Klumme
Læsetid: 5 min.

Kære 21. århundrede: Vi tror på dig!

Det 21. århundrede er blevet 18 år, og Information har sat sig for at skrive en fødselsdagstale. I løbet af december har vi samlet input til talen fra Hanne-Vibeke Holst, Flemming Rose, Svend Brinkmann og Suzanne Brøgger – og her er resultatet
Det 21. århundrede er blevet 18 år, og Information har sat sig for at skrive en fødselsdagstale. I løbet af december har vi samlet input til talen fra Hanne-Vibeke Holst, Flemming Rose, Svend Brinkmann og Suzanne Brøgger – og her er resultatet

Mia Mottelson

Moderne Tider
29. december 2018

Kære 21. århundrede.

Endelig skal vi fejre, at du er fyldt 18 år og er trådt ind i de voksnes rækker.

Jeg ved godt, at du nok ikke havde håbet på at få den her tale, men du slipper ikke (lille pause, hvor folk kan grine). Svend Brinkmann siger, at du er meget introvert. Og måske lidt selvcentreret. Det er vi nogle, der nok havde regnet ud, og du skal vide, at det er helt fint.

Men du bliver nødt til at lytte til nogle input udefra i de næste 10 minutter, ok? Og læg bare din iPhone væk imens, hvis du da ellers kan klare det så længe (grinepause).

Det blev jo en kort, lykkelig barndom, du fik. Den 11. september 2001 ændrede verden sig, og det blev en brat opvågnen for alle os, som er ældre end dig.

I slutningen af det 20. århundrede troede vi, at de store farer, som vi ellers var så vant til, var drevet over. Vi levede i en boble, da du kom til verden. Vi stemte på Jakob Haugaard og troede, at hele verden inderst inde ønskede at være ligesom EU.

I dag er vi blevet klogere – takket være dig. Vi trængte til at få en spand vand i hovedet, og i dag ved vi, at der stadig er farer derude: klimaforandringer, terror og angreb på vores frihedsrettigheder for at nævne nogle af dem.

*

I den forbindelse vil vi også gerne sige undskyld. Især for det med klimaet. Det er en grim en, vi er kommet til at lægge over på dine skuldre. Men vi vidste ikke bedre. Eller jo, det gjorde vi faktisk, men vi havde brug for lidt tid til at synke den. Og så lige lidt ekstra tid til at fordøje samt en eftermiddagslur og en kop kaffe til at vågne op på. Men nu er vi klar, og vi støtter dig. Og vi fik da holdt nogle dejlige ferier ovre i Thailand, da du var lille. Jeg håber, du nød dem – det gjorde vi.

Nu er der brug for nogen til at rydde op.

Kære 21. århundrede (kig direkte på fødselaren). Det er vigtigt ikke at være introvert, når klimaet skal reddes. Hører du efter?

Jeg bliver nødt til at være lidt moralsk og bedrevidende på det her punkt. Der skal ske noget, og det må ske i et samarbejde med andre. Jeg er ældre end dig, så jeg ved det. Men jeg stoler på dig! (Evt. en skål, hvis der er stemning for det.)

Din barndom er slut. Jeg har talt med Suzanne Brøgger, og hun siger, at det er fint nok at fjolle lidt rundt og være barnlig, men kun så længe, man rent faktisk er et barn. Du er jo voksen nu, så kan vi ikke aftale, at Brexit og Trump var det sidste teenageoprør?

Ja ja, du vender øjne. Jeg skal nok passe mig selv, men nu er det sagt: Det er på tide at være lidt ansvarlig også – og tænke på andre end sig selv.

*

Du kan jo godt lide at gå til fitness, og det er vi glade for. Det er godt, at du endelig har fået dig en interesse. Du kan også godt lide tage billeder af dig selv og lægge dem på Instagram (husk, at det ikke udtales ligesom kilogram).

I det hele taget er du glad for de sociale medier – ja, vi er jo nogle, der kalder dem for de asociale medier (grinepause) – og det er også fint nok, du har meget bedre styr på det, end vi har. Men husk også at finde ind til det, der er vigtigt. Det er noget af det, du skal til at lære nu.

Og hvad er så vigtigt? Ja, det skal du selv finde ud af … men nu hvor jeg har taget ordet, så kan jeg da godt lige give dig et par gode råd med på vejen.

Klimaet har vi talt om, men vi oplever også andre problemer. Vi lever i en mangfoldig verden, og mangfoldigheden giver udfordringer.

Jeg har talt med Flemming Rose, og han siger, at det vigtigt at stå fast på friheden og åbenheden. Der er ingen grund til at vende sig væk fra det fremmede, men der er heller ingen grund til at lade sig skræmme og intimidere. Ellers lever vi pludselig i et samfund, hvor man ikke kan se alt det, man vil på YouTube, fordi der er censur – nå, nu vågnede du op, hva’? (grinepause).

Husk også fællesskaberne. Der er en tendens til at skue indad og føle sig stødt over selv de mindste ting.

Slap lidt af, og ryk lidt tilbage i bussen. Der er andre end dig, der skal med. Og rejs dig op, hvis der kommer en gammel, som mangler en plads. Det er noget, jeg har fra Hanne-Vibeke Holst. Hun siger, at de borgerlige dyder er ved at gå i glemmebogen. Og hun har en pointe. Man er nødt til nogle gange at gå på kompromis med sin egen komfort, når man indgår i et fællesskab med andre.

Fællesskabet er også internationalt. Der er en grund til, at vi i det 20. århundrede skabte FN. Jeg går ud fra, at du er bekendt med den fra historieundervisningen, selv om man siger så meget skidt om folkeskolen for tiden. Lad os i øvrigt udbringe en skål for alle de danske lærere, for det er der sgu aldrig nogen, der gør (skål!).

Og så håber jeg, kære 21. århundrede, inderligt, at du vil lade være med at gentage de fejl, som det 20. århundrede begik.

*

Til sidst vil jeg sige, at du skal huske kunsten, poesien og æstetikken. Det er så nemt at argumentere for, at den slags kommer i anden række, fordi der er andre ting, der er vigtigere. Men hvis ikke vi har kunsten, så kan alt det andet være ligegyldigt, og der skal jo være noget at kæmpe for, før det giver mening at kæmpe.

Hanne-Vibeke Holst siger, at du skal tage nattoget – klimaet, du ved – til Paris og købe nogle knapper i en lille knappebutik. Det kan være magisk, siger hun, og det er formentlig sandt.

Måske finder du poesien et helt andet sted, og det er også fint. Måske kan du ligefrem finde den ovre i fitnesscenteret, det kan ikke udelukkes (grinepause).

Dog vil jeg sige – og her trækker jeg igen lidt på livserfaringen – at sandsynligheden er større i Paris. Du trænger til en tur ud i verden, og derfor er vi nogle, der har skillinget sammen om en gave til dig (giv gaven).

Hav en god tur! Lad os håbe, at det kan være med til at modne dig og vende synet lidt udad. En god gammeldags dannelsesrejse, som modner og åbner.

Kære 21. århundrede: Vi tror på dig!

Nu synes jeg, vi skal udråbe en skål for fødselaren. Det giver ikke rigtig mening at sige »det 21. århundrede længe leve«, for vi ved jo ret præcist, hvor gammel du bliver (grinepause) – medmindre det går helt galt selvfølgelig. Så lad os for en gang skyld gå efter kvalitet frem for kvantitet (højt): Må det 21. århundrede leve godt! Hurra, Hurra, Huuuuuurraaaaaa!!!! Og så suset fra nattoget til Paris hussssssssssssssss.

Serie

Det 21. århundrede er blevet voksent

Det 21. århundrede er fyldt 18 år, og det er tid til en fejring.

Vi har sat os for at skrive en tale til den 18-årige, og i løbet af december vil vi derfor ringe til stemmer med særlig indsigt i både nutiden og fortiden for at samle input: typiske karaktertræk, skelsættende begivenheder og gode råd til det videre voksenliv. Det stof, som en god fødselsdagstale til en 18-årig er gjort af.

Den færdige tale bliver bragt i Moderne Tider lørdag den 29. december

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Til slut lige et par praktiske bemærkninger

Som I nok har lagt mærke til, er der kun plads omkring bordet til nogle få, men vi håber, at resten af Jer står godt. I er velkomne til at læne Jer op af væggen eller sidde på gulvet, når bare i ikke blokerer adgangen til toilettet eller baren - SKÅL!.
Vi kunne naturligvis godt have siddet allesammen, men det har vi ikke rigtigt gidet bestille stole til (pause til latter).

Af samme grund er der naturligvis heller ikke service til andre end dem ved bordet, for hvad skal man også med tallerkner og glas, hvis der hverken er vådt eller tørt.
Husk: Uden mad og drikke, brækker man sig ikke (pause til latter).

En sidste bemærkning.
Det hegn, der adskiller os ved bordet fra Jer, er elektrisk ladet og ganske dødbringende ved berøring. Skulle nogen få lyst til at forsøge at klatre over, er I naturligvis velkomne og vi vil filme Jeres kortvarige opblussen til brug ved det årlige tv-show, hvor vi også vil kaste afgnavede knogler over hegnet til fælles ædruelig underholdning - SKÅL! (pause til latter)

Jeg ønsker alle en rigtigt god fest og minder Jer om, at vi alle er egen lykkes smædevers.