Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg skrue op for følelserne?

Stoikeren
29. december 2018

Jeg er ikke en særligt følelsesladet person. Jeg har da følelser, men jeg foretrækker at forholde mig rationelt. Faktisk synes jeg, at store følelsesudbrud er lidt pinlige.

Min kæreste er lige omvendt. Hun føler meget og taler meget om sine følelser. Og hun er ofte frustreret over, at jeg ikke i lige så høj grad sætter ord på mine, og at hun ikke ved »hvad der sker inde i mig«.

For tiden går det hende meget på, at jeg ikke fortæller hende, at jeg elsker hende, mens jeg omvendt mener, at det da er vigtigere, at jeg viser hende det med handlinger.

Jeg ville aldrig bede min kæreste lægge en dæmper på sig selv for min skyld, men hun kan vel heller ikke tillade sig at kræve, at jeg skruer op, når nu det ikke falder mig naturligt. Eller hvad? Har I et godt råd til et eventuelt kompromis?

Svar I:

Du lyder som mig. Jeg er heller aldrig i mine følelsers vold. (Med undtagelse af dengang, jeg fødte min søn. Der både græd, grinede, råbte og brækkede jeg mig ud over det hele). Men til forskel for dig lever jeg sammen med en mand, der føler lige så lidt som mig. Det er helt perfekt, og jeg tror faktisk, at vi udefra set er et ret underholdende par.

Som udgangspunkt tror jeg, at et menneske, der føler meget, kan leve med et menneske, der føler lidt. Men der vil altid være en risiko for, at den ene på et tidspunkt vil finde den ene overdramatisk og den anden røvsyg. Måske er det der, I står lige nu.

Hvis kærligheden ellers er til stede – hvilket jeg antager – så stepper du lige op og giver den en skalle. Når hun spørger, hvad der sker inden i dig, så mærk efter, og sig, hvad der sker. Måske er du frustreret over noget, som kunne være rart at dele med hende. Måske er du bare sulten, så fortæl det. Nogle gange skal man huske at gøre ting, der ikke falder én naturligt. Måske bliver du endda et større menneske af det. Kærlighed er altid kompromis.

– Lærke Cramon

Svar II:

Min ven havde en kæreste, der var utilfreds med hans sms’er. De var kedelige og udtryk for manglende engagement i deres forhold, mente hun, så de pustede til hendes usikkerhed og til konflikterne.

Min ven var ikke til store romantiske armbevægelser og hjertesmileys, men en dag fik han den lyse idé at begynde at skifte alle sine punktummer ud med udråbstegn. »Vi ses senere.« blev til »Vi ses senere!!« – og pludselig kunne kæresten mærke engagementet og kærligheden. Mere skulle der ikke til. Min ven fik fred, alt var godt – lige indtil de så alligevel gik fra hinanden.

Af denne spændende anekdote skal du udlede to ting:

1. Hvis harmonien i dit forhold afhænger af, at du lige skruer lidt op for retorikken, så er det et meget lille offer at bringe.

2. Din kæreste er usikker på dig – sådan tolker jeg hendes frustration – og måske er det ikke helt ubegrundet: Har du overvejet, om der findes en anden derude, som du ikke ville kunne lade være med at overdynge med kærlighedserklæringer?

– Jon Faber

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Frede Jørgensen
Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Frede Jørgensen

Din kæreste vil lave dig om - til at gøre noget der ikke ligger naturligt for dig
frygteligt ærinde - og når det er lykkedes, og du har lært at sige: 'jeg elsker dig'
kommer de uundgåelige follow up spørgsmål fra hende: hvorfor elsker du mig?
eller: hvor meget? Og så er du først på røven!

Niels Duus Nielsen

Fake it!

Det er min erfaring, at man er nødt til at gøre og sige ting i et parforhold, som man ellers ikke ville have gjort og sagt. Men jeg har aldrig kunnet holde på mine kærester, så jeg er måske ikke den rette til at give gode råd.

:-)