Interview
Læsetid: 4 min.

»Uanset hvad så var Nedim Yasar også et menneske«

Tirsdag døde den tidligere bandeleder Nedim Yasar efter at være blevet skudt på Nørrebro. Som barn drømte han lige som mange andre små drenge om storhed, anerkendelse og penge. Men hvor forbillederne i Gentofte er advokater og ingeniører, var de mellem Yasars barndoms boligblokke forbrydere og gangstere, fortæller Marie Louise Toksvig, der er forfatter til bogen ’Rødder – en gangsters udvej’ om Yasar, som udkom denne uge
En dreng fra Gentofte og en dreng i ghettoen drømmer om det samme, men i ghettoen er dem, man kan se op til, gangstere, rockere og forbrydere, forklarer journalist og forfatter Marie Louise Toksvig.

En dreng fra Gentofte og en dreng i ghettoen drømmer om det samme, men i ghettoen er dem, man kan se op til, gangstere, rockere og forbrydere, forklarer journalist og forfatter Marie Louise Toksvig.

Nicolai Tobias

Moderne Tider
24. november 2018

— Marie Louise Toksvig, du er forfatter til bogen ’Rødder’ om Nedim Yasar og arbejdede med ham på Radio 24syv, men I var også venner privat. Hvordan lærte I hinanden at kende?

»For godt to et halvt år siden skete der en hel masse i bandemiljøet i København, og derfor havde vi inviteret Nedim ind for at medvirke i ’Politiradio’ på Radio 24syv, hvor jeg, Roland Møller og Dan Bjerregaard var værter. Det var første gang, jeg mødte ham.«

– Hvad var dit indtryk af ham?

»Efter udsendelsen var vi alle fuldstændig blæst bagud over, hvor skøn han var. Han kunne fortælle, og så var han charmerende, indsigtsfuld og åbenhjertig. Meget uden filter.«

»Dengang var han ikke på nær så lang afstand af bandemiljøet, som han var nu. Så han var stadig forbeholden og usikker, hvad angår miljøet. Han ville for eksempel ikke have sit efternavn med. Nu tænker jeg, at det er meget slående at se, hvor langt han havde flyttet sig – hvor tæt han mentalt egentlig stadig var på bandemiljøet dengang, og hvor langt han var fra det nu.«

– Hvordan kom Nedim Yasar ind i bandemiljøet?

»Hvis man vokser op i et miljø, hvor forældrene til alle dem, man omgås og hænger ud med, er tandlæger, advokater og ingeniører, så er der en stor sandsynlighed for, at man selv går den vej. Nedim voksede op i et miljø, hvor det han så, når han færdedes mellem boligblokkene, var, at de imponerende mænd – dem som aftvang respekt, og som man så op til – var forbrydere, gangstere og rockere.«

Marie Louise Toksvig

Thomas Lekfeldt

  • Født 1969 i Gentofte.
  • Journalist og forfatter til bogen ’Rødder – en gangsters udvej’ om Nedim Yasar.
  • Vært på programmet ’Politiradio’ på Radio 24syv.
  • Forfatter til bøgerne ’Guldfuglen’, ’UNDERCOVER’ m.fl.

»En dreng fra Gentofte drømmer om status, penge, damer, anerkendelse og om at være en stor mand. Nedim drømte om præcis de samme ting. Men i hans verden var de ting at finde i et kriminelt miljø. At gå ind i en bande var derfor et bevidst valg, han traf nærmest før han fyldte 10 år, og i de efterfølgende år forfulgte han det ganske målrettet.«

– Hvad drømte Nedim Yasar om nu?

»Nu drømte han mere end noget andet om at komme til at arbejde med unge, der står i netop den situation, han selv stod i som ung. Derfor var han ved at tage en pædagoguddannelse, selv om han ikke var særlig glad for at gå i skole, fordi han forstod, at han måtte have en faglighed for at gøre det. Hans plan var at blive exit-koordinator og arbejde professionelt med at hjælpe andre unge som ham selv. Og så ville han gerne ses og høres med de erfaringer og indsigter, han havde.«

– Hvordan virkede han over for unge drenge?

»Sidste år, da bandekrigen kogte, besøgte jeg sammen med Nedim en 9. klasse for at fortælle om miljøet. Nedim fortalte levende og detaljeret om virkeligheden, og de unge sad bare med store øjne og stor respekt. Da jeg efter en times foredrag spurgte de unge, om de havde brug for et frikvarter, sagde de nej.«

»Nedim var jo en mand og en type, som nogle af disse unge muligvis også ser i deres eget kvarter. Men de har aldrig set sådan en mand i deres klasselokale. Det var fantastisk.«

– Mærkede du nogensinde hans hårde bandeleder-side?

»Når du spørger mig, om jeg også kunne mærke den afstumpethed og brutalitet, der jo i hvert fald også har været en del af ham, så må jeg sige ja. Jeg kunne ikke mærke det i det daglige, men jeg kunne af og til se, at det også var i ham omme bag al charmen. Men det er svært at forklare.«

– Havde han dårlig samvittighed over sin fortid?

»Jeg oplevede, at det igennem det seneste år, jeg har kendt ham, begyndte at fylde mere og mere for ham. Så sent som i søndags sad han i TV2 News for at tale om bogen og sagde, at han gerne ville sige undskyld og hvis muligt mødes med ofrene for hans kriminalitet.«

– Hvad kan få folk til at forlade et bandemiljø?

»Vi ved, at det ofte kan være, når bandemedlemmer får børn. Det sætter jo for os alle nogle større tanker i gang – således også for disse mænd.«

»Der kan også ofte opstå en motivation i forbindelse med, at man bliver varetægtsfængslet, for her er usikkerheden og uvisheden kæmpestor. Men det er vanskeligt, for på det tidspunkt er der blandt andet stadig en politiefterforskning i gang, og derfor kan det være svært for systemet at gribe lige præcis det øjeblik.«

— Shuaib Khan er netop blevet udvist fra Danmark. Er sådan en straf noget, der kan svække banderne?

»Dette er min personlige holdning, men jeg oplever ikke, at risikoen for straf har nogen synderlig præventiv effekt. Som Nedim plejede at sige, kan en skærpet straf for for eksempel at bære våben resultere i, at dem øverst i bandehierarkiet bare sørger for, at det er nogle lavere i hierarkiet, der så skal bære våbnet. Så kriminaliteten skubbes bare nedad. Det er én teori.«

»Nedim plejede at sige, at hvis du først har valgt at samle et våben op og skyde efter nogen, så er du hinsides at tænke i konsekvensen.«

— Nogle har på sociale medier kritiseret den offentlige sorg omkring Nedim Yasars død, da de ser den som en slags heltedyrkelse af en tidligere bandeleder. Hvad tænker du om det?

»Jeg tænker, at uanset hvad, så var Nedim Yasar også et menneske.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

bente-ingrid bruun

Tak fordi du skrev bogen.

Marie E. Rasmussen, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Gad vide hvem der skal have glæde af indtægterne fra denne bog? Håber at ofrene for Bandeleder Nedim Yasar's forbrydelser får en skilling.

Peter Beck-Lauritzen

Ja så, 90% udtræder af bandemiljøet, over en 6 årig periode! Så må jeg resonnere lidt på tidligere holdning. God effekt. Hvad koster den? Og hvad bruges der på ofrene?

Næst efter grøn er miljø vel tidens mest vellidte buzz-ord. Det optræder 13 gange i overskrift, artikel og billedtekst.