Feature
Læsetid: 11 min.

Det største spektakel. Nogensinde. Overhovedet. Fire iagttagelser fra 16 vælgermøder i Trumps USA

Der findes en formel for, hvordan man taler og opfører sig som politiker. Der findes også en formel for det modsatte. Den følger Donald Trump på sin turné rundt i USA forud for midtvejsvalget, hvor det, der fremstår spontant, reelt følger en nøje indstuderet koreografi. Information har nærstuderet 16 Trump-vælgermøder
Donald Trump ved kampagnemøde i Columbia, Missouri.

Donald Trump ved kampagnemøde i Columbia, Missouri.

Scott Olson

Moderne Tider
3. november 2018

Donald Trump har de seneste uger rejst rundt til en række delstater i USA for at afholde vælgermøder forud for midtvejsvalget den 6. november.

Det er et stort underholdningsshow, hvor man som tilskuer af og til må spørge sig selv: Hvad sker der?  Jeg har set 16 vælgermøder og prøver her at give et svar. 

Iagttagelse nummer et: Der sker stort set det samme. Hver gang.

»Make America great again!«

Trump nærmest råber:

»Make America great again!«

Så holder han en kort kunstpause, lægger hovedet lidt på skrå og rynker øjenbrynene. Som om han tænker sig om.

»Er det måske nok lige det bedste slogan nogensinde i en valgkamp?«

Han står i en hangar på en flyveplads i den amerikanske delstat Montana ved en mørkegrå pult, der prydes af det presidentielle segl med den hvidhovedede ørn. Rundt om ham på tribunerne og på gulvet i hangaren står omkring 8.000 republikanske vælgere.

Han slår ud med armene i en spørgende bevægelse. Er det måske nok lige det bedste slogan nogensinde i en valgkamp? Publikum jubler og rækker skilte med valgsloganet i vejret: »Make America Great Again«.

»Kan I huske Hillarys slogan?«

Trump kigger på tilhørerne.

»Det var det værste slogan. Hun betalte en eller anden fyr en million dollar for at finde på det.«

»Come together eller et eller andet frygteligt.«

Publikum griner. Så begynder de at råbe:

»Lock her up! Lock her up! Lock her up!«

Det er torsdag aften, og alt er, som det plejer til Trumps vælgermøder. Den amerikanske præsident står på en lille scene med solnedgang og et amerikansk flag i baggrunden, i langt slips og stor blazer. Han har de seneste uger rejst rundt i USA for at afholde en række vælgermøder, som skal mobilisere republikanske vælgere op til midtvejsvalget den 6. november.

Trumps rallies i oktober

Donald Trump har afholdt en række vælgermøder op til midtvejsvalget den 6. november. I oktober var tallet 16.

 • 1. Tennessee
 • 2. Mississippi
 • 4. Minnesota
 • 6. Kansas
 • 9. Iowa
 • 10. Pennsylvania
 • 12. Ohio
 • 13. Kentucky
 • 18. Missoula
 • 19. Arizona
 • 20. Nevada
 • 22. Texas
 • 24. Wisconsin
 • 26. North Carolina
 • 27. Illinios
 • 31. Florida

Trump er ikke på valg, ved midtvejsvalget skal amerikanerne vælge medlemmer af Repræsentanternes Hus og Senatet, men alligevel er midtvejsvalget kommet til at handle om ham. De seneste uger er en del af hans taler fra vælgermøderne blevet tophistorier i amerikanske og internationale medier:

Donald Trump har holdt rally i Mississippi, hvor han hånede Christine Blasey Ford, der angiveligt tidligere er blevet overfaldet og krænket af den nu udnævnte højesteretsdommer Brett Kavanaugh. Donald Trump har holdt rally i Montana, hvor han hyldede et republikansk medlem af Kongressen, som sidste år blev dømt for at have overfaldet og slået en journalist fra avisen The Guardian. Donald Trump har holdt rally i Texas, hvor han anklagede demokraterne for at »have noget at gøre med« den karavane af migranter, som er på vej fra Mexico til den amerikanske grænse.

Trump, som vi kender ham.

De sidste ugers kontroversielle udtalelser kommer efter en lang række andre kontroversielle udtalelser, som har sat Trumps vælgermøder på dagsordenen både i USA og internationalt. Og som tilskuer tænker man hver gang det samme: Hvad sker der?

Da jeg for nogle uger siden satte mig for at se alle Trumps vælgermøder i oktober måned op til midtvejsvalget, fra det første i Tennessee til det sidste i Florida, var det for at få svar på netop dette spørgsmål: Hvad sker der egentlig? Altså ud over det, som bliver refereret i danske og internationale medier? Det korte svar er som sagt, at der sker stort set det samme hver gang.

Det lange svar kommer her.

Trumps rallies starter altid på den samme måde. Der er musik og taler fra de lokale republikanske kandidater, og efter nogle timer lander Donald Trump i Air Force One og bliver kørt det sidste stykke fra landingsbanen i sin pansrede Cadillac hen til den sportshal eller flyhangar eller multiarena, hvor han bliver mødt af tusindvis af republikanske vælgere, som hujer og klapper og vifter med skilte: »Finish the wall«, »Drain the swamp«, »Make America proud«, »Make America great« og »Make America strong«. Budskaberne er velkendte.

Trumps vælgermøder bliver holdt i hans kerneland for at demonstrere massiv tilslutning.

Trumps vælgermøder bliver holdt i hans kerneland for at demonstrere massiv tilslutning.

Daniel Acker
Det hedder et rally og kan oversættes til vælgermøde på dansk. Men Trumps rallies er ikke som andre vælgermøder. Det er underholdningsshows, der som andre underholdningsshows har en vært og et publikum. Det er iscenesættelser, der som andre iscenesættelser har deres eget drama, og det er religiøse begivenheder, der som andre religiøse begivenheder har deres egne ritualer. 

Og sit eget præludium, den patriotiske God Bless the USA af den amerikanske countrysanger Lee Greenwood. 

Den bliver spillet i starten af hvert rally, mens Donald Trump med langsomme skridt går op ad trappen mod scenen og rundt langs scenekanten, hvor han vinker korte statsmandsvink til publikum eller stopper op for at klappe i sine store hænder, mens han til sidst når frem til talerpulten og stiller sig med en hånd på hver side af kanten. Kigger ud over publikum. Som råber:

»USA! USA! USA!«

Så taler han imellem en time og halvanden. Det ser ud til at virke. 

Iagttagelse nummer to: Vælgermøderne er Trumps vigtigste platform. Det er også hans eneste.

Trump har holdt mere end 300 vælgermøder, siden han stillede op til præsidentvalget i 2016, de fleste inden valget, men op til midtvejvalget har han afholdt omkring 40 og i oktober mere end et hver anden dag, fra det første i Tennessee og videre til Wisconsin, Texas, Nevada, Arizona, Montana, Kentucky, Ohio, Pennsylvania, Iowa, Kansas, Minnesota og Mississippi.

Ifølge chefredaktør på netmediet Kongressen.com Anders Agner er vælgermøderne en af hans vigtigste platforme. Og eneste.

»Trump er historisk upopulær i den brede befolkning. Han har helt utroligt dårlige generelle ratings, både i kortere og længere historisk sammenhæng. Han er helt uden for nummer elendig. Og hverken på hans nuværende hjemmebane i Washington eller i New York er han populær. På den måde bliver hans rallies det sted, hvor han kan blive bekræftet,« siger han.

På vælgermøderne står Donald Trump hver gang over for flere tusinde tilhængere. Til de mindste er tallet et par tusinde og til de største i oktober omkring 20.000, og de bliver stort set altid afholdt i stater med et republikansk flertal.

»De bliver holdt i kernelandet af hans vælgergruppe, og det er selvfølgelig ikke tilfældigt. Han bruger det til at vise, hvor populær han er, og hvor meget hans tilhængere elsker ham. Der må man sige, at hans kampagne har været gode til at finde de rigtige steder. På den måde kan han blive bekræftet i, at en del af de amerikanske vælgere synes, at han er forrygende. Det har han brug for, det er tydeligt,« siger Anders Agner.

Donald Trump kalder konsekvent valgsejren i 2016 for »den største valgsejr i vores lands historie«, uagtet at den ikke varn det.

Donald Trump kalder konsekvent valgsejren i 2016 for »den største valgsejr i vores lands historie«, uagtet at den ikke varn det.

Daniel Acker
Iagttagelse nummer tre: Trump taler ofte om sin valgsejr i 2016. Detaljeret og i dramatisk nutid.

Trump taler omkring en time, nogle gange lidt mere.

Hans taler er hovednummeret til hvert rally og starter stort set altid med, at han fortæller, hvor begejstret han er over at være tilbage i netop den stat sammen med »tusinder af hårdtarbejdende amerikanske patrioter«. Han takker for deres stemmer ved præsidentvalget i 2016 og begynder en gennemgang af valgaftenen. Som i Montana den 18. oktober:

»Vi vandt stort i denne stat.«

Publikum jubler.

»Jeg elsker det. Stemmestederne lukker …«.

Trump hæver stemmelejet for at lyde som en nyhedsoplæser. Han fortæller detaljeret og i dramatisk nutid.

»Stemmestederne er lige lukket i Montana, Trump har vundet Montana!«

Han hæver stemmen. Som om det var live.

»Trump har …«

Han nærmest råber den sidste del af sætningen

»VUNDET MONTANA!«

Sådan gennemgår han valgaftenen minut for minut. Hvordan resultaterne kom ind i løbet af aftenen. Hvordan kortet over staterne blev farvet rødt. Hvordan han blev ringet op af Hillary Clinton om morgenen.

Trump kalder demokraterne »skrupskøre« og »for farlige til at overlade magten«, fordi de ifølge ham vil lade tusindvis af migranter komme ind over grænsen fra Mexico.

Trump kalder demokraterne »skrupskøre« og »for farlige til at overlade magten«, fordi de ifølge ham vil lade tusindvis af migranter komme ind over grænsen fra Mexico.

Daniel Acker

Donald Trump kalder valgsejren i 2016 for »den største valgsejr i vores lands historie«. Det var den ikke, i hvert fald ikke målt i den ellers ret anvendte enhed procent, hvor Hillary Clinton fik 48,1 procent af stemmerne mod Trumps 46,6.

»Trump har et lemfældigt forhold til sandheden. Han får sin egen valgsejr til at lyde som en kæmpe valgsejr og var for nylig på besøg i en delstat, hvor han sagde, at han som den første republikanske kandidat i mange år havde vundet den stat, selv om man med en enkelt søgning på Google kunne finde ud af, at de sidste mange republikanske præsidenter faktisk har vundet præcis den stat. Men hans tilhørere køber den. Folk ude til de her rallies tror på ham,« siger Anders Agner.

Ifølge en gennemgang foretaget af The Washington Post efter et vælgermøde tidligere i år var 76 procent af i alt 98 faktuelle udsagn enten vildledende, udokumenterede eller forkerte. Men som en af hans tilhængere sagde til Right Side Broadcasting Network inden vælgermødet den 12. oktober i Ohio.

»Det betyder ikke noget. Vi elsker ham, uanset hvad han siger.«

Iagttagelse nummer fire: Der findes en formel for, hvordan man taler og opfører sig som en politiker. Der er også en formel for det modsatte. Den følger Trump.

Donald Trump er uforudsigelig.

Sådan har han været fremstillet i danske og internationale medier, og sådan fremstår han på talerstolen til sine rallies: Han skifter fra det ene emne til det andet for så at komme i tanke om en anekdote om noget tredje, som leder ham til det fjerde og femte og sjette for til sidste at føre ham til en form for konklusion. Som er variationer over denne: Demokraterne er nogle suckers.

Ifølge det amerikanske medie Right Side Broadcasting Network er kun omkring ti minutter af Trumps taler skrevet ned – resten er ifølge mediet improviseret. Eller som værten begejstret sagde under transmissionen forud for et vælgermøde i Texas.

»Det er meget autentisk.«

Mange vil formentlig give hende ret. Men selv om Trump virker uforudsigelig i sine taler, så består de ved nærmere eftersyn af en serie indøvede sekvenser, som bliver gentaget aften efter aften: Han beskylder altid medierne for at lyve (»fake news«), han sviner altid demokraterne til (»kriminalitetens parti«), og midtvejs præsenterer han altid de lokale republikanske kandidater (»fantastiske« og »hårdtarbejdende«). Han fortæller altid, at han har trukket sig ud af NAFTA (»afskyelig, modbydelig og frygtelig«), fået udnævnt højesteretsdommeren Brett Kavanaugh (»en god mand«), og sviner altid sine modstandere til, uanset om det er orkanen Michael, som ramte delstaten Florida i begyndelsen af oktober (sådan en »lousy« orkan) eller de demokratiske modkandidater (»ekstremister fra den yderste venstrefløj«).

Det er det samme hver aften. Ofte ordret. Men Trump leverer det med små variationer, ofte en kort ordveksling med en blandt publikum eller et svar på deres tilråb, som får det til at virke improviseret. Og publikum svarer rituelt:

»Build the wall! Build the wall! Build the wall!«

Eller: »Lock her up! Lock her up! Lock her up!«

Og så vender de sig om mod pressen og råber »buh«, når Trump flere gange i løbet af hvert vælgermøde peger ned mod pressens område bag et lille hegn bagest og omtaler dem som »fake news«.

Lektor ved Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet Niels Bjerre-Poulsen kalder Trumps vælgermøder og ikke mindst hans angreb på pressen »uhyrlige«.

»Der er en undertone af vold eller hyldest til vold i hans taler, senest i Montana, hvor han hyldede et kongresmedlem, som er blevet dømt for at have overfaldet en journalist. Men den undertone findes i mange af hans møder under valgkampen. Man kan nuancere det ved at sige, at nogle af Trumps vælgere kommer til hans rallies og ved, at det med at råbe af pressen er et ritual. De mener det måske ikke alle sammen. Men det har en afsmittende effekt,« siger han.

En del af journalisterne er begyndt at ansætte sikkerhedsvagter for at kunne rapportere fra Trumps rallies.

Endnu en ting er altid den samme til Trumps rallies: øgenavnene.

Donald Trump kalder konsekvent sine politiske modstandere ved øgenavne: Den tidligere præsidentkandidat Hillary Clinton er »skurken Hillary«, det demokratiske medlem af Kongressen Maxine Waters har en »lav IQ«, Bernie Sanders er en »galning«, den demokratiske kandidat til valget Jacky Rosen er »en særling«, mens en af hans mest anvendte fraser i efterårets rally har været, at »demokrats create mobs – republicans create jobs« (demokrater skaber pøbel, republikanere skaber jobs).

Som han tilføjede i Iowa: »That’s a hashtag«.

Til stor begejstring blandt tilhørerne. De griner og klapper og hujer, når han omtaler de demokratiske kandidater ved øgenavnene. Og ofte svarer de igen:

»Lock her up! Lock her up! Lock her up!«

Trump kalder demokraterne »skrupskøre« og »for farlige til at overlade magten«, fordi de ifølge ham vil lade tusindvis af migranter komme ind over grænsen fra Mexico. Ikke nok med det: Demokraterne vil give migranter hver en Rolls-Royce og gøre USA til Venezuela.

Lektor i politisk historie ved Dixie State University og forfatter til bogen The Age of Charisma: Leaders, Followers and Emotions in American Society, Jeremy C. Young, har set en del af Trumps rallies.

»Og hvis man ser dem, så vil man se, at han bruger det meste af tiden på simple slogans og ikke på at sælge sin politik,« siger han.

William Jennings Bryan, en af de mest karismatiske politikere i amerikansk historie, brugte sine vælgermøder i 1896 på at samle opbakning til den pengepolitik, som han ønskede at føre. På samme måde brugte Bernie Sanders sine vælgermøder til at promovere konkrete politiske forslag som for eksempel 15 dollar minimumsløn og gratis gymnasiale uddannelser. 

»For Trump handler det om at angribe de politikere, han ikke kan lide, for det meste kvinder, og så om vage løfter som at bygge en mur eller at genrejse USA. Det har den effekt, at hans tilhængere ikke stemmer på ham på grund af hans politik, men på grund af ham, og på den måde kan de ikke stille ham til regnskab, og det svækker den demokratiske proces.«

Og så er vi fremme ved slutningen. Trump begynder den sidste del af sin tale med at sige, at amerikanerne i hans regeringsperiode ikke længere vil undskylde for at være amerikanere.

»Vi forsvarer USA,« siger han.

Som et indøvet retorisk greb gentager han sætningen.

»Vi forsvarer USA. Vi forsvarer jeres værdier. Vi forsvarer …«

Han nævner navnet på den pågældende stat.

»Og vi rejser os stolt for vores flag og for vores nationalsang.«

Publikum jubler. Så fortsætter han de sidste minutter, som også er de samme. Hver gang.

 

Serie

Midtvejsvalg i USA 2018

Den 6. november stemmer de amerikanske vælgere til midtvejsvalgene til Kongressen. Meningsmålinger peger på et magtskifte i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne skal vinde 23 sæder fra Republikanerne for at opnå flertal. En Demokratisk sejr kan i de næste to år binde præsident Trump på hænder og fødder, og måske føre til en rigsretssag. 

Information dækker valgkampen gennem reportager fra de mest ihærdige Trump-modstandere i Californien til de vigtige svingstater Michigan og Florida.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

@ Otto Lerche Christiansen

Der er rent ud sagt imponerende, at du har orket at være til stede ved 16 rallies, tak for staminaen.
Og tak for analysen udi Trumps demagogiske tricks.

"For Trump handler det om at angribe de politikere, han ikke kan lide, for det meste kvinder, og så om vage løfter som at bygge en mur eller at genrejse USA. Det har den effekt, at hans tilhængere ikke stemmer på ham på grund af hans politik, men på grund af ham, og på den måde kan de ikke stille ham til regnskab, og det svækker den demokratiske proces."

ingemaje lange, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Mathias Petersen

Der var da ikke meget analyse i den smøre. Det var mest endnu en gang bevidstløs gengivelse af mandens uhyrligheder som ikke gør andet end at bidrage til dem. Jeg håber snart nogle journalister og redaktører viser et modent, demokratisk ansvar og lader alt om den demagog fylde mindre i spalterne.

Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Otto Lerche Kristiansen

Det er dog trods alt beroligende at læse, at Trumps taler ikke 1½ times improvisation -
det ville da kun kunne ende galt.

Philip B. Johnsen

Vælgerne giver fingeren til hele det politiske etablissement for fuld udblæsning.
Det er tragisk, men det er ikke nogen overaskelse, det er det samme mange steder i verden og flere lande kommer til de kommende år.

Kun psykopater kan ikke forstå fattiges problemer.

“Forestil dig nu, at hele dit liv var ikke alene som den dårlige dag, men endnu værre.

Hele tiden.
Ingen opklaring.
Ingen pauser eller udsigt til at det slutter.

Hvis hele dit liv er lige så dårligt og kaotisk som den ene dag eller uge, du ind imellem har, vil du næppe have overskud til at foretage fornuftige, sunde og velovervejede valg hele tiden."
Citat af Lucy Mangan.

USA er i ruiner, der er økonomisk vækst og arbejde nu, men sandhede er en anden under overfladen og alle ved det.

Professor Philip Alston, United Nations Special Rapporteur on extreme poverty and human rights.

“The proposed tax reform package stakes out America’s bid to become the most unequal society in the world, and will greatly increase the already high levels of wealth and income inequality between the richest 1% and the poorest 50% of Americans.

US infant mortality rates in 2013 were the highest in the developed world.

Americans can expect to live shorter and sicker lives, compared to people living in any other rich democracy, and the “health gap” between the US and its peer countries continues to grow.

US inequality levels are far higher than those in most European countries.

Neglected tropical diseases, including Zika, are increasingly common in the USA. It has been estimated that 12 million Americans live with a neglected parasitic infection. A 2017 report documents the prevalence of hookworm in Lowndes County, Alabama.
The US has the highest prevalence of obesity in the developed world.

In terms of access to water and sanitation the US ranks 36th in the world.

America has the highest incarceration rate in the world, ahead of Turkmenistan, El Salvador, Cuba, Thailand and the Russian Federation. Its rate is nearly five times the OECD average.

The youth poverty rate in the United States is the highest across the OECD with one quarter of youth living in poverty compared to less than 14% across the OECD.

The Stanford Center on Inequality and Poverty ranks the most well-off countries in terms of labor markets, poverty, safety net, wealth inequality, and economic mobility. The US comes in last of the top 10 most well-off countries, and 18th amongst the top 21.

In the OECD the US ranks 35th out of 37 in terms of poverty and inequality.

According to the World Income Inequality Database, the US has the highest Gini rate (measuring inequality) of all Western Countries.

The Stanford Center on Poverty and Inequality characterizes the US as “a clear and constant outlier in the child poverty league”.

US child poverty rates are the highest amongst the six richest countries Canada, the United Kingdom, Ireland, Sweden and Norway.”

To read to full report,
Link: http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22533&L...

Torben K L Jensen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

De senest tal om fattigdom i EU fra Eurostat website.

‘People at risk of poverty or social exclusion’
16,7% af borgerne i Danmark.
23,5% af EU borgerne.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Philip B

Rigtigt påpeget, at fattigdommen er det største problem i USA.
For dem uden arbejde er der ikke nogen hjælp at hente, de står fuldstændig alene. Det er et Ayn Randsk drømmescenarie for psykopaterne, der er umættelige efter mere og mere profit.
Det har Trumps skattelettelser til de rigeste og erhvervslivet kun gjort værre.

For de der er så heldige at få en college-uddannelse, kan de se frem til at afdrage på deres enorme studiegæld resten af deres liv fra den minimale løn de får som prekær arbejdskraft.
Mange skolelærere må have flere jobs, selv professorer kan være så dårligt lønnede, at de må sove i deres bil, for de har ikke råd til et hjem.
I det hele taget er skolesystemet under al kritik, og enormt mange amerikanere forlader skolen før gymnasiet.
Det dalende uddannelsesniveau bidrager også til forfladigelsen af debatten, ligesom det også spiller meget ind, at der ikke længere findes en national TV-kanal, og at de fleste lokale TV-stationer og aviser er opkøbt af rigmænd, der ensretter budskaberne efter deres egen agenda, somregel den republikanske.

USA er også et uhyre religiøst land, hvor omkring halvdelen af republikanerne seriøst tror, at jorden blev skabt for 6.000 år siden af en herre der ligner julemanden, bare med hvid kjortel istedet for rød sparkedragt.
I det såkaldte "Bibel-belt" findes en fundamentalistisk TV-evangelist i hver en udkant med respekt for sig selv.
Teenage-graviditeter er et kæmpe problem, da seksualundervisning og prævention anses for djævelens værk.
Homoseksuelle og transkønnede unge bliver sparket ud hjemmefra, eller flygter fordi de frygter at blive
tvunget ud i religiøs 'afprogrammering', og bliver i voksende skarer hjemløse i de større byer, hvor de i det mindste kan få plads til deres kærlighed.
Før var en vej ud af hjemløsheden militæret, men nu har Trump gjort det ulovligt at være transkønnet der, og mon ikke det næste gang er homoseksuelle der skal smides ud?

Det er også ualmindeligt svært at blive vælger-registreret, og i de republikanske stater gør guvernørerne alt for at intimidere og fejlfinde for at udelukke folk fra at stemme, for disse reguleringer rammer de fattige, de sorte og latinoerne, der som flest stemmer på Demokraterne.
Trump har også gjort livet lettere for disse guvernører ved at afskaffe kontrollen med ulovlige tiltag.

Jeg håber i den grad at det bliver et jordskredsvalg, hvor Kongressen kommer på Demokratiske hænder.
For hvis ikke ser det meget sort ud for resterne af demokratiet 'over there'..

Harald Strømberg, Carsten Wienholtz, Arne Albatros Olsen, Torben Skov og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Eva Schwanenflügel
Personlig var jeg sikker på, at Donald Trump sansynligvis ‘kunne’ vinde valget d. 8. november 2016, der er rigtig meget der tyder på, at mange der ikke stemte d. 8. november 2016, vil stemmer på tirsdag, hvilket vil betyde meget for udfaldet, men stiller demokraterne med en ny Hillary Clinton om to år, vil Donald Trump sansynligvis være sikret fire år mere som commander In chief den militære øverstkommanderende og USA's 46. præsident.

Skulle Demokraterne vinde om to år, så bliver det med en socialist, der vil meget af det Donald Trump siger, men ikke gør, en socialist der vil samfundsomvæltende ændringer og tage magten fra finanspagten bogstavligt talt og indføre et velfærdssamfund.

Danmark er snart ikke noget forbillede for socialisterne blandt demokraterne længere.

Danmark anno 2018
Husk på hvem der var tidligere beskæftigelses minister i regeringen.
"Begreber som »social dumping«, »kædeansvar« og »klausuler« er kommet ind i debatten, men der er efter Dansk Arbejdsgiverforenings opfattelse tale om en helt fordrejet debat, der kun tjener det formål at skabe kunstige mure imod en sund international konkurrence."
Jørn Neergaard Larsen i 2013.

Danske Bank har DKK. 1.500 milliarder fra kriminalitet på bøgerne, ingen af de centralt placerede er varetægtsfængslet.

Børn på 10 år under videoovervågning af fællesrum, døralarmer til værelserne, obligatorisk husorden, flere muligheder for at straffe de unge, mere nærgående kropsvisitation og magtanvendelse.

De hjemløse smides i fængsel for at være fattige.

F... det kunne være USA i dag!

Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Arne Albatros Olsen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Philip B :
"Skulle Demokraterne vinde om to år, så bliver det med en socialist, der vil meget af det Donald Trump siger, men ikke gør, en socialist der vil samfundsomvæltende ændringer og tage magten fra finanspagten bogstavligt talt og indføre et velfærdssamfund.
Danmark er snart ikke noget forbillede for socialisterne blandt demokraterne længere."

Jeg mener, du har fuldstændig ret i begge dele.

Eva Schwanenflügel

PS. Jeg havde også på fornemmelsen, at Trump ville vinde valget, med den enorme eksponering medierne gav ham..

Eva Schwanenflügel

PPS. Og så var det selvfølgelig også et fravalg af mere af samme skuffe, repræsenteret ved Clinton.

men stiller demokraterne med en ny Hillary Clinton om to år, vil Donald Trump sansynligvis være sikret fire år mere som commander In chief den militære øverstkommanderende og USA’s 46. præsident.

Dette har da en dansk pendant.

Skulle Demokraterne vinde om to år, så bliver det med en socialist, der vil meget af det Donald Trump siger, men ikke gør, en socialist der vil samfundsomvæltende ændringer og tage magten fra finanspagten bogstavligt talt og indføre et velfærdssamfund.

Vil en sådan præsident overleve?

Philip B. Johnsen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Godt spørgsmål, Torben Skov :-(

Desværre kommer jeg til at lyde lidt negativ ift. midtvejsvalget og socialismen i det demokratiske parti. Det demokratiske partis lederskab ønsker ikke der sket noget som helst politisk. Skattelettelser til de rige, et kæmpe militærbudget og udvidede beføjelse til efterretningstjenesten, som Trump har foreslået og demokraterne stemt for og dermed gennemført, er rigeligt. Så partiets minoritetsleder i Huset Nancy Pelosi vil have andre boller på suppen, når og hvis de vinder majoritet i kongressen. Nancy vil gå efter Trumps "tax return". Det er der godt nok ingen som kan sætte på bordet og spise, men Nancy vil også bare føre alibi-politik, og så fortsætte under bordet at føre politik for demokraternes donorer fra den 1 %.

https://thehill.com/homenews/house/410907-pelosi-trump-tax-returns-one-o...