Ugerevy: Krudtugler, kridtugler og platugler

Året 2018 var en lille dramaprins, der mere en én gang påstod, at vi stod midt i et vendepunkt, der ikke fandt sted
Mere en én gang stod vi i 2018 ved et vendepunkt, der ikke fandt sted. Eksempelvis proklamerede klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), at nu skulle der for alvor handles på klimaområdet. Men det skulle der ikke.

Mere en én gang stod vi i 2018 ved et vendepunkt, der ikke fandt sted. Eksempelvis proklamerede klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), at nu skulle der for alvor handles på klimaområdet. Men det skulle der ikke.

Moderne Tider
29. december 2018

Vi klarede den igen. Alle julekalendere endte lykkeligt, og virkelighedens jul, ja, den endte da i hvert fald.

Og ligesom julen er præget af en vis forudsigelighed, så var ugens nyheder det også. Der var julemadens (ikke julemandens) fedt, der truede med at stoppe kloakkerne til i Esbjerg. Der var julebranderterne, der skulle sniges hjem – i nærheden af Brønderslev resulterede det for eksempel i, at en mand med en promille på 2,6 overså et T-kryds og fræsede direkte ud på en mark. Og der var der de 744 juleindbrud, heriblandt et pengeskabstyveri fra butikken Meny i Bjerringbro, hvor velforberedte tyve stak af med kontanter, skrabelodder og cigaretter til en værdi af 150.000 kroner.

Efter julenyhederne kommer de traditionsrige nytårsnyheder, hvor en 32-årig krudtugle nord for Horsens sikrede kontinuiteten i krudtkategorien ved først af anskaffe sig utrolig meget fyrværkeri og så blive nupset af politiet, der fandt hans otte-ni paller raketter og kanonslag, hvilket svarer til 780 kilo rent krudt – et stykke over de maksimalt tilladte fem kilo.

På den måde blev nyhedstraditionerne i årets sidste dage opretholdt i fin stil med understregning af, at menneskelig dårskab heller ikke gik af mode i 2018.

Nu ser vi fremad mod et nyt år, mod nye drømme, sejre, nederlag og ikke mindst genudsendelser – både på det nedbarberede DR og i den omgivende verden. For en del af de problemer, som vi lovede at løse i 2018, skal nok vise sig igen i det nye år.

Året 2018 var en lille dramaprins, der mere en én gang påstod, at vi stod midt i et vendepunkt, der ikke fandt sted. Efter Donald Trump i sommer under stor ståhej mødtes med Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, proklamerede den amerikanske leder, at atomtruslen fra Nordkorea var et overstået kapitel. Men det var den ikke.

Efter en rekordvarm og rekordtør sommer proklamerede klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), at nu skulle der for alvor handles på klimaområdet. Men det skulle der ikke.

Og efter bankverdenens brodne kar var blevet fyldt med guld fra diverse fratrædelsesordninger som konsekvens af afsløringer af fusk og amoral, blev der lovet bod og bedring. Men det skal vi lige se, før vi tror det.

At vi nok heller ikke har set det sidste til regeringens plus støttehjuls såkaldte paradigmeskift på udlændingeområdet, viste flere nyheder i denne uge. Juvelen i det nysmedede, jernhårde udlændingescepter var at oprette en særlig lejr for tidligere dømte, afviste asylansøgere på øen Lindholm i Stege Bugt. Nok var ideen om en øde ø en lavthængende symbolpolitisk frugt at daske ned, men gennemførelsen ser ud til at være noget mere besværlig.

Denne uge kunne Politiken nemlig fortælle, at mere end 300 afviste asylansøgere, som har været indkvarteret på udrejsecenteret Kærshovedgård, er pist forsvundet – måske ud i andre afkroge af samfundet, måske til andre rejsemål – så det bliver spændende at se, hvor mange der rent faktisk vil melde sig på Lindholm.

Danmarks naturvenner håber på, at det bliver så få som muligt, for det har vist sig, at Lindholm er en yndet yngleplads for de to dejlige danske fugle klyden og havternen, og de »er helt afhængige af, at dele af øen vil blive spærret af i yngletiden, så der ikke er færdsel«, sagde biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening til Berlingske denne uge.

Dermed er vejen banet for, at Lindholm kan blive skueplads for en genudsendelse af dramaet om Amager Fælled, hvor en flok aktivister for et par år siden fik Københavns Kommune til at opgive store byggeplaner på en gammel strandeng for at redde planter som katteskæg og hundeviol og en natsværmer kendt som kridtuglen.

Ét stort – og ganske vigtigt – show er vi i hvert fald sikret i det nye år, for der kommer nemlig folketingsvalg. Og så skyder en række sjældne retoriske planter op ad den frosne muld: kattesnuhed, hundeslagsmål – og mon ikke også, der kommer et par platugler flaksende forbi. Det skal nok blive festligt.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Til grin kan man altid blive, no problem!...