Feature
Læsetid: 11 min.

Sexarbejde rykker mod webkamera og dildo med wi-fi

Daniela tjener penge på at levere seksuelle ydelser fra et skjult webkamerastudie i Colombia. Hun er en del af en voksende industri, der kan blive sexarbejdets svar på Spotify
Daniela tjener penge på at levere seksuelle ydelser fra et skjult webkamerastudie i Colombia. Hun er en del af en voksende industri, der kan blive sexarbejdets svar på Spotify

Mia Mottelson

Moderne Tider
24. november 2018

Klokken seks om morgenen siger 19-årige Daniela farvel til sine arbejdsløse og dybt katolske forældre, der tror, hun er på vej på job som telefonsælger.

I virkeligheden tager hun sin cykel ind til en bygning uden navn på dørtelefonen, går ned ad en lang gang, bipper sig selv ind med en kode til en dør og lægger sig i en seng for at fornøje sig selv på kommando. Daniela bruger alt fra egne fingre til en dildo med antenne og wi-fi-forbindelse

Sådan arbejder hun fra syv til klokken 14 hver eneste dag. Bliver filmet med et webkamera og bliver fulgt af op mod 1.000 seere ad gangen. Kunderne kan betale for at give hende vibrationer i underlivet, og de følger hendes reaktion fra computere, tablets og telefoner over hele verden.

»Min familie ville nok slå mig og smide mig ud hjemmefra, hvis de fandt ud af, hvor jeg i virkeligheden arbejder,« siger hun om om sin far og mor, der er afhængige af hendes indkomst.

120 modeller

Familien er også grunden til, at hun har valgt at få blokeret brugere fra hjemlandet Colombia, og grunden til, at hun har valgt at fortælle om sit arbejde under dække af sit opdigtede modelnavn. Jobbet som webkameramodel er hemmeligt, men det har også vist hende nye sider af sig selv, fortæller hun.

»Det er først og fremmest en økonomisk hjælp, men jeg har også lært en masse om min egen krop. Det har måske endda givet mig en psykologisk fordel. På grund af min familie har jeg altid haft et meget lavt selvværd, men jobbet har lært mig at træde mere i karakter i skolen, jeg har lært at sige fra over for min mor,« fortæller Daniela, da dagens arbejde i studiet er overstået.

Camming

  • Webkamerasex bliver også kaldt camming. Det foregår ved, at modeller tilbyder seksuel forførelse og intime samtaler med modtagerne, direkte transmitteret over internettet.
  • På nogle hjemmesider betaler brugerne for adgang til et ’privat rum’ med modellen, andre hjemmesider bruger elektroniske drikkepenge, der kan udløse et cum show, som alle kan følge med i.
  • Den største side for webkamerasex er livejasmin.com, der har op mod 40 millioner unikke brugere om måneden. Andre sider hedder Myfreecams.com og Chaturbate.com, og tilsammen vokser branchen og omsætter nu for op mod tre milliarder dollar om året.

Kilder: Newsweek, New York Times, alternet.org og theconversation.com

Familien forbyder fortsat Daniela at være ude efter klokken 19 om aftenen, så hun har travlt. Da både arbejde og interview er overstået, skynder hun sig at sige farvel til studiets ejer, inden hun skal videre til undervisning i økonomi på universitetet.

The Doors spiller »Light My Fire« over YouTube på en af de syv skærme i lokalet. Danielas navn står på et whiteboard med et skema over de forskellige rum i studiet, og ejeren vinker farvel til hende, inden han peger med sin håndflade rundt i lokalet.

»Det er så her, vi overvåger og styrer det hele fra,« siger Alexander Rodriguéz Henao og byder velkommen til kontrolrummet hos Golden Premium Studio i Cali, Colombia.

Han er medejer af et studie for strip og sex foran et webkamera. Hans to etager med 18 rum er blot ét af mange i Colombias tredjestørste by, og Cali er sammen med Bukarest i Rumænien blevet hovedstæder i den pæne del af den globale sexindustri.

Mindst 12.500 modeller er konstant online i både professionelle studier og private soveværelser over hele verden, omkring 40 millioner mennesker logger hver måned på en af de største sider på nettet, livejasmin, og mødet mellem de to sider af kameraet er med til at skabe en anslået årlig omsætning på op mod tre milliarder dollar.

You know that I would be a liar …

You know that I would be a liar …

Branchen vokser og bliver en større del af pornoindustriens samlede omsætning på omkring fem milliarder dollar om året. Tiden for optaget sex er ovre, det nye er camming – direkte billeder og interaktion. Mere og mere interaktion, flere og flere modeller, der tilbyder en intim kæresteoplevelse, og webkamerastrip bliver kaldt sexarbejdets svar på en digital omvæltning – på samme måde som Spotify har været det for musikken: Alle og enhver med et webkamera kan sælge seksuelt indhold, og de, der tjener mest, er indehaverne af de hjemmesider, hvor modellerne betaler op mod 60 procent af deres indtjening for et udstillingsvindue.

»Flere og flere forskellige typer logger på – fra husmoren i USA til den fattige studerende i Latinamerika – og selv om industrien lige nu vokser eksponentielt, kommer vi efterhånden til et punkt, hvor markedet bliver mættet med for mange modeller,« fortæller Angela Jones over en webkameraforbindelse fra USA.

Hun er lektor i sociologi ved Farmingdale State College i New York, har udgivet flere artikler på baggrund af interviews med webkameramodeller, og så er hun på vej med en af de første videnskabelige bøger, der handler om sexarbejdets digitale tidsalder.

De første direkte transmissioner af sex via et webkamera begyndte i slutningen af 90’erne, hvor kunderne fulgte med fra en stationær computer, men fænomenet er først for alvor blevet populært i takt med udviklingen af en teknologi, der skaber en stærkere følelse af være tæt på sexarbejderen.

»Adgangen til webkamerasex er blevet lettere for både for modellerne og brugerne, og der er blevet skabt et sikkert rum for seksuel udforskning over nettet. Det kan man se som både et fremskridt eller et problem. Personligt ser jeg positivt på en teknologisk udvikling, der skaber mere frihed for sexarbejderne, giver dem mere nydelse, og gør dem i stand til at udforske deres egen seksualitet på en forholdsvis sikker måde.«

’Forholdsvis’, fordi sociologen også mener, internettet har sine ulemper for en sexarbejder. Der er piratkopiering af indhold, hacking, chikane og risiko for at overskride grænser i en verden, hvor der bliver taget hånd om enhver fetich med provision for øje.

Girl we couldn't get much higher …

Girl we couldn't get much higher …

Den lille bærbare computer med The Doors i højttalerne fungerer som åndehul midt i masseonanien. På hjørneskrivebordet i studiet i Cali står der en boomerang af skærme med levende billeder af nøgne kroppe – et væld af livetransmissioner, der bliver overvåget, mens Jim Morrison crooner over a cappella-koret af støn.

Et potpourri af kvinder ser ud til at fornøje sig selv, der er vinduer med chatbeskeder, lister over brugere: hotman50, slowhand_jerk, mr.peepyJohn. Andre skærme viser direkte billeder af nogle af dem, der følger med, og som gerne vil ses, mens de følger med.

Man vænner sig til lidt af hvert

En mulat mand sætter sig i en lænestol og zoomer kameraet ind på sit erigerede lem og brune penishoved. På næste skærm spreder en brunette sine ben og fører en lyserød dildo op i sig. Der stikker en form for antenne ud af hende. Hendes ben ryster, hun holder en flad hånd op mod kameraet som tegn til, at nogen skal stoppe, men hun ser ikke ud til at mene det alvorligt, og vibrationerne fortsætter.

På en tredje skærm ligger en blondine på ryggen med sit hoved under en bagdel, der fylder det meste af et vindue fra MyFreeSexCams.com. Der dufter af brun farin fra det glas saftevand, kaldet agua de panela, jeg står med i hånden, og kvinden fører en dildo op i anus over sig. Jeg kigger en ekstra gang og nærmer mig skærmen.

»Hov, er det en mand, der får en dildo op i sig dér?«

»Ja,« svarer den vagthavende vejleder i kontrolrummet – en kvinde med langt sort hår, der fniser med på min forlegenhed.

»Man vænner sig hurtigt til lidt af hvert i det her arbejde. Vi har både mænd og kvinder, transvestitter og par, og de tilfredsstiller mange forskellige behov.«

Daniela fra den katolske familie er blevet kåret som ugens bedste tre gange i løbet af hendes to måneder som webkameramodel.

»Før jeg startede, så jeg det her job som noget grimt – at det kun var for kvinder, der ønskede lette penge – men det her er ikke let. Du skal være i stand til at tale med mange forskellige typer, tilfredsstille deres behov, og det er altså hårdt arbejde,« siger hun.

Daniela fortæller om sin mest trofaste kunde, en 68-årig veteran fra den amerikanske hær. Han sender hende tokens – de elektroniske drikkepenge, som flere af hjemmesiderne opererer med, han sender dem næsten hver dag, og når han logger på, vil han ofte bare snakke.

Daniela taler med om hans familie, kender navnet på hans hund og kender til den ferie til Hawaii, han lige har været på – alle de personlige informationer om brugerne står skrevet ned på en weblog, som alle modeller kan tilgå for at give samtalerne et større strejf af intimitet. Hun sælger brugerne adgang til sin snapchat-profil, Instagram eller til at modtage personlige beskeder uden for hendes arbejdstid.

Alt, der kan skabe en følelse af nærvær, er til salg.

Til gengæld skal hun konstant være smilende og klar til at tilfredsstille behov, slikke stiletter, stille sig op og danse colombiansk bachata, smøre sig ind i olie eller gøre brug af den interaktive dildo, som brugerne kan få til at vibrere ved at betale med tokens. 10 tokens for rystelserne på laveste niveau, 5.000 tokens for Ultra High Vibrations i syv minutter, og Daniela får lidt under halvdelen af pengene, når hjemmesideudbyder og studieejer har taget hver sin andel.

Nogle gange tjener hun op mod 1.000 kroner på en dag, andre dage har hun knap tjent nok til at kunne tage bussen hjem frem for cyklen. 100 procent provision, der er penge i alle former for feticher, men hun har sine grænser – hun hverken tisser eller leger med ekskrementer – og selv om nogle brugere har outrerede ønsker, efterspørger de fleste kunder faktisk at se modellen nyde sit arbejde.

»Jeg får stillet de behov, jeg har ved at arbejde her, for det er det, de fleste af kunderne er mest interesseret i – at se mig gøre, hvad jeg selv har lyst til.«

»Jeg ignorerer det og fortsætter«

Sociologen Angela Jones kan godt genkende billedet. Hun peger på, at nydelse er en stor del af grunden til sexarbejdets bevægelse mod webkameraerne.

»Mange modeller lægger vægt på, at webkameraet giver dem en følelse af selvstændighed. De får penge for at fornøje sig selv derhjemme eller i et studie med kolleger, og de får simpelthen mere selvtillid af at kunne udforske deres egen og andres nydelse på den her måde.«

Jeg spørger til den voldsomme chikane på nettet, jeg også har hørt om fra flere modeller i Cali. Sociologen svarer ud fra de interviews, hun har foretaget med modeller, der hovedsageligt er en del af middelklassen i USA.

»Mange af modellerne siger til mig: ’Jeg elsker mine kunder,’ men jeg ved godt, at det kun er en del af billedet og noget, de formentlig siger for at forsøge at forme deres egne erfaringer i en positiv retning,« siger hun og fortsætter:

»Med anonymiteten på nettet kommer der også mere chikane, og jeg er godt klar over, at min forskning er farvet af, at de modeller, der bliver udsat for et voldsomt sprogbrug, hurtigt forlader branchen igen. Og dem har jeg så ikke talt med, jeg har talt med privilegerede, der har udviklet meget hård hud.«

Come on baby, light my fire …

Come on baby, light my fire …

På to måneder i jobbet har Daniela også udviklet hård hud, fortæller hun. Sådan halvhård i hvert fald. Af og til bliver hun påvirket af at blive kaldt ’luder’ i chattråden og få at vide, hvad der er i vejen med hendes krop. Det nytter bare ikke noget at give den slags kommentarer opmærksomhed, siger hun.

»Inden for den her branche er kvinden en behagemaskine, og hvis du ikke håndterer det på den rigtige måde, går du ned med en depression, fordi du føler dig tom og misbrugt. Ofte er det eneste, kunden siger til dig: ’Vis mig din bagdel, put fingrene op i dig,’ og så er det slut – personen har gjort sig færdig og er væk, mange gange siger de ikke engang farvel.«

Jeg spørger Daniela, hvordan hun håndterer den behandling.

»Jeg ignorerer det og fortsætter.«

Afhængighed eller fortabelse

Ensomhed og afmagt. Taler vi om slagsiderne ved sex gennem et webkamera, er det de negative konsekvenser, sociologen Angela Jones fremhæver. Virtual reality er godt på vej, og både brugere og udbydere får adgang til stadig mere avanceret udstyr: maskiner til penis, der interagerer med en dildo til modellen, dukker, dufte og elektroder.

I takt med at branchen vokser, bliver risikoen for skadevirkninger også større. Mere trafficking, mere konkurrence mellem modellerne skaber mere ekstreme og farlige former for sex, mere hacking, piratkopiering, mens afpresning og trusler om offentliggørelse af modellernes identiteter også er blevet mere udbredt.

»Vi mangler stadig en bedre forståelse af de psykologiske effekter på længere sigt for modellerne,« siger Angela Jones og fremhæver, at der slet ikke eksisterer forskning i, hvad webkamerasex gør ved brugerne.

Modellen Daniela har lavet sin egen lille sociologiske analyse fra studiet i Cali. Hun fortæller, at hun har set flere mænd sidde længere og længere tid foran skærmen.

»I starten sidder de måske en time, inden de er færdige, men to måneder senere ser jeg de samme mænd sidde i seks, måske syv timer, uden at de overhovedet kan få den op at stå.«

Daniela ser også de samme mænd bruge mere og mere tid på webkamerasiderne, uden at de nogensinde opnår den tilfredsstillelse, de søger. Nogle gange frygter hun, at den frustration, hun ser gennem brugernes webkamera, er et udtryk for en afhængighed.

Hun frygter, at mændenes frustrationer kan komme til udtryk som overgreb i virkeligheden, men Angela Jones mener ikke, der er belæg for nogen af de bekymringer. Hverken fra undersøgelser af konsekvenserne ved porno, traditionelt sexarbejde eller webkamerasex.

»Vi kan hverken sige, at det at blive eksponeret for porno skaber afhængighed, eller at det at købe sexarbejde er skyld i nogen af de overgreb, der finder sted. Det kan i lige så høj grad være andre faktorer, der spiller ind,« siger Angela Jones og vægter positive effekter højere end eventuelle skadevirkninger. Webkameraet har potentiale til at kunne afstigmatisere det at sælge sex, mener hun.

»Selv om fleste nok fortsat vil se på den prostituerede på gaden som en fortabt og skadet sjæl.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frede Jørgensen

Sex er sex.

Og det er kommet for at blive

Jørgen Clausen

Ja, internettet er en sand velsignelse. Ik.