Satire
Læsetid: 4 min.

Tak for pandaer!

Danmark skal ikke kun tage imod gaver, der koster os en formue. Vi skal også selv give, og gør vi det rigtigt, kan vi spare milliarder – og tvinge vores venner til lommerne
Danmark skal ikke kun tage imod gaver, der koster os en formue. Vi skal også selv give, og gør vi det rigtigt, kan vi spare milliarder – og tvinge vores venner til lommerne

Frederik S. Troels-Smith

Moderne Tider
3. november 2018

Danmark har fået to søde pandabjørne af vores gode venner i den kinesiske regering. Men gaven har vist sig at være en udfordring – eksempelvis koster pandaburet 150 millioner kroner, ligesom pandaerne ikke helt er en gave, men nogle, man ’låner’ af Kina mod en årlig afgift på en million dollar. En panda spiser i øvrigt 20 kilo bambus om dagen. Dertil kommer de mulige politiske implikationer. Med andre ord: Det er lidt, som når ens barn får en hundehvalp i julegave.

I stedet for at surmule og bære nag er det oplagt selv at komme ind i kampen. Hvis kineserne kan uddele gaver, som sætter modtageren i en præker situation, så kan vi også.

Moderne Tider har udarbejdet en ufuldstændig liste over ting, institutioner og personer, som vi med fordel kan give bort eller udleje til fremmede stater.

Sundhedsplatformen

Det er oplagt at forære Sundhedsplatformen til hospitaler i et udviklingsland. Det amerikansk udviklede system, som de danske beslutningstagere mente, var den bedste løsning, har til alles store overraskelse vist sig ikke helt at fungere, som det skal.

Men hvis man giver Sundhedsplatformen til et afrikansk land, som i dag har et endnu dårligere it-system, vil det måske kunne bidrage med en reel forbedring. Med lidt juridisk fiksfakseri vil vi tilmed kunne kalde gaven for udviklingsbistand og trække værdien af Sundhedsplatformen fra de penge, vi ellers skulle bruge på at hjælpe verdens fattigste.

Det er ren win-win.

I Danmark har vi i det hele taget masser af offentlige it-systemer at dele ud af. Man kunne overveje at udvide ordningen til ’Den store offentlig it-pakke’, hvor systemerne Amanda, Polsag, PROASK, DeMars, Daccis, EFI og ForældreIntra følger med.

Bjarne Corydon

Bjarne Corydon tager sig godt ud og har et flot CV, men i Danmark ved vi, at han potentielt er en dyr mand at have gående frit omkring.

Derfor er der store perspektiver i at forære eller eventuel leje ham ud til et andet land, og her er Sverige oplagt. Tænk bare, hvor mange politiske kompromisser og reformer, der er brug for derovre.

Bjarne Corydon har netop den vilje til pragmatik, som de svenske Socialdemokrater ikke besidder. Der er også masser af ting, der stadig kan nå at blive privatiseret i Sverige. Systembolaget og Vattenfall for at nævne to af de helt oplagte.

IC4-tog

Silvio Berlusconi havde allerede lugtet lunten i 2009, hvor han forærede et sæt af det italiensk producerede IC4-tog til Libyens daværende diktator Muammar Gaddafi i anledning af hans 40-år ved magten.

I Danmark har vi masser af IC4-tog, og rundt om i verden er der masser af diktatorer, som med glæde vil give toggaverne videre til befolkningen. Så det er bare med at komme i gang. Afhændelsen vil på sigt forbedre DSB’s økonomi så markant, at vi kan renovere de gode gamle røde tog med seksmandskupeerne.

Finanstilsynet

Der har været stor kritik af Finanstilsynet efter Danske Banks hvidvasksag, så det er svært at forestille sig, at Danmark kan lave en Panda-ordning, hvor man ligefrem tjener penge på at forære tilsynet væk.

Det kan dog give god mening blot at forære Finanstilsynet til en fremmed nation helt og aldeles gratis no strings attached, som man siger. På gavekortet kan man skrive, at Finanstilsynet har vist sig at være en både autoritetstro, fleksibel og medgørlig institution.

Er der stadig ingen, der ønsker at modtage Finanstilsynet, kan man eventuelt overveje et mindre tilskud til modtagerlandet i en overgangsperiode. Så skulle det nok kunne lykkes, hvis man tager langt nok øst på.

Operaen

Operaen var en flot gave fra Mærsk Mc-Kinney Møller, men nu har vi trods alt haft den liggende i Københavns havn i 12 år, og det er alment kendt, at gaven er gået hen og er blevet en dyr omgang for Det Kongelige Teater. Og det går ud over det samlede repertoire.

Ganske som operaforestillinger har tradition for at tage på turné, er det på høje tid at sende selve Operaen videre ud i verden. En oplagt modtager er Malmø, hvis nuværende opera er bygget i 1944. Det vil samtidig begrænse flytteomkostningerne, da Operaen formentligt blot kan skæres fri af havnen og sejles over sundet.

Prins Joachim

De har allerede op mod 7.000 prinser i Saudi-Arabien, så én fra eller til kan ikke gøre den store forskel.

Prins Joachim ved vi alligevel ikke helt, hvad vi skal stille op med herhjemme, nu hvor hans eneste reelle funktion – at bo i Sønderjylland – ikke længere er aktuel.

Han er derfor en oplagt gave, næste gang vi skal imponere det olieproducerende diktatur. Apanagen på 3,5 millioner kroner årligt er ikke andet end et greb i lommen for den saudiske stat. Bliver afhændelsen af Joachim en succes, kan man tænke stort og forære andre dele af kongehuset væk på sigt.

Kampflyene

Man ved bare, hvordan sagen om de 27 nyindkøbte F-35-kampfly ender, så vi kan lige så godt forære dem væk nu, mens de stadig tager sig ud som en endog rigtig flot gave. Giv dem f.eks. til Kina. Det kan vise sig at være den helt rigtige returgave for pandabjørnene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Tak KV, jeg er med på det meste, især den sidste med F-35, det kunne give lidt balance i Panda-regnskabet og kineserne vil ubetinget være interesserede

Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja det var en sjov måde - men vil det ikke være bedre at spørge ind til Løkke Rasmussens gøren og laden. Pandaerne blev præsenteret som en kæmpe gevinst for Danmark og alene LLR's gevinst.
Hvor mange andre ting skal skatteyderne betale efter LLR?

Næsten alt efter manden blev myndig - på et tidspunkt bliver det nødvendigt at rydde op efter forureningen i naturen/ grundvandet (landbruget) og nu kommer der en "sundhedsreform" som ser ud til at ødelægge endnu mere end den i 2007!