Analyse
Læsetid: 4 min.

Center for vild analyse: Den fordrejede verden

Det danske miljøministerium er en ung blond pige
Imens det meste af den danske befolkning, inklusive både regering og opposition, gik i spagat over truslen mod ytringsfriheden, som man med vildskab i øjnene så følge i kølvandet på en fællessang på CBS, blev der offentliggjort en rapport, som dokumenterede, at forskere fra Aarhus Universitet i deprimerende grad har »oplevet at blive presset for at ændre på deres resultater, udskyde en publikation eller tie deres forskning ihjel«, som Magisterbladet skrev.

Imens det meste af den danske befolkning, inklusive både regering og opposition, gik i spagat over truslen mod ytringsfriheden, som man med vildskab i øjnene så følge i kølvandet på en fællessang på CBS, blev der offentliggjort en rapport, som dokumenterede, at forskere fra Aarhus Universitet i deprimerende grad har »oplevet at blive presset for at ændre på deres resultater, udskyde en publikation eller tie deres forskning ihjel«, som Magisterbladet skrev.

Amdi Thorkild

Moderne Tider
29. december 2018

En af de mest kryptiske passager i Hegels Åndens fænomenologi finder vi hen imod slutningen af kapitlet om »Kraft og forstand«, hvor Hegel begynder at tale om noget, der på dansk er oversat til »den fordrejede verden«. I denne verden bytter hvid og sort, nord og syd, forbrydelse og straf plads – det er Hegels egne eksempler.

At hvid bliver til sort og nord til syd, er ikke kun en sær tanke i sig selv, men det bliver kun endnu mere mærkeligt af, at han tilføjer forbrydelse og straf til listen. Ikke bare det naturlige, men også det moralske kompas er vendt på hovedet, og vi kan ikke stole på de overleverede landkort og koordinater.

Hegelforskningen har det med at blive til en alvorstung affære, og der er ganske mange, som har forsøgt at tilskrive passagen om den fordrejede verden en bestemt mening – uden at gøre det mindste indtryk af, at de har lyst til at trække på smilebåndet. Ville Hegel med den berømte passage om den fordrejede verden sige noget kritisk om Kants filosofi og måske dens tilegnelse af Newtons fysik, eller var han snarere ud på at sige noget moralfilosofisk om retfærdighed? Var han blot blevet vanvittig?

Alle disse forslag kan for så vidt have noget for sig, men måske glemmer de alligevel det komiske aspekt ved Hegels beskrivelse. Og her må det komiske forstås som en næsten filosofisk kategori: Måske har Hegel hverken villet være alvorlig eller satirisk, men villet beskrive en seriøst komisk verden; en verden, der er gået af lave, men forsætter ufortrødent, selv om den står på hovedet.

Morsom virkelighed

Der er, som den ellers forholdsvist ukendte Hegel-tolker Donald Phillip Verene har bemærket, et muligt ophav til Hegels idé om den fordrejede verden i den tyske dramatiker Ludwig Tiecks værker. For Tieck skrev en komedie med titlen Den fordrejede verden i Jena i 1798, hvilket var blot otte år inden Hegel udgav Åndens fænomenologi i selv samme by.

Det er langtfra utænkeligt, at Hegel har været bekendt med stykket, som tilmed drejer sig om nogle af de samme temaer som fænomenologien.

At forlægget for passagen er en komedie betyder dog ikke, at den blot handler om at gøre nar. Pointen er tværtimod, at det for Hegel sagtens kan være virkeligheden selv, der har struktur som en morsomhed.

Pointen er med andre ord, at den verden, vi lever i, ikke er den »ligefremme verden«, som vi bør beskytte mod truslen fra den »fordrejede verdens« illusioner.

Tværtimod er den verden, vi lever i, den fordrejede verden. Eller rettere: Det morsomme er, at vi selv igen og igen bliver fanget et sted mellem den virkelige verden og den fordrejede. Og vi har meget svært ved at finde ud af, i hvilken retning vi skal gå for at finde hjem.

Pres fra politikerne

Tag blot den verserende sag om ytringsfrihed på danske universiteter. Imens det meste af den danske befolkning, inklusive både regering og opposition, gik i spagat over truslen mod ytringsfriheden, som man med vildskab i øjnene så følge i kølvandet på en fællessang på CBS, blev der offentliggjort en rapport, som dokumenterede, at forskere fra Aarhus Universitet i deprimerende grad har »oplevet at blive presset for at ændre på deres resultater, udskyde en publikation eller tie deres forskning ihjel«, som Magisterbladet skrev.

Dette pres kom imidlertid ikke fra hverken ’identitetspolitikken’ eller folk, der blev kede af det, men derimod fra forskernes egne ledere. At det især sker i forbindelse med myndighedsbetjening, gør det ret let at gætte, hvorfra presset især har sin oprindelse.

Det er ikke længe siden, at det stod ganske klart, at den borgerlige regerings skiftende miljøministre havde gjort, hvad de kunne, for at tvinge forskere fra Aarhus Universitet til at blåstemple regeringens politik.

Eva Kjer Hansen og Esben Lunde Larsen røg begge ud som ministre på grund af de mange forskellige skandaler, men politikken fortsatte hårdnakket på samme vis. Og Aarhus Universitet fik pludselig »konkurrenceudsat« (som det så smukt hedder) bevillinger på omkring 400 millioner til myndighedsbetjeningen på miljøområdet.

Det virker unægteligt, som om sort er blevet hvidt, og forbrydelse er blevet til straf, når man står med et ganske klart eksempel på knægtelse af både ytringsfrihed og forskningsfrihed, alt imens den politiske top, som stod bag dette pres, med to års forsinkelse lader sig forfærde over, at ytrings- og forskningsfriheden er under pres … på grund af at en enkelt forsker følte sig utilpas over en sang.

»Hvis vi ikke længere må synge vores sange, så stopper festen,« som lovens vogter, justitsminister Søren Pape Poulsen (K), skrev i et offentligt opslag, hvor han gjorde, hvad han kunne for at holde festen i gang.

Så syng da, Danmark, lad hjertet tale. Imens vi lukker ned for de sidste kritiske røster.

Serie

Center for Vild Analyse

Center for Vild Analyse har eksisteret som sted for tænkning siden august 2006. CVA analyserer kulturelle og politiske fænomener under parolen ’hvis du vil vide det modsatte’, ofte med inspiration fra psykoanalysen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kurt Svennevig Christensen

Det bliver bare ikke bedre. Ingen over, under og ved siden af CVA. En fantastisk fremstilling med et blik for den råddenskab i toppen, som gør hvad den kan for at smadre vores fælles fornuft.

Og selvfølgelig med Hegel. Jeg begriber ikke ret meget af Hegels filosofi, men det skal ikke afholde mig fra at mene at CVA har ret, både i analysen og ikke mindst konteksten. Og netop konteksten synes jeg hører Hegels filosofi til. Læs blot Rune Lykkebjergs anmeldelse af Hegels Åndens Fænomenologi: "Menneskene gør verdensånden virkelig i selvstændige og individuelle skikkelser". https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2005/02/aanden-ulykkelige-b....

Det jeg tror jeg har forstået af Hegels filosofi er at alt, dvs også alt andet end tingene, hænger sammen og alt kommer faktisk også til alt i vores hverdag - hvis vi vel at mærke også har blik for dét! Det har CVA for os, 1000 tak for det og godt nytår.

Steffen Gliese, Jørn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar