Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg fortælle mine chefer om min depression

Kvinde
22. december 2018

Vores driftsleder sagde op lige inden sommerferien. Min afdelingsleder sagde op for en uge siden.

De to er de eneste på min arbejdsplads, der ved, at jeg har en depression, og som konsekvens deraf nogle gange må gå hjem, fordi min hjerne crasher.

Vores nye driftsleder ved endnu ikke, at jeg går og tumler med det. Bør jeg fortælle ham det nu, eller skal jeg vente til, når/hvis det bliver aktuelt? Den gamle driftsleder fik det kun at vide, fordi jeg en dag crashede. Jeg bryder mig ikke om at braldre op om det i tide og utide.

Svar I:

Først skal du gøre op med dig selv, om du er glad for dit arbejde. Hvis ’ja’, skal du helt klart sige det til den nye driftsleder, for du kommer sandsynligvis til at fortælle det uanset hvad.

Crasher du uden at have sagt det, er det dobbelt nedtur, for så bliver du nødt til både at sygemelde dig og fortælle om din depression på et svært tidspunkt.

Derudover vil det være taktisk godt. I får en samtale, hvor du får vist, at du har tillid til ham – på det punkt er driftsledere som de fleste andre: Det kan de godt lide. Er han en god driftsleder, vil han måske ligefrem forholde sig til din sygdom i den måde, han tilrettelægger driften på, men det skal du nu ikke forvente.

Hvis ’nej’, kan du overveje at holde din depression for dig selv, imens du søger nyt arbejde. Der er trods alt grænser for, hvor private detaljer man skal dele med tilfældige driftsledere.

— Kristian Villesen

Svar II:

Fylder din depression meget hos dig, når du er på arbejde? Er der stor risiko for, at du crasher? Og har du et godt forhold til din nye chef?

De ting spiller en rolle, når du skal finde en løsning på dit dilemma. Men lige meget hvad, synes jeg nu nok, at du skal fortælle din chef om depressionen.

For det første undgår du at sidde fuldstændig overskudsforladt eller grædende på hans kontor og fortælle om depressionen, hvis det en dag går galt.

Derudover tror jeg, at du vil blive mødt med forståelse. Jeg kan i hvert fald ikke komme i tanke om en eneste situation fra mit voksenliv, hvor et andet menneske har åbnet op over for mig og fortalt mig om noget svært i livet, hvorefter jeg har tænkt mindre godt om personen. Kan du?

Endelig aftabuiserer du depression, hvis du taler om dine egen. Jeg har lige googlet mig frem til, at mere end hver femte person vil opleve tegn på depression på et tidspunkt i løbet af livet. Så du er ikke alene.

— Natalie Yahya Rosendahl

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer