Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Identitetspolitik gør mig rasende

Sur mand
22. december 2018

Jeg er en god venstreorienteret, der går ind for kvindefrigørelse, beskyttelse af minoriteter, er mod racisme og for #MeToo.

Men af alverdens uretfærdighed er der nærmest intet, der kan gøre mig mere rasende end identitetspolitik: Så må skuespillere ikke spille transkønnede uden selv at være det, så skal alle hvide gå bagerst i det alternative pride-optog på Nørrebro – og senest læste jeg, at nogen på universitetet havde klaget over, at man sang »Den danske sang er en ung blond pige«.

Jeg kan ikke forklare, hvorfor det gør mig så rasende, men jeg får lyst til at stemme på Donald Trump og Dansk Folkeparti. Hvad skal jeg stille op med min vrede?

Svar I:

Det er ikke underligt, at man bliver mere vred over dumheder i egne rækker end i fjendens. Det er en luksus at have tåbelige fjender og en forbandelse at have tåbelige allierede. Det kan hele det politiske spektrum tale med om.

Men stil nu alligevel høtyv og fakkel tilbage i skabet. Der er rigeligt med hovedløst raseri i forvejen. Jeg tror godt, du kan forklare, hvorfor det gør dig rasende, hvis du gør dig umage.

Jeg ved ikke, om jeg kan, men nu gætter jeg: Du synes, at de, der kræver særhensyn til minoriteter, fjerner fokus fra ting, der er vigtigere, såsom menneskerettigheder, social ulighed og klimaforandringer. Du synes, de sætter jeres alle sammens venstrefløj i et fjollet lys. Måske synes du også, at de blander sig i, hvad du skal synge og sige og gøre grin med og klæde dig ud som.

Du skal omsætte din vrede til gode argumenter, og prøv så at gå ud fra, at dem, du er uenig med, ikke er tåbelige.

— Lone Nikolajsen

Svar II:

Et af problemerne med internettet er, at vi kan følge med i alting hele tiden. Det vælter ind med nyheder om, hvilke holdninger der bliver udtrykt ved alverdens campusfester, gadeoptog og smalle debatarrangementer. På den måde kan man let få indtryk af, at det hele går ad helvede til.

Og selvom mange af de eksempler, du nævner, trods alt er randfænomener, så har de jo konsekvenser. Både for de implicerede og for folk på begge sider af debatten, der som dig bliver mere og mere radikaliserede.

Men jeg tror, at du må væbne dig med tålmodighed.

Når uretfærdigheder som racisme og diskrimination skal korrigeres og erstattes af nyt, vil der altid være en forhandling frem og tilbage mellem forskellige yderpunkter, indtil en ny norm har indfundet sig. I mellemtiden skal man passe på ikke selv at blive en sart mimose, der flejner ud over selv den mindste overskridelse.

Men hvis du virkelig er så rasende, vil jeg anbefale, at du enten begynder at skrive små lommesociologiske opslag om det på de sociale medier, som så kan blive løftestang for en karriere som professionel debattør – eller du kan slå koldt vand i blodet og glæde dig over, at de fleste mennesker trods alt stadig kommer fint ud af det med hinanden.

— Sebastian Abrahamsen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
  • Gustav Alexander
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Steffen Gliese, Gustav Alexander, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu