-årig mand med briller og blå cowboybukser, som sidder bag en lille vidneskranke midt i retslokalet. Over stolens ryglæn hænger hans jakke. Ved siden af vidneskranken ligger hans krykker.

»Ja.«

»Du sætter dem over. Og hvad sker der så?«

»Jeg bruger dem.«

»Altså til at leve for?«

Tiltalte nikker.

Der er tale om en tilståelsessag denne formiddag i retslokale 4.1 i byretten i Lyngby. DW er tiltalt for gennem en periode at have overført større beløb fra Hotel Marina i Vedbæk, hvor han arbejdede som receptionist. I perioden fra oktober 2013 til september 2014 har han angiveligt flere gange overført pengebeløb på mellem 5.000 og 25.000 kroner fra hotellets konto til konti, som han har haft adgang til. Nu sidder han i midten af retssalen, foran dommeren og to nævninge, tiltalt efter paragraf 280 om mandatsvig, som kan give op til et 18 måneders fængsel.

132 kroner per gæst

DW bor i Malmø. 

Han er født i Ghana, men er opvokset og har gået i skole i Sverige. Han er uddannet kok og har arbejdet i hotelbranchen i en årrække, blandt andet som receptionist på flere forskellige hoteller i København, inden han blev ansat som supervisor i receptionen på Hotel Marina i Vedbæk. Her skulle han blandt andet stå for at lave vagtplan for de andre receptionister.

»Skulle du også tage imod betalinger?«, spørger anklageren.

»Ja.«

»Og hvordan foregik det? De kører deres kort igennem – og så kommer det på hotellets konto?«

Anklageren kræver 10 måneders fængsel til begge tiltalte.

Mia Mottelson
DW bekræfter.

Han havde som supervisor adgang til hotellets bankkonti og kunne blandt andet overføre penge retur til gæsterne, hvis de ikke havde været tilfredse med opholdet eller på anden måde havde penge til gode.

Hver morgen gennemgik hans chef tallene fra dagen før. En morgen lagde hun mærke til, at omsætningen per gæst var 132 kroner, hvilket var meget lavt i forhold til gennemsnittet.

»Normalt er den 7-800 kroner«, forklarer hun i retten, hvor hun er indkaldt som vidne.

»Så jeg begynder at gennemgå regnskabet for at finde ud af, hvad der er foregået.«

I sin gennemgang af bilagene finder hun ud af, at der dagen før er lavet en kreditnota på over 20.000 kroner.

»Og det kan jeg ikke forstå.«

Hun er ikke den eneste.

I gennemgangen af sagen kommer det frem, at også Danske Bank var blevet opmærksom på overførslerne fra Hotel Marinas konto, og på den baggrund havde banken i 2014 sendt en anmeldelse til bagmandspolitiets hvidvasksekretariat.

Til stor morskab i retssalen.

»Lagde I mærke til det?«, spørger anklageren i pausen.

De to forsvarere og anklageren taler om de aktuelle sager med bagmandspolitiet og Danske Bank, som i samme periode som sagen om Hotel Marina har været involveret i hvidvask for milliarder. På trods af advarsler greb bankens ledelse ikke ind – men overførslerne på mellem 5.000 og 25.000 fra hotellet fik altså Danske Bank til at reagere.

Som en af forsvarerne lakonisk siger:

»De tager jo altid de små og ikke de store«.

’Marete’

DW’s chef går i gang med at undersøge den mystiske overførsel.

Pengene er ifølge bilaget blevet overført til en ’Marete’, som var en del af en større gruppe personer fra en virksomhed, der havde boet på hotellet dagen før. DW’s chef undrer sig over, at navnet er stavet med a og ringer til virksomheden for at tale med ’Marete’. Men de har ikke nogen ansatte med det navn. Så beslutter hun sig for at indkalde DW til en samtale. Under samtalen indrømmer DW, at han har overført penge fra hotellets konto til flere konti tilhørende hans venner og bekendte.

»Hvordan foregik det?«

Den ene forsvarer mener, at det skal koste seks til otte måneders betinget fængsel. Den anden forsvarer kræver frifindelse.

Mia Mottelson
Anklageren kigger på DW.

»Jeg sendte pengene til BC’s konto. Jeg havde spurgt, om jeg måtte låne hans konto for at kunne få udbetalt min løn.«

Ved siden af DW sidder en tolk og ved siden af tolken BC, som er tiltalt for at have medvirket ved at have stillet sin bankkonto til rådighed for DW. De to tiltalte kigger ikke på hinanden under hele retssagen. De er vokset op i samme kvarter i Malmø og har været venner siden barndommen, men efter sagen om de ulovlige overførsler har de ikke talt sammen. De taler heller ikke sammen denne formiddag.

Tiltalte DW forklarer i retten, at det var en »mørk periode« i hans liv. Han har fået konstateret kræft og har efter en blodprop været nødt til at gå med krykker. Han er eneforsørger til sine fem børn og sin kone, som er langtidssygemeldt med depression, og han havde overført pengene fra hotellets konto for at få råd til at betale sine regninger.

Efter to timer forlader dommeren og de to domsmænd retslokalet. De kommer tilbage et kvarter senere. DW idømmes seks måneders betinget fængsel, en del af straffen er 120 timers samfundstjeneste. BC frifindes.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her