Satire
Læsetid: 6 min.

Gratulationslisten 2018

Ordener hænger man på idioter. Men ikke i Information. Her giver vi dem til folk, der har fortjent dem. Det er tid til årets Store Hædersfest
Ordener hænger man på idioter. Men ikke i Information. Her giver vi dem til folk, der har fortjent dem. Det er tid til årets Store Hædersfest

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
29. december 2018

Frequent Flyer-prisen, Årets Sombrero og Oliver Bjerrehus-statuetten er nogle af de ordener, som vi her på Information uddeler ved årets udgang.

Herunder afslører vi vinderne af det, vi kalder årets Store Hædersfest.

Frequent Flyer-prisen

Gives til et medlem af Alternativet

Vinder:

Carolina Magdalene Maier.

I et stærkt felt er valget faldet på Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier. I juli opfordrede hun i DR danskerne til at flyve mindre:

»Det handler om at lade være med at flyve så meget i sommerferien, fordi det er simpelthen så CO2-tungt. Men så handler det også om at give danskerne mulighed for at holde ferie i Danmark, som jo er et skønt land,« lød det fra den politiske ordfører, som mener, at togbilletter skal kunne trækkes fra i skat.

Selv har Carolina Magdalene Maier siden 2015 været på 11 private rejser til udlandet: Gran Canaria, Spaniens fastland x 2, Indien, Paris, London, Zanzibar, Bordeaux, Milano x 2 og Egypten.

Carolina Magdalene Maier illustrerer bedre end noget andet medlem af Alternativet, hvordan folketingsmedlemmer, som arbejder hårdt til hverdag, har brug for en pause i ny og næ for at lade op – langt væk fra de almindelige danskere. Hun er den oplagte modtager af Frequent Flyer-prisen.

Nominerede:

Rene Gade. For at tage flyet til folkemødet: »Jeg kunne også godt tage toget, men det gider jeg ikke, for det tager simpelthen for lang tid.«

Uffe Elbæk. »Kys mere og flyv mindre,« siger Uffe Elbæk. Med 40 flyrejser på tre år må han virkelig kysse meget.

Årets sombrero

Gives til én, som trods identitetspolitik og krænkede minoriteter nægter at tage hensyn til en skid

Vinder:

Kerteminderevyen.

Årets sombrero går i år til Kerteminderevyen, som lavede en plakat og en forestilling, hvor man spillede på de karikerede og typiske racemæssige kendetegn: en gul asiat med fipskæg, en rød indianer med fjer, en sort afrikaner med bananøreringe. Det gav naturligvis en fandens ballade, men Kerteminderevyen stod det hele igennem og bøjede sig ikke for presset.

»Måske skulle nogle af dem, der føler sig krænket, tænke, at det er godt, at der er en revy, der tager stereotyper og ulighed op og ovenikøbet viser det i sin plakat,« sagde revydirektør Mads Nørby.

Hvor andre lader sig føje og uddeler undskyldninger, står Kerteminderevyen fast på, at det stadig kan lade sig gøre at male sig gul i hovedet. Forestillingen endte selvfølgelig med at blive en succes.

Nominerede:

Madame Nielsen og Christian Lollike. For at blackface i stykket White Nigger/Black Madonna.

Inger Støjberg. For at have en muhammedtegning som baggrundsskærm på sin iPad.

Komiker Tobias Dybvad. For at stikke hånden op i en ko og tage en politianmeldelse for dyresex i stiv arm.

Oliver Bjerrehus-statuetten

Gives til en person i akut midtlivskrise

Vinder:

Grevinde Alexandra.

Der er mange galopperende midtlivskriser derude, men ingen bærer sin krise så flot som grevinde Alexandra.

Først fik den tidligere prinsesse malet et frækt billede, hvor hun ligner heltinden i en fantasytegneserie fra 1980’erne: masser af hud, masser af tatoveringer og en brystvorte, som akkurat kan anes under silketoppen. Dertil flotte og skinnende guldfarver og en tribal art-inspireret baggrund.

Og bedst som ingen ikke troede, at grevinden kunne blive kækkere, udsendte hun sangen »Wash Me Away«. Den er fuld af følelser og autotune, og selv om den blev en bragende fiasko, har Alexandra forsikret danskerne om, at det ikke bliver den sidste sang, hun udgiver.

Nominerede:

Kronprins Frederik. For at fejre sin 50-årsfødselsdag ved at løbe ti kilometer i forskellige danske byer.

Søren Pind. For at iføre sig ministeruniformen og begynde at tweete på engelsk.

Årets Jesper Olsen

Gives til en, som laver en uheldig tilbagelægning eller et decideret selvmål

Vinder:

Mette Abildgaard.

Den sødeste af de mange søde konservative politikere, Mette Abildgaard, fortjener titlen som årets Jesper Olsen. Dårligt var glasskårene fejet op i Kaj Bageri i Tingbjerg, før Mette Abildgaard startede en privat indsamling på Mobile Pay til den hærværksramte bager Ali Parnian.

I løbet af kort tid havde hun fået samlet mere en halv million kroner ind »til blomster og chokolade«, hvorefter politiet kunne oplyse, at sagen var »mere broget« end som så. Måske handlede det slet ikke om beskyttelsespenge, sådan som Ali havde sagt, men om hævn.

Mette Abildgaard endte med at tilbageføre pengene til de mange donorer. For sit uheldige – men godhjertede – forsøg på at virke handlekraftig får hun årets Jesper Olsen.

Nominerede:

Carsten Jensen: For at kalde Morten Hesseldahl »kronisk inkompetent« og »dansk kulturlivs evige vandrepokal« få dage inden Hesseldahl blev ansat som direktør for Gyldendal, som udgav Carsten Jensens bøger (nu udkommer han på Politikens Forlag).

Lars Christian Lilleholt: For påtage sig jobbet som officiel fynsk brunsvigerambassadør, men ikke vide, hvordan en brunsviger ser ud. Lidt ligesom hans rolle som klimaminister.

DR: For at forære X Factor til TV 2 og erstatte det med programmet Live.

Den korte arm

Gives til en politiker, som ikke er bange for at gå helt ind i kulturpolitikken

Vinder:

Mette Bock.

Mette Bock (LA) er ikke en politiker, som lader sig kue af højpandede og uskrevne regler. Hun siger tingene, som de er: Da den nye public service-kontrakt var en realitet, sagde Bock: »DR må fortsat gerne være på nettet, men skal bare begrænse de lange, dybdegående artikler.«

Der er flere oplagte kandidater til årets korte arm. Men når den går til Mette Bock, skyldes det, at hun i november toppede årets flotte indsats med et tweet til filminstruktøren Lars von Trier, som fortjener at blive bragt i sin helhed: »Dén film mangler: Jeg har en drøm – tænk, hvis Lars von Trier ville udfordre sig selv og lave en film, der mundede ud i håb, glæde og hyldest til livet. En opbyggelig film om alt det smukke, som livet også består af. Kom nu, Lars – jeg ved, at du kan ❤«

Nominerede:

Alex Ahrendtsen*: For på det kraftigste at opfordre danske musikere til at synge på dansk.

*Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen er den eneste nominerede, da Folketingets øvrige partier ikke har nævneværdige holdninger til kulturpolitik.

Britta Nielsen-statuetten

Gives til en dansker, der har stor sans for andres penge

Vinder:

Jens Kramer Mikkelsen.

I et langt liv har Jens Kramer Mikkelsen modtaget masser af penge fra det offentlige. Først som overborgmester i København og siden som direktør for Ørestadsselskabet og By & Havn.

Da han efter et langt arbejdsliv med god løn fra den allerøverste hylde til sidst blev fyret, var det imidlertid med et gyldent håndtryk på 5,2 millioner kroner fra fælleskassen. Respekt! Hvis nogen fortjener Britta Nielsen-statuetten, er det Kramer.

Nominerede:

Christian Hyldahl. For at forlade jobbet som ATP-direktør med 6,8 millioner, selv om han på papiret selv sagde op.

Thomas Borgen. For forlade jobbet som Danske Bank-direktør med mindst 13,4 millioner, selv om han på papiret selv sagde op.

Rygsvømmeren

Gives til en, der er lynhurtig til at svømme baglæns

Vinder:

David Trads.

Ingen mestrer at indtage nye holdninger som den nyslåede socialdemokratiske folketingskandidat David Trads. Således klarede Trads det også i overlegen stil, da Berlingske gik ham på klingen med hans tidligere udtalelser om Socialdemokratiet og formand Mette Frederiksen.

»I 2015 kaldte du Mette Frederiksen for ’en typisk levebrødspolitiker’. Mener du stadig det?« spurgte Berlingske, hvortil Trads kom med det eneste fornuftige svar: »Det må være forstået i den helt brede forstand, at hun har levet af at være politiker, for jeg har kun godt at sige om Mette Frederiksen, efter at hun er blevet formand for S.«

David Trads tilføjer at »det er rigtigt, at jeg har skrevet det, jeg har skrevet. Jeg har levet af at være politisk kommentator«.

Og så er den i virkeligheden ikke længere. Nu skal han leve af at være politiker, og så vil vi naturligvis se en helt anden David Trads end hidtil.

Nominerede:

Christian Hyldahl. For sit exit fra posten som ATP-direktør. Først sagde han: »Jeg synes ikke, vi har noget at skamme os over.« Siden måtte han sige op på grund af sagen.

Mie Ø. Nielsen. For sin guldmedalje i 50-meter-rygsvømning ved DM i langbane.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg er skuffet over jeg ikke engang er nomineret som Frequent Flyer selvom jeg har fløjet ca. 10 gange så meget som Carolina Magdalene Maier. Typisk diskrimination af gamle hvide mænd.

" Frequent Flyer-prisen

Gives til et medlem af Alternativet"

Så Henrik Brøndum, derfor.
Men det er der jo råd for.

Alternativet vil velsagtens modtage din anmodning om indmeldelse med åbne arme - angrende syndere og ikke
perfekte mennesker "bør" man altid byde velkommen ;)

Henrik Bjerre

@Katrine Damm

Nu er jeg jo perfekt fra min skabers hånd, og lidt bekymret over udgiften til Alternativets medlemskontigent - mon ikke jeg passer bedre ind et andet sted?

Kerteminderevyen takker med stolthed for årets Sombreropris. Stolt over at være nomineret sammen med Lollike og Madame Nielsen.
Kærlig hilsen
MAds Nørby