Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Kan man hænge sine venners CO2-frås ud på Facebook?

Tobias, København Ø
12. januar 2019

Jeg har overvejet at skrive sådan her på Facebook:

»Jeg kan se på mine venners feriebilleder, at en hel del af dem har fejret fyringen af Klimarådets formand med en nytårsferie til Thailand, Vietnam eller Sri Lanka.«

Er det OK, eller er jeg så en kedelig lyseslukker?

Og mere generelt: Hvordan tager man klimadebatten i sit eget netværk?

Svar I:

Du rejser ikke en debat ved at fortælle folk ting, de godt er klar over i forvejen. Jeg ved ikke, hvor længe siden det er, at du selv har fløjet, eller hvor meget du har fløjet i dit liv. Men det mest sandsynlige er, at det ikke er så længe siden, du selv er steget op på klimavenlighedens høje hest, hvorfra du nu vil oplyse dine medmennesker på Facebook. Men dine venner ved godt, at flyrejser udleder CO2, og nu rejste de altså, og det ville være spild af CO2-udledning at holde igen med sin begejstring over det, man har set og oplevet derude i verden.

Miljøbelastningen skal ikke tabuiseres for den gode stemnings skyld, men jeg tror, det er en mere nyttig form for ’slacktivisme’ at starte med sig selv og fortælle verden om spændende rejsemål, der er tilgængelige med tog. Et totalt afkald på flyrejser er en heroisk beslutning, men det er meget bedre end ingenting, hvis folks rejsevaner går fra tre flyrejser om året til én hver tredje år. Og den skal man så huske at nyde, fotografere og dele på de sociale medier.

— Lone Nikolajsen

Svar II:

Medmindre dine facebookvenner faktisk hedder Lars Chr. Lilleholt eller Thomas Danielsen og står hoverende med eksotiske drinks i hænderne på feriebillederne, så synes jeg ærlig talt ikke, at der er grund til at skrive opdateringen. Hvis det til gengæld er tilfældet, skal den have fuldt smæk og skrives med CAPSLOCK! Husk også at tagge begge politikere, der har stået i spidsen for at stække Klimarådet, i opslaget!

Generelt mener jeg ikke, at offentlig udskamning er den rette strategi at anlægge i klimadebatten. Vi kommer ikke særligt langt med at pege fingre ad andre, der spiser en rød bøf eller flyver på ferie en gang imellem.

Hvad med selv at inspirere vennerne til at tage et større klimaansvar i en politisk diskussion til et middagsselskab? Deres kryds ved folketingsvalget i år har langt større betydning for den grønne omstilling, end at de shames til at stoppe med at flyve sydpå.

Ellers kan du også bare sørge for, at vennerne kommer til din nytårsfest næste gang?

— Jakob Stein

 

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja du både kan og skal adressere dine venners overforbrug. Vi skal gøre det total socialt uacceptabelt at forbruge mere end vi har brug for.

Benta Victoria Gunnlögsson og John Poulsen anbefalede denne kommentar

"Kan man hænge sine venners CO2-frås ud på Facebook? "

Lige så vel som du kan hænge en seddel op i brugsen hvor du udstiller andre mennesker.

Nej, selvfølgelig kan du ikke det. Tænk dig dog om.

Morten Balling, Flemming Berger og Frank Hansen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det eneste du kan gøre er at rejse med dem og derpå hænge dit eget CO2-forbrug ud. Det er lidt det mange klimaforskere, politikere og debattører gør, når de rejser rundt og holder foredrag.

Lars Bo Jensen

Man bør også huske den store CO2 udledning som dit Facebook forbrug genererer.

Her til morgen holdt jeg i en bilkø og hørte om at der er mange som bekymrer sig om microplast fra kunststof baner, som er produceret af gamle bildæk. Det er meget lidt microplast der slides af kunststofbanerne i forhold til de mængder, der slides af bildækkene inden de skrottes. Men det er selvfølgeligt farvet grønt, så det er nemmere at se.

Lise Lotte Rahbek

Ja, hvorfor ikke. Hvis du altså gerne vil af med dine fb-venner, så skal du bare fortælle dem, at de er dig moralsk underlegne. Det virker.

Morten Balling, Elisabeth Andersen, Flemming Berger, Henrik L Nielsen, Erik Karlsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar