Læsetid: 3 min.

Kinas universiteter skal kultivere socialistiske ideer – og lydige studerende

Marx og Mao er stadig obligatorisk læsestof på Kinas universiteter. Det er i fuld overensstemmelse med kommunistpartiets ideologiske værdikamp, men når de studerende skifter teori ud med praksis, kommer de i problemer
29. december 2018

200-årsdagen for Karl Marx’ fødsel blev tidligere i år markeret i stor stil i Kina. Den tyske filosof blev hyldet i tegnefilm og på tv med sloganet »Marx har ret«. Og ved et stort event i Folkets Store Hal tog kommunistpartiets generalsekretær, Xi Jinping, ordet og mindede de fremmødte om, at partiet ikke må glemme sine marxistiske rødder.

Xi Jinping har i løbet af sine godt fem år ved magten understreget vigtigheden af at huske på nationens revolutionære historie og partiets rolle som ideologisk omdrejningspunkt. Det er kommet til udtryk i taler og propaganda – og i en ny og mere ideologisk drevet kurs over for landets højere læreanstalter.

Ifølge Xi Jinping skal universiteterne guide de studerende og styrke det ideologiske og politiske arbejde. Det udtalte han for et par år siden til det kinesiske nyhedsbureau Xinhua. I samme ombæring opfordrede partichefen til at gå mere i dybden med Marx’ værker og til at kultivere og praktisere socialistiske kerneværdier i undervisningen.

Kommunistpartiet har altid set universiteterne som en vigtig ideologisk kampplads. At styrke partiets tilstedeværelse og kontrollen med undervisningen bliver samtidig set som et værn mod liberale og demokratiske værdier, der nødigt skulle brede sig blandt intellektuelle og studerende.

Men det seneste halve års tid har en række sager vist, at det ikke kun er de såkaldte vestlige værdier, partiet slår ned på. Når studerende fra Kinas universiteter efterlever nogle af principperne fra partiets ideologiske tankegods i den virkelige verden, er det slut med opbakningen. Organiserede grupper med en selvstændig og aktivistisk agenda er ikke noget, kommunistpartiet bryder sig om. Heller ikke de marxistiske.

Ad flere omgange er marxistiske studiegrupper blevet lukket ned, studerende arresteret og hjemmesider censureret. Det startede med en runde anholdelser tilbage i juli måned. De anholdtes forbrydelse var at forsøge at stifte en fagforening på vegne af arbejdere på en fabrik i Sydkina. En tidlig morgen stormede politi med skjolde og knipler den lejlighed, hvor mange af de studerende holdt til. I alt blev omkring 50 personer anholdt.

I november var den gal igen. Denne gang slog politiet til på flere universiteter på samme tid i en koordineret operation. Ti personer blev ført bort. Fem af dem fra det prestigefulde Peking Universitet i hovedstaden.

En af dem var Zhang Shengye, der mens han kom gående på universitetets campus blev overfaldet og slået af en gruppe mænd i sorte jakker, der skubbede ham ind i en bil og kørte ham væk. Andre studerende, der filmede hændelsen, fik konfiskeret deres mobiltelefoner eller var tvunget til at slette optagelserne.

Peking Universitet fik i oktober måned en ny partisekretær. Valget faldt på Qiu Shuiping, der stort set ingen erfaring har fra uddannelsessektoren, og som kommer fra en stilling som leder af hovedstadsafdelingen af det kinesiske efterretningsvæsen.

Et helle

»Vi havde fejlagtigt troet på, at universiteter var et helle, hvor unge kunne udforske ideer. Den illusion er blevet splintret,« lød det efterfølgende i en udtalelse fra støtteforeningen for de sydkinesiske arbejdere.

Gruppen beskrev samtidig, hvordan marxistiske og maoistiske studiegrupper på universiteter i flere af Kinas største byer var blevet lukket af myndighederne. Ifølge rettighedsorganisationen Human Rights Watch er mange af de studerende stadig tilbageholdt.

Kommunistpartiets krav om øget indflydelse på landets universiteter har længe været en kilde til bekymring i akademiske kredse uden for Kina. Det har den hårdhændede behandling af venstrefløjsaktivister på universiteterne ikke hjulpet på. 30 forskere hovedsageligt fra USA og Storbritannien offentliggjorde i november en udtalelse, hvor de opfordrede til at boykotte kinesiske konferencer og akademiske seminarer om marxisme.

»At fortsætte med at deltage i officielt sponsorerede marxisme-relaterede arrangementer ville betyde, at vi ville medvirke i den kinesiske regerings spil. Forskere på venstrefløjen rundt omkring i verden bør deltage i boykotten af sådanne konferencer og arrangementer,« udtalte lingvisten og venstrefløjstænkeren Noam Chomsky.

»Den kendsgerning, at den kinesiske regering undertrykker sådanne studerende, endda kidnapper dem, udstiller det politiske lederskab som pseudomarxister,« lød det ifølge avisen Financial Times fra en anden forsker i samme udtalelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu