Læsetid: 5 min.

Svend Brinkmann: Det 21. århundrede er angst, introvert og går for meget til fitness

Og selv om det kan være OK at være introvert, er der også områder, hvor der er brug for en mere udadvendt tilgang til tingene. F.eks. klimaet
Og selv om det kan være OK at være introvert, er der også områder, hvor der er brug for en mere udadvendt tilgang til tingene. F.eks. klimaet

Mia Mottelson

15. december 2018

Moderne Tider har sat sig for at skrive en 18-års fødselsdagstale til det 21. århundrede og ringer i dag til professor i psykologi Svend Brinkmann for at få input til talen.

– Kan du hjælpe med at lave en psykologisk profil på det 21. århundrede?

»Med et glimt i øjet vil jeg sige, at det er en 18-årig fødselar, der lider af generaliseret angst. Der er måske også nogle enkeltfobier, f.eks. fobi for det fremmede. Jeg ville nok ikke sige om individer, at fordi de frygter fremmede, så har de en fobi, men når nu det er et helt århundrede, vi taler om, så synes jeg godt, man kan patologisere.«

– Generaliseret angst. Hvad er det?

»Det er den, hvor man ikke har et specifikt objekt, det er rettet imod. Men hvor man har konstant uro i kroppen. Det er en gennemgående stemning i ens liv. Det kan være ekstremt invaliderende, og det er vanskeligere at behandle end fobier. Fobierne er rettet imod konkrete genstande, f.eks. duer eller edderkopper.«

– Hvordan kan man behandle fobi for det fremmede?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Franck Irakoze
  • Torben K L Jensen
  • Stig Bøg
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Kurt Nielsen
Franck Irakoze, Torben K L Jensen, Stig Bøg, Maj-Britt Kent Hansen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian De Thurah

"Generaliseret angst" er lidt løjerligt udtryk, en pleonasme faktisk. Forskellen på frygt og angst er jo netop, at frygten har en genstand, angsten ikke. Men det lyder jo vældig flot og indsigtsfuldt.

Carsten Nørgaard

En ret mærkværdig tekst med rigtig meget, der ikke giver mening. Hvis det skal være så spekulativt og slag-på-tasken fortolkende, så foretrækker jeg klart Zizek. Kunne Information ikke kontakte ham og forsøge at få ham gennem den samme mølle af spørgsmål?

Krtistian Fogh Thomsen

Jeg vil bare bemærke at vælger man at bruge fremmedord som introvert så burde man nok kende ordets betydning og ikke bare følge den fladpandede masse der bruger det til at betyde noget i stil med selvcentreret og/eller asocial

Mads Glud, ingemaje lange, Gert Hansen og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Det modsatte af introvert er ekstrovert - vi er alle en blanding af begge.

Her ville jeg bruge narcissisme i stedet. måske er det ikke nyt - måske har det udviklet sig til det vi møder i hverdagen - perfektionismen!
Føler du dig forbigået, misforstået - ikke nok værdsat? Opfatter du alt som kritik, selvom det måske bare er venligt ment - er du meget svært at overbevise om noget andet end det, du tror på?

Begynder det ikke at lyde politisk? Manglende demokrati, fokus på egne interesser, indtjening og fordele?
Er det ikke økonomien, man slås om - udnytter til egen fordel, hvis man kan komme afsted med det - er smart og dygtig nok? - Vor tids manipulation med millioner og "gaver" til bestemte grupper, der næste dag skal skære på personale og sengepladser? Det drejer sig om vækst, eller bare at få så meget som overhovedet muligt?

Nu var det en ung 18 årig, klart at det er svært at finde sine egne ben - hvilket forbillede kan du bruge og hvem kan du spørge til råds? - De sociale medier?
Perfekte billeder af jævnaldrende - vel og mærke retoucherede - får dig til at krympe dig over dit eget udseende.
Du oplever at fremtiden er uvis, den globale opvarmning! - De holder mange møder - 1,5 procent?
Hvad gør man - ud over at snakke - i dag taler man ikke, man snakker og spørger "hvad tænker du"?
Bliver det for let at leve med smartphonen i den ene hånd - skulle du ikke tale med en psykolog eller måske fitness og lidt sundere mad?

Nu kan jeg vældig godt lide Brinkmann og hans måde at møde tingene på...