Feature
Læsetid: 6 min.

VM i skak: Fabiano Caruana er den målrettede knægt fra Miami

Fabiano Caruana er en yderst kompetent udfordrer til Magnus Carlsen
Fabiano Caruana er myreflittig og systematisk ud over det sædvanlige – og så har han ikke for vane at kvaje sig.

Fabiano Caruana er myreflittig og systematisk ud over det sædvanlige – og så har han ikke for vane at kvaje sig.

Carina Johansen

Moderne Tider
3. november 2018

Fabiano Caruana var blot en af mange stærke stormestre, indtil han i 2014 vandt den prestigefyldte Sinquefield Cup i USA, opkaldt efter den glade giver, den 74-årige skakentusiast og milliardær Rex Sinquefield.

Ved den lejlighed vandt den dengang 22-årige Caruana i et superstærkt felt med seks spillere fra verdens topti, inklusive Magnus Carlsen, de syv første partier i streg. Det var en præstation af den slags, kun de største i skakhistorien har præsteret – og herefter kunne han køre turneringssejren hjem med et par remiser.

Nogle skakkommentatorer gik så vidt, at de beskrev det som den stærkeste turneringspræstation nogensinde i skakhistorien, og amerikanske skakfans talte om, at de havde fået en ny Bobby Fischer. Kun de færreste tvivlede på, at Fabulous Fabiano inden for kort tid ville blive en ny udfordrer til Magnus Carlsen.

Caruana er godt halvandet år yngre end Carlsen, og det er ikke tom snak, når man kalder ham en amerikansk-italiensk stormester. Han er ganske vist født og opvokset i Miami, men har en italiensk mor og har både italiensk og amerikansk pas, ligesom han har repræsenteret begge lande ved de skakolympiader, der afholdes hvert andet år.

Desuden har han vundet både det amerikanske og det italienske mesterskab, det sidste allerede i 2007, det år, hvor han endegyldigt sikrede sig stormestertitlen i en alder af 14 år, 11 måneder og 20 dage – det er både amerikansk og italiensk rekord, men er tidligere overgået af både Magnus Carlsen og russeren Sergej Karjakin.

Første forsøg

Det var netop sidstnævnte, der spændte ben for Caruanas første stormløb mod VM-tronen. I kandidatturneringen i Moskva i foråret 2016 skulle alt efter et tæt opløb afgøres i 14. og sidste runde, hvor Karjakin og Caruana lå på en delt førsteplads.

VM i skak

  • Den første officielle VM-match blev spillet i USA i 1886 og vundet af østrigeren Wilhelm Steinitz.
  • VM-matchen 2018 afholdes på The College i London-bydelen Holborn.
  • Der spilles bedst af 12 partier på følgende datoer: den 9., 10., 12., 13., 15., 16., 18., 19., 21., 22., 24. og 26. november.
  • Der gives i hvert parti 1 point for gevinst, 0,5 for remis og 0 for tab. Bliver slutstillingen 6-6, spilles der den 28. november fire hurtigpartier med stærkt nedsat betænkningstid. I de normale partier har spillerne 100 minutter til de første 40 træk, 50 minutter til de efterfølgende 20 træk samt 15 minutter til resten af partiet plus fra starten en bonus på 30 sekunder pr. udført træk.
  • Magnus Carlsen (født 30. november 1990) deltager som forsvarende mester, mens Fabiano Caruana (født 30. juli 1992) er udfordrer som vinder af kandidatturneringen i Berlin i marts 2018.
  • Matchen kan følges live på flere hjemmesider – prøv chessbomb.com eller søg vis skak.dk. På YouTube kan man – i stærkt svingende teknisk kvalitet – se en række partier mellem de to, mens Chessgames.com træk for træk viser samtlige 56 partier – klassiske, hurtig- og lynskak – mellem Carlsen og Caruana siden deres første dyst i 2010 og frem til det seneste opgør i St. Louis for et par måneder siden.

Lodtrækningen havde maget det således, at netop de to skulle mødes i kampen om en billet til VM-matchen mod Magnus Carlsen. Her havde Karjakin to store fordele: Han skulle have de hvide brikker, en uomtvistelig fordel på det niveau, og han ville sandsynligvis vinde turneringen i tilfælde af remis. Caruana spillede tappert sin chance, men hans forhåbninger blev i partiets slutfase smadret af et brutalt og effektivt tårnoffer fra russerens side.

Caruana måtte dermed vente yderligere to år på en ny chance, men da den kom i Berlin i marts i år, vandt han kandidatturneringen i fin stil og er nu klar til VM-dysten – så klar som nogen kan være. Ja, den mere end almindeligt kvikke knægt har været ’skaktrimmet’ hele sin barndom og ungdom, for i lighed med Carlsens forældre har også familien Caruana satset højt på sønnens skakkarriere og faktisk rejst rundt i verden med den som deres ledestjerne.

I 2004 flyttede de således til Madrid, hvor mulighederne forekom langt større end i Miami, og Fabiano har desuden haft mellemstationer i byer som New York, Budapest og Lugano.

Da livet som stormester med et ratingtal på den rette side af 2.700 i forvejen er ensbetydende med en omfattende rejseaktivitet, er Caruana blevet en sand verdensborger. Han er ualmindeligt målrettet og konsekvent optaget af at videreudvikle sit spil, uanset hvor på kloden han befinder sig.

Den danske stormester Lars Bo Hansen, der har et særligt godt kendskab til skakkens udvikling i USA, betoner Caruanas betydning for det amerikanske skakliv og mener, at amerikanerne vil opleve et nyt skakboom, hvis Caruana gør Bobby Fischer kunsten efter og henter VM-titlen til USA.

I en optaktsartikel i Dansk Skak Unions organ Skakbladet sammenligner Lars Bo Hansen Caruana med den sovjetiske verdensmester Boris Spasskij, den mand, Fischer i 1972 vippede af skaktronen. For mig at se er det navnlig den alsidige spillestil, der gør sammenligningen relevant, selv om det er problematisk at tale om en særlig spillestil, når det gælder verdens skarpeste stormestre – de skal jo beherske alle faser og facetter af spillet.

Flittig og systematisk

Det forhold er forklaringen på, at så mange skakpartier på topniveau ender remis. Man kommer ikke til at spille som en Carlsen eller en Caruana uden at have udviklet fremragende færdigheder, også i forsvarspillet, og i en kritisk stilling være klar over, hvornår man skal rebe sejlene og forsøge at nå ind i en frelsende remishavn.

Men selvfølgelig er der små forskelle, og kendetegnende for Caruana er, hvad en tidligere VM-udfordrer, israeleren Boris Gelfand, har sagt om ham: »Alle detaljer kortlægges, og når en åbning er gennemarbejdet og godkendt, kan den bruges i årevis. Formålet er at opnå en fordel med hvid – og at udligne stillingen med sort.«

Ingen må være i tvivl om, at Caruana er myreflittig og systematisk ud over det sædvanlige – det samme kan man ikke med samme ret hævde om Carlsen, der grundlæggende har den opfattelse, at skak skal være gøj (sjovt). Når nordmanden har den holdning, er det da også lettere at sidde i timevis og file løs på en mindre positionel fordel, indtil modstanderen kvajer sig.

Caruana har imidlertid ikke for vane at kvaje sig. Men det siger lidt om forskellen mellem de to VM-kombattanter, at mens alle er enige om, at de er helt jævnbyrdige i ’klassisk skak’ (dvs. med den lange betænkningstid), er Carlsen mindst et niveau bedre, hvis der er tale om hurtig- eller lynskak (med ekstrem kort betænkningstid).

Det betyder i denne forbindelse, at Caruana næppe kan tåle, at VM-matchen i London munder ud i 6-6, som det skete for to år siden i New York. For så skal han til at spille hurtigskak med Carlsen, og det bryder selv verdens skrappeste stormestre sig lige så lidt om, som fodboldspillere synes om at få et straffespark dømt imod sig.

Har tiden for sig

Caruana skal med andre ord sandsynligvis score 6,5 points i løbet af de 12 ordinære partier, hvis han vil snuppe titlen i denne omgang. Mange har sagt, at han ikke behøver blive dybt deprimeret, hvis han taber i sit første VM-forsøg. Han har jo tiden for sig. Sandt nok, men man kan forudse, at der inden for de nærmere år kommer et kuld kinesere buldrende – ved den nys gennemførte skakolympiade i georgiske Batumi vandt Kina guld både hos herrerne og i damerækken, og i riget i midten har man appetit på meget mere.

Modsat Magnus Carlsen, der havde valgt at stå over dette års skak-OL, deltog Caruana som førstebræt på det amerikanske hold, der var favorit til at snuppe guldet, men altså blev overhalet på målstregen af kineserne. Caruana demonstrerede dog, at han er brandvarm op til VM-matchen, således da han med de hvide brikker gav den tidligere verdensmester, inderen Anand, en regulær afklapsning:

1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.g3 d5 4. Lg2 dxc4 5. Da4+ Sbd7 6. Dxc4 a6 7. Le3 Ld6 8. Dc2 0–0 9. Sh3 e5 10.0–0 h6 11.dxe5 Sxe5 12. Sc3 De7 13. Tad1 Te8 14. Sf4 c6 15. Ld4 g5 16. Sd3 Sxd3 17. Txd3 Le5 18. Dd2 Lf5 19.e4 Lg6 20.f4 gxf4 21. Lxe5 Dxe5 22.gxf4 Dc5+ 23. Kh1 Sxe4 24. Sxe4 Txe4 25. Tg3 Td4 26. De3!

Og her opgav den desillusionerede Anand. Bondefremstødet f4-f5 er på vej, og sort bliver rullet på kongefløjen.

 

 

 

 

 

Serie

Kampen om skaktronen

I 2018 forsvarede den norske stormester Magnus Carlsen sin verdensmestertitel mod amerikaneren Fabiano Caruana. Siden har han kæmpet for at cementere sin status som verdens og verdenshistoriens største skakspiller. Det kulminerer lige nu VM i Dubai. Følg Informations dækning.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her