Feature
Læsetid: 7 min.

VM i skak: Magnus Carlsen kan presse blod ud af en sten

Portræt af naturtalentet fra Norge
Carlsen er udstyret med det, man på klingende norsk kalder en klisterhjerne, og har desuden et enestående blik for de strukturer, der opstår på brættet under spillet.

Carlsen er udstyret med det, man på klingende norsk kalder en klisterhjerne, og har desuden et enestående blik for de strukturer, der opstår på brættet under spillet.

Carina Johansen / Ritzau Scanpix

Moderne Tider
3. november 2018

Klicheerne om det norske skakfænomen Magnus Carlsen har stået i kø, siden det i midten af 00’erne kom til at stå klart, at knægten fra Tønsberg havde potentialet til at blive noget stort. Han er blevet kaldt Skakkens Mozart, Gutten fra Lommedalen og Wonderboy, ligesom han er blevet sammenlignet med spillets største skikkelser: verdensmestre som cubaneren José Capablanca, russeren Aleksandr Aljechin og amerikaneren Bobby Fischer.

Når jeg allerede i maj 2004 i et interview med ham her i avisen spåede, at han en skønne dag kunne gennemføre, hvad der i 1960’erne og 1970’erne ikke var lykkedes for Danmarks stærkeste spiller gennem tiderne, Bent Larsen, nemlig at give verdens stærkeste stormestre baghjul og hente VM-titlen til Norden, var det ikke, fordi jeg var udstyret med en særlig klar krystalkugle. Det var i og for sig heller ikke den dengang 13-årige Magnus’ resultater – hvor imponerende de end var – der fik mig til at vove et øje med den spådom. Men det var den måde, han opnåede dem på. Magnus var ikke et vidunderbarn i gængs forstand. I det pågældende interview fortalte han, at han først deltog i sin første turnering i en alder af otte år: » … og da spillede jeg ganske elendigt«.

Unikt talent

Det var egentlig først i januar 2004, at man i det internationale skakmiljø fik øje for hans unikke talent. I den hollandske kystby Wijk aan Zee vandt han i suveræn stil C-gruppen i den prestigefyldte Corus-turnering. Det resulterede i en stormesternorm, og han var kun tre måneder om at score de to sidste nødvendige normer.

I 2006 vandt han det norske mesterskab efter at have besejret sin læremester Simen Agdestein i en omkamp om titlen.

VM i skak

  • Den første officielle VM-match blev spillet i USA i 1886 og vundet af østrigeren Wilhelm Steinitz.
  • VM-matchen 2018 afholdes på The College i London-bydelen Holborn.
  • Der spilles bedst af 12 partier på følgende datoer: den 9., 10., 12., 13., 15., 16., 18., 19., 21., 22., 24. og 26. november.
  • Der gives i hvert parti 1 point for gevinst, 0,5 for remis og 0 for tab. Bliver slutstillingen 6-6, spilles der den 28. november fire hurtigpartier med stærkt nedsat betænkningstid. I de normale partier har spillerne 100 minutter til de første 40 træk, 50 minutter til de efterfølgende 20 træk samt 15 minutter til resten af partiet plus fra starten en bonus på 30 sekunder pr. udført træk.
  • Magnus Carlsen (født 30. november 1990) deltager som forsvarende mester, mens Fabiano Caruana (født 30. juli 1992) er udfordrer som vinder af kandidatturneringen i Berlin i marts 2018.
  • Matchen kan følges live på flere hjemmesider – prøv chessbomb.com eller søg vis skak.dk. På YouTube kan man – i stærkt svingende teknisk kvalitet – se en række partier mellem de to, mens Chessgames.com træk for træk viser samtlige 56 partier – klassiske, hurtig- og lynskak – mellem Carlsen og Caruana siden deres første dyst i 2010 og frem til det seneste opgør i St. Louis for et par måneder siden.

I 2007 havde han indskrevet sig som en tænkelig VM-kandidat og erklærede selv, at han var på udkik efter VM-tronen, men medgav, at han endnu havde et stykke op til det niveau, verdens på det tidspunkt to førende spillere, russeren Vladimir Kramnik og inderen Viswanathan Anand, befandt sig på.

I 2008 vandt Magnus i suveræn stil en turnering i den ukrainske badeby Foros. Her fjernede han hurtigt enhver spænding om resultatet: Efter syv runder havde han scoret seks points – helt uhørt i et felt, hvor den ’svageste’ spiller var klart bedre end Danmarks førende stormester Peter Heine Nielsen (der i dag er hans sekundant, også når det om en uge går løs i London).

I januar 2010 overtog nordmanden efter blændende spil i Pearl Spring-turneringen i Nanjing i en alder af 19 år førstepladsen på den såkaldte ratingliste, der er en matematisk baseret målestok for skakspilleres styrke og udregnes for såvel de skarpeste stormestre som hygge- og klubspillere i Ølstykke og Nørre Snede.

Overgik Kasparov

I januar 2013 overgik Carlsen med et ratingtal på 2.861 legendariske Garry Kasparovs gamle rekord som den højest rangerede spiller i skakhistorien. Det var derfor logisk, at han vandt kandidatturneringen senere på året og dermed sikrede sig retten til en VM-match mod Anand, der havde siddet på skaktronen siden 2007, hvor han afløste russeren Vladimir Kramnik.

En VM-match mellem en inder og en nordmand – det havde de færreste set komme, efter at de sovjetiske/russiske stormestre siden Anden Verdenskrig havde været totalt dominerende på den internationale skakscene.

Anand skulle i november 2013 forsvare sin titel på hjemmebane – ikke den store fordel i skak – da VM-matchen fandt sted i hans fødeby Chennay, tidligere Madras, og forklaringen på Anands kælenavn: Tigeren fra Madras.

Men tigeren havde ikke tilstrækkeligt skarpe kløer til at besejre den unge nordmand. Carlsen vandt matchen med 6,5 points mod inderens 3,5: syv partier endte remis, mens Carlsen vandt det 5., 6. og 9. Det lykkedes altså ikke Anand at vinde et eneste af de 10 partier. Uhørt og et bevis på, at Carlsen også defensivt er en af de største mestre nogensinde.

Ret overraskende vandt inderen i 2014 kandidatturneringen og fik retten til at revanchere sig mod Carlsen. I november samme år forsvarede Carlsen VM-titlen med held, da han i den russiske sortehavsby Sotji vandt med cifrene 6,5-4,5. I november 2016 stod en ny udfordrer parat: den russiske stormester Sergej Karjakin, der ligesom Carlsen er årgang 1990.

Gav pote

Den remisprægede VM-match, der fandt sted på Manhattan i New York, endte uafgjort 6-6, hvorefter Carlsen i omkampen over fire hurtigskakpartier savede russeren midt over til en samlet sejr på 9-7. Det afsluttende træk i matchens sidste parti var et spektakulært dronningeoffer, der skrev skakhistorie allerede i det øjeblik, hvor Carlsen plantede den hvide dronning på h6, og Karjakin kun behøvede se et sekund eller to på stillingen, før det stod klart for ham, at han ville blive sat mat i løbet af et par træk. Han gav pænt pote.

Ud fra de aktuelle ratingtal ligner det kommende opgør i London en match, der meget vel kan slutte 6-6 efter de berammede 12 partier. Carlsen topper listen med 2.835, Amerikanske Fabiano Caruana ånder ham i nakken med 2.832 og har haft momentum på det seneste, mens Carlsen nærmest har udvist vigende form. Men det skal man ikke lægge for meget i. Op til en VM-match holder de store mestre kortene tæt ind til kroppen, forstået på den måde, at de ikke stiller deres giftigste åbningsvarianter til skue for modstanderen og hans lejr.

Carlsen er udstyret med det, man på klingende norsk kalder en klisterhjerne, og har desuden et enestående blik for de strukturer, der opstår på brættet under spillet, et skakligt røntgenblik, der gør ham i stand til at ’se’ kombinationer, inden de manifesterer sig på de 64 felter.

Hans spillestil er kendetegnet af en vedvarende trang til at bringe stillingen ud af balance, selv når der på brættet kun er tale om det, man kalder en ’optisk’ eller mikroskopisk fordel. Men Carlsen bliver bare ved og ved med at trykke på, og pludselig er fordelen vokset til en størrelse, der gør det muligt for ham at konvertere fordelen til gevinst. Carlsen kan presse blod ud af en sten.

I den aktuelle situation har han den fordel, at han trods sin unge alder har spillet hele tre VM-matcher med al den hype og alle de nerver, der er en del af gamet, mens Caruana på lige det felt endnu er et ubeskrevet blad. I den indbyrdes statistik har Carlsen også et plus i form af 10-5 i gevinster, mens 18 partier er endt remis. Det forhold er også en medvirkende faktor til, at de fleste bookmakere har nordmanden som favorit.

Danske Spil har således odds 1,45, hvis man spiller på, at Carlsen beholder sin VM-titel, mens Caruana giver indsatsen 2,60 igen, hvis man satser på, at han bliver den første amerikanske verdensmester, siden legendariske Bobby Fischer i 1972 i Reykjavik besejrede den sovjetiske forsvarende mester Boris Spasskij i det, der dengang – med rette – blev betegnet som ’århundredets match’.

Carlsen drømmer sikkert om at gentage sit gevinstparti mod Caruana fra en stærk turnering sidste efterår på engelske Isle of Man.

Her lykkedes det med de sorte brikker at få anbragt en uppercut, der sendte hans udfordrer til skaktronen til tælling:

1.e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. Lb5 a6 4. La4 Sf6 5.0–0 b5 6. Lb3 Lc5 7.c3 d6 8.a4 Tb8 9.d4 Lb6 10.a5 La7 11.h3 0–0 12. Le3 Ta8 13. Te1 h6 14. Sbd2 Te8 15.g4 De7 16. Sf1 Sd8 17. Sg3 c5 18. Dd2 c4 19. Lc2 Sh7 20.b4 cxb3 21. Lxb3 Le6 22. Lc2 Tc8 23. Ld3 Sb7 24. Tec1 Dd8 25. Db2 Sxa5 26. Sd2 d5 27. Te1 Lb8 28.exd5 Lxd5 29. Lf5 Tc6 30. Da3 Sb7 31. Tad1 exd4 32. Lxd4 Sg5 33.c4 Txe1+ 34. Txe1 Le6 35. De3 Lf4

Caruana kastede her håndklædet i ringen, for hvis den hvide dronning slår den sorte løber på f4, følger 36. – Sxh3+, og det koster dronningen og dermed partiet.

 

 

 

Serie

Kampen om skaktronen

I 2018 forsvarede den norske stormester Magnus Carlsen sin verdensmestertitel mod amerikaneren Fabiano Caruana. Siden har han kæmpet for at cementere sin status som verdens og verdenshistoriens største skakspiller. Følg Informations dækning.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her