Interview
Læsetid: 5 min.

Flemming Rose: Mit kærlige råd til det 21. århundrede er ikke at overreagere

Hvis ikke man er klar til at betale en pris for sin frihed og risikere noget, så har det også en pris, siger Flemming Rose til det 21. århundrede
Jeg håber stadig, at det liberale demokrati vinder, siger Flemming Rose, men det er ingen lovmæssighed, siger han.

Jeg håber stadig, at det liberale demokrati vinder, siger Flemming Rose, men det er ingen lovmæssighed, siger han.

Mia Mottelson

Moderne Tider
8. december 2018

Moderne Tider har sat sig for at skrive en 18-års fødselsdagstale til det 21. århundrede og ringer i dag til journalist og forfatter Flemming Rose for at få input til talen.

Hvilke karaktertræk er typiske for det 21. århundrede?

»Jeg vil nævne den digitale teknologi, som jo vender op og ned på virkelig mange ting.«

— I sådan en tale er det jo godt at give et kærligt råd til fødselaren. Har du sådan et?

»Ja, mit kærlige råd er ikke at overreagere. Kære 21. århundrede, du er kun 18 år. Facebook er kun 15. Vi er kun på babystadiet i den digitale udvikling. Selv om vi kan være chokerede over, hvad der sker, så giv det tid. Gutenbergs trykpresse er en god analogi. Det skabte også kaos, at man pludselig kunne sprede ting i pamfletter dengang. De lande, som ikke indførte trykpressen, men forsøgte at begrænse den og indførte censur, udviklede sig langsommere. Den videnskabelige revolution er bundet op på trykpressen og ideen om, at man kan dele tekster. Så selv om vi er chokerede, skal vi ikke træffe valg, som kan have negative konsekvenser på den lange bane. Desværre er der mange, som gerne vil forbyde ting.«

— Er der andet, der skal med?

»Ja, det globale magtskifte, der er sket fra Vesten mod især Kina. Når man har en opstigende magt, der udfordrer en dominerende magt, ender det ofte med en storkrig. Der sker gradvis en optrapning, og det er svært at håndtere, men forskellen vil kun vokse i takt med, at det 21 århundrede bliver voksent.«

»I Europa har vi lukket os om os selv. Vi kigger ikke særligt langt. Mange ting kommer til at ramme os som en hammer, fordi vi er vant til at være dem, der definerer spillereglerne. I begyndelsen af 1990’erne havde vi en forestilling om, at hele verden ville blive skabt i EU’s billede. Vi kan godt sige nu, at det kommer ikke til at ske, og vi risikerer at løbe ind i meget store konfrontationer, hvis ikke vi er indstillede på at skifte gear på det område. Vi er ikke i stand til påtvinge andre lande vores spilleregler. De vil bare slå igen.«

»Opgaven for os er at sikre vores egne demokratier, for de er i krise. Men kineserne mener ikke, at vores system er det bedste. Jeg håber stadig, at vores model vinder, men jeg synes, det er arrogant at sige, at fordi vi har et liberalt demokrati, så vinder vi.«

— Så jeg kan sige til det 21. århundrede, at det er vigtigt ikke at stå for stejlt her?

»Ja, vi bliver nødt til at opgive forestillingen om, at Kina og Rusland bliver som os.«

— Hvad er de skelsættende begivenheder i det 21. århundrede?

»Indtil nu?«

— Ja, det er tit godt i en tale at have nogle konkrete nedslagspunkter.

»Ja, selvfølgelig. 11. september, det er klart. Og efter det: London og Madrid. Men 11. september sætter rammen. Så det var en tidlig traumatisk oplevelse.«

— Ja, det var i grunden en kort, lykkelig barndom.

»Præcis. Jeg synes også, at man må nævne finanskrisen. Vi har en finansverden, som er ansvarlig for at opfinde de instrumenter, der fik det hele til at løbe af sporet, og mig bekendt er der ingen af dem, der er kommet i fængsel. På en måde er det bistandshjælp på super luksusklasse. Du løber risikoen, men betaler ikke, hvis det fejler. Staten laver et sikkerhedsnet, og så er det bare videre til næste projekt. Det er noget, der kan ramme ens retfærdighedsfølelse.«

— Vi skal vel også lige snakke om Muhammedkrisen?

»Muhammedkrisen er enormt interessant i forhold til 18-årsfødselsdagen, for den sag samler alle de centrale spørgsmål, som de vestlige demokratier står over for. Digitalisering, migration, som gør, at samfundene bliver mere etniske og kulturelt sammensatte, urbanisering. Spørgsmålet er, hvordan vi håndterer den mangfoldighed uden at give køb på fundamentale frihedsrettigheder. Jeg tror, at man vil vende tilbage til Muhammedkrisen og bruge den som det første eksempel på, hvad globaliseringen og de digitale ændringer indebærer.«

— Hvad skal den 18-årige gøre fremover?

»Jeg mener, at vi skal have så fri og åben en offentlighed som muligt. Jo mere mangfoldige, vi bliver, des mere skal vi have mulighed for at ytre os for at kunne rumme den mangfoldighed. Men der er sket det omvendte. Jo mere mangfoldige, vi er, des mindre skal vi have retten til at ytre os. Det synes jeg er et paradoks. Men desværre er det de fleste politikeres opskrift på, hvordan vi håndterer den situation.«

»Jeg er blevet mere skeptisk med årene. For jeg har set hele den debat om frihedsrettigheder herhjemme og ved, hvor mange der er parate til at bøje sig og passioneret støtte begrænsninger af friheden. Samtidig med at vi peger fingre ad Rusland, Kina og Tyrkiet. Det har gjort mig mere forsigtig. Jeg bildte mig ind, at de ting var vi enige om i Danmark – i hvert fald et stort flertal. Det viste sig så ikke at være tilfældet.«

— Så der er du skuffet over det 21. århundrede?

»Ikke skuffet, men jeg mistede nogle illusioner, og det synes jeg er godt, for det er ikke sundt at leve i en verden af illusioner. Det er bedre, at de brister, så man er mere virkelighedsnær, når man kigger på verden og forsøger at operere i den.«

»Faren er, at man bliver kyniker. Og det værste, man kan gøre, er at læne sig tilbage og sige: ’Det nytter ikke noget alligevel.’ Meget af populismen og de politiske strømninger i Europa er drevet af, at mange føler, at de ikke har en stemme og at systemet er vendt imod dem og ikke gør noget for dem. Hvis det alligevel ikke nytter noget, kan vi lige så godt prøve at gå planken ud.«

— Hvis vi igen tænker på talen, hvad kan man så gøre ved det?

»Man skal begynde med sig selv. Jeg tror på de små skridt. Hvad sker der i dit eget kvarter. I dine børns skole. På arbejdspladsen osv. Bliv aktiv! Jeg tror ikke på, at de store epokegørende omvæltninger kommer på makroniveau, de skal komme nedefra. Mange appellerer til det politiske niveau i stedet for selv at ordne tingene. Når der er en terrortrussel, appellerer folk konstant til politikerne om, at de må gøre noget. Hvad gør de så? De forbyder endnu mere. Hvad er formålet med terror, ja det er at terrorisere, dvs. at få os til at gøre de ting, som terroristerne gerne vil have os til. Den bedste måde at bekæmpe terror på er ved ikke at lade sig terrorisere. Som individer, virksomheder og nationer. Det er ikke noget, Folketinget kan løse ved lov.«

— Det er da et godt råd at give videre.

»Haha, ja, jeg ved godt, at det er meget mere kompliceret i virkeligheden. Jeg appellerer ikke til, at fødselaren skal sætte sit liv på spil og sådan noget, men man skal bare vide, at hvis ikke man er klar til at betale en pris for sin frihed og risikere noget, så har det også en pris. Friheden er ikke gratis, for der er så meget ved den menneskelige natur, som ønsker at knægte friheden for andre.«

Serie

Det 21. århundrede er blevet voksent

Det 21. århundrede er fyldt 18 år, og det er tid til en fejring.

Vi har sat os for at skrive en tale til den 18-årige, og i løbet af december vil vi derfor ringe til stemmer med særlig indsigt i både nutiden og fortiden for at samle input: typiske karaktertræk, skelsættende begivenheder og gode råd til det videre voksenliv. Det stof, som en god fødselsdagstale til en 18-årig er gjort af.

Den færdige tale bliver bragt i Moderne Tider lørdag den 29. december

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her