Feature
Læsetid: 4 min.

I retten: »Havde jeg vidst, det var falsk, havde jeg aldrig risikeret at tage hertil«

I retssal 39 i Københavns Byret er en syrisk mand tiltalt for med et falsk stempel at have forsøgt at forlænge gyldigheden af sit pas
Moderne Tider
15. december 2018
En syrisk mand er tiltalt for dokumentfalsk i sit pas.

En syrisk mand er tiltalt for dokumentfalsk i sit pas.

Mia Mottelson

»Lå, lå, lååå,« et par høje skrål fra Strøget i indre København når helt op til tredje sal i Københavns byret. En ung kvinde, som er ved at gøre retslokalet klar, åbner vinduet for at se, hvad der foregår.

»Jeg tror, det er en flok unge fodboldfans, med lidt for meget øl i blodet,« siger hun.

»Er der fodboldkamp i aften?« spørger forsvareren, Andro Vrlic, som også har stukket hovedet ud af vinduet.

»Det ved jeg ikke, men ham der har et Carlsberg-logo på sit halstørklæde,« siger den unge kvinde.

Lidt efter kommer dommer og domsmænd ind, alle rejser sig, og tiltalte, A, sætter sig i vidnesskranken. Han har beholdt sin mørkeblå dunjakke på, og en strikhue er trukket godt ned om ørerne.

Anklageren går i gang med at forklare, hvad sagen drejer sig om.

»Høje ret,« siger han, men bliver afbrudt af A’s mobiltelefon, som pludselig begynder at ringe med et skrattende »yallaaah«.

»Den der skal være slukket. Helt slukket,« siger dommeren med blikket stift rettet mod A, som med en hurtig bevægelse får slukket telefonen, mens han nikker undskyldende.

Anklaageren mener, at tiltalte burde have vidst, hvad han medvirkede til.

Mia Mottelson
Anklageren fortsætter.

Den 25. august 2017 landede A i Kastrup Lufthavn og fremviste sit syriske pas med et falsk stempel, som skulle angive passets gyldighedsdato. Han er derfor anklaget for dokumentfalsk, men A fortæller, at han ikke var klar over, at stemplet var falsk.

Pas til Aleppo

Til daglig bor A i Sverige. Det har han gjort de sidste par år, efter at han flygtede fra Syrien.

Sidste år rejste han fra Sverige til Grækenland »for at besøge en ven«. Men en dag kom han til at tage en forkert bus og havnede i en by ved den tyrkiske grænse.

»Civile anholdt mig ved grænsen. Jeg blev sat på en gummibåd og sendt til Tyrkiet,« siger A.

En tolk, som sidder ved siden af ham, noterer på et brunt stykke papir og oversætter, hvad han fortæller.

Da A kom til Tyrkiet, tog han til den svenske ambassade for at få hjælp. Her fik han besked på, at han skulle have sit pas forlænget.

»Hvordan vejledte de dig i at få det forlænget? Skulle det udstedes af svenske eller syriske myndigheder?« spørger anklageren.

»De syriske myndigheder,« svarer A.

Anklageren spørger, om de svenske myndigheder fortalte ham, at han kunne få et fremmedpas. Men det mener A ikke, at de oplyste ham om.

Derfor fik han et par bekendte i Tyrkiet til at tage passet med til Syrien.

»Passet skulle frem til min mor i Syrien, som så tog det med til paskontoret i Aleppo,« siger A.

Moren er 62 år og kan hverken læse eller skrive. Derfor tilbød en mand uden for kontoret i Aleppo at hjælpe hende. De endte med at betale 400 dollar for at få forlænget passet.

Manden, der hjalp, fik 25 dollar. Anklageren vil gerne vide, om beløbet blev givet som bestikkelse.

»Nej,« siger A, og anklageren spørger, om de, der fragtede passet fra Tyrkiet til Syrien, fik penge.

»Nej. Det var bare en tjeneste. Og da de tog tilbage til Tyrkiet fra Syrien, tog de passet med til mig igen. Der gik en måneds tid,« siger A.

Kort tid efter steg han på et fly fra Istanbul til København for så at tage videre til Sverige derfra. Og det var her, i Kastrup, at politiet fandt ud af, at stemplet i passet var falsk.

400 dollar for et stempel

Forsvareren spørger, om 400 dollar er en normal pris for en forlængelse af et pas i Syrien. Det er det, fortæller A.

»Da du så modtog dit pas igen i Istanbul, og der var lavet en forlængelse, var der så noget særligt, du hæftede dig ved?« spørger Andro Vrlic.

A ryster på hovedet.

»Havde jeg vidst, det var falsk, havde jeg aldrig risikeret at tage hertil.«

Forvsareren finder det ikke bevist, at tiltalte handlede forsætligt.

Mia Mottelson
Der er ingen vidner i sagen. Men der er en kriminalteknisk undersøgelse af stemplet i passet, som konkluderer, at forlængelsen er falsk. Det originale pas er også med som bevis, og anklageren hiver det ud af en plasticpose og placerer det på bordet foran dommeren.

»Kanten herude er ikke, som den skal være,« siger anklageren, mens han peger på passet.

Dommeren mumler noget, tager passet tættere på, nærstuderer det og lægger det fra sig igen.

»Det ene er påtrykt som med en gammeldags skrivemaskine, det andet som et almindeligt print,« forklarer anklageren, tager fat i passet igen og går over og lægger det foran A.

Han beder ham læse nogle datoer, men A kan ikke læse, og han har svært ved at afkode tal, så seancen bliver hurtigt afbrudt igen.

Dommeren spørger, om A har en sidste kommentar.

»Ja, vores land er ødelagt, vi kan ikke sende post, og jeg kan ikke rejse ind i Syrien. Der er ikke andre måder at gøre det på,« siger han.

Dokumentfalsk

Andro Vrlic mener ikke, at der er tvivl om, at stemplet i passet er falsk. Men, som han siger: »En dom kræver, at man beviser, at det er hævet over enhver tvivl, at min klient har været vidende om, at der var tale om dokumentfalsk. Det er ikke tilfældet her.«

Anklageren mener, at A burde have vidst, at det var mistænkeligt, det han foretog sig, og anbefaler en straf på 30-40 dages ubetinget fængsel og nedlægger påstand om udvisning og indrejseforbud i mindst seks år.

Da dommere og domsmænd har forladt retslokalet for at votere, kigger anklageren på Andro Vrlic og siger: »Det kan vist blive en dreng og en pige det her,« mens han smiler.

A ender med at få en dom på 30 dages ubetinget fængsel. Han udvises af Danmark, og der pålægges indrejseforbud i seks år.

»Ja, sådan bliver det,« siger dommeren.

»Tack så mycket,« svarer A på svensk.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her