Interview
Læsetid: 5 min.

Teoretisk set er der stadig håb for Europa

Europas suverænitet er truet af amerikanske techgiganter, målrettede kinesere og arabiske milliardfonde. De er ved at sætte sig på fremtidens teknologi: den kunstige intelligens. Vi må bryde radikalt med EU’s spændetrøjer, og venstrefløjen og fagbevægelsen må vågne op til en ny virkelighed, siger teknologikritikeren Evgeny Morozov
Moderne Tider
3. november 2018
Vi har i Europa en forrykt idé om, at vi ikke kan vælge vindere og tabere. Vores pensionskasser er pålagt restriktioner, der hæmmer deres valg. Og nationalstaternes lån må ikke overstige tre procent af BNP. Vi er nødt til at bryde med det hele og mere til, hvis vi skal have en chance, siger Evgeny Morozov

Vi har i Europa en forrykt idé om, at vi ikke kan vælge vindere og tabere. Vores pensionskasser er pålagt restriktioner, der hæmmer deres valg. Og nationalstaternes lån må ikke overstige tre procent af BNP. Vi er nødt til at bryde med det hele og mere til, hvis vi skal have en chance, siger Evgeny Morozov

Anders Rye Skjoldjensen

Imens kinesere, amerikanere, russere og golfstater investerer hidtil usete milliardbeløb i ny teknologi, står europæerne nærmest stille. Silicon Valley og diktaturstater som Kina og Saudi-Arabien sætter sig stadigt tungere på digitaliseringen af fremtiden, samtidig med at de gamle koloniherrer i Europa bliver efterladt som viljeløse forbrugere og forsøgskaniner.

Ifølge forfatteren Evgeny Morozov er de nye koloniherrer dem, der ejer, udvikler og kontrollerer store datamængder og ikke mindst den kunstige intelligens, der kommer til at spille en afgørende rolle.

Han mener, at det meget vel kan være for sent, hvis ikke Europa bryder med snærende regulatoriske bånd og en ødelæggende kombination af politisk arrogance og ignorance. Men det skal gå stærkt. Ellers er de europæiske nationalstater og EU’s suverænitet truet.

For Morozov er der dog et spinkelt håb i enkelte krinkelkroge af den europæiske venstrefløj, hvor der spirer en bevidsthed om en ny verdensorden, der gør op med gamle travere som arbejde og merværdi fra det 20. århundredes analytiske værktøjskasse.

Kampzoner

Evgeny Morozov slog i slutningen af 00’erne sit navn fast som skarp kritiker af internettet som godhjertet fødselshjælper for demokratier verden over. Han har også advaret mod algoritmernes diktatur. En tendens, som allerede ses udfoldet over store dele af verden – naturligvis anført af Kina, der er godt i gang med at skabe det største overvågningsdiktatur i historien. Forrige århundredes dystopier står blege tilbage – selv George Orwells ikoniske 1984. Bogen, der tog navn efter det år, Evgeny Morozov fødtes i den lille hviderussiske mineby, Soligorsk.

Morozov har netop aflagt Danmark en visit, hvor han gav en forelæsning for CBS’s såkaldte Transformation Platform om, hvordan data og kunstig intelligens, AI (oversat fra engelsk: artificial intelligence, red.) har indtaget en afgørende rolle i de geopolitiske kampzoner, der skal afgøre fremtidens globale orden.

Etik er luksus

Hvor Morozov tidligere gennem et utal af indlæg i toneangivende internationale medier har slået sit navn som skeptiker er han i dag meget mere pragmatisk.

»Jeg er langtfra teknofob og ser masser af gode anvendelser af teknologien. Jeg har i mine bøger været meget kritisk over for industrien. Men i dag synes jeg på mange måder, den opfører sig meget ræsonnabelt. Hvis jeg var Mark Zuckerberg, ville jeg gøre nogenlunde det samme. Dæmoniseringen af ham og de andre store teknologiiværksættere er en fejl,« mener Morozov og slår fast, at han ikke er drevet af moralske kvababbelser.

»Det der med etiske overvejelser er en luksus. Jeg er analytiker af magtforhold«, slår han fast.

»Hvis der er nogen, der skal anklages, er det de offentlige institutioner, politikere og embedsmænd, der tager Silicon Valleys budskaber alt for alvorligt,« siger han og henviser til, at selv samme policy makers har kastet sig i støvet for teknologigiganterne i en selvindbildt angst for at komme bagefter.

»Der er mange fordele ved den digitalisering, teknologigiganterne kan levere. Men det spørgsmål, vi skal stille os selv, er: Hvad er prisen på lidt længere sigt af den bekvemmelighed, vi eventuelt kan få på kort sigt?«

Høj pris

Ifølge Morozov kan det komme til at betyde et kæmpe fald i levestandard.

»På den ene side ser vi vores deltagelse i det politiske liv, hvor information bliver forfalsket og manipuleret. Europa kan heller ikke længere være sikker på den data, der flyder gennem deres netværk, fordi de hverken kontrollerer hardware eller software,« siger Morozov.

»Men det værste er, at vi har mistet kontrol med den måske vigtigste teknologi, der flyder ind over al industriel produktion, nemlig AI.«

»Her er vi bagud. Du kan sagtens forestille dig, at den europæiske bilindustri ender som rene produktionsmaskiner, hvor hardware og software er produceret af andre,« siger han og nævner det som et meget stærkt eksempel på, hvordan Europa mister suverænitet.

»Europa kommer til at stille sig tilfreds med mindre profit, mindre markeder og dermed mindre at gøre godt med i forhold til deres velfærdsstater,« forudser han.

Kineserne og amerikanerne høster på den anden side frugterne af deres suverænitet og redefinerer i høj fart deres økonomiske sektor omkring de mest avancerede teknologier.

Kinas større rolle

Silicon Valley har med adskillige virksomheder anført af Google, Amazon og Facebook etableret en absolut førerposition inden for forskning i og udnyttelse af kunstig intelligens.

Men Kina har via en klar strategi senest indtaget en stærkt voksende styrkeposition.

Hvis der er nogen, der skal anklages, er det de offentlige institutioner, politikere og embedsmænd, der tager Silicon Valleys budskaber alt for alvorligt, siger Evgeny Morozov.

Hvis der er nogen, der skal anklages, er det de offentlige institutioner, politikere og embedsmænd, der tager Silicon Valleys budskaber alt for alvorligt, siger Evgeny Morozov.

Anders Rye Skjoldjensen
Et land som Saudi-Arabien er også begyndt at tage del i festen. Det er muligt, at den magtfulde kronprins Mohammad bin Salman ikke man-flirter helt så intenst med verdensledere og den økonomiske magtelite, efter at han angiveligt er taget med fingrene i et fast greb om knoglesaven.

Men bag den blodige facade – eller snarere omvendt – har ørkendiktaturet investeret i en række førende techvirksomheder som Nvida, WeWork og ikke mindst Uber, der gennem store offentlige fonde løbende modtager milliardindsprøjtninger ofte for lånte penge.

»Når først virksomheder som Uber eller Airbnb har sikret sig en monopollignende tilstand på deres respektive markeder, vil du givet se pengene strømme tilbage til investorerne,« vurderer Morozov.

Malket på kort sigt

Men hvad værre er, bliver vi også malket på kort sigt.

Vi fodrer de store digitale køtere med den hale af data, vi trækker efter os. De spor vi hele tiden efterlader os på sociale medier, eller når vi handler, surfer på nettet, løber en tur, cykler eller bruger kreditkortet. Ifølge Morozov:

»Selv når du synger i badet eller taler i søvne, træner du eksempelvis stemmegenkendelses-software.«

Alt dette sætter giganterne i stand til udvikle ny avanceret teknologi, der ved stadig mere om os.

Og her er vi ifølge Morozov inde ved kernen.

»Enhver analyse af, hvordan moderne kapitalisme fungerer, vil hurtigt vise dig, at man ikke længere kun genererer overskud gennem output. Glem også al snak om merværdi ved arbejde. Det handler om input. De data, der fodrer den kunstige intelligens og informationssystemerne, skaber merværdien,« forklarer Morozov og konkluderer:

»Hele vores sociale liv er input i produktionen. Der er ikke længere tale om udbytning af arbejdere. Vi taler i stedet om appropriation. Eller slet og ret tyveri.«

Venstrefløjen er blind

»Venstrefløjen og fagbevægelsen begår en kæmpe fejl, når de ikke ser disse nye økonomiske sammenhænge,« siger han, men antyder alligevel lidt optimisme.

For eksempel er den britiske Labor-leder, Corbyns højre hånd, John McDonnell blandt dem, der lytter og tager de nye erkendelser med, når der udarbejdes ny politik. Det samme sker så småt også i enkelte andre venstrefløjspartier.

Men det er ikke nok, at partier og folkelige bevægelser skaber legale rammer for at få en del af overskuddet af de data, der høstes.

De europæiske lande er nødt til at bryde med alle regler og gå radikalt til værks.

»Vi er nødt til at etablere vores egen AI-infrastruktur. Og det kræver kolossale investeringer. Hvis Saudi-Arabien var en del af EU, ville de ikke kunne låne så store beløb og skyde dem i offentlige fonde og videreinvestere dem i fremtidens digitale infrastruktur,« siger Morozov, der indrømmer, at han selv er blevet ’radikaliseret’ af en virkelighed, der ikke tillader europæerne at gøre det rigtige.

»Vi har i Europa en forrykt idé om, at vi ikke kan vælge vindere og tabere. Vores pensionskasser er pålagt restriktioner, der hæmmer deres valg. Og nationalstaternes lån må ikke overstige tre procent af BNP. Vi er nødt til at bryde med det hele og mere til, hvis vi skal have en chance.«

Sker det ikke, mister Europa sin uafhængighed, sin suverænitet og på langt sigt sin mulighed for at understøtte velfærdsstaterne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Touhami Bennour

Så hurtigt går det ikke. De gamle koloniherrer har det stadig godt. USA siger til saudi - Arabien, at det kan ikke holde 14 dage uden USA´s beskyttelse. Og det ser ud at det er rigtigt, "Saudier Siger til USA "vi er venner "vores forbindelser er Ubrydelige, sådan er det. Saudier har penge men bruge dem som de gamle kolonimagter siger Kapilal fonde er en myte. Det virker ikke i længde i den verden uden magt, "money is time but power is better"

Touhami Bennour

PS. USA er noget andet. De har begge dele: penge og mag. Europa var en, økonomisk gigant og stor magt, Magten tabte de og er ved at bliver overhalet af USA teknologisk:
Saudi Arabien regnede USA for en "ven" ikke andet. Men USA har ingen venner kun interesser.
Saudier misfostår meget, derfor det er en blendværk.

hvis vi sælger alt af værdi, så ender vi uden noget af værdi
hvis vi vælger ikke at ville risikere at være i front, så vil vi altid se andre være først og have succes

Philip B. Johnsen

Jeg undskylder med det samme, det bliver lidt at læse, men det er et gigantisk røveri det handler om.

Lad os først holde focus på, hvad vi ved om metadata og hvad metadata bliver brugt til, derefter tage stilling til beskyttelse af personlig data og andres adgang til brug af privat information om dig og dine forbrugs vaner.

Metadata er et våben, metadata er lukrative, hvis metadata om befolkningen er tilgængelige for private aktører, bliver metadata ‘altid’ misbrugt mod befolkningen.

Se hvem der ønsker adgang til metadata.

Cambridge Analytica links to Blackwater founder
Link: https://www.washingtontimes.com/news/2018/mar/21/cambridge-analytica-lin...
How our democracy was hijacked

Political manipulation to deny climate change
cambridge analytica
Link: https://www.theguardian.com/technology/2017/may/07/the-great-british-bre...

“How Steve Bannon used Cambridge Analytica to further his alt-right vision for America.
Cambridge Analytica Robert Mercer and a web of lobbyists pushing to hinder climate action.

How dark money and data mining are being used to influence elections and undermine democracy.”
Link: https://edition.cnn.com/2018/03/30/politics/bannon-cambridge-analytica/

Edward Snowden advare befolkningen.
“Successful deception” by rebranding themselves.

FACEBOOK MAKES THEIR MONEY BY EXPLOITING AND SELLING INTIMATE DETAILS ABOUT THE PRIVATE LIVES OF MILLIONS, FAR BEYOND THE SCANT DETAILS YOU VOLUNTARILY POST. THEY ARE NOT VICTIMS. THEY ARE ACCOMPLICES.

BUSINESSES THAT MAKE MONEY BY COLLECTING AND SELLING DETAILED RECORDS OF PRIVATE LIVES WERE ONCE PLAINLY DESCRIBED AS “SURVEILLANCE COMPANIES.” THEIR REBRANDING AS “SOCIAL MEDIA” IS THE MOST SUCCESSFUL DECEPTION SINCE THE DEPARTMENT OF WAR BECAME THE DEPARTMENT OF DEFENSE.

“Ifølge chefen for den tidligere amerikanske efterretningstjeneste NSA chef General Keith Alexander, har NSA ikke aflyttet nogen, men samlet metadata fra nogle opkald og fået leveret metadata fra allierede.”

Leveret af folketinget må man formode.
Link: http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2013/10/29/213908.htm

In 2013, the Washington Post and The Guardian revealed that the NSA has backdoor access to all major Silicon Valley social media firms, including Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, and Apple – all through the notorious PRISM program which began in 2007 under the Protect America Act.

PRISM’s existence was leaked by Edward Snowden before he entered into ongoing asylum in Moscow.
Microsoft was the first company to join the PRISM program.
https://www.theguardian.com/world/2013/jun/06/us-tech-giants-nsa-data

General Keith Alexander.
Stifter af IronNet Cybersecurity der lever af at sælge sikkerhed mellem private og offentlige data.

Alexander vil have adgang til metadata igen og påstår IronNet Cybersecurity vil ‘beskytte’ metadata.

Alexander: This is where President Trump will come in. It’s a business decision. If we were running government like a business, we’d do this. It’s the logis l thing to do and you’ll save money and get better security. So, get on with it. Departments and agencies will say, ‘I don’t want to do this because I don’t want this guy to run my stuff.’ The reality is, get over it.

Nextgov: It sounds as if you’re bullish on Trump’s business experience making a difference.

Alexander: Everybody has some levels of reservation, but I’m bullish because I think he’s going to approach this—[and this is] why he was elected—as a business person vs. a politician. You want to save money? You want to do a better job? Here’s how you do it. Wha-chhhh! [Karate chops the air.] Everyone says, ‘well, there’s political things.’ ‘I’m not looking at politics. If you’re running the government like a business, you’d do it today.’
Link: https://www.nextgov.com/cybersecurity/2017/02/what-former-nsa-chief-keit...

Hvad er det metadata ønskes brugt til?

Profitoptimering.

Det ses i prioriteringerne Folketinget anno 2018.
Danske Bank har DKK. 1.500 milliarder fra kriminalitet på bøgerne, ingen af de centralt placerede er varetægtsfængslet.

De hjemløse smides i fængsel for at være fattige.

Løgnen.
“Leftwing populists, such as Bernie Sanders and Elizabeth Warren, do not seem to realise that data has its own properties, insisting, instead, that giant tech platforms harm competition. One fights this threat by limiting the size of these firms and ensuring they don’t extend their tentacles into too many sectors and technologies. In other words, the goal is to make the marketplace more competitive.

However, in the absence of active government policy on AI, a truly competitive marketplace will never deliver on the massive expectations, as it will be too fragmented to create value from all the data. Nor will it deliver the cheap goods that consumers – faced with falling incomes – have come to depend upon.

The rhetoric of improving competition cannot lie at the heart of economic populism in the 21st century. A much better agenda for left-leaning populists would be to insist that data is an essential, infrastructural good that should belong to all of us; it should not be claimed, owned, or managed by corporations. Enterprises should, of course, be allowed to build their services around it but only once they pay their dues.

The ownership of this data and the advanced AI built on it – should always remain with the public. This way, citizens and popular institutions can ensure that companies do not hold us hostage, imposing fees for using services that we ourselves have helped to produce. Instead of us paying Amazon a fee to use its AI capabilities built with our data Amazon should be required to pay that fee to us.

This points to a broader deficiency with most populist projects of the left: all they can promise is just more of the same but done better, utopia be damned. So, antitrust regulations will get tougher; jobs will magically come back; the welfare state will once again be as generous as it was in the 1960s.

However, the jobs won’t come back because they never really left: they were simply automated out of existence. Making big data firms smaller is not a programme that will excite anyone with even a rudimentary understanding of what makes these firms so effective and their products so affordable. Waxing nostalgic about the highly intrusive welfare state while Silicon Valley elites cheerlead for the creative flexibility of basic income also seems suicidal.”
Citat Evgeny Morozov
Link: https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/dec/04/data-populists-mus...

Nu nærmer Evgeny Morozov sig Corporate statism eller state corporatism udviklet af Othmar Spann and Benito Mussolini.

Hvad sker der i den virkelige verden, når magten over metadata, dine og mine private data, bliver brugt mod befolkningen af private virksomhedder i samarbejde med politikere der driver politik som var det forretning?

Gig economy
Profitoptimering og monopolisering alt sælges ud fra en udbyder, der bestemmer prisen fra leverandøren og prisen til slutbrugeren.

Konceptet bag bl.a. Amazon og Alibaba

Gig economy kaldes med et andet ord for profitoptimering, hvor et stigende antal jobs bliver udbudt freelance og ofte, som globale opslåede projekter i fri international konkurence.

Da statsminister LLR i sin forrige nytårstale, sagde direkte til de unge, at de unge i dag skal forberede sig på, at måtte skifte arbejde og skaffe sig nye kompetencer, mange gange i løbet af et meget langt arbejdsliv, så var det ‘gig economy’, der taltes om, resultatet af liberalismens ekstreme globaliserede deregulering og afskaffelse af så mange rettigheder for arbejdstager, det overhoved er muligt, så markedskræfterne globalt kan få frit løb.

Politikere vil udstyre globalisering med underbetalte arbejdere, der er ansat, som selvstændige daglejere uden overenskomst, der sælger deres arbejdskraft på internet sider til tidsafgrænsede projekter.

Læs om globaliseringens fremtidige arbejdsmarked til de unge:
“London’s ’gig economy’ has grown by more than 70% since 2010.”
Link: https://www.theguardian.com/money/2016/dec/09/londons-gig-economy-grown-...

“The ‘gig economy’ is coming. What will it mean for work?”
Link: https://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jul/26/will-we-get-by-gig...

“The millions of freelancers, contractors, temps and on-demand workers in the American workforce all have one thing in common: They’re all part of the ever-expanding gig economy.”
Link: https://www.businessnewsdaily.com/10359-gig-economy-trends.html

De senest tal om fattigdom i EU fra Eurostat website.
‘People at risk of poverty or social exclusion’
16,7% af borgerne i Danmark.
23,5% af EU borgerne.

Se her om den fejlslagen økonomisk model bag liberalismens våde drøm om monopol, på dit liv fra vugge til grav’ ved gældsætning og din afhængighed af dit arbejde.

Mark Blyth - Why People Vote for Those Who Work Against Their Best Interests’
Mark Blyth is a British political scientist from Scotland and a professor of international political economy at Brown University.
https://www.youtube.com/watch?v=BsqGITb0W4A

David Engelby, Johnny Christiansen, Harald Strømberg, Niels Duus Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Skov og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

PS.
Med hensyn til de jobs Evgeny Morozov taler om ikke er her mere, hvor de nye påstået skal erstatte dem.

Det har Evgeny Morozov ret i de job, er ikke forsvundet fra denne verden!

Ingen ‘kan til sulteløn’ betale bare en tilnærmelsesvis retfærdig pris for deres tøj, i vores del af verden, så produktionen flyttes til lande med børnearbejde slaveløn nogle få kroner om dagen, for fjortentimers arbejde om dagen, syv dage om ugen og 365 dage om året, under sundhedsfarlige arbejdsvilkår, uden udluftning og ofte pga. tunge maskiner i sikkerheds uforsvarlige bygninger.

Kun de helt unge i familien kan arbejde, sidst i teenager årene, er deres øjne ikke gode nok og de kan ikke arbejde hurtigt nok.

Hele familier er økonomisk afhængige af de helt unge med gode øjne resten af familien arbejder for håndøre, de umuligt kan overleve af, det kræver mange børn.

På blot 10 år er Danmarks import af varer fra Bangladesh øget med 377%.
Stort set hele væksten skyldes tekstil og beklædning, da denne varegruppe udgør 97% af den samlede import fra Bangladesh i 2016.”
Link: https://estatistik.dk/nyheder/bangladesh-klaeder-danmark-paa/

De danske slaver i Bangladesh har næsten ingen CO2 udledning, de køber intet, de lever hele familier af 12 kroner om dagen indtjent af ‘en’ overarbejdet slave teenager.

David Engelby, Harald Strømberg, Niels Duus Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Skov og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

Vi i EU underkaster os USA såvel ideologisk, økonomisk og teknologis helt uden kritisk sans. Så vi ligger som redt og undergraver os selv. Vi lader os opsluge af finanskriser, Google, Facebook og Amazon. Vi køber amerikansk forsvars teknologi frem for vores egen som vi lader i stikken. Kineserne har for længst set lyset og udvikler deres eget på alle niveauer såvel ideologisk, økonomisk og teknologisk og fremstår i dag på mange vigtige områder i en udviklingsmæssig fører position med f.eks. digitale løsninger, Huawei, Alibaba, kunstig intelligens og robottisering af produktionen.

I EU sidder vi bare og venter. Men på hvad!!!

Philip B. Johnsen

@Jørgen Clausen du skriver
“I EU sidder vi bare og venter. Men på hvad!!”

Det er panik før lukketid, samfunds økonomisk er finanssektoren en katestrofe.
Der investeres ikke fordi, at det ikke betaler sig.
Der er ikke bæredygtig energi til økonomisk vækst.
Der er brug for mindre global vækst.
Det er systemet ikke bygget til.

Desværre har Donald Trump ret på et område, han ved ikke hvorfor, men det har han så alligevel, det ikke smart, at producere det man altid skal bruge, på den anden side af jorden, men det er det faktum, at det er utroligt billigt at opføre sig som et svin, der holder økonomien oppe globalt og digitalisering i industrien og AI ikke er blevet en større succes, slaveløn i egne på kloden, hvor menneskerettigheder ikke eksistere stopper investering i robotter mm.

Årsagen til dette er naturligvis ikke olie nu er fint og kul er blevet ‘clean coal’ i USA som Donald Trump vrøvler om og produktionen ikke skal automatiseres for at spare CO2 udledning, for der bliver kun skabt mere ikke bæredygtig vækst i kølvandet på digitalisering i industrien og AI, men faktisk hjælper Donald Trump på det område med isolationisme, for shipping er noget af det største og tåbeligste CO2 svineri, der bør forbydes eller reguleres med en præcis CO2 ekstra told på hver enkelt vare solgt med shipping.

“International maritime shipping accounts for approximately 800 million tonnes of CO2 emissions a year, but it is not regulated by the Paris Agreement.

The UN’s International Maritime Organisation (IMO) has the task of launching initiatives to reduce the sector’s CO2 emissions, but it is proving difficult to agree on solid rules and restrictions.

The strong growth in the global population is causing a growing demand for maritime shipping, resulting in a tendency to ‘increase CO2 emissions’ in the sector.”
Link: http://www.unepdtu.org/-/media/Sites/Uneprisoe/Working-Papers/2017/Worki...

Klaus Brusgaard

Hvordan diskutere "Teoretisk set er der stadig håb for Europa" i lyset af meget vigtigere ting end at være først med "alt"; https://www.theguardian.com/environment/2018/nov/03/stop-biodiversity-lo.... Jeg mindes Stephen Hawking bemærkning "The genie is out of the bottle. We need to move forward on artificial intelligence development but we also need to be mindful of its very real dangers. I fear that AI may replace humans altogether. If people design computer viruses, someone will design AI that replicates itself. This will be a new form of life that will outperform humans." Morozov lever af at sælge artikler og har da selv været inde over problemet med AI assisteret overvågning af befolkninger i både SA og Kina. Dette syntes mig ikke at være sund anvendelse af teknologi og ikke noget vi skal konkurere på - måske påtrods af at det er netop det vi gør "https://www.information.dk/indland/2017/06/danmark-tillod-salg-teknologi...", så helt bag ud af vognen er vi så ikke heller ikke i forhold til SA (som jo så vel egentligt er vor forsøgskanin)!